Klipp fra media

Filter: Februar 2015 medieklipp

Minner fra et tiår

Ny Tid (kommentar) | 28.02.2015

Lederkommentar av Dag Herbjørnsrud: Om det er noen tid Norge trenger landets siste venstreorienterte, globalorienterte og uavhengige ukeavis, så er det vel nå – midt i fanatismens tid. Vi lever i et 2015 der ekstremister, religionsfanatikere, nasjonalister og populister fyrer hverandre opp og sprer fordommer mer enn kunnskap. Det er nok også slik at den blåblå regjeringen, som er av Europas mest høyrevridde med et Frp i sentral regjeringsposisjon, kan trenge all den kritiske presse den kan få. I det minste kan verden og norsk offentlighet ha mye å tjene på flest mulig stemmer i norsk offentlighet.

– Norge er åpnere for import enn både USA og EU

ABC Nyheter | 28.02.2015

Norge har mindre tollhindringer enn EU og USA og har liten interesse av den omstridte TTIP-avtalen. USA og EU vil neppe ha Norge med i TTIP.

Vil stoppe soya

Ny Tid | 28.02.2015

I Brasil brukes et område tilsvarende Vestfold til å dyrke soya til norsk forbruk. ‒ Bruk heller norske ressurser, er organisasjonen Spires budskap i ny rapport. De får støtte fra bønder og forskere, men møter motbør hos soyaimportøren.

Regjeringen kvitter seg med kritisk røst (OECDs kontaktpunkt)

Dagsavisen (nye meninger) | 28.02.2015

Kommentar av Andrew Preston: Norske sivilsamfunnsorganisasjoner er skuffet over at Utenriksdepartementet og Nærings og Fiskeridepartementet har bestemt seg for ikke å fornye Professor Hans Petter Gravers mandat som leder av det norske kontaktpunktet for OECDs retningslinjer.

Peke, klikke, drepe (droner)

Morgenbladet (film) | 28.02.2015

Filmanmeldelse av Ulrik Eriksen: For oss som har etterlyst at norske filmskapere våger å utforske betente politiske problemstillinger er Drone et velkomment, men litt for enkelt svar.

NATO trenger penger

VG (meninger) | 28.02.2015

Lederkommentar: I sør truer IS og et kaotisk Midtøsten. NATO kan bli nødt til å spille en militær rolle i konflikter utenfor alliansens grenser, og må derfor videreutvikle enheter som kan flyttes raskt og gjør en forskjell i kompliserte og sammensatte situasjoner. For eksempel bidra til helt nødvendig trygghet og sikkerhet for land som er i starten av å bygge stater med lov og demokrati i bunn. Alt dette koster penger, og det krever evne og vilje til omstilling og modernisering.

Nord-Koreas atomvåpen bør bekymre oss

Dagbladet (meninger) | 28.02.2015

Kommentar av Anne Marte Skaland: Hårreisende at det fortsatt ikke finnes et forbud mot verdens potensielt farligste våpen

Sveits først i mål med nye klimaløfter

Dagens Næringsliv (NTB) | 28.02.2015

Sveits har som første land overlevert sine nye klimaløfter til FN.

Het klode – gammelt nytt

Dagens Næringsliv (meninger) | 28.02.2015

Kommentar av Øyvind Paasche og Kerim H. Nisancioglu: Jordas historie gir hint om hvilke endringer vi kan vente i en varmere verden.

En annen nullvekst er mulig (grønn økonomi)

Bergens Tidende (meninger) | 28.02.2015

Kommentar av Rasmus Hansson og Hilde Opuko: Det finnes absolutt en vei som kombinerer grønn økonomi med enkeltmenneskets frihet, og den er verken naiv eller utopisk.

En dyster diagnose (menneskerettigheter)

Dagbladet (meninger) | 28.02.2015

Lederkommentar: En avskaffing av vetoretten i sikkerhetsrådet kunne utvilsomt ha gjort FN mer handlekraftig. Men forslaget er like fullt dømt til å falle på steingrunn. Verken Russland, Kina, USA, Frankrike eller Storbritannia er troende til å oppgi et så mektig våpen.I stedet må verden forholde seg til en flyktningkrise som nå er fullstendig ute av kontroll.

Norge vil innføre sanksjoner mot Sør-Sudan

Dagens Næringsliv (NTB) | 28.02.2015

- Manglende vilje hos partene til å stanse krigen og enes om politiske løsninger gjør at Norge støtter det amerikanske initiativet, sier utenriksministeren.

Nye forhandlinger mellom USA og Cuba

Dagens Næringsliv (NTB) | 28.02.2015

Amerikanske og cubanske forhandlere starter en ny runde forhandlinger som har som mål å normalisere forholdet mellom de to gamle fiendene.

Hemmelige bin Laden-brev kan avsløre terrorcelle

Dagbladet | 28.02.2015

Målet for den danske terrorcellen var angivelig et bombeangrep mot avisa Jyllands-Posten. Dette hadde trolig sammenheng med avisas publisering av Muhammed-karikaturer.

– Jeg beklager, Erna Solberg

Vårt Land | 28.02.2015

For tre dager siden hadde NRK dagsnytt et innslag med Erna Solberg fra moskeen Islamic Cultural Center i Oslo. Det var i etterkant av innslaget på TV at Hege Storhaug i Human Rights Service kom med kraftsalven mot statsministeren. «Erna Solberg burde beklage sitt kultursvik overfor nasjonen», skrev Storhaug.

Slo jernring rundt ytringsfriheten

Vårt Land (NTB) | 28.02.2015

Sperrede gater, væpnede politifolk og metalldetektorer møtte publikum som ville se karikaturer i Drammen.

- Det er en fredskniv. Det er mitt bidrag for å fremme ytringsfriheten

Dagbladet | 28.02.2015

Iranske Forouzan lar seg ikke skremme av Paris- og København-terroren, og stiller ut karikatur i Drammen.

Er det ikke nå på tide å la «den store muslimske elefanten i rommet» få litt fred og ro?

Aftenposten (meninger) | 28.02.2015

Kronikk av Mohamed Abdi: Man er jo besatt av islam og muslimer i den offentlige samtalen. Politisk ukorrekthet er vår tids politiske korrekthet.

TV 2: Norsk mann drept i Syria

Aftenposten (NTB) | 28.02.2015

Mannen skal være en etnisk norsk 27-åring fra Levanger, skriver Adresseavisen. Han skal ha blitt drept av skudd eller i et bombeangrep tidligere denne uken, ifølge TV 2.

Krekars hatytringer

VG (meninger) | 28.02.2015

Kronikk av Hamza Ansari: Mulla Krekar fortsetter å spre gift, og han blir giftigere for hver gang. Ikke bare er det uislamsk å støtte brutale terrorangrep som i Paris, det er inhumant.

- Her lever en av Norges farligste menn

Dagbladet | 28.02.2015

Den norske IS-skarpskytteren Torleif Abdul Hakim Sanchez Hammer bruker et syrisk militæranlegg som gjemmested, får Dagbladet opplyst.

Datanerden fra London ble IS-bøddelen «Jihad-John»

Aftenposten | 28.02.2015

Jihad-John ble radikalisert av Storbritannia, hevder lederen for en aktivistgruppe som kjemper mot «Krigen mot terror».

Ja, det foregår en sivilisasjonskrig

Aftenposten (meninger) | 28.02.2015

Kommentar av Bushra Ishaq: Dette må være muslimenes variant av en verdenskrig, slik den vestlige verden har gjennomgått to verdenskriger for å komme dit den nå er.

En varslet katastrofe

Dagsavisen (nye meninger) | 28.02.2015

Lederkommentar: Den fire år lange borgerkrigen i Syria har skapt 12 millioner flyktninger, det vil si at over halve befolkningen i landet er på flukt. Naboland som Tyrkia og Libanon har tatt det meste av støyten. Tyskland og Sverige har gjort mye, Norge svært lite. Imens dør tusenvis.

USA: Betydelig fremgang i forhandlingene med Iran

Aftenposten (NTB) | 28.02.2015

Det er betydelig fremgang i atomforhandlingene med Iran, sier en høytstående amerikansk tjenestemann.

Revolusjonens voktere

Dagens Næringsliv (magasinet) | 28.02.2015

De lever for å forsvare den islamske revolusjonen. Møt fire medlemmer av Basij, Irans paramilitære frivillighetsorganisasjon.

– Samarbeid er løsningen, Søreide

Dagsavisen | 28.02.2015

Forsvarsministeren får kritikk for kald retorikk mot Russland. Et godt samarbeidsklima er en sikkerhetspolitisk oppgave, sier tidligere forsvarsminister Espen Barth Eide.

Russisk Putin-kritiker skutt og drept

Aftenposten (NTB) | 28.02.2015

Den russiske opposisjonslederen Boris Nemtsov ble drept i et attentat i Moskva fredag kveld. President Vladimir Putin var raskt ute med å fordømme drapet på en av sine skarpeste kritikere.

Russland er mer enn Putin (menneskerettigheter)

Aftenposten (meninger) | 28.02.2015

Debatt av Bjørn Engesland og Aage Borchgrevink: Kritikk av brudd på folkeretten er nettopp i tråd med Helsingforsavtalens «ånd». Å invadere andre stater er det ikke.

Han talte Putin midt imot

VG (meninger) | 28.02.2015

Kommentar av Ole Kristian Moen: Søndag skulle Boris Nemtsov ha gått i første rekke i en Putin-kritisk demonstrasjon i Moskva.

1 - 30 av 673
1 2 3 4 5 6 .... 19 20 21 22 23

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.