Klipp fra media

Filter: Juni 2014

Kina lager egen verdensbank

E24 | 30.06.2014

Kina viser muskler overfor Verdensbanken. De vil satse 100 millarder dollar på en ny investeringsbank, som skal være klar innen utgangen av 2014.

LO: Qatar er en slavestat (frihandel)

Aftenposten | 30.06.2014

Norge har inngått frihandelsavtale med en nasjon som grovt utnytter fattige, mener fagbevegelsen.

– Han fortjener fredsprisen

Dagsavisen | 30.06.2014

– Edward Snowden er en helt som fortjener Nobels fredspris. Samtidig er det helt klart at USAs politiske ledelse ville ha mislikt en slik tildeling. Det mener både Snowdens amerikanske forsvarer Beatrice Edwards og den legendariske varsleren Daniel Ellsberg.

Norge, Kina og USA øver sammen i Stillehavet

Dagens Næringsliv (NTB) | 30.06.2014

Norge og Kina deltar for første gang i verdens største marineøvelse i Stillehavet. Det er viktig å engasjere seg der våre allierte har sikkerhetsinteresser, mener forsvarsministeren.

Dette er verdens «skjøreste» land

NRK nyheter | 30.06.2014

Verdens yngste land er også det mest ustabile viser en ny undersøkelse. Sør-Sudan topper listen foran fem andre land fra det samme området.

ISIL har erklært en egen muslimsk stat

NRK nyheter | 30.06.2014

Åtte opprørssoldater skal ha blitt korsfestet av ISIL i Syria for å ha blitt ansett som for moderate for de islamistiske ekstremistene. Nå har ISIL erklært en egen muslimsk stat i nabolandet Irak.

- ISILs nye stat er en fantomstat

Dagbladet | 30.06.2014

Islamistene mangler både kontroll over området og kapasitet til å styre det.

Kjemper for sin egen overlevelse

Dagsavisen | 30.06.2014

Mens ISIL fosser fram i Irak, forsyner Iran nabolandet med materiell og ekspertise. Presteskapet frykter på sikt en ny Iran-Irak-krig, mener seniorforsker Kjetil Selvik ved CMI.

Som romerske legionærer

Klassekampen | 30.06.2014

– Det er allerede en enstatsløsning i det historiske Palestina. Men det er en apartheidstat, sier Miko Peled, israelsk fredsaktivist.

Netanyahu varsler flere luftangrep på Gaza

Aftenposten (NTB) | 30.06.2014

Statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel er klar til å gå til nye luftangrep mot Gaza «dersom det blir nødvendig».

Skatteflukt

VG (meninger) | 29.06.2014

Lederkommentar: Etter hvert som globaliseringen har skutt fart, har de multinasjonale selskapene gjennom avanserte operasjoner flyttet overskuddet til land der skatten er svært lav eller null. Flere kilder hevder for eksempel at Google betaler om lag 2 prosent skatt.

Konfliktene som kan gi en ny storkrig

Aftenposten | 29.06.2014

100 år etter at skuddene i Sarajevo utløste 1. verdenskrig, er det lignende faresignaler i Øst-Europa og Sørøst-Asia. Russisk og kinesisk aggresjon kan i verste fall utløse en ny storkrig, men risikoen er heldigvis liten, mener norske historikere.

Militante muslimer vil løsrive Kinas største region

Aftenposten | 29.06.2014

Muslimske voldsmenn skaper terrorfrykt i den nordvestlige regionen Xinjiang og i resten av Kina. Og de er ikke helt uten støtte i sin desperate kamp for selvstendighet.

Ingen regnbue over Midtøsten

VG (meninger) | 29.06.2014

Kronikk av Avi Soffer: Tilværelsen for mange LHBTI-personer i Midtøsten er preget av frykt. Mens man i Israel har kommet et godt stykke på vei, står det stille i mange muslimske land.

Eksperter: Derfor vil ikke ISIL ta Bagdad

Aftenposten | 29.06.2014

Den militante gruppens mål er en islamsk stat, ikke hovedstaden, sier flere eksperter.

– Det som skjer i Irak er ikke en krig mellom sjiaer og sunnier.

NRK nyheter (NTB) | 29.06.2014

Irans åndelige leder Ali Khamenei, kaller konflikten i Irak en kamp mellom humanitet og barbari. Han kritiserer Vesten for å framstille den som kamp mellom sjia- og sunnimuslimer.

«Jeg trodde at jeg kom til å dø»

Aftenposten | 29.06.2014

Dette er en offisers historie om hva som skjedde da ISIL kom til Tikrit og hæren flyktet.

Fant rop om hjelp fra kinesisk fange i bukse fra billigkjede

Aftenposten | 28.06.2014

En kvinne i Nord-Irland fant en lapp der en kinesisk fange tryglet om hjelp til å vise verden de uverdige arbeidsfoholdene buksen var laget under.

Fredsprisen til Snowden

Aftenposten (meninger) | 28.06.2014

Lederkommentar: En rekke av landets fremste og mest profilerte akademikere har skrevet under et opprop om at den amerikanske varsleren Edward Snowden bør få årets fredspris. Nå ligger forslaget på Nobelkomiteens bord.

Klima for en ny sikkerhetspolitikk

Dagsavisen (nye meninger) | 28.06.2014

Kommentar av Andrew Kroglund: Noen amerikanske politikere begynner for alvor å se på klimaendringer som en sikkerhetspolitisk trussel. I så fall vi det kunne påvirke både USAs utenriks- og innenrikspolitiske agenda. Det kan være en utvikling det er verdt å ønske velkommen.

Vil redde klimaet med barnas hjelp

Dagsavisen | 28.06.2014

12 år gammel innså Alec Loorz at han selv og hans jevnaldrende vil bli hardt rammet av klimaendringene. Så startet han sin egen miljøorganisasjon og saksøkte USAs regjering.

Krig, ikke oljefunn gir børsfest for Statoil

Aftenposten | 28.06.2014

Krig og uro i Irak og Syria bidrar til at Norges største selskap er 35 prosent mer verdt siden nyttår, og til at norske aksjer er på rekordhøye nivåer.

Velkommen til Norge (flyktningpolitikk)

Dagbladet (meninger) | 28.06.2014

Kommentar av Knut Nærum: Nå får Regjeringen i tillegg kritikk for at den tar inn under tusen syriske flyktninger i år, og for at den vil håndplukke de flyktningene som lettest vil kunne integrere seg i Norge. Jeg støtter en slik flyktningepolitikk, og vil i tillegg gi Regjeringen et råd.

Trapper opp terroren

Dagsavisen | 28.06.2014

Utenlandsk ekspertise og overvåking til tross: Over to måneder etter bortføringen i Nigeria er skolejentene fortsatt ikke funnet. Boko Haram har heller trappet opp terroren.

Fem misforståelser om Nord-Korea

Aftenposten (meninger) | 28.06.2014

Kronikk av Sokeel Park: Ved å stemple landet som en tragedie det ikke går an å gjøre noe med, nekter vi det nordkoreanske folket den støtten de fortjener.

Slik tvinger Irak-krisen gamle fiender over på samme side

Aftenposten | 28.06.2014

Hvordan kan det ha seg at Syrias president Bashar al-Assad plutselig kjemper mot samme fiende som Barack Obama? Og hvorfor i alle dager snakker erkefiendene Iran og USA plutselig sammen?

Refser israelske aksjoner

Dagens Næringsliv | 28.06.2014

Palestinske universiteter har vært mål for israelske styrker, i jakten på tre bortførte unge bosettere. Universitetet i Oslo beklager hendelsene men vil ikke boikotte Israel akademisk.

Har Putin fått nok?

Dagsavisen (nye meninger) | 28.06.2014

Kommentar av Jahn Otto Johansen: Det er stadig flere tegn på at Vladimir Putin ønsker å dempe Ukraina-krisen.

Ørefik til Putin

Aftenposten (meninger) | 28.06.2014

Kommentar av Alf Ole Ask: Syv måneder på overtid får Ukraina sin avtale med EU. Spørsmålet er – hva svarer Russland?

Prio-forsker: Porosjenko har utmanøvrert Putin

NRK nyheter | 28.06.2014

Da Ukrainas president i dag undertegnet samarbeidsavtalen med EU spilte han Russlands Vladimir Putin ut over sidelinjen, mener Prio-forskeren Pavel Baev.

1 - 30 av 675
1 2 3 4 5 6 .... 19 20 21 22 23

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.