Klipp fra media

Filter: Desember 2014 medieklipp

Plutselig er verden forandret (demokrati/globalisering)

Aftenposten (meninger) | 30.11.2014

Kommentar av Leif Pagrotsky: Klokkertroen på demokrati og globalisering er avløst av totalitære tendenser og nasjonalisme.

Jagland tror pris legger press på India og Pakistan

Aftenposten (NTB) | 30.11.2014

Situasjonen når det gjelder barnearbeid og undertrykking av kvinner er grusom både i India og Pakistan, slår Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland fast.

UiS må omstilles (klima)

Stavanger Aftenblad (meninger) | 30.11.2014

Kommentar av 23 forskere ved UiS: Vi som skriver under på dette, mener at det nå er tid for en bred omstilling ved UiS, til en forskningsprofil som peker fremover mot et samfunn hvor klimaproblemene er løst.

Fornem nød (klima)

Bergens Tidende (meninger) | 30.11.2014

Lederkommentar: Lavere oljepris kommer med plusser og minuser. Verst er det at prisfallet skader klimaet.

Makten over maten

Bergens Tidende (meninger) | 30.11.2014

Kommentar av Sondre Båtstrand: Det er skuffende at flertallet i bystyret ikke ville gjøre Bergen til en GMO-fri sone. Nå må Stortinget forsvare GMO-forbudet.

Jaktar dei skuldige etter ei av Nigerias blodigaste hendingar

NRK nyheter | 30.11.2014

Utbrente bilar, ein blodig moske, fulle likhus og over ein million på flukt. Sjokket har framleis ikkje lagt seg i Nord-Nigeria, etter gårsdagens terror i Kano, der så mange som 120 menneske kan ha døydd. No skal dei skuldige tas, seier presidenten.

Tror ikke på norsk innflytelse i Myanmar

NRK nyheter (NTB) | 30.11.2014

Utenriksminister Børge Brende (H) vil ta opp menneskerettigheter, demokrati og fredsarbeid med den politiske ledelsen i Myanmar. Men en av landets fremste kvinnelige journalister har liten tro på at det vil ha noen effekt.

Norge forsøker å blåse liv i fredssamtaler

NRK nyheter | 30.11.2014

For ei veke sidan bomba hæren motstandsrørsla sitt treningssenter i Kachin og drap 23 menneske. I dag var Noregs utanriksminister bindeledd då fredsministeren samla dei etniske gruppene til nye fredssamtaler.

Verdens religiøse ekstremistgrupper

Dagbladet | 30.11.2014

I store deler av verden er ekstreme religiøse ideologier på frammarsj.

‘Libya var en total feilvurdering’

Vårt Land | 30.11.2014

Raymond Johansen mener vestlige bidrag har gjort Midtøsten mer farlig og ustabilt.

Mubarak frifunnet i Egypt

Aftenposten (NTB) | 30.11.2014

En ankedomstol i Egypt har frikjent tidligere president Hosni Mubarak for korrupsjon og trukket tiltalen mot ham, seks kommandører og en tidligere innenriksminister for medvirkning til drap på demonstranter i 2011.

– Tegn på at det gamle regimet er tilbake

NRK nyheter | 30.11.2014

Hans avgang symboliserte en endring i Egypt, fra diktatur mot demokratisering. Men i dag ble Hosni Mubarak frikjent, og mange oppfatter dette som nok et bevis på at det gamle regimet er tilbake i styre og stell.

– Deres feil er blendende (EU)

Klassekampen | 29.11.2014

– Deres feilsteg er virkelig blendende. Feildiagnosen og den katastrofale kuttpolitikken som har blitt drevet fram av Merkel, EU-kommisjonen og Den europeiske sentralbanken (ESB), har omgjort en finanskrise til en alvorlig politisk krise, til en mye dypere økonomisk tilbakegang og til perverst økende offentlig gjeld, sier Legraine.

Ap byr opp til nytt klimaforlik

Dagsavisen | 29.11.2014

Jonas Gahr Støre mener regjeringen bør inngå forlik på Stortinget om Norges klimamål inn mot 2030. Dersom regjeringen selv ikke tar initiativ, er Arbeiderpartiet klar til å ta grep.

Store norske kulldilemma (energi/klima)

Dagbladet (meninger) | 29.11.2014

Kommentar av Anne Marte Blindheim: Er det greit med kull, så lenge det er norsk?

Kullkampen

Dagsavisen | 29.11.2014

- Når en først kommer til Svalbard så aksepterer man mye rart. Men så begynner man å stille kritiske spørsmål. Det er jo et stort paradoks at Svalbard er så miljøregulert at ingen kaster en snus på tundraen en gang, men nettopp her skal en skal drive med klimaverstingen kull.

Moderne bioteknologi, GMO - biosikkerhet og behovet for uavhengig forskning

Dagbladet (meninger) | 29.11.2014

Kommentar av Jan Husby: Det er klare interessemotsetninger mellom de som forsker for industrien og de uavhengige forskerne.

Ebolas farlige bivirkning

Dagsavisen (nye meninger) | 29.11.2014

Kommentar av Christine Baglo: Ebolautbruddet i Vest-Afrika skremmer turistene fra å reise til resten av Afrika. Det kan ta enda flere liv og få langt større konsekvenser enn ebolaen selv.

Hollande første vestlige statsleder i ebolarammede Vest-Afrika

Aftenposten (NTB) | 29.11.2014

Frankrikes president François Hollande advarte mot å isolere landene som er hardest rammet av ebola-epidemien da han besøkte Guinea.

Terrorister skjøt folk på flukt etter bombeangrep

Aftenposten | 29.11.2014

Minst 120 mennesker skal ha blitt drept og 270 såret i et bombeangrep mot en moské i Kano, Nigerias nest største by. Boko Haram mistenkes for å stå bak angrepet.

Brasil er ute av resesjon

E24 | 29.11.2014

Offentlige utgifter har løftet Brasil midlertidig ut av økonomisk nedgang.

Russland vender seg til Pakistan

Aftenposten (Bloomberg News) | 29.11.2014

President Vladimir Putin vil knytte militære bånd til Pakistan mens India kjøper flere våpen fra USA.

Diktatur i medienes skygge

Bergens Tidende (meninger) | 29.11.2014

Kronikk av Panchakulasingam Kandiah: Du merket det sikkert ikke, men i går samlet tamiler over hele verden seg for å minnes våre barn som dør i kampen for frihet.

Ber kongen ta opp drap på journalist

Vårt Land | 29.11.2014

Flyktningar i Norge har ei bøn til kong Harald: Ta opp brot på menneskerettar med Myanmars president.

Dreper 
uskyldige (terrorisme/droner)

Vårt Land | 29.11.2014

For hver fjerde terrorist en drone dreper, mister også en uskyldig livet.

Reisende i terrorisme

Morgenbladet (meninger) | 29.11.2014

Kommentar av Anders Romarheim: Å nekte nordmenn å reise til og fra Syria er både moralsk betenkelig og dårlig kontraterrorpolitikk.

IS får mer positiv omtale på sosiale medier i Europa enn i Syria og Irak

Dagbladet | 29.11.2014

Det viser en undersøkelse av arabiske Twitter-meldinger, kommentarer og blogginnlegg, gjort av The Guardian.

«Nationaltheatret, ikke støtt Israels okkupasjonspolitikk gjennom samarbeidet med Habima!» (opprop)

Aftenposten (meninger) | 29.11.2014

Opprop: De viktigste grunnene til Nationaltheatret bør avbryte samarbeidet med Israels nasjonalteater, Habima, har ikke blitt plukket opp av pressen.

Putins fortelling om Ukraina slår sprekker

Dagbladet (meninger) | 29.11.2014

Kommentar av Morten Strand: Russisk ultra-nasjonalist ødelegger Putins uskyldige alibi

WTO enige om å realisere handelsavtale

E24 (NTB) | 28.11.2014

Medlemmene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) ble torsdag enige om å sette ut i livet en global handelsavtale som ble vedtatt på Bali i desember i fjor.

1 - 30 av 7096
1 2 3 4 5 6 .... 233 234 235 236 237

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.