Klipp fra media

Filter: Oktober 2014 medieklipp

De nye løsarbeiderne (prekariatet)

Aftenposten (meninger) | 31.10.2014

Kommentar av Elin Ørjasæter: Andelen folk som jobber, men ikke har fast jobb, vokser i hele den vestlige verden.

Gevinstfordeling (handel og globalisering)

Dagens Næringsliv (meninger) | 31.10.2014

Kronikk av Karen Helene Ulltveit-Moe: Globalisering og handel gir gevinster. Men de må deles. Ellers vil vi på sikt alle kunne tape.

Verda treng norske elevar (Operasjon Dagsverk)

NRK ytring | 31.10.2014

Debatt av Emil André Erstad: Lektor Sven Røgeberg ser nesten ut til å vere fornøgd med at dette skjer, og skriv følgjande i sin kronikk på NRK Ytring: «Operasjon Dagsverk formidler ungdommer fortellingen om norsk godhet. Men bistand virker ikke, og det bør ikke være skolens oppgåve å halde oppe illusjonen om at den gjør det.» Det kan i beste fall karakteriserast som ei grovt unyansert ytring i bistands- og utviklingsdebatten, og i verste fall eit destruktivt angrep på elevane sitt viktige engasjement for å forandre ei urettferdig verd.

Slutt på bobler fra israelsk bosetning

Aftenposten (NTB) | 31.10.2014

Brusmaskinprodusenten SodaStream gir etter for en internasjonal boikottkampanje og stenger nå sin fabrikk i den israelske bosetningen Maale Adumim på Vestbredden.

Varmeste år siden vikingtiden i Bergen

Dagens Næringsliv (NTB) | 31.10.2014

I år har det blitt satt stadig nye varmerekorder, og 2014 ligger an til å sette en solid temperaturrekord. I Bergen mener en klimaprofessor at det ikke har vært varmere siden vikingtiden.

Siger for Polen og kolkraftlobbyen

Dag og Tid | 31.10.2014

– Vi har vunne. Og vi har fått 100 prosent av det vi bad om, sa den polske statsministeren Ewa Kopacz etter at EU vedtok det store klima­forliket natt til førre fredag.

Satser på Venstre og KrF

Dagens Næringsliv | 31.10.2014

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) tror budsjettet blir bedre etter forhandlinger med Venstre og KrF.

Støre mener Erna svikter skogløfter

VG | 31.10.2014

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Erna Solberg og Høyre gjør stikk motsatt i regjering enn de lovet i opposisjon, når det gjelder bevaring av norsk skog.

Sundtoft får kjeft for mais-svar

Aftenposten (NTB) | 31.10.2014

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) snakker ikke sant når hun påstår at genmodifisert mais har vært tillatt i flere år, hevder de rødgrønne partnerne Sp og SV.

Tine Sundtoft undres over reaksjonene på GMO-mais

ABC Nyheter | 31.10.2014

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft mener EØS-avtalen gjør at GMO-mais automatisk kan bli godkjent i Norge mens landets myndigheter diskuterer forbud. Hun får svar på tiltale av miljø-topp.

Ebola-epidemiens lokale helter

Dagsavisen (nye meninger) | 31.10.2014

Kommentar av Camilla Houeland og Ingunn Bjørkhaug: Lege og feltarbeider for Leger Uten Grenser, Silje Lehne Michalsen, imponerte oss alle. I sin uttalelse utfordret hun oss «til å vende blikket sørover og å bruke tid og spalteplass på de virkelige historiene og de virkelige problemene som faktisk foregår i Vest-Afrika». Helsearbeidernes streik i Liberia viser et helsevesen i krise, og synliggjør sammenhengen mellom retten til helse og anstendige arbeidsforhold.

Liberia: Under 50 nye ebola-syke i uken

Aftenposten | 31.10.2014

En markert nedgang i antallet nye tilfeller av ebolasmittede i Liberia tenner håp.

Verdensbanken med nytt bidrag til kampen mot ebola

E24 (NTB) | 31.10.2014

Verdensbanken bidrar med ytterligere 670 millioner kroner til kampen mot ebola i Vest-Afrika.

Nasjonalforsamlingen i brann i Burkina Faso

Aftenposten (NTB) | 31.10.2014

Burkina Fasos president Blaise Compaore har erklært nasjonal unntakstilstand etter at demonstranter satte fyr på landets nasjonalforsamling torsdag.

Hongkong-aktivister vurderer å demonstrere i Kina

E24 (NTB) | 31.10.2014

Demokratiforkjempere i Hongkong vurderer å reise til Kinas hovedstad Beijing for å demonstrere mot myndighetene der.

Myanmars president i samtaler med Aung San Suu Kyi

Dagbladet (NTB) | 31.10.2014

Myanmars president Thein Sein var fredag i historiske samtaler med de øverste sjefene i hæren i landet samt politiske rivaler, blant dem fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi.

Skal vi ruste Norge mot ISIL og fremmedkrigerne?

Dagsavisen (nye meninger) | 31.10.2014

Kommentar av Rune Solli: Jeg vil at Norge engasjerer seg. Jeg vil at vi står sammen. Jeg er dessverre glad vi kanskje sender soldater til Irak. Jeg skulle ønske det var unødvendig, men tilslutt må vi gjøre noe. La oss gjøre det med et ønske om å hjelpe. La oss bry oss.

HRW: IS likviderte 600 fanger i Mosul

Aftenposten (NTB) | 31.10.2014

Opprørere fra den islamske staten (IS) likviderte i sommer rundt 600 innsatte i et fengsel i utkanten av Mosul, konkluderer Human Rights Watch.

Ingen vet hvor lenge krigen mot ekstremistene i IS vil vare.

Aftenposten (meninger) | 31.10.2014

Kommentar av Per Kristian Haugen: I krigen mot ekstremistene er det som virker positivt ett sted ofte skadelig på et annet.

Norge sender soldater til Irak og Afghanistan

Aftenposten | 31.10.2014

Norge skal sende 195 soldater til operasjoner i Irak og Afghanistan, bekrefter statsminister Erna Solberg (H) torsdag.

Sp og SV mot soldater til Irak

Aftenposten | 31.10.2014

Regjeringen får bred støtte når de sender soldater til Irak og Afghanistan, men SV og Senterpartiet går mot.

Tybring-Gjedde frykter konsekvensene av norske soldater til Irak

Aftenposten | 31.10.2014

Vedtak om å sende militære styrker til Irak kan øke faren for terrorangrep på norsk jord, frykter Frps forsvarspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde.

- Dette vil bli positivt mottatt i Washington

Dagbladet | 31.10.2014

USA fornøyd med norsk militærbidrag mot IS.

- Stabsoffiserene gjorde dette mulig

Dagbladet | 31.10.2014

Regjeringen varslet i kveld sitt største bidrag til internasjonale operasjoner siden de overtok makten for et år siden.

«Operasjon håpløs» (Norge/IS)

Dagbladet (meninger) | 31.10.2014

Kommentar av Morten Strand: Regjeringen sender mer enn hundre soldater til krigen mot IS. Det er i Norges interesse å bekjempe terror. Men krigen er håpløs hvis man ikke samtidig bygger statlige strukturer.

Norske soldater til Bagdad: Sendes rett inn i brutal borgerkrig

VG | 31.10.2014

Ekstremistene i Den islamske stat, IS, kontrollerer områder i utkanten av den voldsherjede hovedstaden Bagdad, dit regjeringen vil sende 50–60 norske soldater i desember.

Om postulater og bomber

VG (meninger) | 31.10.2014

Kommentar av Bård Larsen: I morgen markerer miljøer tilknyttet Norges Sosiale Forum den globale aksjonsdagen mot den såkalte Islamske staten. Men hvis man ikke er for å bruke militærmakt mot IS, finnes det heller ingen umiddelbar løsning på konflikten.

– Hjelpearbeidere må forhandle med IS

Dagsavisen | 31.10.2014

Hindringen av nødhjelp i Syria er så alvorlig at hjelpeorganisasjoner må forhandle med terrororganisasjonen IS, mener Jan Egeland i Flyktninghjelpen. Han får støtte av ekspert på humanitærrett Cecilie Hellestveit.

Sivile i skuddlinja i Libya

Klassekampen | 31.10.2014

Natos krig i Libya skulle beskytte sivile. Men kaoset krigen skapte, rammer nå sivile med full kraft, melder Amnesty.

Ingen palestinsk stat tross massiv anerkjennelse

Aftenposten (NTB) | 31.10.2014

Sverige er det 135. landet som anerkjenner staten Palestina. Norge mener det er for tidlig.

1 - 30 av 799
1 2 3 4 5 6 .... 23 24 25 26 27

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.