Klipp fra media

Filter: Januar 2015 medieklipp

Vil dele opp Oljefondet

Dagbladet | 31.01.2015

Oljefond-sjef Yngve Slyngstad har for mye makt, mener Ola Borten Moe (Sp).

Eksstatsråd vil splitte oljefondet i flere deler

Aftenposten (NTB) | 31.01.2015

Sps nestleder har ledet et utvalg som denne uken presenterte en rekke forslag for partiets landsstyre. Blant dem er et forslag om å splitte opp oljefondet i flere konkurrerende fond. Det vil sikre etisk forvaltning og øke inntektene, mener Moe.

Det norske kinasyndromet

Dagens Næringsliv (meninger) | 31.01.2015

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: En av Børge Brendes viktigste oppgaver er å skape et bedre forhold til Kina. Hvis han lykkes, blir det mest kjeft å få.

Mange norske forslag til Nobels fredspris

Aftenposten (NTB) | 31.01.2015

Pave Frans og den danske redaktøren Flemming Rose er blant de nominerte til årets Nobels fredspris.

Norge må bruke mer på Forsvaret

Aftenposten (meninger) | 31.01.2015

Lederkommentar: Problemet er at den totale satsingen på Forsvaret er for liten med det trusselbildet som avtegner seg i årene fremover.

NATO-landene bruker mindre på forsvar

Aftenposten | 31.01.2015

Fallet i forsvarsutgifter fortsatte for de europeiske NATO-landene i 2014. Samtidig skal NATO opprette ny hurtig reaksjonsstyrke og etablere seks kommandosentraler i østeuropeiske NATO-land.

Russlands skal bruke mer penger på militær opprustning enn velferd i 2015

Aftenposten | 31.01.2015

1000 flere militærøvelser enn i fjor. Flere tusen nye stridsvogner. Nye flåter av skip og fly. Slik ruster Russland opp i 2015. Og frem mot 2020.

Si F-ordet, Børge Brende! (atomvåpen)

Ny Tid (kommentar) | 31.01.2015

Kommentar av Ingrid Rostad: Børge Brende tør ikke lytte til folkets ønske om forbud mot atomvåpen.

Etikk i krig og fred

Dagbladet (meninger) | 31.01.2015

Kommentar av Sverre Lodgaard: Etter den kalde krigens slutt er det gjort store framskritt, men nå har nedrustningen stoppet opp. Noen arsenaler moderniseres mens andre vokser. Og ser vi nærmere på stormaktenes posisjoner og på forholdet mellom dem, gir det liten grunn til optimisme. Utgangen på atomalderen er fortsatt uviss.

Småpartiene danner klimafront

Dagens Næringsliv (NTB) | 31.01.2015

På tvers av de politiske blokkene prøver Stortingets fem småpartier å finne sammen i klimapolitikken.

Klimatiltak både hjemme og ute

Dagens Næringsliv (meninger) | 31.01.2015

Kommentar av Torleif Haugland: Snart vil regjeringen legge frem sitt forslag til utslippsforpliktelse i en ny internasjonal klimaavtale. Forslaget vil trolig føre til en heftig debatt om hvor mye av utslippskuttene som skal tas innenlands og hvor mye som skal dekkes inn med kjøp av FN-godkjente klimakvoter. Det er på tide å legge «hjemme-ute» diskusjonen i bero og få debatten på et mer konstruktivt spor. Det kan bare skje på én måte; regjeringen må tallfeste et mål for utslippskutt innenlands og et separat mål for kvotekjøp.

Et klart signal

Dagsavisen | 31.01.2015

Aktivister og klimaforkjempere er krystallklare før regjeringen skal behandle ny klimalov: Det haster.

– Må være like ambisiøse som EU

Dagsavisen | 31.01.2015

Gro Harlem Brundtland oppfordrer regjeringen til å være ambisiøs og ber Ap øke klimapresset.

Feminismens fine fedre

VG (meninger) | 31.01.2015

Kommentar av Hanne Skartveit: Flere av verdens viktigste feminister har en påfallende likhet: De vokste opp med fedre som dyrket dem. Spesielt i den muslimske verden har vi oversett feminismens fedre.

Demokratiets seiersgang

Dagens Næringsliv (meninger) | 31.01.2015

Kommentar av Helge Ole Bergesen: For en generasjon siden var diktaturet hoved­regelen og demokratiet unn­­­taket. Nå er det omvendt.

Mugabe valgt til leder for Den afrikanske union

Aftenposten (NTB) | 31.01.2015

Zimbabwes president Robert Mugabe (90), en av Afrikas mest splittende ledere, er valgt til ny leder av Den afrikanske union (AU).

Han pleide å binde fast svarte sørafrikanere over eksplosiver og sprenge dem

Dagbladet | 31.01.2015

Nå blir «den fremste onde» løslatt.

Mange drept under Boko Haram-angrep i Kamerun

ABC Nyheter (NTB) | 31.01.2015

Tre regjeringssoldater fra Tsjad ble drept under et angrep fra opprørsgruppen Boko Haram nord i Kamerun fredag. 123 av angriperne skal også ha blitt drept.

Hylles for heltemot på Filippinene

Aftenposten (NTB) | 31.01.2015

Nordmannen William Hovland, som er med i den internasjonale observatørstyrken som overvåker våpenhvilen i Mindanao på Filippinene, hylles for sitt heltemot.

Tror ikke på Anundsen

Klassekampen | 31.01.2015

Regjeringen mener «forhold i Afghanistan» rettferdiggjorde hjem­sendingen av 110 barn i fjor. Afghanske myndigheter kjenner ingen slike forhold.

Asylinstruks på plass etter sju måneder

Vårt Land (NTB) | 31.01.2015

Barnefamilier skal kun sendes tilbake hvis de har nettverk og ressurser til å etablere seg.

Terroristens sønn

Dagens Næringsliv (magasinet) | 31.01.2015

Hvordan det er å vokse opp med en terrorist som far? Det vet Zak Ebrahim alt om.

Ikke skyld på muslimene, Storhaug

Dagbladet (meninger) | 31.01.2015

Debatt av Hamzah Ahmed Nordahl-Rajpoot: 15 prosent av alle nordmenn har antisemittiske holdninger.

Det er en farlig misforståelse å sammenligne Pegida med Ibsens «En folkefiende»

Aftenposten (meninger) | 31.01.2015

Debatt av Shakeel Rehman: Jeg har tidligere støttet Document.no fordi jeg tenker at de er en kanal hvor innvandringsmotstandere og islamkritikere kan få ytre seg med legitim kritikk, men også et sted der den totalitære mentalitet kan bli generelt diskutert.

Hvorfor skal en kapitalistisk PR-bransje vurdere mitt Pegida-stunt?

Aftenposten (meninger) | 31.01.2015

Debatt av Shabana Rehman Gaarder: Under overskriften «Rehman får pepper etter Pegida-løft», velger VG å la to PR-rådgivere «anmelde» mitt stunt under mandagens Pegida-demonstrasjon.

Det er ikke ord, men mennesker som dreper

Aftenposten (meninger) | 31.01.2015

Debatt av Assad Nasir: 27. januar kunne en lese Kamilla Sadols kronikk «Ytringsfrihet – deres «fredelige» måte å drepe på» på Aftenpostens nettsider. Hovedbudskapet i kronikken, slik jeg forstår den, er at ord kan drepe.

Skal skremmes fra ekstremisme

Dagsavisen | 31.01.2015

Mer penger til skolene og strengere internettreguleringer er blant Frankrikes tiltak etter terroren. Den nye anti-jihad-videoen er nok et virkemiddel.

Al-Qaida i Jemen utpeker Frankrike til hovedfiende

VG (NTB) | 31.01.2015

Al-Qaida på den arabiske halvøys (AQAP) ideologiske leder sier Frankrike har gått forbi USA på listen over gruppens verste fiender.

Dagbladet møtte al-Qaida-topp: Varsler krig mot Europa

Dagbladet | 31.01.2015

«Omar» (42) var mot både opprør og krig i Syria. Nå er han en av de viktigste medlemmene av al-Qaida i Syria. Og varsler at krigen er på vei til Europa.

– IS-kvinner er heiajenter, ikke ofre

ABC Nyheter (NTB) | 31.01.2015

Kvinnene som danner baktroppen til den militante terrorgruppen IS, er oftere aktive sympatisører enn passive ofre, mener forskere.

1 - 30 av 826
1 2 3 4 5 6 .... 24 25 26 27 28

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.