Klipp fra media

Filter: Februar 2014

Frykter ny isolasjonisme

Dagsavisen | 28.02.2014

Budsjettkutt og en ny isolasjonisme vil redusere USAs makt i verden, frykter utenriksminister John Kerry.

Paradegreina bistand er ikkje nok

NRK ytring | 28.02.2014

Kronikk av Anne-Marie Helland: Regjeringa Solberg har lova at norsk politikk skal vere bra for utviklingsland. Men gir vi med ei hand, medan vi tek med den andre?

De borgerlige vil utrede mer enn nei til kull

Aftenposten (NTB) | 28.02.2014

En uavhengig ekspertgruppe skal vurdere å avvikle oljefondets investeringer i olje-, gass- og kullselskaper. Utredningen skal være ferdig neste år.

Kirkens Nødhjelp har hatt eierandeler i omstridt gruveselskap

Dagbladet | 28.02.2014

Kirkens Nødhjelp har tidligere kommet med sterk kritikk mot det kanadiske gruveselskapet Goldcorp Inc på hjemmesiden sin. Nå viser det seg at Kirkens Nødhjelp selv har vært en av eierne i selskapet.

KN refser gruveselskap – eide aksjer i samme selskap

Vårt Land | 28.02.2014

Kirkens Nødhjelp (KN) er sterkt kritisk til gruveselskaper som henter ut edle metaller i fattige land. Men KN eide selv aksjer i gullselskapet Goldcorp.

Mener klimaforandringene vil gi gigantkostnader

NRK nyheter | 28.02.2014

FNs klimapanel anslår at sviktende avlinger som følge av klimaforandringene kan føre til et fall på opp mot 2 prosent i verdens samlede BNP innen år 2100.

Skal vi gi beng i Afrika?

Aftenposten (meninger) | 28.02.2014

Kommenar av Ole Mathismoen: Det er svært fristende å ta Ugandas president på ordet, og droppe mye av bistanden til Afrika.

– Gikk fra seng til seng og skjøt pasienter

NRK nyheter | 28.02.2014

Hus etter hus i den sørsudanske byen Malakal er brent ned. Leger Uten Grenser forteller om grusomme scener i provinshovedstaden i den oljerike Upper Nile-provinsen.

Verdensbanken holder tilbake lån til Uganda

Dagbladet (NTB) | 28.02.2014

På grunn av den kontroversielle homoloven.

Bistandskutt mot homofobi

Stavanger Aftenblad (meninger) | 28.02.2014

Kommentar av Harald Maaland: Ugandas president Yoweri Museveni må ha regnet med reaksjoner da han mandag undertegnet den nye loven som ikke bare forbyr homofili, men truer homofile med livsvarig fengsel. Men hadde han ventet at de skulle bli så sterke?

Masseflukten fra Eritrea

Morgenbladet | 28.02.2014

Eritrea er blitt Norges største leverandør av politiske flyktninger. Noe er fryktelig galt i Afrikas nest yngste land.

På flukt fra smogen

Aftenposten (meninger) | 28.02.2014

Kommentar av Jørgen Lohne: Til vanlig stortrives vi i Beijing. Men akkurat nå oppleves det som svært heldig at et reportasjeoppdrag gir oss mulighet til å komme oss vekk.

Politisk vold mot Bangkoks barn

Aftenposten (meninger) | 28.02.2014

Kommentar av Reidun J. Danielsen: Det kan bli mer vold i Bangkoks gater før den fastlåste konflikten finner sin løsning. Uforsonlige grupperinger i begge leirer er klare til kamp.

Kunsten å bygge broer (Nord-Korea)

Bergens Tidende (meninger) | 28.02.2014

Debatt av Anders Beyer: "Kardemomyang" er ikke en støtte til Nord-Korea.

Våre nye monstre

Morgenbladet (meninger) | 28.02.2014

Kommentar av Cecilie Hellestveit: Terrortrusselen stiger i Vesten. Vårt eget bidrag til å skape truslene fra Syria-farerne er langt fra ubetydelig.

«Sammenblanding» i Afghanistan

Morgenbladet (meninger) | 28.02.2014

Kommentar av Gjert Lage Dyndal og Cornelia Vikan: De siste par ukene har det stormet om den norske militære innsatsen i Afghanistan. Det har vokst frem en diskusjon om «helhetlig tilnærming» og den særskilte norske modellen hvor man (etter hvert) ønsket å skille klart mellom sivile og militære virkemidler.

Realisme, ikke uansvarlig idealisme

Morgenbladet (debatt) | 28.02.2014

Debatt av Petter Bauck: I artikkelen «– Uansvarlig idealisme» skriver Morgenbladet 21. februar om norsk engasjement i Afghanistan. Manglende sivil-militær koordinering holdes av forskere frem som årsaken til at mål ikke ble nådd. Artikkelen reiser viktige problemstillinger, men lar andre, viktige begrensninger ligge.

Angrep mot kolonne med kjemiske våpen i Syria

Dagbladet (NTB) | 28.02.2014

Opprørere har ved to anledninger angrepet lastebilkolonner med kjemiske våpen som skulle fraktes ut av Syria, går det fram av en FN-rapport.

– Flertallet vil omfavne fred med Israel

Dagsavisen | 28.02.2014

Tross endeløse skuffelser, vil et overveldende flertall av palestinerne omfavne en fredsavtale med Israel, sier en palestinsk gallupekspert.

Opprør (Ukraina)

Klassekampen (kommentar) | 28.02.2014

Lederkommentar av Bjørguv Braanen: Alle regimer som baserer seg på mindretallsstyre, aristokratisk makt og undertrykking vil før eller siden bli utfordret av mennesker som kjemper for frihet og demokrati. Det er en kamp som fortjener vår støtte og sympati. Men grunnleggende politiske endringer må skje med støtte i et bredt flertall, og ikke påføres et land utenfra, med bajonetter eller med tvang – eller utpressing, enten valutaen er dollar, euro eller rubler.

Krim på kokepunktet

Klassekampen | 28.02.2014

Moskva-vennlige aksjonister er på hugget på Krimhalvøya. Russland og Vesten utveksler advarsler.

Splittelsen øker i Ukraina

Dagsavisen | 28.02.2014

I Krims største by vender demonstrantene seg til Russland. Frykten for en dyp regional konflikt øker, etter at prorussiske demonstranter har tatt kontrollen over flere statlige bygg på Krim-halvøya.

Derfor er Krim-halvøya så viktig for Russland

Aftenposten | 28.02.2014

Krim har vært Russlands port til Svartehavet i mer enn 200 år. Halvøya, som er en delvis selvstyrt del av Ukraina, har i hele landets selvstendige historie har skapt spenninger i forholdet til Russland.

Konkurstruet Ukraina ber om krisehjelp

Aftenposten (NTB) | 28.02.2014

Ukrainas regjering ber om IMF-hjelp for å holde økonomien flytende fram til valget i mai. Med politisk uro og en valuta i fritt fall kan det bli vanskelig nok.

Brende etterlyser reformer i Ukraina

VG (NTB) | 28.02.2014

Utenriksminister Børge Brende (H) hilser den nye overgangsregjeringen i Ukraina velkommen, men understreker at den må ta et oppgjør med korrupsjonskulturen i landet.

Heftig miljøkamp på Stortinget om oljefondets kull-investeringer

VG (NTB) | 27.02.2014

Det er drama i Stortinget i dag - om oljefondet skal kutte investeringer i kull. Venstre og KrF er på gli mot et nei.

Vi kan ikke bla 
opp for alle nødstilte

Nationen (meninger) | 27.02.2014

Debatt av Kari Ekanger: Hvis alle de stridende og antatt frihetslengtende menneskene som står rundt på plasser og torg og kaster stein og bomber på hverandre, hadde brukt all denne kraften og alle de pengene tıl i stedet å søke fredelige løsninger, så ville det føles nyttigere også for oss å dele med oss av den antatte overfloden som vi altså skal ha.

Krymper USAs hær

Dagsavisen | 27.02.2014

USAs forsvarsminister Chuck Hagels kuttplaner for det amerikanske militæret kan få store konsekvenser for NATO og Norge. Mens Vesten bygger ned, ruster asiatiske stater opp.

Ny tysk energipolitikk?

Dagsavisen (nye meninger) | 27.02.2014

Kommentar av Nicolay Stang: I Norge fremstilles den tyske energipolitikken som en suksess av Alstadheim i DN og Marius Holm fra Zero, men er det sant?

Kortslutning om kraft

Aftenposten (meninger) | 27.02.2014

Debatt av Marius Holm: Hverken natur eller klima tjener på ikke å bruke overskudd av kraft til å kutte CO2-utslipp.

1 - 30 av 530
1 2 3 4 5 6 .... 14 15 16 17 18

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.