Klipp fra media

Filter: Juni 2013 medieklipp

Varsler eller landsforræder?

NRK nyheter | 30.06.2013

«Den enes frihetskjemper er de andres terrorist», het det før i tiden. I den digitale tidsalder er den enes varsler de andres landsforræder. I USA står partene steilt mot hverandre i spørsmålet om Edward Snowden er en helt eller en sviker.

Obama positiv til Kinas handel med Afrika

Aftenposten (NTB) | 30.06.2013

Kina har passert USA og blitt Afrikas største handelspartner, men president Obama føler seg ikke truet av Kinas handelsvekst.

Møtet som ikke fant sted

Dagbladet | 30.06.2013

Kommentar av Einar Heldal: Burde ikke Nelson Mandela og Barack Obama ha gått på kafe i Vilakazi?

Joe Biden ber Ecuador ikke gi asyl til Snowden

Aftenposten (NTB) | 30.06.2013

USAs visepresident Joe Biden har ringt til Ecuadors president Rafael Correa for å be ham ikke gi asyl til den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

Rousseffs popularitet sterkt dalende i Brasil

NRK nyheter | 30.06.2013

Populariteten til Brasils president Dilma Rousseff har falt som en stein siden de omfattende demonstrasjonene i landet startet for over to uker siden.

India går forbi Japan

E24 | 30.06.2013

Smarttelefonene brer stadig om seg i den tredje verden. Samme uke som Telenor vant anbudskrig i Myanmar, kommer nyheten om at India nå går forbi Japan og blir verdens tredje største smarttelefon-marked.

Ny president og gammelt uran i Iran

NRK ytring | 30.06.2013

Kronikk av Aslak Heldal og Hege Schuktz Heireng: Valget av Hassan Rouhani som ny president i Iran har skapt forhåpninger om et etterlengtet gjennombrudd i forhandlingene om landets atomprogram, men det er lite trolig med radikale forandringer. Landet har lavanriket uran nok til å produsere 10-15 atomvåpen.

President Rohani sier at Iran vil ha avspenning med omverden

Aftenposten (NTB) | 30.06.2013

Irans påtroppende president Hassan Rohani sier at Iran vil ha en konstruktiv dialog med verdenssamfunnet.

Han leder søndagens marsj mot Mursi

Aftenposten | 30.06.2013

Ungdomsgruppen som har mobilisert egypterne mot Det muslimske brorskap og Mohamed Mursi, har fått overraskende sterk støtte.

Egypt mot Egypt

Aftenposten (meninger) | 30.06.2013

Kronikk av Ezzedine C. Fishere: Egypt er dypt splittet, og overgangen til demokrati er kaotisk. Men egypterne har ikke gitt opp sin kamp.

Israelsk minister tror ikke på nye fredssamtaler

Aftenposten (NTB) | 30.06.2013

USAs utenriksminister John Kerry forlenget lørdag sitt opphold i Midtøsten, men en israelsk minister har liten tro på nye fredssamtaler med palestinerne.

Hellas: Privatisering er blitt en fiasko

Aftenposten | 29.06.2013

Privatiseringen av greske statsbedrifter er i ferd med å kollapse. Det kan bety ny runder med budsjettkutt.

Vektig, viktig verdivalg

Ny Tid (kommentar) | 29.06.2013

Lederkommentar av Dag Herbjørnrud: Blir det Høyre-leder Erna Solberg eller, nesten mot formodning akkurat nå, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som skal lede Norges regjering fra 2013 til 2017? Akkurat det valget må vi si ikke er av de enkleste: Som «Klimavalg 2013» har påvist, er Ap, Høyre og Frp de partiene som er mest like, altså like ille, i klimaspørsmål.

Norconsult frifunnet av Høyesterett

Dagens Næringsliv (NTB) | 29.06.2013

Høyesterett har frifunnet det norske konsulentselskapet Norconsult. Selskapet slipper dermed foretaksstraff i forbindelse med korrupsjonssaken i Tanzania.

Frp har rett i klimadebatten

NRK ytring | 29.06.2013

Kronikk av Peter André Jensen: Det er bred enighet blant forskere og politikere om at klimaet er i krise, at krisen er menneskeskapt og at det haster fryktelig med å få på plass tiltak som kan få ned utslippene. Men avstanden mellom ord og handling er veldig stor.

Copy-Paste?

Aftenposten (meninger) | 29.06.2013

Kronikk av Pinar Tank og Torkjell Leira: Historiske masseprotester har satt sine spor i både Tyrkia og Brasil. Likhetene er mange, men under overflaten kommer forskjellene til syne.

– Journalistane tråkkar oppi tabu og følsomme spørsmål

NRK nyheter | 29.06.2013

«Rasistar» og «gribbar» var dei lite ærefulle orda Mandelas dotter nytta for å skildre journalistane utanfor sjukehuset. Tidlegare afrikakorrespondent i NRK, Tomm Kristiansen, trur mange afrikanarar finn journalistane sin veremåte framand.

Sør-Afrika: Ekstrem rikdom og bunnløys fattigdom

Vårt Land | 29.06.2013

42 blir drepne dagleg. Arbeidsløysa stig. Slumbyane er stappfulle. Korrupsjonen blømer. Mykje går i feil retning i Nelson Mandelas regnbogenasjon.

Gir Obama lærepenger

Klassekampen | 29.06.2013

USA vil straffe Ecuador om president Rafael Correa hjelper varsleren Edward Snowden. Ecuadorianerne svarer med å tilby USA millioner av dollar for å lære Barack Obama om menneskerettigheter.

Brasiliansk plan om å hente leger motarbeides

Aftenposten (NTB) | 29.06.2013

President Dilma Rousseffs plan om å hente leger fra utlandet for å motvirke legemangelen i landet, møtes av stor skepsis fra brasilianske leger.

Ballen har landet

Ny Tid | 29.06.2013

Ny Tid var i Rios gater da Brasil endelig fikk global oppmerksomhet for annet enn fotball, karneval og vakre kvinner. President Dilma Rousseff tok tirsdag grep ved å få gjennom mer rettferdig fordeling av oljeinntektene i parlamentet. Men på gata i Rio er Marina (16) ikke fornøyd: – Dette er tyveri!

Den vanskelige balansen i Burma

Dagsavisen (nye meninger) | 29.06.2013

Kommentar av Audun Aagre: Burma står midt i en historisk reformprosess. Hvordan balansere støtten i en tid hvor internasjonale aktører løper om kapp for å få innpass?

Til og med islamistene er misfornøyd med Mursi

Aftenposten (Washington Post) | 29.06.2013

Massive protester er varslet på søndag, når Mohamed Mursis har sittet ved makten i ett år. Sekulære og liberale egyptere krever hans avgang. Men også islamistene som stemte ham inn, er misfornøyd.

Ti skadet i sammenstøt etter Mursi-protester

Aftenposten (NTB) | 29.06.2013

I Alexandria er minst ti skadet etter at demonstrasjoner mot den egyptiske regjeringen endte i voldelige sammenstøt.

Vesten taper mot resten

Morgenbladet | 28.06.2013

Professor Niall Ferguson har varslet Vestens fall. Nå forsvarer han Kina, hyller innvandring og bedyrer at han slett ikke er noen pessimist.

Får vi et Vestens Forente Stater?

Nationen (meninger) | 28.06.2013

Kommentar av Kari Gåsvatn: EU og USA vil bli verdens største frihandelsområde? Mange vil tape, både i den nye frihandelssona og i tredjeland, særlig i fattige land.

Uønsket kunnskap

Morgenbladet (debatt) | 28.06.2013

Kronikk av Øyvind Østerud: Det pågår en debatt om Utenriksdepartementets Refleks-prosjekt. Den er nyttig og illustrerende for spenningen mellom forskning og politikk. La oss starte med et helt allment poeng.

Forbrukeravmakt, du liksom!

Morgenbladet (debatt) | 28.06.2013

Debatt av Arild Hermstad: I Morgenbladet 21. juni skriver Kaare M. Bilden om forbrukermaktens død. Flere forskere han har intervjuet synes å mene at forbrukeres kjøpsvalg ikke påvirker noe som helst, og at det eneste som nytter er politiske tiltak.

Klesgigant signerer Bangladesh-avtale

Dagsavisen | 28.06.2013

Den norske klesgiganten Varner-gruppen signerer en internasjonal avtale som skal sikre tekstilarbeiderne i Bangladesh en mindre risikofylt arbeidshverdag.

USA straffer Bangladesh etter fabrikktragedie

Aftenposten (NTB) | 28.06.2013

USA fratar Bangladesh handelsprivilegier fram til landet igjen kan sørge for tilstrekkelig sikkerhet for bangladeshiske fabrikkarbeidere.

1 - 30 av 584
1 2 3 4 5 6 .... 16 17 18 19 20

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.