Klipp fra media

Filter: Mars 2014 medieklipp

Tung lærdom (NATO)

Klassekampen (kommentar) | 31.03.2014

Lederkommentar av Katrine Ree Holmøy: For å forklare at nettopp Stoltenberg får den høythengende Nato-jobben, sa fredsforsker Kristian Berg Harpviken til Klassekampen forrige uke at «Obamas støtte til Stoltenberg er nok òg eit handslag til særdraget i det norske fredsengasjementet». I dagens avis mener han vår rolle som internasjonal fredsmekler kan svekkes når vi nå inntar Nato-ledelsen. La oss likevel håpe at Jens Stoltenberg tar til seg den tunge lærdommen fra Afghanistan og bygger videre på vår tradisjon som fredsmekler i sitt Nato-virke.

Sløsing å sende Jens til NATO

Dagsavisen (nye meninger) | 31.03.2014

Kommentar av Bjørg Ofstad: Nå ser ut til at alle er enige om at Jens Stoltenberg er en framragende leder av internasjonalt format. Da må det være mange oppgaver å bruke disse ressursene på. Internasjonale lederoppgaver tilsettes normalt på åremål. Derfor vil toppstillinger i UNDP, IMF, Verdensbanken - og i FN bli ledige i løpet av noen år.

Klimapanelet i natt: Ingen slipper unna

Aftenposten | 31.03.2014

Fattige land rammes hardest, men ingen slipper unna klimaendringer. Ingen på planeten er eller vil bli uberørt.

Slik vil de løse klimakrisen

Aftenposten | 31.03.2014

FNs klimapanel har lagt frem delrapport to, og skisserer flere faremomenter og løsninger. De tror blant annet klimasmarte byer er fremtiden. Dette er deres egen video, som tar for seg de mest sentrale punktene i rapporten.

Verden må tilpasse seg usikker klimaframtid

Dagens Næringsliv (NTB) | 31.03.2014

Klimaendringene kan føre til lavere matproduksjon, utryddelse av arter, tørke og oversvømmelser, ifølge FNs klimapanel. Samfunn over hele verden må prøve å tilpasse seg, selv om det er vanskelig å si sikkert hva vi går i møte.

Virkeligheten på en varmere klode

Aftenposten (meninger) | 31.03.2014

Kronikk av Asuncion Lera St.Clair og Karen O’Brien: Klimapanelet viser hvordan en verden som er fire grader varmere enn den var før den industrielle revolusjon ser ut. Og den ser ikke pen ut.

Punktum for Mongstad

Dagsavisen (nye meninger) | 31.03.2014

Lederkommentar: Etter vår mening er det ingen grunn til å kritisere den rødgrønne regjeringen for at den gjorde et modig forsøk på å lande på Mongstad. Både regjeringen og Stortinget visste at ferden ville bli vanskelig og at det ville koste en masse penger. Stortinget er blitt grundig informert om framdriften, eller mangel på framdrift, i prosjektet. Stortinget har sluttet seg til pengebruken. Regjeringen burde derimot ha orientert på et tidligere tidspunkt om at månelandingen ville bli avsluttet. Den ventet for lenge.

Over 23.000 har mistet livet ved Europas stengte grenser

Aftenposten | 31.03.2014

Siden 2000 har over 23.000 mennesker mistet livet i forsøket på å nå Europa via havet eller landeveien.

Lønnsomt landbruk (Afrika)

Dagens Næringsliv (meninger) | 31.03.2014

Kommentar av Melinda Gates: Det er ikke olje eller gull som skaper vekst i Afrika. Det er bøndene, og mange av dem er kvinner.

Erdogan erklærer seier og truer opposisjonen

Aftenposten (NTB) | 31.03.2014

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan erklærte natt til mandag seier for sitt parti ved søndagens valg og truet sine rivaler med at de skal få «betale dyrt» for å ha forsøkt å styrte ham.

Erdogan kjemper for sitt politiske liv

Dagsavisen | 31.03.2014

For statsminister Recep Tayyip Erdogan var valget i går nesten et være eller ikke være. Men eksperter advarer om at valget ikke kan ansees å ha vært fritt og demokratisk.

– Hvis noen okkuperte landet ditt, slo deg i hodet og kranglet med deg, hva ville du gjort?

NRK nyheter | 31.03.2014

Taliban-kommandanten Abdullah Mardan sier i et eksklusivt intervju med NRK at lidelsene det afghanske folket går igjennom, fullt og helt er utlendingenes feil.

Brikker og bønder i Midtøsten

Dagsavisen (nye meninger) | 31.03.2014

Kommentar av Roger Hercz: Minst 30 år har passert siden palestinere sist var utsatt for lignende overgrep: De sultes sakte til døde, lever på beinrester og løv mens krigshelikoptre angriper fra luften.

Tilbake til år 0 (Egypt)

Dagbladet (meninger) | 31.03.2014

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Med valget av feltmarskalk Abdel Fattah al-Sisi som president om kort tid, kan man trolig sette sluttstrek for det som for tre år siden ble kalt den arabiske våren i Egypt.

– Dette kan ødelegge nasjonen Israel

NRK nyheter | 31.03.2014

Den ultraortodokse befolkningen i Israel er i harnisk på grunn av loven som tvinger dem inn i hæren for å avtjene verneplikten.

- Putin vil også ta Finland

Aftenposten | 31.03.2014

Vestlige ledere skjønner ikke at Putin har en annen virkelighetsoppfatning enn dem. Om han ikke stanses i Ukraina, står Baltikum og Finland i fare. Det advarer Andrej Illiaronov, Putins tidligere rådgiver.

Skarp beskjed fra Kiev til Moskva

Aftenposten (NTB) | 31.03.2014

Ukrainas nye regjering ber Russland om stanse sin «preken» om hva landet bør gjøre, og heller skape orden i eget hus.

Kiev preget av krigs- og kravfrykt

Klassekampen | 31.03.2014

USA og Russland forhandler om en diplomatisk løsning på Ukraina-krisa. – Om Vesten vil hjelpe ukrainere, må de ikke kreve tiltak som sender folk ut i fattigdom, sier Volodomyr Ischenko.

Kinas president forsøker seg med panda-diplomati overfor EU

Aftenposten (NTB) | 30.03.2014

Kinas president Xi Jinping setter sin lit til panda-diplomati i et forsøk på å lokke EU med på en frihandelsavtale.

USA behøves fortsatt når det blir bråk

Aftenposten (meninger) | 30.03.2014

Kommentar av Per Kristian Haugen: Det gikk ikke helt etter planen: Obama håpet å bli presidenten som innledet «Asias århundre» i amerikansk utenrikspolitikk. Men nå må også han bruke tiden på Europa.

Kloden mørklagt for klimaet

Aftenposten (NTB) | 30.03.2014

Operaen, Slottet og Stortinget var blant bygningene der lysene ble slukket i en time lørdag kveld. 7.000 byer verden over deltok i den symbolske miljømarkeringen Earth Hour.

Krimforfatter: – Sør-Afrika er blitt en seriemorder

NRK nyheter | 30.03.2014

Hvert tredje minutt blir et barn voldtatt i Sør-Afrika, og tre barn drepes hver dag. Til sammen blir mer enn 15000 mennesker myrdet hvert år.

Sluttspill Bangui

VG (meninger) | 30.03.2014

Kommentar av Andres Giæver: Når forlater den siste muslim Den sentralafrikanske republikk?

Her prøver indianerne som lever helt isolert fra resten av verden å skremme bort et fly

Dagbladet | 30.03.2014

Det er anslått at det i grenseområdene mellom Brasil og Peru i Amazonasregnskogen lever omtrent 80 indianerstammer som aldri skal ha hatt direkte kontakt med omverdenen. Nyhetsbyrået Reuters sendte i går ut bilder av en stamme på brasiliansk side, som skal være tatt tidligere denne uka.

Brasil: Lettkledde kvinner må regne med å bli voldtatt

Aftenposten (NTB) | 30.03.2014

Brasilianere flest mener at kvinner som kler seg utfordrende må regne med å bli voldtatt, viser en ny og oppsiktsvekkende meningsmåling.

Amerikanske veteraner stiller spørsmål ved krigsinnsatsen

ABC Nyheter (NTB) | 30.03.2014

Annenhver amerikanske krigsveteran mener at krigen i Irak ikke var verdt å utkjempe, mens 41 prosent sier det samme om krigen i Afghanistan.

Tyrkia: Slik ble gamle allierte til erkefiender

Aftenposten | 30.03.2014

Opptakten til dagens lokalvalg har vært preget av en maktkamp uten sidestykke mellom to gamle allierte, selv om ingen av dem stiller til valg.

Vesten har oppnådd lite i Afghanistan

Dagens Næringsliv (NTB) | 30.03.2014

Afghanistan er fortsatt et av verdens farligste, fattigste og mest korrupte land, 13 år etter at vestlige styrker hjalp krigsherrene til makten i Kabul.

Mørket og frykten har senket seg over Egypt

NRK nyheter (korrespondentbrev) | 30.03.2014

Korrespondentbrev fra Sigurd Falkenberg Mikkelsen: Det er en mørk tid her i landet. Frykten som folket kastet av seg på Tahrir er tilbake. Men er veien mot et åpent og demokratisk Egypt stengt for godt?

Putin fortjener fredsprisen

Bergens Tidende (meninger) | 30.03.2014

Debatt av Stein Egil Raassum: Uansett hvilke synspunkter de enkelte verdensledere måtte besitte av overbevisningsgrunner, har Vladimir Putin med sin inngripen i Ukraina utvilsomt reddet mange liv. Han fortjener fredsprisen.

1 - 30 av 684
1 2 3 4 5 6 .... 19 20 21 22 23

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.