Klipp fra media

Filter: Juli 2014

Ulikhetens sommer (Piketty)

Dagsavisen (nye meninger) | 31.07.2014

Kronikk av Jonas Gahr Støre: Mennesker er forskjellige, ulikheter oppstår; hvilke er til det gode og hvilke bør vi unngå? Bidrar voksende økonomiske ulikheter til at resten av samfunnet strekker seg og tar i et ekstra tak, eller reduserer det kvaliteter i samfunnet? En ny giv i debatten er kommet med utgivelsen av «Kapital i det 21. århundre» av den franske økonomen Thomas Piketty som nå topper de internasjonale bestselgerlistene og som ble en del av min sommerlesing.

Ulikhet og skatt

Dagens Næringsliv (meninger) | 31.07.2014

Debatt av Steinar Holden: I kjølvannet av Pikettys bok har det kommet en omfattende debatt om ulikhet, også i Norge. Alle ser ut til å være enige om at for mye ulikhet er uheldig, men der stopper enigheten. Mens noen konkluderer at ulikheten er for stor, og at vi må gjøre noe med det, uttaler andre at det ikke er noe mål i seg selv å redusere ulikhet.

Fossilpopulismen

NRK ytring | 31.07.2014

Kronikk av Eivind Trædal: Australias statsminister vil avskaffe karbonskatten. Slik kan politikken bli når en skal videre fra festtalene.

88 prosent av havoverflaten er forurenset av plast

Dagens Næringsliv (NTB) | 31.07.2014

Så mye som 88 prosent av havets overflate inneholder plastavfall. Forskere er bekymret for hvordan det påvirker livet i havet og næringskjedene.

10-åring funnet med eksplosiver festet til kroppen i Nigeria

Aftenposten (NTB) | 31.07.2014

To personer fra den islamistiske ekstremistgruppen Boko Haram ble pågrepet sammen med en 10 år gammel jente med eksplosiver festet til brystet i byen Kano i Nigeria onsdag.

Eksperter mener ebola-viruset kan true hele verden

Aftenposten | 31.07.2014

672 mennesker har mistet livet siden februar i det siste utbruddet av det dødlige ebola-viruset. Nå slår britiske myndigheter alarm.

Plan Norge: – Ebola-utbruddet er ute av kontroll

VG (NTB) | 31.07.2014

Ebola-epidemien som har tatt livet av over 670 mennesker i Vest-Afrika er ute av kontroll og kan spre seg til andre deler av verden, mener generalsekretær Olaf Thommessen i Plan Norge.

Fredskorpset hjemkaller frivillige etter ebola-frykt

Aftenposten | 31.07.2014

Det amerikanske fredskorpset kaller hjem hundrevis av frivillige fra Guinea, Liberia og Sierra Leone på grunn av frykt for ebolasmitte.

Dette må du vite om ebola-viruset

Aftenposten (Washington Post) | 31.07.2014

Nesten 700 mennesker er blitt smittet og har dødd i Vest-Afrika siden februar, og nå har utbruddet nådd storbyen Lagos.

Argentina er «konkurs»

Aftenposten (NTB) | 31.07.2014

Argentina klarte ikke å bli enige med en gruppe amerikanske kreditorer om en løsning på gjeldsstriden som truer landets økonomi. Landet misligholder dermed gjelden sin, igjen.

Børsen steg før statsbankerott

E24 | 31.07.2014

Argentinerne frykter for nytt ras i den argentinske valutakursen.

Gjeldsbombe under Kinas økonomi

Aftenposten | 31.07.2014

En tikkende gjeldsbombe kan true den økonomiske veksten i Kina, advarer Det internasjonale pengefondet (IMF).

Hvordan stanse fremmedkrigere?

Aftenposten (meninger) | 31.07.2014

Kommentar av Alf Ole Ask: Det høres enkelt ut å bare stanse folk som vil verve seg til innsats i væpnede konflikter i fremmede land. Men så enkelt er det ikke.

Politikken

Klassekampen (kommentar) | 31.07.2014

Lederkommentar av Mari Skurdal: Under terroralarmen har søke­lyset igjen falt på de norske fremmedkrigerne, som har dratt til Syria for å kjempe mot Assads regime.

ISIL viser skrekkveldet i ny propagandavideo

Aftenposten | 31.07.2014

Nytt videoklipp viser ekstremistenes erobringer, massakrer og selvmordsaksjoner.

Ban Ki-moon: - Ingenting er mer skammelig enn å angripe sovende barn

Aftenposten | 31.07.2014

De internasjonale reaksjonene er sterke etter de blodige angrepene mot en FN-skole og et marked på Gazastripen onsdag.

Gaza er nesten halvert

Dagsavisen | 31.07.2014

Etter tre ukers krig står Gaza på randen av en humanitær krise, advarer FN.

Gilbert ber om luftbro til Gaza

ABC Nyheter (NTB) | 31.07.2014

Norge bør ta initiativ til en luftbro i FN-regi på Gaza, mener overlege Mads Gilbert. Han tegner et uhyrlig bilde av situasjonen på bakken i de palestinske områdene.

Gilbert: - Heltene er i Gaza

VG | 31.07.2014

Legene Mads Gilbert og Muhammad Abou Arab ble møtt av et folkehav da de ankom Oslo Lufthavn onsdag. - Det er de sivile som bærer byrden, sa Gilbert under en pressekonferanse like etter de ankom Norge.

Bolivias president: - Israel er en terroriststat

| 31.07.2014

Morales mener Israel bryter folkeretten, og har sagt opp en traktat mellom landene fra 1972 om visumfrihet. Den bolivianske presidenten har tidligere denne måndene karakterisert kamphandlingene som folkemord. Land som USA sier Israel har «rett til å forsvare seg».

Krever svar etter pressedrap

Klassekampen | 31.07.2014

Palestinsk presseorganisasjon melder om at flere palestinske journalister er drept i «målrettede angrep» på Gaza-stripen.

FN-talsmann brøt sammen i gråt

Aftenposten | 31.07.2014

En FN-talsmann brøt onsdag sammen i tårer under et direktesendt tv-intervju. Israel ønsker å suspendere mannen fra stillingen.

Nye amerikanske våpenforsyninger til Israel

Aftenposten (NTB) | 31.07.2014

USA bekrefter at landet har solgt flere våpen til Israel etter en forespørsel fra den israelske regjeringen.

Dette er tunnelene Israel frykter

VG | 31.07.2014

Angrepstunnelene til Hamas er blitt et mareritt for Israel. Nå melder den israelske hæren at de om få dager har ødelagt alle tunnelene.

Hvordan kan man støtte okkupasjon?

Aftenposten (meninger) | 31.07.2014

Lars Martin Berg (16) på Si;D: Israel undertrykker Palestina.

Israel er sin egen fiende

Aftenposten (meninger) | 31.07.2014

Evert Whitehouse (18) på Si;D: "Rakettene er en trussel mot vår eksistens" hevder de. Men den største trusselen mot Israels eksistens, er Israel selv.

Ei historie av overgrep

Bergens Tidende (meninger) | 31.07.2014

Kronikk av Ivar Jørdre og Per-Olav Folgerø: Innan du les denne teksten, har dødstala i Gaza stige igjen. Det stikk fælt i hjarte og tanke.

En feig regjering

Aftenposten (meninger) | 31.07.2014

Debatt av : Jeg krever boikott av alle forhandlinger med Israel. Sammen skaper vi en forskjell. Du og jeg.

– Sanksjoner styrker russisk nasjonalisme

Dagsavisen | 31.07.2014

Vi kan vente oss et mer nasjonalistisk og imperialistisk Russland som følge av den vestlige sanksjonspolitikken. Eksperter er enige om at Russland ikke vil gi etter for noe.

Hvilke konsekvenser får Ukraina-krisen?

Dagbladet (meninger) | 31.07.2014

Kommentar av Håkon Lunde Saxi: Hva man tror om framtida avhenger mye av hvilke historiske analogier man tror er mest relevant.

1 - 30 av 358
1 2 3 4 5 6 .... 8 9 10 11 12

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.