Klipp fra media

Filter: April 2015 medieklipp

Med Jonas Gahr Støre er det skapt en ny usikkerhet om Norges kurs i forsvars- og utenrikspolitikken

Aftenposten (meninger) | 30.04.2015

Kommentar av Claes Arvidsson: 9. april var norske medier fylt med historiske bilder fra krigsutbruddet i 1940, okkupasjonsårene og frigjøringen. Samme dag angrep det russiske forsvarets avis Røde Stjerne forsvarspolitikken i Sverige og Finland for å være Nato-vennlig og rettet mot Russland. I artikkelen er like fullt Norge det landet som pekes ut for russofobi.

Storsvindler ansatt av Finansdepartementet har tilstått

Aftenposten | 30.04.2015

Etter en lang, kriminell karriére, ble Bobby Boye ansatt av Finansdepartementet i Norge for å hjelpe lutfattige Øst-Timor. Han svindlet landet for 3,5 millioner dollar.

Noreg er Clinton-familiens rike onkel

Dag og Tid | 30.04.2015

I Oslo sit pengane laust når Bill og Hillary spør. Norske regjeringar har gjeve ein halv milliard kroner til Clinton-stiftinga sidan 2004.

Selvforsvarsministeren (Nigeriabåtene)

Dagbladet (meninger) | 30.04.2015

Kommentar av Anne Marte Blindheim: I dag skal Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité få svar på hvordan dette kunne skje: Forsvaret har solgt minst ti gamle, norske militære marinefartøy til paramilitære styrker i Vest-Afrika, og med det har de trolig brutt en rekke lover og regler. Tre personer, en i Forsvaret og to i et stråselskap i England, er siktet av Økokrim for grov korrupsjon. Konsekvensen av salget er at Norge har bidratt til å gjøre det farlige farvannet Nigerdeltaet enda skumlere.

USAs tidligere ambassadør: - Jeg ser ikke for meg at vi kunne solgt til Tompolo

Dagbladet | 30.04.2015

- Vi ser på han som en banditt, sier USAs tidligere Nigeria-ambassadør om krigsherren som fikk kjøpe sju norske marinefartøy.

Forsvarsministerens gjemmelek (Nigeriabåtene)

Dagbladet (meninger) | 30.04.2015

Kronikk av Arne Jensen: I dag skal kontroll- og konstitusjonskomiteen behandle spørsmålet om salg av båter fra Forsvaret til paramilitære grupper i Nigeria. Da bør de også ta for seg Ine Eriksen Søreides gjemmelek for å hindre Dagbladets avslørende journalistikk om saken.

De fleste hetebølger skyldes global oppvarming

Dagens Næringsliv (NTB) | 30.04.2015

- Vi ble overrasket over resultatene, sier en av forskerne bak funnet. De fleste ekstremt varme dagene i verden de siste årene skyldes global oppvarming, ifølge forskere ved det sveitsiske universitetet ETH.

Frp måtte svare på spørsmål om klima­end­rin­gene

ABC Nyheter (NTB) | 30.04.2015

Fremskrittspartiet måtte onsdag forklare sitt syn på global oppvarming, etter at partileder Siv Jensen ble spurt om hun mener klimaendringene er menneskeskapt.

Siv Jensen tviler på menneskeskapte klimaendringer

Nationen (NTB) | 30.04.2015

Frp-leder Siv Jensen svarte i et Aftenposten-intervju tirsdag «ja» på spørsmålet om hun er i tvil om klimaendringene er menneskeskapte. Deretter var hun i kontakt med ulike medier for å «tydeliggjøre» hva hun mener.

Siv Jensens trass overskygger klimafremskritt i Frp

Aftenposten (meninger) | 30.04.2015

Lederkommentar: Sammenhengen er så godt dokumentert at å basere klimapolitikken på noe annet, er ensbetydende med en politikk uten fundament i kunnskap og i strid med et grunnleggende prinsipp om å være "føre-var".

Oljeminister Lien (Frp): - Ingen tvil om at klimaendringene er menneskeskapt

Dagbladet (NTB) | 30.04.2015

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) formulerer seg annerledes enn sin partileder når han får spørsmål om han tror klimaendringene er menneskeskapt.

Klimafornekter Jensen

Dagsavisen (nye meninger) | 30.04.2015

Lederkommentar: For Norge er det flaut og ille at landets finans­minister benekter fakta.

–Siv er uskikket

Dagsavisen | 30.04.2015

Siv Jensens klimaskepsis gjør henne uskikket som finansminister, mener Natur og Ungdom.

Realisme og virkelighet

Dagens Næringsliv (meninger) | 30.04.2015

Debatt av Hildegunn T. Blindheim: Glen Peters fra Cicero tegner et forenklet bilde av dilemmaene som verden står ovenfor i kampen om å nå klimamål (DN 27. april). Han skyter hardt mot karbonfangst og lagring, uten å presentere alternativer for hvordan vi skal greie å redusere de globale utslippene nok.

«Klapp igjen, kulturfolk»

Dagbladet (meninger) | 30.04.2015

Lederkommentar: 200 kulturpe rsonligheter har skrevet under på et opprop i Dagsavisen mot oljeboring i Arktis. Det vil si: blant dem er det en rekke representanter fra akademia, jurister og andre samfunnsengasjerte mennesker, men det har forsvunnet litt i dekningen av saken. Slike opprop blir det haloi av. Disse utakknemlige kulturfolkene bør nemlig aller helst ikke mene noe om oljevirksomheten, i og med at flere av de mottar penger over statsbudsjettet.

Makrellboksen er truet

NRK ytring | 30.04.2015

Kronikk av Dorothy J. Dankel: Vi må få på plass en helhetlig avtale om makrellkvoten i Atlanterhavet. Ellers risikerer vi at bestanden kollapser.

Et urettferdig flyktningsystem

Bergens Tidende (meninger) | 30.04.2015

Debatt av Maja Janmyr: I BT 29.4. omtaler John Ludvig Larsen min kronikk fra 26.4. der jeg mener at EUs asylsystem - som i praksis tvinger mennesker til å bruke menneskesmuglere - har skylden for det økende antallet drukningsdødsfall i Middelhavet. Heller enn å erklære krig mot smuglerne og øke grensekontrollen, burde Europas stater (også Norge deltar i Dublin- og Schengensamarbeidet!) forbedre det kritiserte asylsystemet.

2015 er kvinnenes år i Afrika

Dagsavisen (nye meninger) | 30.04.2015

Kommentar av Bodil Maal: Den Afrikanske Unionen (AU) har erklært 2015 for Afrikas kvinneår - nærmere bestemt året for «Kvinners myndiggjøring og utvikling».

FN-rapport: Fredsbevarende styrker voldtok flyktningebarn

Dagbladet | 30.04.2015

Franske FN-soldater anklages for seksuelle overgrep mot barn i flyktningeleire i Den sentralafrikanske republikk. Svensken som varslet om saken, trues med sparken.

Dømt etter falske anklager

Dagbladet (meninger) | 30.04.2015

Kommentar av Inger Bentzrud: Hun har kalt Kinas president for en moderne krysning mellom en nazist og en stalinist. Derfor sitter hun i fengsel.

- Vi var fattige før jordskjelvet. Nå har vi mistet alt

Dagbladet | 30.04.2015

Småbarnsmoren Manmaya (34) og familien graver med bare hendene i ruinhaugen som var hjemmet deres.

Etter jordskjelvet

NRK ytring | 30.04.2015

Kronikk av Jan Egeland: Når redningsaksjonen er over og søkelyset borte, må folk i Nepal få solide hus. Da blir ikke tapstallene like store neste gang.

300.000 drar

Dagsavisen | 30.04.2015

100.000 har allerede reist fra Katmandu. Myndighetene tror antallet vil øke kraftig de neste dagene.

I denne landsbyen i Nepal må de redde seg selv

Aftenposten | 30.04.2015

Alle de 70 husene i landsbyen Sotej ble skadet i Nepals jordskjelvkatastrofe. Innbyggerne sier de nå må velge mellom daglig brød og tak over hodet.

Hagen tror Venstre og KrF gir seg om Syria-flykt­nin­ger

ABC Nyheter (NTB) | 30.04.2015

Carl I. Hagen tror Venstre og Kristelig Folkeparti kommer til å gi seg i spørsmålet om Norge skal ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria.

Kan bli instruert om flyktninger

Dagsavisen | 30.04.2015

Flere Frp-fylkeslag vil vedta et nei til å ta imot 10.000 flyktninger. På Stortinget truer opposisjonen med at regjeringen likevel kan bli tvunget til å ta imot flere.

7 tegn på at Syrias president Bashar al-Assad er i trøbbel

Aftenposten | 30.04.2015

Mandag kjørte en lastebil fullstappet med eksplosiver frem til porten i militærleiren Qarmeed i Syria. Opprøreres erobring av leiren er det siste av en rekke tilbakeslag for Bashar al-Assad.

Strammer til

Dagsavisen | 30.04.2015

Israels nærmeste allierte advarer mot økt internasjonal isolasjon, men Jerusalem ser ut til å ha andre tanker.

«Konstruktive og åpne» samtaler med Putin

Dagbladet | 30.04.2015

Situasjonen i Ukraina ble diskutert da Gro Harlem Brundtland og «The Elders» møtte Putin.

- Alvorlig at dette er holdningen til Norges finansminister

Aftenposten | 29.04.2015

Opposisjonen raljerer med Siv Jensens klimaskepsis.

1 - 30 av 548
1 2 3 4 5 6 .... 15 16 17 18 19

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.