Klipp fra media

Filter: Januar 2014 medieklipp

Sjeføkonom om Bernanke: - Han som reddet verden fra undergang

Dagens Næringsliv | 31.01.2014

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke spilte en nøkkelrolle i å hindre at finanskrisen endte i fullstendig kollaps. Men han høster ikke bare lovord etter åtte år i sjefsstolen.

Setter Iran på svarteliste (SPU)

Klassekampen | 31.01.2014

Sammen med Nord-Korea havner Iran nå på Oljefondets svarteliste. Med det støtter Norge linjen til Israel og konservative krefter i USA, mener Nupi-forsker Sverre Lodgaard.

- Interessant snuoperasjon fra Siv Jensen (SPU)

NRK nyheter | 31.01.2014

Finansminister Siv Jensen kaster to israelske selskaper ut av oljefondet. Frp-lederen mener selskapene bryter folkeretten ved å bygge bosettinger i Øst-Jerusalem.

Tybring-Gjedde: Frp fortsatt Israels beste venn

Aftenposten (NTB) | 31.01.2014

Finansminister Siv Jensen kaster to selskaper som bygger bosetninger i Øst-Jerusalem ut av oljefondet. Frps Christian Tybring-Gjedde tror partiet har måttet bøye seg for flertallet i Regjeringen.

Kull blir klimatest

Ny Tid | 31.01.2014

Aps forslag om å trekke Oljefondet ut av kull har tent håp i miljøbevegelsen: Stortingets største parti kan skape nytt grønt flertall på Stortinget. Grønne partier åpner for samarbeid. Men oljelobbyen kan slå tilbake, mener Cicero-forsker.

Effektiv bistand

Nationen (meninger) | 31.01.2014

Kommentar av Kari Helene Partapupli: Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, har nylig lagt fram en evaluering av norsk bistand. I den sies det at norsk bistand bør bli mer resultatorientert, effektiv og målrettet. Det er vel alle enige i? Finnes det i så fall mer effektive bistandsformer enn det Norge prioriterer i dag?

Ny kineser nomineres til Nobels fredspris

Aftenposten | 31.01.2014

– Årets fredspris bør tildeles to forskere som har hatt avgjørende betydning for å brødfø befolkningen i Kina og India, foreslår Sps tidligere landbruksminister Trygve M.S. Vedum, som mener tilgang på nok mat er et bidrag til fred.

Kjære medborgere

Nationen (meninger) | 31.01.2014

Kommentar av Bjørn Berg: I et skriv til EU-toppmøtet 20/12 –13 ber vår regjering om at landet vårt i størst mulig grad skal bli del av EUs militærpolitikk. Er vi enige i en slik aksellererende militærpolitisk utvikling? Er ikke dette suvernitetsavståelse og i strid med Grunnloven ?

Forberedt på det verste

Dagsavisen (nye meninger) | 31.01.2014

Lederkommentar: Verden gjennomgår en dramatisk klimaendring som har ført til natur­katastrofer i mange land. Norge har også lenge merket forandringene. Årstidene er ikke lenger slik de var.

Branner i USA: Klima. Branner i Norge: Været.

Aftenposten (meninger) | 31.01.2014

Kommentar av Ole Mathismoen: Uvanlig vær kan skyldes klimaendringer, men uvanlig vær er ofte bare uvanlig vær.

Endelig blåswixføre

Dagsavisen (nye meninger) | 31.01.2014

Debatt av Rasmus Hansson: I mandagens utgave av Dagsavisen raljerer BI-professor Øystein Noreng over at jeg tidligere i vinter ga Jens Stoltenberg skylda for det dårlige skiføret. Nordeng mener jeg har lansert en ny klimapolitisk teori som opphøyer statsministeren til værgud. Nordeng hopper over spørsmålet jeg fulgte opp skiføreprovokasjonen med: Hvem har ansvar for klimautviklingen, hvis ikke våre øverste politiske ledere har det?

Så lite har Norge gjort med klimautslippene

ABC Nyheter (TU) | 31.01.2014

Det skal mye til om Norge skal klare å kutte klimautslippene like mye som lovet. Få av de viktigste tiltakene er i gang, og utslippene går ikke ned.

Natur og ungdom: – Klimagassutslippene må reduseres raskere

E24 (NTB) | 31.01.2014

Klimagassutslippene gikk ned 1,1 prosent fra 2011 til 2012. Natur og Ungdom er ikke imponert, og mener det må skje mer om Norge skal nå klimamålene.

Karbonet i Norge er ikke glemt

Dagsavisen (nye meninger) | 31.01.2014

Debatt av Trine Sundtoft: Norge bevilger tre milliarder kroner i året til bevaring av regnskog i sør. Hvorfor gjør ikke regjeringen det samme for skogen her hjemme? Lars Haltbrekken, Arnstein Vestre, Christian Steel og Nina Jensen stiller dette spørsmålet i Dagsavisen 20. januar 2014 i innlegget "Karbonet verden glemte".

Fiksert på Sør-Sudan

Ny Tid (kommentar) | 31.01.2014

Lederkommentar av Dag Herbjørnsrud: Regjeringen er svært opptatt av Sør-Sudan. Mens Den sentralafrikanske republikk synes å ha gått i glemmeboka. Hjelper det å ha en ideologisk partivenn på plass i et nytt, kristent land?

Nye kamper i Den sentralafrikanske republikk

VG (NTB) | 31.01.2014

Krigere fra opprørsgruppen Seleka har tatt kontroll over byen Sibut i Den sentralafrikanske republikk. Innbyggere har lagt på flukt.

Ny sultkatastrofe truer i Mali

VG (NTB) | 31.01.2014

Det nordlige Mali trues av en ny sultkatastrofe som følge av dårlige avlinger og en ustabil sikkerhetssituasjon, ifølge flere hjelpeorganisasjoner.

Igor (17) er klar for musikkarrière og universitetsutdannelse

Aftenposten | 31.01.2014

Et stort kinesisk marked, offensiv statlig politikk og oljefunn regnes som oppskriften bak Brasils økonomiske suksess. Siden 2000 er millioner av mennesker løftet ut av fattigdom.

Islamist-leder dømt til døden i Bangladesh

VG NETT | 31.01.2014

Leder av Bangladesh' største islamist-parti, tidligere industriminister Motiur Rahman Nizami, er dømt til døden for våpensmugling.

Uroen øker foran valget i Thailand søndag

Dagbladet (NTB) | 31.01.2014

Demonstranter truer med store aksjoner mot valget på ny nasjonalforsamling i Thailand. Landets øverste militære svarer med å sende flere soldater ut i gatene.

Afghanerne løslater «farlige fanger» mot USAs vilje

Aftenposten | 31.01.2014

Det amerikanske militæret mener de 37 fangene utgjør en trussel mot landets og regionens sikkerhet. Afghanistans president Hamid Karzai jobber intenst for ikke å bli husket som USAs marionett, tror Afghanistan-ekspert.

Ukrainsk protestleder funnet torturert og med avkuttet øre

Dagbladet | 31.01.2014

Har vært savnet i flere uker. - Korsfestet og kastet ut av bil.

Uklart hvor syk Janukovitsj er

Dagbladet | 31.01.2014

Den ukrainske presidenten Viktor Janukvitsj ble alvorlig syk under det dramatiske møtet i nasjonalforsamlingen i går. Noen rapporter fra ukrainsk presse sier han fikk indre blødninger.

Oljefondet - om bukken og havresekken

Dagsavisen (nye meninger) | 30.01.2014

Kommentar av Sjur Papazian: Strategirådet, et rådgivende organ for oljefondet, anbefaler å «samle uttrekksmekanismen og eierskapsutøvelsen i Norges Bank, og at ressursene og kompetansen i dagens Etikkråd integreres i bankens arbeid framover».

Telenor får bygge mobilnett i Myanmar

Aftenposten (NTB) | 30.01.2014

Nasjonalforsamlingen i Myanmar har godkjent avtalen med Telenor om å bygge mobilnett i landet. Dermed er det opp til selskapet om de vil takke ja til avtalen.

Legger 500 millioner dollar på bordet for lisens i Myanmar

E24 | 30.01.2014

- Vi har passert en milepæl med undertegningen av denne landsdekkende lisensavtalen med regjeringen i Myanmar. Dette markerer starten på en spennende reise i Myanmars utvikling, som Telenor vil støtte gjennom å levere mobiltjenester i verdensklasse og drive ansvarlig forretningspraksis av høy standard, slik vi gjør i alle våre markeder, sier Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i en kommentar.

Tror ikke Snowdens nobelnominasjon irriterer USA

NRK nyheter | 30.01.2014

SVs stortingsrepresentanter Bård Vegar Solhjell og Snorre Valen har nominert den spionanklagede, amerikanske varsleren Edward Snowden til Nobels fredspris. USA-ekspert Ole Moen tror ikke det skaper bølger i USA – men noe helt annet er det dersom Snowden faktisk skulle få fredsprisen.

Forræderen Snowden

VG (meninger) | 30.01.2014

Kronikk av Edvard Lucas: Mange er av den mening at Edward Snowden er en helgen og en martyr. Men i beste fall er det han har gjort uvørent og selvtilfreds. I verste fall er det snakk om sabotasje og forræderi.

Raser mot norsk eksport av krigsmateriell til India

ABC Nyheter | 30.01.2014

Changemaker mener det kan bidra til et våpenkappløp og en eskalering av konflikten mellom India og Pakistan.

– NSA spionerte på hemmelige COP15-forberedelser (klima)

NRK nyheter | 30.01.2014

NSA skal ha skaffet seg tilgang til fortrolig informasjon fra andre lands forberedelser til klimatoppmøtet i København i 2009. Danske eksperter mener dette kan ha bidratt til å tippe utfallet av møtet i favør av USA.

1 - 30 av 625
1 2 3 4 5 6 .... 17 18 19 20 21

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.