Klipp fra media

Filter: Mai 2013 medieklipp

Leksjonen fra prisvinneren

Dagbladet | 31.05.2013

Lederkommentar: Nobelprisvinneren Josef Stiglitz har vært i Norge og avlevert en kraftig salve om uheldige trekk ved verdensøkonomien. Samtidig var Norge, ved Jens Stoltenberg og Sigbjørn Johnsen, i Paris for å overta formannskapet i OECD. Organisasjonen er opprettet for å fremme økonomisk vekst og samarbeid i medlemslandene. Budskapet fra den amerikanske prisvinneren her hjemme og nordmennene i Paris er ikke så ulike. Det alvorlige er at verken Stiglitz eller Stoltenberg ser ut til å få verden på bedre tanker.

OECD lager plan mot skattehull

Dagens Næringsliv (NTB) | 31.05.2013

På oppdrag av G20 har Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling satt i gang et arbeid for å gjøre skattesystemene mer rettferdige, opplyser finansdepartementet. Det skal skje gjennom kamp mot skatteunndragelse og såkalt aggressiv skatteplanlegging.

Refleksjon i UDs favntak

Morgenbladet | 31.05.2013

Kommentar av Helene Sjursen: Den store debatten om norsk utenrikspolitikk skulle aldri vært ledet av staten selv.

Norges formue – made in China

Aftenposten | 31.05.2013

Kommentar av Elisabeth Holvik: Norge har tjent enormt på Kinas store importbehov for olje, og deres eksport av stadig billigere konsumvarer. I langtidsbudsjettet, fra året før Kinas store inntreden i verdenshandelen i 2001, ble oljeprisen anslått å variere mellom 15 og 28 amerikanske dollar pr. fat helt frem til 2020. Takket være Kina har oljeprisen, og dermed verdien av oljefondet, blitt langt høyere enn tenkt, mens konsumprisene har holdt seg lave.

T-skjortene dine er skadelige

Dagsavisen (nye meninger) | 31.05.2013

Kommentar av Unni Kjærnes og Marthe Hårvik Austgulen: Det ser ut til å være gode grunner til å revurdere reguleringsregimet for tekstilproduksjon. Det holder ikke å kun bedre arbeidsforholdene for tekstil­arbeiderne, selv om det er viktig nok. Hele produksjonskjeden for bomull er miljøskadelig og undertrykkende for dem som jobber der. Da må det sterkere lut til enn de store tekstilkonsernenes selvpålagte standarder og bevisste forbrukervalg. En bred allianse mellom fagbevegelse, miljøbevegelse og forbrukere kan legge et mer effektivt press på tekstilkonsern og myndigheter.

Helsefarlig bomullsindustri

Dagsavisen | 31.05.2013

Verden har fått øynene opp for tekstilarbeidernes elendige arbeidsvilkår, men millioner av bomullsarbeidere jobber i en minst like skitten og farlig industri.

Krever at verden tar pause i utviklingen av drapsroboter

NRK nyheter | 31.05.2013

Verdenssamfunnet må ta en pause i utviklingen av krigsroboter som kan handle på egen hånd før det blir for sent til å stoppe at de blir tatt i bruk. Det er konklusjonen i en rapport som FNs spesialrapportør for utenomrettslige, summariske eller vilkårlige henrettelser, Christof Heyns, la frem for FNs menneskerettighetsråd i Genève torsdag.

Samler krefter mot klimaskeptikerne

Morgenbladet | 31.05.2013

Et nytt europeisk nettverk skal formidle klimaforskning mer effektivt, og minske skadene ved svertekampanjer.

Ta hensyn til naturmangfold

Adresseavisa | 31.05.2013

Kronikk av Janne Solli: Vi vet nok til å slå fast at det er lurt å gjøre noe for å begrense tapet av naturmangfold i verden, men har vi vilje til å handle?

Hele verden står i kø for Quinoa

Aftenposten | 31.05.2013

Quinoa er ikke bare en snakkis blant kostholdsbevisste nordmenn. Inkaindianernes hellige frø er i følge FN maten som kan redde verden fra sult. Men interessen fører til økte priser for lokalbefolkningen.

Verdens fattige får ikke være med på vaksinebølgen

VG (NTB) | 31.05.2013

En stadig større andel av verdens barn vaksineres. Men de fattigste får ingen beskyttelse mot de dødelige sykdommene.

Afrikas 99 %

Klassekampen (afrika.no) | 31.05.2013

Afrika opplever enorm økonomisk vekst. Men i skyggen av suksesshistorien gir økende økonomisk ulikhet liv til kraftige protestbevegelser over hele kontinentet.

Lokomotivet bremser

Dagsavisen | 31.05.2013

Veksten i Sør-Afrika stagnerer kraftig, og fortsatt uro i arbeidssektoren truer økonomien ytterligere.

Sverige med soldater til Mali - Norge avventer

NRK nyheter (NTB) | 31.05.2013

Sverige vil bidra til FN-operasjon i Mali, og tror de får med seg Norge også. Norge svarer at de ennå ikke har bestemt seg for om de vil bidra.

Venezuela truer med å trekke støtte til fredsprosess i Colombia

Aftenposten (NTB) | 31.05.2013

Venezuela truer med å trekke støtten til fredsprosessen i Colombia etter at Colombias president Juan Manuel Santos møtte den venezuelanske opposisjonslederen Henrique Capriles.

OECD vil ha Colombia med

Aftenposten (NTB) | 31.05.2013

Under ledelse av Norge har OECDs ministermøte bestemt seg for å invitere Colombia til medlemskapssamtaler.

Iran endrer lov, men steining fortsatt lovlig

Aftenposten (NTB) | 31.05.2013

Iran har endret loven som tillater steining ved dødsstraff for utroskap. Men steining er fortsatt hovedmetode hvis noen finnes skyldig.

President Assad truer med å åpne Golan-fronten mot Israel

Aftenposten (NTB) | 31.05.2013

Syrias president Bashar al-Assad sier i et intervju med TV-kanalen Al-Manar at det er et «folkelig press» for å åpne Golan-fronten mot Israel.

- De færreste opprørerne i Syria vil ha demokrati

ABC Nyheter | 31.05.2013

– Flertallet av opprørerne er veldig langt fra demokratiske tanker og har helt andre mål. Det sier FN-ekspert om de syriske opprørerne EU kan tenkes å levere våpen til.

Russland selger våpensystem til regimet i Syria

Aftenposten | 31.05.2013

Vil føre til at president Bashar al-Assad vil kunne holde ut lenger, mener eksperter.

USA kritiserer israelsk boligbygging

Aftenposten (NTB) | 31.05.2013

USA advarer Israel om at videre bygging av bosetninger i Øst-Jerusalem undergraver innsatsen for å få til en fredsavtale med palestinerne.

Monaco drar fra Kongo i verdens inntekts-race

Dagbladet | 30.05.2013

Den rikeste prosenten av verdens befolkning har gjennom de siste to tiårene øket sine inntekter med over 60 prosent, mens de fattigste fem prosentene har ligget stabilt på samme nivå.

Så skjevt er jordas rikdommer fordelt

ABC Nyheter | 30.05.2013

Jordas inntekter svært skjevt fordelt. Ifølge Branko Milanovic, sjeføkonom i Verdensbankens forskningsavdeling, får åtte prosent av klodens befolkning halvparten av alle inntekter.

- Kaster bort ressurser

Klassekampen | 30.05.2013

Stiglitz har tidligere kalt krisehåndteringen i Europa en «selvmordspakt». Han mener nedskjæringer og privatiseringer må byttes ut med offentlige investeringer og etterlyser sterkere offentlig kontroll over økonomien for å demme opp for det han kaller «markedets ustabilitet og ineffektivitet».

Norge må ha hånda på rattet

Nationen | 30.05.2013

Kommentar av Kato Nykvist: EØS-midler som skulle redusere klimautslipp i EU brukes i stedet på polsk kulturarv. Pengene burde heller vært brukt på fattigdomsbekjempelse i de nye EU-landene. Norge må stå hardt på retten til å til å styre hvordan EØS-midlene skal brukes.

Advarer Europa mot for tøffe budsjettkutt

Dagbladet | 30.05.2013

Norge har nå formannskapet i Organisasjonen for Økonomisk samarbeid og utvikling, OECD. I sin innledningstale på OECD-konferansen i Paris i formiddag advarte statsminister Jens Stoltenberg kriserammede stater mot for sterke budsjettkutt.

Refleksjon i UDs favntak

Morgenbladet | 30.05.2013

Kommentar av Helene Sjursen: Den store debatten om norsk utenrikspolitikk skulle aldri vært ledet av staten selv.

Et globalt løft

Aftenposten | 30.05.2013

Kommentar av Gordon Brown: Med Norge på laget kan suksessen fra internasjonalt helsesamarbeid føres videre.

Meningsløst mas

Aftenposten | 30.05.2013

Debatt av Torbjørn Færøvik: Heiberg tilbyr seg å fungere som en slags fredsmegler mellom Norge og Kina. UD er sikkert mottagelig for gode råd, fra Heiberg som fra andre. Poenget er at Regjeringen aldri har ønsket noen konflikt med Kina. Det er Kina som har skapt den. All honnør til vår utenriksledelse, som har stått oppreist i vindkastene i to og et halvt år.

Døde områder i verdenshavene vokser

Dagens Næringsliv | 30.05.2013

Områder i verdenshavene med så lavt oksygeninnhold at det kun lever bakterier der, vokser, og kan bidra ytterligere til den globale oppvarmingen, skriver videnskap.dk.

1 - 30 av 496
1 2 3 4 5 6 .... 13 14 15 16 17

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.