Klipp fra media

Filter: Juli 2015 debatt

BT ser ikke skogen for bare trær (regnskogprosjektet)

Bergens Tidende (meninger) | 31.07.2015

Kommentar av Tine Sundtoft: Norge gir opp mot tre milliarder kroner årlig for å ta vare på verdens regnskoger. Overalt hvor jeg kommer i internasjonale møter, blir Norge hyllet for denne innsatsen. Bergens Tidendes lesere må få et helt annet inntrykk. I artikkel etter artikkel presenteres det norske regnskogsprosjektet som nærmest mislykket.

Norsk jord- og skogbruk må utgjøre fundamentet for Norges framtid (Det grønne skiftet)

Nationen (meninger) | 31.07.2015

Christian Anton Smedshaug på landbruksbloggen: Vi har tjent gode penger på oljen, men nå råder uvissheten, er dette en midlertidig nedtur eller er det starten på en overgang der fossil energi fortsatt vil være viktig, men der fornybar energi tar veksten?

Nekter Norge kunnskap om terror

VG (meninger) | 31.07.2015

Kommentar av Frithjof Jacobsen: På en drøy måned har Staten sørget for at hverken forskere eller journalister kan skaffe seg kunnskap om terror og trusler. Resultatet er mindre trygghet.

FFI må få forske (Syria-farere)

Dagbladet (meninger) | 31.07.2015

Lederkommentar: Det ville være absurd om Syria-farerne skulle kunne nekte forskerne å systematisere allerede publisert materiale hvis det kan gi innsikt i Syria-farernes motivasjon. Da gjenstår en mindre viktig grunn. Datatilsynet argumenterer for at hensynet til personvernet krever at du blir informert når offentlig tilgjengelig informasjon om deg blir satt inn i en større sammenheng.

Natos tveeggede sverd

Dagens Næringsliv (meninger) | 31.07.2015

Kommentar av Janne Haaland Matlary: Natos Tyrkia-støtte gjør at Vesten trekkes enda mer inn i Midtøsten-krigene.

Tyrkia, USA og kurderne

Dagbladet (meninger) | 31.07.2015

Kommentar av Einar Hagvaag: USA og Tyrkia står sammen, i hver sin krig. I krigen(e) i Syria og Irak er det nå veldig mange deltakere, men det er visst alltid plass til flere.

Regjeringen vil selge Norges frihet og uavhengighet til storkapitalen (handel/TISA/ISDS)

Dagsavisen (nye meninger) | 30.07.2015

Kommentar av Thor Krefting Nissen: Regjeringen kjemper mot folket når de vil selge demokratiet, folkestyret og Norges frihet og uavhengighet til storkapitalen uten folkets samtykke. Det er på grensen til landsforræderi.

Som eneste land i verden har Norge et politisk ikke-forhold til Kina

Aftenposten (meninger) | 30.07.2015

Debatt av Erik Solheim: Mye trenger å bli bedre, men det er vanskelig å dele svartsynet på Kina.

Et veikart til Tine Sundtoft

Dagbladet (meninger) | 30.07.2015

Debatt av Nina Jensen og Inga F. Buan: WWF mener FN bør vedta et globalt skifte fra fossile brennstoff til 100 prosent fornybar energi innen 2050.

Å subsidiere elbiler har ingen virkning på klimaet

Aftenposten (meninger) | 30.07.2015

Kommentar av Stein Bergsmark: Norge må ha 17 millioner elbiler for å spare inn CO2 tilsvarende ett enkelt kullfyrt verk i Amerika eller Asia.

Ny kamp om Lofoten (energi/klima)

Dagbladet (meninger) | 29.07.2015

Kommentar av Anne Marte Blindheim: Nedturen i oljebransjen kan føre til ny og tøffere kamp om oljeboring i Lofoten.

Ro deg ned, Kokkvold

Aftenposten | 28.07.2015

Debatt av Torbjørn Jagland: Per Edgar Kokkvolds referansegrunnlag har alltid vært Storbritannia. Men det er ikke til å komme fra at EUs nøkkelrolle i oppbyggingen av det nye Europa fortjente en fredspris.

Jordas varmeovn har skrudd seg på

Bergens Tidende | 26.07.2015

Debatt av Tore Furevik: I år er det berre dei lange lyse kveldane som minner oss om at det er sommar. Er det slutt på den globale oppvarminga?

George borte i bushen

Dagbladet | 25.07.2015

Debatt av Warsan Ismail: Væpnede konflikter i Afrika skyldes mye mer enn slemme menns forretningsteft.

Klimautslippene fra jordbruket forsvinner ikke ved å late som de ikke eksisterer

Aftenposten | 24.07.2015

Debatt av Paul Joakim Sandøy: Jordbruket er en betydelig driver av global oppvarming, og står for cirka ti prosent av de norske utslippene.

Ny satsing på fordeling og velferd

Dagsavisen Nye Meninger | 24.07.2015

Debatt av Tori Hoven: Det store finansieringsmøtet i Addis Abeba ble heldigvis avsluttet med et positivt resultat.

Hoffman-rapporten avslører hvordan psykologer tilrettela for tortur

Aftenposten | 24.07.2015

Kronikk av Nora Sveaass: Verdens største og mest ledende psykologforening har latt seg bruke til å gjennomføre og dekke over systematiske og alvorlige brudd på menneskerettighetene. Hva nå?

Det er vår plikt å rope høyt

VG | 23.07.2015

Debatt av Sven Mollekleiv: Hvordan forholder vi oss til tolv millioner syrere på flukt? Som verdenssamfunn må vi gjøre det vi kan for å stoppe krigen, som europeere sørge for at de som flykter ikke risikerer livet og som nordmenn ta imot dem som kommer. Men der vi nordmenn kan gjøre mest er ved å gi nødhjelp og beskyttelse til de fordrevne, så de ikke må flykte videre.

Sikkerhetsrådet må utvise mer handlekraft for å beskytte sivile

Aftenposten | 23.07.2015

Debatt av Børge Brende: Sikkerhetsrådet må utvise mer handlekraft for å beskytte sivile

Knapt én prosent av befolkningen har styrt Kina med jernhånd siden 1949

Aftenposten | 23.07.2015

Debatt av Harmandeep Gill: Hvis den kinesiske politikken er blitt mer liberal, er det vanskelig å forstå hvorfor tibetanere fortsetter å sette fyr på seg selv.

Avtalen med Iran er historisk i sitt potensial

Aftenposten | 22.07.2015

Debatt av Sverre Lodgaard: Underlaget for nye sanksjoner svekkes etter hvert som makten i internasjonal politikk flytter østover. Iran-avtalen kan vise seg å være vendepunktet.

Japans nye kurs

Dagsavisen Nye Meninger | 21.07.2015

Debatt av Torbjørn Færøvik: 70 år etter 2. verdenskrig vil Japan igjen sende soldater utenlands. Det skjer ikke uten skarp kritikk fra Kina.

Norsk presse har ikke lært

NRK Ytring | 21.07.2015

Kronikk av Raphael Schutz: Altfor ofte krysser norsk presse grensen mellom journalistikk og aktivisme. Hver råtne tomat på et marked i Gaza blir et nærbilde som symboliserer den israelske ondskap.

Assads krigsforbrytelser

Dagsavisen Nye Meninger | 20.07.2015

Debatt av Rana Issa: Selv ikke grusomhetene til IS kan konkurrere med ødeleggelsene til regimets tønnebomber.

Kald Krig 2.0?

Dagsavisen Nye Meninger | 20.07.2015

Debatt av Ole Jacob Skåtun: Å bruke kald krig­-begrepet om dagens forhold mellom Russland og Vesten er både farlig og feil.

Naturen som middel

VG | 19.07.2015

Debatt av Arne Johan Vetlesen: Vi mennesker har rendyrket et syn om at vi er så overlegne alle andre arter at vi har rett til å utnytte dem for våre formål.

Den som ønsker fred må være forberedt på krig

Dagbladet | 17.07.2015

Debatt av Christian Tybring-Gjedde: Ingen skal være i tvil om at Norge har en fredfull ambisjon, men freden har også en pris.

Økonomisk vekst fritar ikke Kina for kritikk

Aftenposten | 17.07.2015

Debatt av Torbjørn Færøvik: Land som har sluttet seg til internasjonale konvensjoner om sivile og politiske rettigheter, har rett og plikt til å kritisere hverandre.

Atomavtalen med Iran sikrer at et udemokratisk regime blir sittende

Aftenposten | 17.07.2015

Debatt av Azin Tadjdini: At partene i avtalen valgte å unnlate å bruke denne anledningen til å stille betingelser rundt Irans menneskerettighetspraksis, kan ikke ses på som noe annet enn en alvorlig svakhet.

Ut av ekstrem fattigdom

Dagsavisen Nye Meninger | 17.07.2015

Debatt av Albina du Boisrouvray: 2015 er et formidabelt år for alle som er opptatt av bistand og utvikling. Nylig ble den tredje FN-konferansen om finansiering for utvikling i avholdt Etiopia.

1 - 30 av 80
1 2 3

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.