Klipp fra media

Filter: Juli 2016 debatt

Kampen om islams sjel

VG (meninger) | 31.07.2016

Kronikk av Ali Chisthi: Vi har fått nok. Vi kan ikke lenger sitte stille. En urettferdig, blodig og farlig kamp utspilles om vår identitet og vår fremtid. Det drepes og undertrykkes i vår religions navn, det er ikke nok å ta avstand. Vi må skape en endring!

Må følge nøye med på Tyrkia

Aftenposten (UD) | 31.07.2016

Debatt av Børge Brende (utenriksminister) og Torbjørn Røe Isaken (kunnskapsminister): Tyrkia har opplevd et kuppforsøk og har innført unntakstilstand. Situasjonen er uoversiktlig. Regjeringen følger situasjonen nøye.
Ikke minst er situasjonen ved institusjoner innenfor høyere utdanning bekymringsfull.

«Fremtidens skole vedtas ikke, den skapes»

Dagsavisen (nye meninger) | 30.07.2016

Kommentar av Vidar Iversen: I stortingsmeldinga foreslår departementet tverrfaglige tilnærminger til temaer som demokrati, medborgerskap, bærekraftig utvikling, folkehelse og livsmestring. Det låter bra og bærer bud om rom for varierte arbeidsformer og tilnærmingsmåter. Kanskje (den utskjelte) tema- og prosjektundervisningen (i L-97) får sin renessanse? En interessant tanke.

Hull i Gunn Wærsteds forsvar (Panama-papirene)

Aftenposten (meninger) | 30.07.2016

Lederkommentar: I Wærsteds forsvar inngår også at postkasseselskaper kan være legitime og at bruken av skatteparadiser er vanlig i internasjonal forretningsdrift. Det må bare være åpenhet. Hadde det bare vært så enkelt.

Telenor-topper og boblene deres (skatteparadis)

Nationen (meninger)+ | 30.07.2016

Kommentar av Eva Nordlund: Vi kan ikke ha en styreleder i Telenor som forsvarer skatteparadiser, og ikke bryr seg om samfunnsansvar.

Innvandring og terror

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 30.07.2016

Kommentar av Tore Wig (UiO): Innvandring fra terrorutsatte land øker risikoen for terrorangrep, men innvandring generelt sprer ikke terror.

I møte med terror (flyktninger)

Dagsavisen (nye meninger) | 30.07.2016

Kronikk av Iselin Stalheim Møller: Angela Merkel står på sitt – Tyskland må holde døren åpen for flyktninger. Men i bakgrunnen vakler flyktningavtalen med Tyrkia.

Olympisk tungsinn plager planetens sterkeste optimister

Dagbladet (meninger) | 30.07.2016

Kommentar av Einar Hagvaag: Brasilianerne må være blant de mest idrettsglade og håpefulle folkeslagene på jorda. Da president Lula i 2009 fikk lekene til Rio var det bare fest og glede. Men da gikk økonomien bare oppover, og Lula hadde styrt landet stødig i seks år. Nå er det fullstendig krise i statsstyret, korrupsjon av hittil ukjent omfang er avslørt og økonomien går bare nedover.

Usman Rana er en moderne mørkemann

Aftenposten (meninger) | 30.07.2016

Debatt av Mina Bai (norsk-iransk forfatter og samfunnsdebattant): Usman Rana unngår bekvemt å nevne religionens rolle i angrepene. Terroristene er muslimer, enten han liker det eller ei.

Radikaliseringen på gutterommet

VG (meninger) | 30.07.2016

Kommentar av Shazia Sarwar: Soloterrrorister er vanskelige å oppdage. Men radikaliseringsprosessen i forkant kan motarbeides.

Alle mot alle i Syria

Bergens Tidende (meninger) | 30.07.2016

Kronikk av Knut Vikør (proffessor ved UiB): Før kunne vi snakke om to eller tre partar i krigen. I dag er det fire ulike partar, og kvar av dei er mot dei tre andre.

Svarte tyrkarar, kvite tyrkarar

NRK ytring | 30.07.2016

Kronikk av Jonas Bergan Dræge: At kuppforsøket i Tyrkia møtte så stor motstand, fjernar ikkje dei djupe splittingane i det tyrkiske samfunnet.

Norge skal ikke være verdens sosialkontor

Dagsavisen (Nye Meninger) | 29.07.2016

Debatt av Bjørn Kristian Svendsrud: Det er viktig at ingen skal ha særfordeler som gir en snarvei til Norges velferdsgoder.

Erdogan må få motbør

Dagbladet (meninger) | 29.07.2016

Lederartikkel: Vi vokter oss for å hevde det, men det likner stygt på politisk forfølgelsesvanvidd

Wærsted

Klassekampen | 28.07.2016

Lederkommentar: Nok en gang blåser det på toppen i Telenor. Styreleder Gunn Wærsted, som ble hentet inn for å rydde opp etter korrupsjonsskandalen i delvis Telenor-eide Vimpelcom, er i hardt vær på grunn av sin tidligere rolle som styreleder i Nordeas filial i Luxembourg.

Oppskriften på utvikling av parallellsamfunn

VG (meninger) | 28.07.2016

Debatt av Shahram Shaygani: Fahad Qureshi prøver å forklare hva han og Islam Net står for. Kronikken er avslørende, og viser hvor skadelige organisasjoner som Islam Net kan være for integrering.

Røde Kors og kurdiske Røde Halvmåne

Dagsavisen (Nye Meninger) | 28.07.2016

Debatt av Erling Folkvord: Takk til Rune Aale-Hansen som i Dagsavisen onsdag viser korfor «vi trenger Røde Kors og Røde Halvmåne mer enn på lenge». Begge organisasjonane har nasjonale avdelingar. Eg har derfor eit spørsmål til rette vedkomande i Røde Kors: Kor lang tid skal det gå før Røde Kors får i gang samarbeid med Kurdiske Røde Halvmåne (Hevya Sor) i den sjølvstyrte delen av Syria?

Kors og granater

Dagbladet (meninger) | 28.07.2016

Kommentar av Morten Strand: De sier de var væpnet kun med kors og hellige ikoner. Men de ble stanset fordi politiet sier de fant granater langs deres vei. Gud er ikke bare en fest i Ukraina.

Fattige land tåler dårligst at pengene forsvinner

Aftenposten (leder) | 27.07.2016

Lederartikkel: Det er ikke fattige land som figurer oftest i Panama Papers. Men i slike land brukes postkasseselskaper i skatteparadiser for å berike deler av eliten.

Valgets kvaler

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 26.07.2016

Kommentar av Cecilie Hellestveit (ILPI): FNs sikkerhetsråd har begynt diskusjonene om hvem de skal velge som ny generalsekretær.

I kjølvannet av Panama papers: Også norske sjøfolk på norske skip i norsk fart rammes

Aftenposten (meninger) | 26.07.2016

Kronikk av Johnny Hansen (Norsk Sjømannsforbund), Hans Sande (Norsk Sjøoffisersforbund) og Hege-Merethe Bengtsson (Det norske maskinistforbund): Panama papers-avsløringene her i Aftenposten har satt søkelyset på finurlig skatteplanlegging hvor formuer skjules i skatteparadiser. Men for virksomheter som opererer fullt lovlig i Norge benyttes skatteparadiser og bekvemmelighetsflagg også til å omgå norsk lov. Med regjeringens velsignelse.

Verden går litt framover, i alle fall i Norge (det grønne skiftet)

Dagbladet (meninger) | 26.07.2016

Lederkommentar: Venstre-leder Trine Skei Grande har invitert Frp-leder og finansminister Siv Jensen med på en svært hyggelig venninnetur til British Columbia i Canada. De to skal lære hvordan et grønt skatteskifte fungerer i praksis.

Aftenpostens lederartikkel bygger på misoppfatning og fordommer

Aftenposten (meninger) | 26.07.2016

Debatt av Wang Min (Kinas ambassadør i Norge): Det er ikke hverken rettferdig eller riktig å trekke slutninger om situasjonen i Sør-Kina-havet basert på størrelsen eller styrken til et land.

LIM tar feil. Den frankofile delen av verden er et arnested for jihadister.

Aftenposten (meninger) | 26.07.2016

Debatt av Tony Burner (lærerutdanner og skoleforsker): Amerikansk forskning på radikalisering viser at den frankofile delen av Europa har flest fremmedkrigere relativt sett.

Tyrkisk utenrikspolitikk etter kuppforsøket

Dagsavisen (nye meninger) | 26.07.2016

Kommentar av Sverre Lodgaard (NUPI): Nå samles makta mer og mer rundt Erdogan, ikke så ulikt Putin i Russland. Vestlige spåmenn har mange ganger trodd at den folkelige oppslutningen om dem vil skrumpe med ytringsfriheten, men det har vist seg å være ønsketenkning. Tyrkia er et annet sted, som det heter, liksom Russland.

Diktatur

Klassekampen (kommentar) | 26.07.2016

Lederkommentar: Det er på ingen måte urimelig at det blir opprydning i for eksempel forsvaret etter et mislykket militærkupp mot landets folkevalgte regjering. De som nå mister jobbene, er i stor grad mennesker som mistenkes for å være tilknyttet den såkalte Gülen-bevegelsen. Det er dermed galt å tolke det som nå skjer i Tyrkia som en konflikt mellom sekulære krefter og islamister.

Hvor er Europas selvbevissthet?

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 25.07.2016

Kommentar av Janne Haalnd Matlary (professor ved UiO): Kontrasten til alle de totalitære og primitive samfunn rundt oss er overtydelige.

En manns engasjement endret verden

Dagsavisen (nye meninger) | 25.07.2016

Kommentar av Siv Meisingset (Plan): Det er 80 år siden den spanske borgerkrigen brøt ut. 80 år etter er fortsatt barn uskyldige ofre for krig og konflikt.

Ikke alle massedrap er terror

Aftenposten (meninger) | 25.07.2016

Lederkommentar: Enkeltpersoner som planlegger massakrer på egen hånd er vanskelig å oppdage på forhånd. Alt er heller ikke terror.

Konservative muslimer, kom dere ut av forsvarsposisjon!

VG (meninger) | 25.07.2016

Kommentar av Shahram Shaygani (Senter for Sekulær Integrering - SSI): Den økte avstanden mellom enkelte konservative muslimer og etniske nordmenn, er urovekkende. En av de viktigste årsakene til radikalisering av unge mennesker i vårt samfunn er manglende integrering. Konservative muslimer har vært lite åpne for å se eget ansvar for manglende integrering og deltagelse i samfunnet.

1 - 30 av 136
1 2 3 4 5

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.