Klipp fra media

Filter: Juli 2013 medieklipp

Utviklingspolitikken er på valg

Dagsavisen (nye meninger) | 31.07.2013

Kronikk av Andrew Kroglund: Valg 2013: Vi er redde for at en blå regjering betyr dårligere levekår der ute og et labrere debattklima her hjemme.

Bondevik: Sp er historieløse

Vårt Land | 31.07.2013

Påstandene gjør Bondevik opprørt: – Vedum er historieløs. Jeg har sittet sammen med Sp i tre koalisjonsregjeringer og mange år i Stortinget. Det er mye godt man kan si om samarbeidet med Sp, men de har aldri vært noen pådriver for økt bistand eller en mer restriktiv alkoholpolitikk. Det var KrF som måtte kjempe for at 1 prosent av bruttonasjonalprodukt skulle gå til bistand, sier KrF-veteranen som var statsminister i sju år.

Olje-Ola får nye fiender

Klassekampen | 31.07.2013

- Det er ett fett om det er Ola Borten Moe eller en fra Fremskrittspartiet som sitter øverst i departementet, tordner Industri Energi-leder Leif Sande. Fagforeningstoppen er forferdet etter at Ola Borten Moe i Klassekampen tirsdag går god for Statoils planer om å flytte 1000 arbeidsplasser fra hovedkontoret i Norge til lavkostland.

Minister Moe

Klassekampen | 31.07.2013

Lederkommentar av Kjell-Erik N. Kallset: Sterke meiningar treng ikkje vera gode meiningar. Det er underleg at Sp-prinsen er så mykje meir opptatt av inntektene Statoil gir staten enn av å sikre arbeidsplassar i norske distrikt. Det er rart at ein raudgrøn politikar jobbar så aktivt for å gjera dei folkelege rørslene, miljørørsla og no fagrørsla, til fiendar. Og det er merkeleg når ein politikar av Ola Borten Moes kaliber hørest meir ut som ein oljedirektør enn ein oljeminister.

Hvem blir Norges første fredsminister?

Aftenposten (meninger) | 31.07.2013

Kommentar av Fredrik Drevon: Vi må forene kreative krefter for å gjøre det trendy å kjempe for fred. Norge bør bruke like mye penger på fredspropaganda som på krigspropaganda. Et eksempel på krigspropaganda er Forsvarets vervekampanjer, der staten gjennom kynisk teknologifetisjisme fremstiller krig som tøft og rasjonelt.

- Dommen kan få dystre følger

Aftenposten | 31.07.2013

Laurence H. Tribe, en av USAs fremste jurister, mener dommen mot Bradley Manning kan avskrekke journalister og varslere i fremtiden. - De langsiktige følgene kan bli dystre, sier han til Aftenposten.

– Frikjennelsen virker naturlig

NRK nyheter | 31.07.2013

USA-ekspert Hilde Restad mener det er naturlig at Bradley Manning ble frikjent for den alvorligste anklagen om å bistå fienden. Dommen åpner for en bredere debatt om varsling, mener Restad.

Zimbabwere til urnene i dag

Dagbladet | 31.07.2013

President Robert Mugabe sier han vil bøye seg for folket hvis han taper dagens valg, etter 33 år med makten.

Valget i Zimbabwe: Vanskelige løsninger

Dagsavisen (nye meninger) | 31.07.2013

Kommentar av Ocean Marambanyika: Mindre enn et døgn fra i dag går Zimbabwe til en av landets viktigste valg siden 1980. Sittende Presidenten, Robert Gabriel Mugabe konkurrer mot sittende statsministeren, Morgan Richard Tsvangirai. Det finnes også en tredje kandidat som heter Welshman Ncube.

Mugabe sa nei til valgstøtte på millioner fra Norge

VG (NTB) | 31.07.2013

Valgkommisjonen i Zimbabwe sa nei til 9 millioner kroner i støtte fordi de mente kravene Norge stilte var vestlig innblanding.

En forvridd forståelse

Bergens Tidende (meninger) | 31.07.2013

Debatt av Asria Mohamed: Hadde Marokko hatt Norge som forbilde, ville Marokko unnlatt å okkupere Vest-Sahara.

Han kan utløse en krise av dimensjoner

Dagbladet (Hegnar Online) | 31.07.2013

Store internasjonale banker frykter at Kina skal miste kontrollen på den økonomiske veksten.

Makten mot melonselgeren

Dagsavisen (nye meninger) | 31.07.2013

Kommentar av Torbjørn Færøvik: En fattig vannmelonselger, en dråpe i Kinas store folkehav. Likevel har Deng Zhengjia skapt en bølge av avisoverskrifter og diskusjoner i landets sosiale medier denne sommeren.

Miljøkatastrofe rammer thailandsk turistindustri

Aftenposten | 31.07.2013

Oljesøl mørklegger strender etter at 50.000 liter råolje havnet i sjøen.

Men al-Qa’ida var ikke død

Klassekampen | 31.07.2013

Mange trodde al Qa’ida fikk nådestøtet da Osama bin Laden ble drept i 2011. Men to år seinere utnytter terrorgruppa borgerkrig og USAs droneangrep til å vokse seg sterkere.

Pentagon: - Afghanistan trenger hjelp etter NATO-oppdrag

Aftenposten (NTB) | 31.07.2013

Afghanske styrker vil trenge omfattende hjelp fra USA og USAs allierte også etter at NATOs kampoppdrag avsluttes ved utgangen av 2014, ifølge Pentagon.

Norge vil ikke sende soldater til FN-styrke på Golanhøydene

ABC Nyheter | 31.07.2013

I juni ba FN Norge stille mannskaper til FN-styrken som overvåker den syriske Golanhøyden som er okkupert av Israel. Nå er det klart at svaret blir «nei».

Syrias revolusjonære mister sin hovedstad

VG (NTB) | 31.07.2013

Syriske opprørere er i ferd med å miste «revolusjonens hovedstad» Homs. Men regimets strategiske gjennombrudd er langt fra nok til å erklære seier over opprørerne.

Alle løgners mor

Dagbladet (meninger) | 31.07.2013

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Alle parter i Egypt lyver om det som skjer i landet. Derfor er det umulig å få vite den fulle og hele sannheten.

Egypt gjenoppretter forhatt politi fra Mubarak-tiden

Aftenposten | 31.07.2013

Det forhatte, egyptiske sikkerhetspolitiet Mabahith Amn ad-Dawla, som ble lagt ned etter revolusjonen, er blitt gjenopprettet av den nye regjeringen.

«Brorskapet og USA planla å drepe general Al-Sisi»

Aftenposten | 31.07.2013

Egyptiske aviser renner over av rykter om Det muslimske brorskap.

Livni: Forhandlinger kan skape allianse mot trusler

Aftenposten (NTB) | 31.07.2013

Israels justisminister Tzipi Livni tror de ferske fredsforhandlingene med palestinerne kan skape en allianse mot regionale trusler.

Håper på fred om ni måneder

Dagbladet (NTB) | 31.07.2013

De israelske og palestinske forhandlerne er enige om å arbeide for en endelig avtale i løp av ni måneder.

Israels bosettinger øker i omfang

Aftenposten (Washington Post) | 31.07.2013

I israelske bosettinger på Vestbredden er det en viss uro blant folk for at en fredsavtale med palestinerne kan føre til endringer av deres bekvemme middelklasse-livsstil. Befolkningen her er økt med 20 prosent.

Oljefondet kan bli splittet med ny regjering

Aftenposten | 30.07.2013

– Vi har tatt til orde for å opprette to nye fond, ett for investeringer i fattige land og ett miljøteknologifond, sier Hans Olav Syversen, finanspolitisk talsmann i KrF.

Sp lokker kristne med alkokutt og økt bistand

Vårt Land | 30.07.2013

Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum garanterer for en mer restriktiv alkoholpolitikk og økt bistandsbudsjett. Han mener KrF ikke kan garantere dette sammen med Frp.

Moe velsigner utflagging

Klassekampen | 30.07.2013

Ap er i opprør over Statoils utflaggings­planer. Men mannen som har ansvaret for Statoil i regjeringen sier kuttplanene er helt i tråd med regjeringens ønsker.

Ny politikk uten debatt

Adresseavisa (meninger) | 30.07.2013

Lederkommentar: I går slo avisen Nationen opp ett av de siste EU-direktivene som er blitt norsk lov, nærmest i all stillhet. Muligheten for såkalte gjenkjøp i forbindelse med store forsvarskontrakter faller nå bort. For norsk industri er verdien av slike gjenkjøp én til halvannen milliard kroner i året. Ordningen sikrer dermed at mye av verdiskapningen i forbindelse med kjøp av militært materiell i utlandet skjer i Norge.

Verdensbanken får menneskeretts-refs

Dagens Næringsliv (NTB) | 30.07.2013

Verdensbanken setter seg i for liten grad inn i hvilke programmer de finansierer, mener Human Rights Watch (HRW). I flere tilfeller blir menneskerettigheter brutt, hevder organisasjonen.

Nye medier åpner Afrika

Dagsavisen (nye meninger) | 30.07.2013

Kommentar av Ivar Evensmo: En rundreise til et par land i det sørlige Afrika nylig bekrefter det store bildet. I land etter land lekker nå informasjon som myndighetene ønsker å holde for seg selv i strie strømmer ut til et bredt publikum. Som overalt ellers i verden er det de sosiale mediene som er i front.

1 - 30 av 436
1 2 3 4 5 6 .... 11 12 13 14 15

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.