Klipp fra media

Filter: April 2013 medieklipp

Vi har lånt dem 15 prosent av formuen vår, men får nesten ikke betalt

ABC Nyheter (DN) | 30.04.2013

Noen av oljefondets største enkeltinvesteringer gir nærmest null avkastning.

Kjernekraft er klimavennlig

Dagbladet | 30.04.2013

Kronikk av Sindre Grøslie Wennesland: Dersom Haltbrekken og Vatvedt får oppfylt ønsket sitt om å avvikle atomkraftproduksjon, vil det være en gavepakke til kullindustrien.

Tar klimakamp på LO-kongressen

Vårt Land | 30.04.2013

Flere LO-forbund ønsker å holde igjen på oljefarten og ta oppvarmingen av kloden mer alvorlig, og vil ha hele organisasjonen med seg.

6,5 millioner flere på flukt i eget land i fjor

NRK nyheter | 30.04.2013

Etter en nedgang i 2011, økte antall internflyktninger igjen i 2012.

Maktkampen spisser seg til

Aftenposten | 30.04.2013

Kommentar av Per Kristian Haugen: En opposisjon i sterk fremgang står mot en regjering som er tydelig svekket etter at president Hugo Chávez døde. Begge parter mobiliserer, og tonen blir stadig hardere.

«Manuel» ble leiemorder som 16-åring

Dagbladet | 30.04.2013

San Pedro Sula er kjent for å være verdens farligste by. Tre personer blir drept her daglig.

Klesgigant betaler erstatning til ofre etter bygningskollaps

NRK nyheter | 30.04.2013

Kleskjeden Primark sier at de vil betale ut erstatninger til ofre etter bygningskollapsen i Bangladesh i forrige uke.

Fabrikkeiere i Bangladesh ber vestlige firmaer bli

ABC Nyheter (NTB) | 30.04.2013

Eierne av tekstilfabrikker i Bangladesh trygler vestlige klesgiganter om å bli, trass i bygningskollapsen der nesten 400 fabrikkarbeidere er bekreftet omkommet.

- Heng ham, heng ham!

Aftenposten | 30.04.2013

Store protester blant tekstilarbeidere og pårørende i Bangladesh.

Eks-president i husarrest til etter valget

Dagbladet (NTB) | 30.04.2013

En pakistansk domstol har besluttet at landets tidligere president Pervez Musharraf skal sitte innesperret til 14. mai, tre dager etter valget.

Krig mellom islamister

Dagbladet | 30.04.2013

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Den syriske borgerkrigen kan føre til storkonflikt mellom sjia- og sunnimuslimske islamistgrupper i tre land.

Sprer frykt i nabolaget

Klassekampen | 30.04.2013

Gassanklagene mot Syria har økt frykten i nabolandene for en militær intervensjon som kan skyve konflikten utover Syrias grenser.

Borgerkrigen har nådd oljen

Aftenposten | 30.04.2013

På en åpen slette nordøst for den syriske byen Aleppo tenner ungdommer opp bål under store fat med olje. Med hevert tapper de biproduktene over i jerrykanner.

Tid for militær intervensjon

Aftenposten | 30.04.2013

Kommentar av Mohammad Usman Rana og Jan Arild Snoen: Verdenssamfunnet må nå støtte opposisjonen i Syria militært. Om det også trengs fremmede soldater, så bør de komme fra moderate, muslimske naboland, ikke fra Vesten.

- Mange saudiske opposisjonelle er skremt til taushet

Aftenposten | 30.04.2013

Saudi-Arabias demokratiforkjempere har de siste årene merket at ytringsfrihetens kår er blitt noe bedrei kongedømmet. Men harde dommer mot to aktivister oppfattes som et kraftig tilbakeslag.

Kristne og staten Israel

Adresseavisa | 30.04.2013

Kronikk av Tor Singsaas, Hans Morten Haugen, Knut Kittelsaa og Camilla Windsnes: Ofte blir det hevdet at kristne må støtte den moderne stat Israel. Kristen teologi og etikk gir langt mer nyanserte svar.

Borgerlig Israelspolitikk

Vårt Land (verdidebatt) | 30.04.2013

Kommentar av Erling Rimehaug: KrF og Frp kappes om å heise Israelsflagg overfor norsk opinion. En borgerlig regjering vil bety ny språkbruk, men neppe særlig endring i norsk Midtøstenpolitikk.

Grønn vind

Dagsavisen | 29.04.2013

Lederkommentar: «Vår leve­standard har vært basert på en utnytting av andre deler av verden. Vi må se sammenhengen mellom Norge og Brasil. Vi må lage en modell som er gyldig over hele verden», sa Joly. Talen var visjonær, engasjert og inspirerende.

Refses for å besøke våpenprodusent

Dagsavisen | 29.04.2013

Kronprins Haakon frontet Norsk Folkehjelps TV-innsamling som gikk til bekjempelse av klasebomber. Nå kritiseres han av filmskaper Erling Borgen for å besøke fabrikken som lager dem.

Kronprinsen refses for besøk hos våpenprodusent

Aftenposten (NTB) | 29.04.2013

Kronprins Haakon får kritikk for at han i begynnelsen av mai reiser til USA for å besøke våpenprodusenten Lockheed Martin.

Kronprinsen og dødens industri

Dagsavisen (nye meninger) | 29.04.2013

Kommentar av Erling Borgen: Om få dager skal kronprins Haakon Magnus og kronprinsesse Mette-Marit kaste glans over dødens industri i USA. De skal vandre gjennom fabrikkhallene til Lockheed Martin, som lager klasebomber, atomvåpen og hellfireraketter.

Klimadebatt - nødvendig og vanskelig

Vårt Land (verdidebatt) | 29.04.2013

Kommentar av Ingeborg Midttømme: Klimarettferdighet kan oppnås hvis vi tar ansvar- sammen med andre industrialiserte land - og bidrar til fattige lands behov for klimatilpasning. Derfor er vi så mange som ser muligheter ved å sette fokus på at 2013 er et klimavalgår.

Politikerne i Kenya klager på lønna mens velgerne er forbannet

NRK nyheter | 29.04.2013

Inntil i fjor var Kenyas folkevalgte blant verdens best betalte politikere. Nå er lønna halvert. Det har skapt et fryktelig rabalder.

Cuba og Venezuela fornyer alliansen

NRK nyheter (NTB-AFP) | 29.04.2013

Venezuelas president Nicolas Maduro har undertegnet en ny samarbeidsavtale med Cuba, to uker etter at han ble valgt til president etter avdøde Hugo Chavez.

KrF vil ha Afghanistan-kommisjon

VG (NTB) | 29.04.2013

KrF vedtok på helgens landsmøte at det nedsettes en uavhengig kommisjon som skal evaluere Norges deltakelse i Afghanistan.

KrF krever Afghanistan-gransking

Dagsavisen | 29.04.2013

En uavhengig kommisjon må granske Norges deltakelse i Afghanistan-krigen, krever Kristelig Folkeparti.

Millioner av dollar fra CIA til Karzais kontor

Dagens Næringsliv (NTB) | 29.04.2013

Titalls millioner dollar i kontanter er i over ti år levert i kofferter, ryggsekker og plastposer til kontoret til Afghanistans president Hamid Karzai fra CIA, skriver New York Times.

Robert Mood: Må vurdere flyforbudssone i Syria

Aftenposten (NTB) | 29.04.2013

Syria-ekspert Kai Kverme tror det kan gå den veien.

Kjemiske våpen inn 
i Syria-konflikten

Dagsavisen | 29.04.2013

Israelske krigsfly skal i går ha bombet et lager for kjemiske masseødeleggelsesvåpen i Syria, ifølge den frie syriske hæren.

Forsiktige skritt mot sør

Klassekampen | 29.04.2013

PKK-geriljaen begynner å forflytte troppene fra Nord- til Sør-Kurdistan fra 8. mai - om Tyrkia lar dem få fritt leide.

1 - 30 av 520
1 2 3 4 5 6 .... 14 15 16 17 18

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.