Klipp fra media

Filter: April 2014 medieklipp

Asia i dag: Kina større enn USA i 2014

Dagens Næringsliv | 30.04.2014

Kina forventes å gå forbi USA som verdens største økonomi allerede i år. India er større enn Japan, ifølge nye beregninger fra Verdensbanken.

Frihet, likhet og tillit

Dagsavisen (nye meninger) | 30.04.2014

Kommentar av Marte Gerhardsen: Arbeidernes dag: 1. mai går jeg selvfølgelig i tog. Ulikheten, som er ødeleggende for alt det gode i samfunnet, er på frammarsj også i Norge.

De rike og resten

NRK ytring | 30.04.2014

Kronikk av Marius Doksheim: Når er litt økonomisk ulikhet en god ting, og når blir det for mye? Den nye boken til Thomas Piketty viser ulikhetens problemer, og hvordan venstresiden ikke har løsningene på dem.

Oljefondet vokste med 72 mrd.

Dagens Næringsliv (NTB) | 30.04.2014

En sterkere krone førte til at fondets verdi, målt i norske kroner, falt betydelig i årets tre første måneder.

Angriper
 norsk 
etikktro

Vårt Land | 30.04.2014

– Nordmenn har en naiv tro på etikk, mener filosofen Arild 
Pedersen. For Oljefondet er ikke alene om å ha et etisk råd. Bankene har det. Legeforeningen har det. Selv Fotballforbundet har det. Og Norske rosenterapeuter har det. Utdanningsforbundet er i ferd med å få det. I forskningen finnes det flust.

Kinesiske studenter advares mot å møte Dalai Lama

Dagbladet (NTB) | 30.04.2014

Kina-eksperter mener studentene risikerer sanksjoner.

Norges Kina-dilemma

Dagsavisen (nye meninger) | 30.04.2014

Kommentar av Sverre Lodgaard: At regjeringen ikke mottar Dalai Lama gjør at forholdet ikke forverres, men vi vet ikke om eller hvor mye det forbedres. Kineserne vil se mer fra Norge før de trekker konklusjoner.

Å møte Dalai Lama er i vår interesse!

Dagsavisen (nye meninger) | 30.04.2014

Kommentar av Hedda Langemyr: Unnvikelsen i møtet med H.H. Dalai Lama er en ydmykende beslutning for den sittende regjering og setter igjen Norge som fredsnasjon på hard prøve.Å la seg diktere av en stormakt som systematisk bryter menneskerettigheter er ikke i vår interesse.

– Vi vil stå opp for våre verdier

NRK nyheter | 30.04.2014

Regjeringens nei til å møte Dalai Lama har vakt sterke reaksjoner. I kveld ble Eidsvolls plass utenfor Stortinget fylt av mennesker med en klar beskjed til norske myndigheter: – Det er ikke dette mandatet vi har gitt dere!

Eventyrlandet Norge

Aftenposten (meninger) | 30.04.2014

Debatt av Helge Lurås: De fleste kritikerne av Regjeringens avvisning av Dalai Lama lever i en illusjon om at vestlig ideologisk hegemoni kan overleve fremveksten av Kina som verdens største økonomi.

Kan kongen motta Dalai Lama?

Aftenposten (meninger) | 30.04.2014

Kronikk av Nina Witoszek og Harald Bøckman: Det mest passende vil være om Dalai Lama får møte kong Harald. En upartisk konge som tar imot en upartisk konge.

Ta en oppgjør med deg selv og moteindustrien

Stavanger Aftenblad (motebloggen) | 30.04.2014

Motebloggen: Spesielt i den siste tiden har etisk og miljøvennlig mote kommet til overflaten, med desperate gisp etter luft. Store kjedebutikker kommer med såkalte bærekraftige kolleksjoner, og det er ingen tvil om at miljøvennlig mote er på mote. Jeg håper bare at dette i motsetning til andre trender, forblir på mote. Men selv om klesgigantene prøver å skjerpe seg på miljøsiden, kan de fortsatt ikke garantere tekstilarbeiderne lønn til å leve av.

Ser vi starten på en klesrevolusjon? (samfunnsansvar)

Aftenposten (meninger) | 30.04.2014

Debatt av Matthew Smith: Våkner forbrukeren, har kleskjedene i realitet ingen vei utenom. De beste vil kunne bruke sin ansvarlighet som en markedsfordel, de verste vil forsvinne fra markedet.

AUF stiller miljø- og integreringskrav til Støre

Aftenposten | 30.04.2014

1. Arbeiderpartiet må gå fra prat til handling i klima og miljø-saken. Det neste tiåret må være Aps grønne tiår, hvor vi klarer å skape politikk for bærekraftig verdiskapning.

Statoil-sjefen slår tilbake mot Utsira-kritikk

Dagens Næringsliv (NTB) | 30.04.2014

Konsernsjef Helge Lund slår knallhardt tilbake mot dem som mener Statoil fører folk bak lyset og overdriver kostnadene ved å forsyne Utsira-feltene med kraft fra land.

Kenya gir menn lov til å ta flere koner

VG (NTB) | 30.04.2014

En lov som gir kenyanske menn lov til å ta flere koner, ble godkjent av Kenyas president Uhuru Kenyatta tirsdag.

Brunei innfører sharialovgivning

Vårt Land (NTB) | 30.04.2014

Brunei blir denne uka det første landet i Øst-Asia som innfører sharialovgivning. Landet blir dermed det siste eksempelet på en økende konservativ religiøs trend som har slått rot i nabolandene Malaysia og Indonesia.

Erdogan vil ha rival utlevert fra USA

Aftenposten | 30.04.2014

Den tyrkiske statsministeren trapper opp maktkampen mot imamen Fethullah Gülen og krever ham utlevert fra USA.

Fire ting du må vite om valget i Irak

Aftenposten | 30.04.2014

I dag går irakerne til urnene for å velge ny nasjonalforsamling og regjering. Men det vil neppe stanse landets voldsspiral.

Tok jordanalyse fra flere steder regimet har angrepet i Syria: President Assad bruker kjemiske våpen i angrep mot barn

Dagbladet | 30.04.2014

Britisk avis hevder å ha bevis for kjemisk krigføring.

Forbudte tønnebomber sprer død i Syria

Aftenposten | 30.04.2014

Til tross for et forbud mot bruk av såkalte tønnebomber, skal syriske myndigheter ha brukt bombene som sprer store mengder dødelige splinter i tett befolkede byområder minst 85 ganger siden februar.

Flere skadet i skyting i Libyas nasjonalforsamling

Aftenposten (NTB) | 30.04.2014

Væpnede menn stormet tirsdag Libyas nasjonalforsamling og begynte å skyte. En talsmann sier flere ble skadet.

Dødsdommer på samlebånd

VG (meninger) | 30.04.2014

Kommentar av Per Olav Ødegård: Det egyptiske regimet gjør rask prosess med sine fiender i farser av rettsoppgjør.

Krangler om skyld i Midtøsten

VG (NTB) | 30.04.2014

John Kerry er på ny klar til å prøve få til fred i Midtøsten. Imens beskylder Israel og Palestina hverandre for å ha sabotert Kerrys forrige fredsinnsats.

Kortene stokkes om for Israel og Palestina

NRK ytring | 30.04.2014

Kronikk av Anja Sletteland og Jørgen Jensenhagen: Bruddet i fredsforhandlingene åpner flere spørsmål enn det besvarer.

Økonomisk krigføring

Bergens Tidende (meninger) | 30.04.2014

Lederkommentar: Hvem som blir rammet hardest av økonomiske sanksjoner kan bli avgjørende for konflikten i Ukraina.

EU retter sanksjoner mot 15 nye personer

Aftenposten | 30.04.2014

15 russere og ukrainere er ilagt sanksjoner som følge av deres roller i krisen i Ukraina.

Raser mot «jernteppe»

Klassekampen | 30.04.2014

Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov sammenlikner de nye vestlige sanksjonene mot Russland med jernteppet i Sovjet-tida, og sier at de kan skade landets høyteknologisektor.

På vei mot Downton Abbey? (ulikhet)

Aftenposten (meninger) | 29.04.2014

Kronikk av Marte Gerhardsen: I fremtiden er det ikke de som har skapt noe som vil være de rikeste, men de som har arvet noe. Slik blir forskjellene større og sosial ulikhet enda mer fastlåst.

Norsk deltaking i TiSA-forhandlingane er ei stygg historie

Dagsavisen (nye meninger) | 29.04.2014

Kommentar av Odd Tarberg: Regjeringa informerer om TTIP, men teier om TiSA-avtalen som Norge faktisk er med i forhandlingar om...

1 - 30 av 592
1 2 3 4 5 6 .... 16 17 18 19 20

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.