Klipp fra media

Filter: August 2013 medieklipp

Maktendring

Klassekampen (kommentar) | 31.08.2013

Lederkommentar av Bjørgulv Braanen: Det sies ofte at vi går mot en multipolar verden der stormakter, som Russland, India, Kina, Brasil og EU, kan utfordre USAs posisjon, slik at Washington ikke lenger kan sette den internasjonale dagsorden og tvinge sin vilje gjennom.

Klima og handel på Obama-programmet

Dagens Næringsliv (NTB) | 31.08.2013

Forhandlinger om en frihandelsavtale mellom USA og EU og klimapolitikk står på programmet når USAs president Barack Obama besøker Stockholm 4.-5. september.

Grønn nostalgi

Dagens Næringsliv (kommentar) | 31.08.2013

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Hvis vi må tilbake til 1980 for å berge klimaet, har klimaet dessverre tapt.

Norsk krigsskip ble legesenter i Somalia

Aftenposten | 31.08.2013

Når piratene holder seg i ro, får fregatten KNM Fridtjof Nansen tid til å fungere som legesenter for innbyggere i en somalisk landsby. 45 kvinner, menn og barn har vært om bord.

Over 7000 nordmenn har deltatt i krigen. 10 kom aldri hjem. Var det verdt det?

Aftenposten (Tema: Afghanistan) | 31.08.2013

Her er historien fortalt av de som kjempet på bakken, og de som sendte dem i krigen.

- Vi skjønte fort at dette begynte å bli utrygt

Aftenposten | 31.08.2013

Nåværende leder for FSK, Eirik Kristoffersen, var i Afghanistan første gang i 2002. Da han kom tilbake i 2005, var landet blitt langt mer utrygt.

Presidenten og den røde linje

VG (meninger) | 31.08.2013

Kommentar av Per Olav Ødegård: Tal mildt, men ha med deg en stor klubbe. Slik beskrev president Theodore Roosevelt sin utenrikspolitikk. Barack Obama gjør det motsatte.

Motvillige krigere

Dagens Næringsliv (kommentar) | 31.08.2013

Lederkommentar: Obama-administrasjonens analyse er at faren ved å handle er stor – men at farene ved ikke å gjøre noe er enda større.

Egoistisk og skammelig av Norge

NRK ytring | 31.08.2013

Kronikk av Jaman Mohamad: For meg som syrer med 20 år i Norge er det skamfullt å høre politiske ledere støtte seg til behovet for et FN-mandat, som vi vet vil bli stanset av Russland og Kina.

Kjemper på alle fronter

Klassekampen | 31.08.2013

Amerikanske raketter kan falle over Syria selv om Obamas «koalisjon av villige» smuldrer opp. Leger uten grenser kritiserer USA for å bruke organisasjonen til å rettferdiggjøre en militær intervensjon.

Det utilstrekkelige FN-sporet

Aftenposten (meninger) | 31.08.2013

Kommentar av Torstein Ulserød: Kan det tenkes situasjoner der Norge kan støtte bruk av militærmakt uavhengig av FN-mandat?

Amerikanerne trøtte av krig

Dagsavisen | 31.08.2013

USA kan komme til å angripe Syria alene etter at Storbritannia har droppet planene. Men president Barack Obama har et overveldende flertall imot seg i sin egen befolkning.

Erdogan vil ha regimeskifte i Syria

Aftenposten (NTB) | 31.08.2013

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan sier at en militær aksjon mot Syria må ha som mål at president Bashar al-Assad mister makten.

Russisk eks-offiser: Syria kan skyte ned USAs raketter

Aftenposten | 31.08.2013

En ikke navngitt tidligere toppsjef i det russiske luftvernet hevder at Syria har alt det materiell landet trenger for å slå tilbake et angrep fra USA.

- Analysen av Syria-prøver kan ta to uker

Aftenposten (NTB) | 31.08.2013

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har fortalt de faste medlemmene av Sikkerhetsrådet at det kan ta opp til to uker å analysere prøvene våpeninspektørene har innhentet i Syria.

Mursi-tilhengere mobiliserte i Egypt - minst seks drept

Aftenposten | 31.08.2013

Tusenvis av Brorskapets støttespillere har i dag demonstrert i Egypt. Det var den største demonstrasjonen siden de blodige sammenstøtene for to uker siden.

Åtte år med flaks og finanskrise

Aftenposten | 30.08.2013

Torsdag kveld møtes poltikerne til TV-debatt om økonomi. Oljepriser, oljeinvesteringer, Kina og rentekutt har gitt sterk økonomisk medvind i mange år.

Regjeringens helse-suksess

Aftenposten (meninger) | 30.08.2013

Debatt av Rchard Horton: Nordmenn bør være stolte over at Regjeringen har gått foran i kampen for å redde livet til millioner av kvinner og barn.

Bangladesh treng handel

Dagsavisen (nye meninger) | 30.08.2013

Kommentar av Per N. Bondevik: Initiativ for etisk handel (IEH) er positiv til produksjon i Bangladesh og ser ingen grunn til ein generell skepsis eller boikott av landet. Snarare tvert i mot. Bangladesh treng handel.

De Grønne vil stanse CO2-fangstprogrammet

Nationen | 30.08.2013

Miljøpartiet De Grønnes talskvinne Hanna E. Marcussen mener det norske fangstprogrammet for CO2 er dyrt, klønete og resultatløst. Partiet vil legge ned hele programmet og satse på andre løsninger.

Realisme og utopi i valgkampen

NRK ytring | 30.08.2013

Kronikk av Stig Larssæther: I stedet for å angripe MDG, burde stortingspartiene og Bellona forklare hvordan de mener kloden kan bære 11 milliarder mennesker.

Haltbrekken frykter oljesvart storting

Nationen (NTB) | 30.08.2013

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken gleder seg over mer miljødebatt i valgkampen, men frykter det han kaller et oljesvart storting etter valget.

Tid for grønn politikk

Dagsavisen (nye meninger) | 30.08.2013

Kronikk av Carlo Aal, Sigbjørn Grønås, Audun Hjertager, Thomas Hylland-Eriksen, Linda Innbjør, Ove D. Jacobsen, Andrew Kroglund, Gubnar Kvåle, Ingvild Fossgård-Sandøy og Per Hjalmar Svae: Vi mangler partier på Stortinget som tar fakta på alvor og som er kritiske til forestillingen om evig økonomisk vekst.

Fullt kaos om vindkraft i Miljøpartiet De Grønne

ABC Nyheter | 30.08.2013

Tirsdag gikk Miljøpartiet De Grønne knallhardt ut mot de store vindkraftprosjektene på Fosen. Nå blir partiets nasjonale talsmann overkjørt i saken.

Hvem skal bruke norsk kraft?

NRK ytring | 30.08.2013

Kommentar av Steinar Mediaas: Noen få entusiaster tror fortsatt at Europas grønne batteri skal ligge i Norge. Sannsynligheten er større for at Norge blir et nødaggregat.

Vidunderlege 1989

Morgenbladet (essay) | 30.08.2013

Essay av Gudmund Skjeldal: Vi må tilbake dit vi enno hadde tak på oljeutvinninga, og ein lysande idé om å vera eit føregangsland i reduksjonar av klimaforstyrrande gassar.

Valget står mellom mat og olje

Bergens Tidende (meninger) | 30.08.2013

Kommentar av Tina Andresen Vågenes: Når nordmenn går til valgurnene den 9. september, er det mer enn skolepolitikk og skattenivåer man bør tenke på. Klimaendringene er vår tids største utfordring, og det er på tide med politikere som handler. En av de store symbolsakene i norsk klimapolitikk er oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Vindenes herre

Nationen (meninger) | 30.08.2013

Kommentar av Drude Beer: Superkapitalisten Jens Ulltveit-Moe har lenge satset, og tapt, milliarder på fornybar energi. Han gir seg ikke. I en kronikk i Dagens Næringsliv denne uka gjentok han sitt credo: «Fra olje til vann og vind». Selvfølgelig snakker han for sin syke mor, og sine hittil feilslåtte investeringer. Men en slugger som Ulltveit-Moe vet hva han gjør. Han har en plan. Det har olje- og energiminister Ola Borten Moe også. Han setter naturen i arbeid. For ham er utbygging av ny fornybar energi en del av jobben. Ute i verden er det mange, både politikere og investorer, som nå gjør det samme.

Vil kjøpe innbyggernes gullsmykker

Aftenposten | 30.08.2013

India har havnet i økonomisk ruskevær. Rentene på statsobligasjoner har økt, aksjekursene falt og kursen på landets valuta rupi har stupt så langt i år. Man frykter det vil utvikle seg til det verre.

Hjemme hos Malala

Aftenposten | 30.08.2013

- Jeg er takknemlig over å motta denne betydningsfulle prisen, sa Malala Yousafzai, da tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og høyres Aamir Sheikh overrakte Brobyggerprisen i hennes hjem i Birmingham.

1 - 30 av 649
1 2 3 4 5 6 .... 18 19 20 21 22

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.