Klipp fra media

Filter: Desember 2016 debatt

Økonomisk vekst må til (bærekraftig utvikling)

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 30.11.2016

Kommentar av Kristin Skogen Lund (NHO) og Mathilde Fasting (Civita): Klima- og fattigdomsproblemene løses ikke med redusert aktivitet og forbruk, men med mer bærekraftig økonomisk vekst.

Norge og Storbritannias unike mulighet (handel/EFTA)

ABC Nyheter (meninger) | 30.11.2016

Kommentar av Sigbjørn Gjelsvik (Sp) og Espen Thygesen: Etter brexit og presidentvalget i USA kan Norge bidra til å sette en ny agenda i handelspolitikken.

Grønt press på gul mann

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 30.11.2016

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Etter at Venstre brøt forhandlingene tirsdag ettermiddag, har partiet fått tydelig støtte fra flere av miljøorganisasjonene - uten at de egentlig helt kjenner innholdet i det som lå på forhandlingsbordet.

Hva mener Høyre og Ap?

Dagsavisen (nye meninger) | 30.11.2016

Lederkommentar: Selv om det er all mulig grunn til å kritisere Fremskrittspartiet både for retorikk og politikk på innvandringsfeltet, er det også på høy tid at andre partier blir møtt med kritiske spørsmål. Det gjelder selvsagt regjeringens støttepartier i Stortinget, KrF og Venstre. Men særlig gjelder det Høyre med statsminister Erna Solberg i spissen og Arbeiderpartiet, som ikke akkurat har hevet stemmen i protest hittil.

Retorikk og rettssikkerhet

VG (meninger) | 30.11.2016

Kommentar av Ann-Magrit Austenå (NOAS): Sylvi Listhaugs personifiserte og polariserende retorikk vanskeliggjør den norsk asyldebatten. Statsrådens «LIK og DEL»-retorikk om en politikk med svært alvorlige konsekvenser for barn og unge, må utfordres.

Cuba, el Commandante og friheten

Dagsavisen (nye meninger) | 30.11.2016

Kronikk av Andrew Kroglund: El Commandante er død, leve Cuba! Landet som sto rakrygget mot verdens største militærmakt. Skamløst angrepet av Vesten. Landet som fikk nasjonal frihet. Men også landet som i prosessen tapte noen av sine viktigste verdier.

Den fungerende sosialismen

Dagbladet (meninger) | 30.11.2016

Kommentar av Aksel Braanen Sterri: Det er lett å skylde på de bakenforliggende forhold. Castro tok over etter en brutal diktator i et land preget av ulikhet. Til tross for at Venezuela var mer av et demokrati enn Cuba, var de enorme ulikhetene og de store oljeressursene ikke det beste utgangspunktet for Chavez. Begge møtte i tillegg motstand fra USA. Måtte det gå gærent?

Ikke et revolusjonært «år null»

VG (meninger) | 30.11.2016

Kommentar av Jan Jørgen Skartveit: Cuba var et utviklet land da Castro tok makten i 1959.

Hvor ble du av, Jimmy Hoffa? (ulikhet)

Dagsavisen (nye meninger) | 29.11.2016

Kommentar av Lars West Johansen: Hvis du vil forstå hvordan USAs middelklasse er blitt fattig og lydhør for menn som Donald Trump, følg de stupende kurvene til fagforeningene.

Marine Le Pen kan vinne presidentvalget – og ta knekken på euroen

Aftenposten (meninger) | 29.11.2016

Kommentar av Ola Storeng: Hvis Le Pen skulle vinne presidentvalget neste år, vil EU og eurosamarbeidet nesten sikkert gå i oppløsning, enten sakte eller med et smell. Nasjonal Front vil ta Frankrike ut av euroen og Schengen-samarbeidet og har dessuten lovt folkeavstemning om medlemskapet i EU.

Europeiske lærdommer etter Trump

VG (meninger) | 29.11.2016

Kommentar av Anton Sjekovtsov (University College London): Valget av Trump viser at de psykologiske sperrene som tidligere har hindret folk i å stemme på dem som fører hatets språk, er visket ut. Det viser seg også i Europa.

Misnøye tegner nytt politisk kart

Vårt Land (verdidebatt) | 29.11.2016

Kommentar av Geir Ove Fonn: Brexit-sjokket i Storbritannia og Donald Trumps seier i USA er bare de to kraftigste rystelsene i et politisk jordskjelv som er i ferd med å omforme det gamle partilandskapet.

Polarisering

Klassekampen (kommentar) | 29.11.2016

Lederkommentar: Vårt Land har hatt en interessant serie om motsetninger på høyresida mellom liberalistiske «globalister» og mer nasjonal-orienterte og statsvennlige konservative. Donald Trumps valgseier i USA og oppslutningen om høyrepopulismen i Europa skaper spenninger på norsk høyreside. Det nye partiet «Alliansen Norge ut av EØS» har få sjanser til å lykkes, men innad i Høyre og Frp er det også rivninger.

Kina venter på Trump (handel/TTP)

Dagsavisen (nye meninger) | 29.11.2016

Kommentar av Torbjørn Færøvik: Mens Obamas frihandelsavtale stedes til hvile, arbeider kineserne på spreng for å etablere sin egen asiatiske frihandelssone, men uten USA. Flere asiatiske land som lenge har hatt et anstrengt forhold til regimet i Beijing – og som nå frykter at USA er i ferd med å svikte dem – innser med ett at Kina kan bli deres «redning».

Trumps «USA først» kan bety tap for Norge (TTIP/handel)

Dagsavisen (nye meninger) | 29.11.2016

Kommentar av Vibeke Hammer Hansen (Virke): Økt amerikansk proteksjonisme er dårlig nytt for Norge, som tjener mye på internasjonal handel. Det er mer enn de fleste andre land hvis vi ser på betydningen av import og eksport for vår økonomi.

Ny «krig» mellom urfolk og myndigheter i USA (investeringer/urfolksrettigheter)

Dagbladet (meninger) | 29.11.2016

Kommentar av Inger Bentzrud: Neste helg inntrer en dramatisk deadline i striden om oljerørledningen Dakota Access Pipeline. 2000 amerikanske krigsveteraner har besluttet å dra til Standing Rock-leiren i North Dakota for å protestere sammen med indianerne.

Selv om Statoil investerer i atomvåpenprodusenter gjennom et mellomledd, er det fortsatt pengene til Statoil det gjelder

Stavanger Aftenblad (meninger) | 29.11.2016

Kommentar av Per Nergaard (Norsk Folkehjelp): Dersom Statoil følger sine etiske retningslinjer når de har ansattes pensjonspenger investert i selskaper som produserer atomvåpen, er det på høy tid at de skaffer seg nye retningslinjer.

Sjåfjells historiefortelling

Dagsavisen (nye meninger) | 29.11.2016

Debatt av Even Westerveld (DNB): Professor Beate Sjåfjell skal ha honnør for å engasjere seg sterkt i spørsmål om DNB og etikk. Nå sist i saken om den omstridte oljerørledningen i Nord-Dakota, der DNB er en del av et bankfelleskap på 19 banker som bidrar med finansiering til prosjektet.

Etter Brexit kommer Vexit (bistand)

Vårt Land (verdidebatt) | 29.11.2016

Kronikk av Nikolai Hegertun (Civita), Lydia Namubiru (Ugandisk journalist) og Eirik Trondsen (Nagenda International Academy of Art and 
Design, Uganda): Trump og Brexit kan bety nådestøtet for Vestens intervensjonisme og 
verdiladede bistand i Afrika. 
I mange afrikanske land vil man ønske endringen velkommen.

Hvis man skal få verden med på det grønne skiftet, må det skje til lavest mulig kostnad. Norge ligger godt an

Aftenposten (meninger) | 29.11.2016

Kommentar av Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Norsk olje og gass): La oss for en liten stund legge til grunn at det vil være behov for en viss mengde olje og gass også om 30 år. Da står vi igjen med ett spørsmål: Hvem skal produsere denne oljen og gassen?

Sats på lokale klimagevinster

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 29.11.2016

Kommentar av Svein Kamfjord (KS): Lokal verdiskaping har en viktig rolle i utvikling av grønn konkurransekraft. Dersom vi skal nå målet om et lavutslippssamfunn med et mangfoldig og konkurransedyktig næringsliv, må vi derfor praktisere slagordet «tenke globalt, men handle lokalt». Et grønt skifte avhenger av lokal verdiskaping.

Mørk arv etter Fidel Castro

Aftenposten (meninger) | 29.11.2016

Lederkommentar: Fidel Castro er nesten like polariserende død som levende. Bortgangen til Cubas mangeårige statssjef viser at «drømmen om Cuba» fremdeles lever.

Minoritetene må ut av mørket - bistanden må tilpasses for at den skal gjøre nytten

Aftenposten (meninger) | 28.11.2016

Kommentar av Anne-Marie Helland (Kirkens Nødhjelp) og Olav Fykse Tveit (Kirkenes Verdensråd): Kirkens Nødhjelp og Kirkenes Verdensråd har snakket med 4000 mennesker fra ulike minoriteter i Nord-Irak og Syria. Det de fortalte oss, er samlet til en forskningsrapport som vi lanserer i dag. Der blir det slått fast at alt hjelpearbeid må ta hensyn til mangfoldet som finnes blant flyktningene.

Norge leder an (klima)

Dagsavisen (nye meninger) | 28.11.2016

Kommentar av klima- og miljøminister Vidar Halgesen (H): Nesten all strømmen vi bruker i Norge kommer fra fornybar energi med ingen utslipp av klimagasser. Det skyldes i all hovedsak vannkraften.

Tydelig olje-nei i nord

Dagbladet (meninger) | 28.11.2016

Lederkommentar: I helga sa Arbeiderpartiets fylkeslag i både Finnmark og Troms nei til konsekvensutredning av oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

I ventetida

Dagsavisen (nye meninger) | 28.11.2016

Kronikk av Maren Sæbø: Det er ikke en norsk integreringsminister som skryter av å deportere barn som avgjør hvem som flykter hvor. Det er forhold i opphavslandet, og så ofte i et naboland.

Borgerplikt vs. egeninteresse

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 28.11.2016

Kommentar av Janne Haaland Matlary (UiO): Flyktninger må hjelpes i regionen med sikte på retur til eget land ved krigsslutt. Europa vil aldri kunne ta imot store antall flyktninger dersom de skal integreres. Men Europa må være pådriver for å bygge andres stater. Kun stabile stater kan stoppe migrasjonen. Migrasjon er ikke Europas problem og Europa kan ikke løse det.

Migrantkrisen er ikke over

Aftenposten (meninger) | 28.11.2016

Lederkommentar: Migrantkrisen er blitt mer håndterbar i landene nord for Alpene, men i sør brenner lunten.

Cuba etter Castro

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 28.11.2016

Kommentar av Kjetil Wiedswang: Hva gjør Trump etter Castro? USAs neste president har sagt både det ene og det andre. Om dette også.

Castro

Klassekampen (kommentar) | 28.11.2016

Lederkommentar: Vi kan ikke gjøre annet med Cuba enn å ta avstand fra det som er galt og ta med oss det som er bra. Til det siste hører et helsevesen i verdensklasse, en annen økonomisk rettferdighet enn i andre Latin-Amerikanske land og et stort «fuck you» til kolonimaktene.

1 - 30 av 2653
1 2 3 4 5 6 .... 85 86 87 88 89

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.