Klipp fra media

Filter: September 2013 medieklipp

2,1 milliarder mennesker har fått tilgang til rent drikkevann siden 1990

Aftenposten | 30.09.2013

Tusenårsmålet om å halvere antall mennesker som ikke har tilgang til rent drikkevann er nådd, men fremdeles drikker 768 millioner mennesker daglig utrygt vann.

- Fredsprisen kan bli en byrde for Malala

VG (NTB) | 30.09.2013

Skolejenta Malala Yousafzai er en høyaktuell nobelkandidat, men kanskje for ung til å bli fredsprisvinner.

Nye ideer, bedre klimaløsninger?

Dagsavisen (nye meninger) | 30.09.2013

Kommentar av Svend Søyland: FNs klimapanel har gått fra visshet til å være sikre på menneskets klimapåvirkning. 
Hva vil det ledende regjeringspartiet Høyre gjøre her hjemme?

Klimakrisen sitter i hodene våre

Nationen (meninger) | 30.09.2013

Kommentar av Kari Gåsvatn: Hvem kan hjelpe oss ut av den mentale tvangstrøya og snakke om hva slags samfunn vi ønsker oss?

Hele verden i ett jafs

Aftenposten | 30.09.2013

Det startet med en rapport som viste at det er like mange overvektige som underernærte i verden. Utstillingen «Hva spiser verden?» gir oss grunn til å svelge tungt. For det er stor forskjell på folk, og særlig på det vi spiser.

En bølge av islamistiske terrorangrep i Afrika

Aftenposten | 30.09.2013

Al-Shabaab og Boko Haram er noen av terrororganisasjonene som nådelsøt herjer i det sentrale Afrika.

Boko Haram har drept mer enn 1700 mennesker på tre år

Aftenposten | 30.09.2013

Barack Obama kaller organisasjonen for en av de mest ondskapsfulle terroristorganisasjonene i verden. I helgen slo Boko Haram til igjen.

Ikke mat gringoene

NRK ytring | 30.09.2013

Kronikk av Claudio Lomnitz: Grensa mellom USA og Mexico er et sted der «amerikansk» orden og «meksikansk» uorden daglig blir praktisert.

India og Pakistan enige om våpenhvile

VG (NTB) | 30.09.2013

Indias statsminister Manmohan Singh og hans nye pakistanske kollega Nawaz Sharif var enige om å gjenopprette våpenhvilen i Kashmir da de møttes i New York søndag.

Nesten alle terrorofre i verden blir drept i tre land

Aftenposten | 30.09.2013

Godt over halvparten av alle terrorofre i verden blir drept i tre land; Irak, Pakistan og Afghanistan.

Gamle fiendertar opp tråden

Adresseavisa (meninger) | 30.09.2013

Lederkommentar: Når presidentene i USA og Iran snakker med hverandre på telefon, gir det et lite håp om opptining av et forhold som har vært iskaldt i tre tiår.

Har iranerne på sin side

Klassekampen | 30.09.2013

- Irans president har de fleste iranere bak seg i sin tilnærming til USA. Folk her ønsker å komme seg ut av isolasjonen, sier politisk redaktør i Teheran Times Ali saki.

Assad: - Vil respektere FN-resolusjonen om kjemiske våpen

Aftenposten (NTB) | 30.09.2013

Syrias president Bashar al-Assad sier han vil følge FN-resolusjonen om ødeleggelse av landets kjemiske våpen.

Asyl til syrere

Dagens Næringsliv (kommentar) | 30.09.2013

Lederkommentar: Den sittende regjeringen sa forrige uke ja til å utvide FNs flyktningkvote, og ta i mot 1000 syriske flyktninger. Det er bra. Spørsmålet skal stemmes over i Stortinget, og skaper full splid blant de borgerlige partiene.

Geistlig i Saudi-Arabia hevder at det skader eggstokkene å kjøre bil

Aftenposten | 30.09.2013

En konservativ geistlig i Saudi-Arabia har sagt at kvinner som kjører bil risikerer å skade eggstokkene og dermed føde barn med skader.

Besteforeldre – si fra!

Vårt Land | 29.09.2013

Kommentar av Eling Rimehaug: Klimaendringene truer ikke min generasjon. Men barnebarna mine vil rammes. Og særlig barna som nå vokser opp i fattige land.

All grunn til edruelighet

Dagbladet | 29.09.2013

Leder: DET VAR ER ET GJENNOMBRUDD da de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd natt til lørdag ble enige om å pålegge Syria å kvitte seg med sine kjemiske våpen. Men i gleden over at Sikkerhetsrådet omsider fungerer slik det skal, så er det grunn til å være edrulig

Frigitte gisler: Opprørere sto bak gassangrepet i Syria

VG | 29.09.2013

Etter fem måneder i fangenskap hos syriske opprørere, er den belgiske læreren Pierre Piccinin (40) hjemme. Han forteller at han hørte en Skype-samtale der opprørerne sier de har brukt gass.

Vi vet mer enn nok til å handle

VG | 29.09.2013

Kommentar av Per Olav Ødegård: Dette er enda en vekker. En alarmklokke som ringer. En ny og dramatisk påminnelse.

Valgets sanne tapere

Aftenposten (meninger) | 29.09.2013

Sebastian Otterhals (18) på Si;D: Norge gir årlig én prosent av BNP i bistand, hvilket man i seg selv skulle tro var bra. Likevel er dette bare et spill for galleriet. Verdens handelsorganisasjon har estimert at fattige land taper tre ganger så mye som de får fra oss ved at vi nekter å handle med dem.

Danmark vil ha regler om angrep uten FN-mandat

Dagbladet (NTB) | 29.09.2013

Mener det bør bygge på FNs prinsipp om «Responsibility to protect».

Koster å redde kloden

Dagbladet (meninger) | 29.09.2013

Kommentar av Geir Ramnefjell: Hvem blir den første statsministeren som sier at kampen mot klimaendringene må være en av våre aller viktigste budsjettprioriteringer?

Jeg er fienden. Jorden er min slave.

Bergens Tidende (meninger) | 29.09.2013

Debatt av Josefin Winther: Maria Dyrhol Sandvik etterlyser opprøret i Generasjon Y. Det gjør jeg også, men det er et høyt krav å stille. Det etterlyste opprøret blir det vanskeligste vi unge noen gang har gjort. Fordi det er jeg som er fienden. Jeg er kjøpepressets nikkedukke og kapitalismens flinkeste forvalter. Jeg er miljøsvinet. I denne revolusjonen kan ingen pekefingre rettes mot noe annet enn mitt eget bryst. Ingen never kan hyttes mot noe annet enn mitt eget kjøleskap.

Minst 33 drept av bomber i Pakistan

Aftenposten | 29.09.2013

Minst 33 mennesker er drept og 76 skadd i to eksplosjoner i byen Peshawar nordvest i Pakistan. Eksplosjonene skjedde få sekunder etter at en bil stanset ved et marked i byen.

Blandet mottagelse for Irans president

Aftenposten | 29.09.2013

Fredag snakket Hassan Rouhani med Barack Obama. Da han landet i Iran i går ble han møtt med både jubelrop og eggkasting.

Frigitt gissel mener opprørere sto bak gassangrepet i Syria

Aftenposten | 29.09.2013

Etter fem måneder i fangenskap hos syriske opprørere, er den belgiske læreren Pierre Piccinin (40) glad for å være hjemme.

Mer ambisiøs miljøpolitikk med blåblå regjering enn den rødgrønne

NRK | 28.09.2013

Naturvernforbundet kommer med et spark til den rødgrønne regjeringen: En eventuell blåblå regjering vil føre en mer ambisiøs klimapolitikk enn den sittende, sier leder Lars Haltbrekken.

Oppvarmingen er vår skyld

Adresseavisa | 28.09.2013

Leder: Det er ikke lenger noen tvil om at klimaendringene er menneskeskapt. Men gjør det noe med oss?

Kastet sko og egg etter Irans president

VG | 28.09.2013

Hundrevis av iranere jublet da president Hassan Rouhani kom tilbake fra New York etter sin historiske telefonsamtale med Barack Obama. Andre kastet sko og egg.

Norge spent på om Rouhani følger opp egne utspill

Dagbladet | 28.09.2013

- Vi hører og anerkjenner det han sier, men kommer eventuelt til å endre politikk i tråd med det han gjør, sier Espen Barth Eide.

1 - 30 av 634
1 2 3 4 5 6 .... 18 19 20 21 22

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.