Klipp fra media

Filter: Mai 2016 debatt

Hva mener Arbeiderparti-ledelsen om Kolbergs demokratiforståelse?

Aftenposten (meninger) | 31.05.2016

Kommentar av Torstein Ulserød (Civita): Vi kan nå konstatere at den åpne høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om korrupsjonssaken i det deleide Telenor-selskapet Vimpelcom fredag 27. mai ble en kaotisk og ganske meningsløs seanse.

When in Rome ...

Vårt Land (meninger) | 31.05.2016

Kommentar av Kaia Storvik: Bare for å oppsummere noen saker: Yara har innrømmet grov korrupsjon og vedtatt bøter i hundremillionersklassen. Fire av deres tidligere toppsjefer ble i fjor dømt til strenge fengselsstraffer. (Ankesak kommer opp til høsten).

Komplott- og komplikasjonskomiteen

VG (meninger) | 31.05.2016

Kommentar av Thor Egil Braadland (tidligere rådgiver for SV): Marte Gerhardsen har rett. Stortingets Kontroll- og Konstitusjonskomité tiltar seg i økende grad en rolle de ikke skal ha.

Høringer (CSR/korrupsjon)

Klassekampen (kommentar) | 31.05.2016

Lederkommentar: Det har vært en massiv kampanje mot Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i Telenor-saken, et selskap som har landets største og dyreste pr-byråer på lønningslista. Likevel er det klart at stortings­høringene har vært nødvendige.

Hey, bloggen! Her er klagens outfit. (Sweatshop)

Aftenposten (meninger) | 31.05.2016

Sunniva Nørbøberg (17) - Plan/URO på Si;D: Jeg har nå, som veldig mange andre, sett sesong 2 av serien Sweatshop. Det jeg så sjokkerte meg. Men merkelig nok var det ikke arbeidernes grusomme skjebner som påvirket meg mest. Det var de på toppen, sjefenes, forsøk på å dekke over og skjule – og ikke minst deres patetiske unnskyldninger.

Din makt som forbruker

Vårt Land (verdidebatt) | 31.05.2016

Kommentar av Line Henriette Hjemdal (KrF): Bak dine klær, sko og telefoner, kan det skjule seg livsfarlige ­arbeidsforhold, elendig lønn, og barnearbeid. Det er opprørende å høre om de fullstendig uakseptable forholdene arbeidere i store deler av vareproduksjonen opplever. KrF mener produsentene må ­pålegges å gi deg informasjon om produksjonsforholdene.

Oljeboring i Arktis bryter regjeringens forpliktelser

Dagsavisen (nye meninger) | 31.05.2016

Kommentar av Marte Guldal Bramnes (Natur&Ungdom): I forrige uke fikk vi vite at norske klimautslipp har steget 1,5 prosent i 2015. Samme uke tildeler regjeringen 23. konsesjonsrunde og Paris-avtalen er på høring på Stortinget.

Vi er ikke inkompetente og jukser ikke med tall; vindkraft er en drøm bygd på subsidier

Stavanger Aftenblad (meninger) | 31.05.2016

Debatt av Ivar Sætre, Torvald Sande, Kjell Traa, Åsleik Rannestad, Hjalmar Inge Sunde, Jostein Soland, Gunnar Berge og Njål Kolbeinstveit (Seniortanken): Vindkraftforkjemperne Aasheim og Hersvik beskylder Seniortanken for både inkompetanse og juks med tall i sitt innlegg i Aftenbladet 24. mai.

Slaget om Venezuela

Dagsavisen (nye meninger) | 31.05.2016

Kronikk av Benedicte Bull (UiO): Mens høyresiden sier «hva var det vi sa», forteller Venezuelas kollaps også en annen historie.

Bibi maler med brunt

Dagbladet (meninger) | 31.05.2016

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Benjamin (Bibi) Netanyahus regjering blir stadig mer ytterliggående. Kritikere i Israel advarer mot fascisme.

Taushetsplikt og ulovlig skatteplanlegging (skatteunndragelser)

Aftenposten (meninger) | 30.05.2016

Debatt av Hans Christian Holte (skattedirektør): Det er et samfunnsproblem hvis bruk av advokater resulterer i innsynshindring.

Oljefondet ser sollyset (SPU/fornybar)

Dagbladet (meninger) | 30.05.2016

Lederkommentar: I dag er det ventet at finanskomiteen på Stortinget vil komme med en innstilling i en viktig klimapolitisk sak: Oljefondets mulighet til å investere i infrastruktur for fornybar energi. Den skulle egentlig ha vært klar før helga, men det er på ingen måte første gang denne saken utsettes - og slik det ligger an blir det heller ikke den siste.

Kontrollkomiteens sprikende rolleforståelse

Aftenposten (meninger) | 30.05.2016

Lederkommentar: Oppkjøringen til Kontroll- og konstitusjonskomiteens høring om Vimpelcom-saken handlet mer om komiteens rolle enn om selve saken. Det er uheldig, og skader komiteens troverdighet.

Tykkere tåke om våpeneksport

Dagbladet (meninger) | 30.05.2016

Debatt av : Det er irrelevant å påstå at vi har et av verdens strengeste regelverk dersom regelverket tillater eksport til undertrykkende regimer.

Gass for kull?

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 30.05.2016

Debatt av Jo Heringstad: At kull skal forsvinne som primærenergi i Europa i løpet av bare 10–15 år er ønskelig, men det er nok avhengig av prioritering av dette foran utfasing av kjernekraft. I Tyskland – det største industrilandet – er det som kjent motsatt prioritering, med utfasing av kjernekraft og fortsatt mange kullfyrte kraftverk i full produksjon.

Politisk risikostyring

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 30.05.2016

Kommentar av Janne Haaland Matlary (professor ved UiO): Illegal migrasjon må stoppes og militær avskrekking av Russland må på plass. Det er viktigste tiltak i Europas risikohåndtering.

Integrering – en nasjonal dugnad

Vårt Land (verdidebatt) | 30.05.2016

Kommentar av Linda Hofstad Helleland (kulturminister): Integrering er en toveis prosess. Bare når vi klarer å behandle hverandre som individer med egne ressurser, tanker og følelser, vil vi oppnå ekte integrering.

På kollisjonskurs

Dagsavisen (nye meninger) | 30.05.2016

Kommentar av Erik Selmer: Konflikten mellom USA og Kina i Sør-Kinahavet tilspisser seg. Konfrontasjonene øker. Vil det ende i krig?

Israels høyreekstremister overtar

Dagsavisen (nye meninger) | 30.05.2016

Kommentar av Eddie Whyte: Mens vi leser spalte opp og spalte ned om en voksende høyreekstremisme i Europa, foregår det nesten ubemerket en foruroligende utvikling i Israel. Landet som ofte misvisende fremstilles som et liberalt demokrati, er igjen i krise og i ferd med å få landets mest høyreekstreme regjering noen gang.

Landet med fornybar energi (klima/energi)

Bergens Tidende (meninger) | 29.05.2016

Debatt av Trygve Refsdal: Når det gjeld produksjon av fornybar energi ligg Noreg mange tiår framom det ein kanskje kan få til i Europa. Me ligg suverent i front når det gjeld fornybar energi. Like vel aukar utsleppa, det er eit tankekors. Men når det gjeld energisparing, det suverent viktigaste, ligg me langt bak Europa.

Havet: Store muligheter, dårlig helse (det grønne skiftet)

Aftenposten (meninger) | 29.05.2016

Kronikk av Jonas Gahr Støre (Ap): Verden har et stort behov for mer mat, fornybar energi og verdiskapning til en befolkning i rask vekst. Havet har trolig svarene på mange av de største utfordringene verden står overfor. Samtidig er havet truet.

Fra svart til grønt (SPU/fornybar)

Dagsavisen (nye meninger) | 28.05.2016

Lederkommentar: Denne helgen pågår det forhandlinger i Stortinget om et avgjørende klimapolitisk spørsmål: Skal SPU, Statens Pensjonsfond Utland (oljefondet på folkemunne) få adgang til å investere i unoterte aksjer innen fornybar energi og infrastruktur i framvoksende økonomier?

Jo Lunder kjemper sitt livs kamp. Han får ikke mye hjelp.

Aftenposten (meninger) | 28.05.2016

Kommentar av Trine Eilertsen: Det er lett å forstå hvorfor tidligere VimpelCom-sjef JoLunder stilte i stortingshøring. Han har en god historie å fortelle.

Storkapitalen mot Stortinget

Dagsavisen (nye meninger) | 28.05.2016

Kommentar av Arne Strand: Telenor/Vimpelcom-saken er i høyeste grad politisk og derfor et område for politikerne. Enkelt sagt er det en sak om grov korrupsjon fra Vimpelcoms side, et selskap der Telenor er medeier. Stortinget har vedtatt nulltoleranse mot korrupsjon.

Styringssignaler

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 28.05.2016

Kommentar av Bård Bjerkholt: Kontrollkomiteen holdt på å gjøre kampen mot korrupsjon enda vanskeliger

Skadelig grenseløshet

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 28.05.2016

Kommentar av Michael Tetzschner (H): Martin Kolberg kaller det «snurrepiperier» når vi minner om maktfordelings­prinsippet: All makt er ikke samlet i Stortinget, men delt mellom den utøvende, lovgivende og dømmende makt.

Turisme fremmer fred

Dagsavisen (nye meninger) | 28.05.2016

Kommentar av Christine Baglo: Når du reiser til fremmede land, er du faktisk med på å skape fred! Det viser nye rapporter og studier. Derfor bør vi også se nøyere på turisme som et mulig bistandsverktøy.

Redselen for et lynraskt atom-angrep har satt i gang nytt våpen-kappløp

Dagbladet (meninger) | 28.05.2016

Kommentar av Morten Strand: Kina vil sende ubåter med atomvåpen ut i Stillehavet for å svare på amerikansk våpenskjold og utplassering av atomvåpen i Sør-Korea.

Dagbladets oljefortelling rimer ikke

Dagbladet (meninger) | 28.05.2016

Kommentar av Harald Nypan (Norsk olje og gass): Verdens befolkning forventes å vokse fra sju til ni milliarder mennesker frem mot 2050. Det vil bli en enorm utfordring å sikre stabile energileveranser som alle kan ha råd til med lavest mulig utslipp.

Seniortanken: Avkledde rustne menn (klima/energi)

Stavanger Aftenblad (meninger) | 28.05.2016

Debatt av Torleiv Bilstad: Enkeltvis er mennene klimafornektere og for oljesmurt økonomi. De har alle flere hatter, men hver for seg bare ett hode, i motsetning til i eventyret om flerhodede troll.

1 - 30 av 232
1 2 3 4 5 6 7 8

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.