Klipp fra media

Filter: Mai 2014

Hemmelighetsfull maktklubb møtes i København

ABC Nyheter (NTB) | 31.05.2014

Bilderberg-gruppen, maktelitens hemmelighetsfulle klubb, var fredag i gang med sitt årlige møte, denne gang i København.

Mener kritikken er feil

Dagens Næringsliv | 31.05.2014

Økonomiprofessor Thomas Piketty har kommet med et 4400 ords langt forsvar mot Financial Times' kritikk av hans bok om økende økonomiske forskjeller i verden.

De superrike

Dagens Næringsliv (meninger) | 31.05.2014

Kommentar av Kalle Moene: Er verdens milliardærer de fattiges sparemaskiner eller oligarker som blokkerer ­utviklingen?

Den autoritære impuls

VG (meninger) | 31.05.2014

Kommentar av Bård Larsen: Når utopiene har trasket ut på historiens kjerreveier, gjenstår bare den sedvanlige mistroen til kapitalen, EU og Vesten.

Europa har feilet i 40 år

Aftenposten (meninger) | 31.05.2014

Kommentar av Ola Storeng: Vi fikk et protestvalg fordi de fleste land i Europa har sviktet i sine gamle paradedisipliner, høy økonomisk vekst og lav arbeidsledighet. Men er det euroens skyld?

Utfordringen - hvordan nå flere?

Dagsavisen (nye meninger) | 31.05.2014

Kommentar av Kristine H. Storholt: I Afrikas nest mest folkerike land Etiopia står kvinners rettigheter og likestilling høyt på agendaen i klimapolitikken. Planene i det nasjonale Climate Resiliant Green Economy-initiativet begynner å bli klare. Norge skal bare i år gi 120 millioner kroner til dette initiativet.

Obama tar klimagrep

Dagsavisen | 31.05.2014

USAs president Barack Obama forbigår klimaskeptikerne i Kongressen og innfører nye, strenge regler for å kutte karbonutslippene.

Kampen mot varmen

Dagens Næringsliv (meninger) | 31.05.2014

Kommenar av Kjetil B. Alstadheim: Barack Obama bretter opp ermene og tørker svetten. Det er dårlig nytt for kull.

Elektrifisering som avlat

Dagens Næringsliv (meninger) | 31.05.2014

Kommentar av Kjell Erik Lommerud: Det fine med et kvotesystem for CO2-utslipp er at mengden utslipp låses fast på et ønsket nivå. Det dumme er at dyre ekstratiltak ikke har noen annen effekt enn å erstatte billigere tiltak med dyrere.

Fem påstander om kvotehandel

Aftenposten (meninger) | 31.05.2014

Kommentar av Stig Schjølset: Fire feil og én riktig. Stig Schjølset avliver myter oppstått i debatten rundt elektrifisering av Utsira-høyden.

Lut lei Statoils info-monopol

Dagens Næringsliv | 31.05.2014

Etter å tapt kraftkampen i Nordsjøen vil KrF-representant Kjell Ingolf Ropstad at oljebyråkratiet må brukes for å gjøre ende på oljeselskapenes info-monopol.

Ap krasjet på Utsira

Dagsavisen (nye meninger) | 31.05.2014

Kommentar av Arne Strand: LO protesterte og Ap snudde. Kritikken har haglet over Ap for brudd på klimaavtalen fra vandrehallen.

- Vi er på randen av den sjette utryddelsen

Dagbladet | 31.05.2014

Sjokkstudie viser at artene utryddes 1000 ganger raskere enn normalt.

Hilde Frafjord Johnson slutter i FN

VG | 31.05.2014

Hilde Frafjord Johnson skriver i en uttalelse at hun avslutter sitt engasjement som FNs spesialrepresentant til Sør-Sudan.

1989 ble starten på slutten for majoren i Castros hær

Aftenposten | 31.05.2014

Han har tjenestegjort i Castros hær og vært medlem av kommunistpartiet. Nå advarer regimekritiske Raúl Risco mot å tro at utviklingen på Cuba går i riktig retning.

Fortsatt vet ingen hvem denne mannen foran stridsvognene i Kina er

Aftenposten | 31.05.2014

Jeff Widener skjelver fortsatt når han tenker på sitt mest berømte bilde. – Det var like før jeg rotet det til, sier han om det ikoniske fotografiet han tok i Beijing etter massakren i 1989.

Beistet som voldtar

Aftenposten (meninger) | 31.05.2014

Kommentar av Mala Wang-Naveen: De to voldtatte jentene på 14 og 15 var kusiner. De ble funnet barføtt, hengende i et mangotre. Denne gangen sviktet ikke bare politiet. To lokale politimenn er pågrepet for ugjerningen.

Moderne slaveri

Dagsavisen | 31.05.2014

Bak glitteret og luksusen i Qatar, et av verdens rikeste land, skjules en dyster virkelighet: Mennesker blir holdt nærmest som slaver i flotte villaer.

Lost in translation

Dagsavisen (nye meninger) | 31.05.2014

Lederkommentar: Da han var 18 år gammel, ble afghanske Faizullah Muradi vervet av norske styrker. Han hjalp soldatene som oversetter, fikk våpenopplæring og kjempet sammen med dem, skulder ved skulder. Han tok en stor risiko. Nå anses han som forræder av Taliban. Derfor har han flyktet fra Afghanistan til Norge - landet han tjenestegjorde for i krigen.

- Jeg tenkte at «nå kommer jeg til å dø»

Dagbladet | 31.05.2014

Menneskesmuglere senket båten Faiz Muradi (22) var passasjer på.

Hent tolken til Norge

Dagbladet (meninger) | 31.05.2014

Lederkommentar: Regjeringen har her møtt seg selv i døra, ettersom de i opposisjon var så klare på hva vi skyldte Afghanistan-tolkene. Nå må de snu. Folk som har slåss sammen med norske soldater fortjener tapperhetsmedalje, snarere enn et spark bak.

Vil hjelpe Syrias naboland

Dagbladet | 31.05.2014

- Jordan og Libanon tar imot så mange syriske flyktninger at landene kan knekke sammen, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Frivillige krigere forlenger krigen

Aftenposten | 31.05.2014

Flere norske ungdommer reiser til Syria. Men deres innsats kan virke mot sin hensikt. - Fremmede krigere kan tvert imot svekke opprørsstyrkene de reiser for å støtte, påpeker norsk forsker.

Vesten på kollisjonskurs (Ukraina)

Klassekampen | 31.05.2014

Vesten er med på å trappe opp konflikten i Ukraina ved å overdrive Russlands rolle og ikke mane Kiev-regjeringen til ro, mener forsker Julie Wilhelmsen.

Uklar vei fram (USA)

Dagsavisen (nye meninger) | 30.05.2014

Kommentar av Heidi Taksdal Skjeseth: Barack Obamas tale markerte slutten på USAs vonde kriger i Irak og Afghanistan. Men begynnelsen på hva?

Krigen over

Dagens Næringsliv | 30.05.2014

President Barack Obama vil fri til allierte og organisasjoner for å løse internasjonale konflikter.Taper: Obama avslutter ikke kriger – han taper dem, svarer kritikerne.

Piketty og tidsånden

Morgenbladet | 30.05.2014

Uansett mening om boken: Thomas Piketty har gitt et avgjørende bidrag til økonomifaget og den offentlige samtalen.

Glad for ny fornybar-kurs

Vårt Land | 30.05.2014

Selv om Stortinget i innstillingen om Oljefondet ikke vedtok å åpne for at Oljefondet kan investere direkte i fornybar energi, ser WWF-Norge en kursendring.

‘Tør ikke holde fattigdomsløfte’ (oljefondet)

Vårt Land | 30.05.2014

Kirkens Nødhjelp mener regjeringen bryter løftene om å investere deler av Oljefondet i fattige land.

Skal kutte i 116 mottagerland for norsk bistand

Aftenposten | 30.05.2014

- Vi må nå konsentrere bistanden til områder den virker best, sier statssekretær Hans Brattskar (H) til Aftenposten.

1 - 30 av 751
1 2 3 4 5 6 .... 22 23 24 25 26

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.