Klipp fra media

Filter: August 2016 debatt

Europas skattejakt

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 31.08.2016

Kommentar av Kjetil Wiedswang: En baksmell på 120 milliarder kroner er friskt, selv for giganten Apple. Slik blir likevel straffen når du gjør en avtale så kreativ at du slipper unna med 0,005 prosent selskapsskatt. Dette var budskapet da EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager tirsdag avsa dommen etter en tre års granskning av Apples skatteavtale med Irland.

EU utøver avgjørende motmakt i viktige samfunnsspørsmål (skatt)

Dagbladet (meninger) | 31.08.2016

Lederkommentar: En fersk avgjørelse i Europa-kommisjonen (EUs utøvende organ) viser hvordan EU utøver avgjørende motmakt i viktige samfunnsspørsmål. Teknologigigianten Apple har fått beskjed av Kommisjonen om å betale tilbake 13 milliarder euro, drøye 120 milliarder norske kroner etter dagens kurs, i skatt til Irland. Det ironiske er at Irland ikke vil ha pengene.

Viktig rolle for fred

Vårt Land (verdidebatt) | 31.08.2016

Kommentar av Martha Skretteberg (Caritas): Vi mener det er riktig med et fornyet fokus på Norge som fredsnasjon i utviklings- og utenrikspolitikken. Det er nå avgjørende med økt støtte til sivilsamfunnsorganisasjoner for å bygge en rettferdig og varig fred i både Colombia og på Filippinene.

Budsjettkrig om grønt skifte

Dagsavisen (nye meninger) | 31.08.2016

Kommentar av Arne Strand: Statsbudsjettet for 2017 er regjeringens siste budsjett i valgperioden og det den skal vinne neste års valg på.Trine Skei Grande og Venstre vil heller snakke om det grønne skatteskiftet i det kommende statsbudsjettet. Klimapolitikken og det grønne skiftet er Venstres flaggsak.

Avisen som velger å glemme klimamålene

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 31.08.2016

Debatt av Heikki Eidsvoll Holmås (SV): I sin lederspalte 27. august kritiserer Dagens Næringsliv meg for fordummende argumentasjon. Avisen unnlater å nevne at Stortinget i 2007 slo fast at norske utslipp skal vesentlig ned innen 2020. Når utslippene istedenfor øker, er det på sin plass å påpeke at Venstres løfter om et grønt skatteskift leverer magre resultater.

Utslippene må ned

Stavanger Aftenblad+ (meninger) | 31.08.2016

Lederkommentar: Regjeringen må svare på hvordan vi kan åpne nye oljefelter og likevel klare å redusere klimautslippene.

Det spillet som foregår om oljeleting i nord er totalt uredelig

Dagbladet (meninger) | 31.08.2016

Kommentar av Andreas Halse: Jeg er utrolig glad i norsk olje og hva næringen både har bidratt med og bidrar med av verdiskapning i Norge. Allikevel. Nå er det noe som stinker. Det spillet som foregår om oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja nå er totalt uredelig. Både regjeringspartiene og oljenæringen selv vet at det er fullstendig urealistisk å åpne områdene for boring.

La den ligge

Bergens Tidende (meninger) | 31.08.2016

Lederkommentar: Statoil-sjef Eldar Sætre fortsatte i går og argumenterte for at petroleumsvirksomhet i disse områdene er bra for klimaet. Men kampen mot klimaendringene forutsetter at verden bruker mindre fossilt brensel. De sårbare områdene er så verdifulle at oljen utenfor Lofoten og Vesterålen bør ligge der den er.

Økologisk mat er ikke bærekraftig

Aftenposten (meninger) | 31.08.2016

Kronikk av Bjørn Lomborg (Copenhagen Consensus Center): Økologiske produkter er ikke sunnere eller bedre for dyrene. Å utvide den økologiske driften til stor skala ville koste mange milliarder og ta livet av tusenvis av mennesker. En omfattende økologisk revolusjon vil absolutt føre til større miljøskade og redusere verdens skogområder.

Solidaritet

Klassekampen (kommentar) | 31.08.2016

Lederkommentar: Sp ønsker også å unngå at for mange flyktninger bosetter seg i de store byene, med fare for getto­tendenser som vi har sett i andre land. En slik ordning gir større forutsigbarhet og dermed bedre integrering, samtidig som det minsker befolkningspresset i storbyer som Oslo, som nå øker folketallet som følge av innvandring.

Nicaragua er ikke et diktatur

Dagbladet (meninger) | 31.08.2016

Kommentar av Johannes Wilm: Det finnes knapt politiske alternativ til sandinistene, som har makten.

En ild som må brenne ut (terror)

Aftenposten (meninger) | 31.08.2016

Kommentar av Frank Rossavik: Kampen mot terror er ikke håpløs – men i det store bildet kan den komme til å ta håpløst lang tid.

Forstå verden, les Bibelen

Vårt Land (verdidebatt) | 31.08.2016

Kommentar av Dag Herbjørnsrud: Kristendommen er ikke norsk, den er ingen vestlig ­stammetro, men fra Asia og Afrika. Bare spør Augustin.

Muslimene «reddet» Europa

Dagsavisen (nye meninger) | 31.08.2016

Kronikk av Dag Herbjørnsrud: Slaget om Wien i 1683 var ikke som ekstremistene vil ha det til.

Det glemte FN-målet

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 30.08.2016

Kommentar av Kiran Aziz (Ernst&Young): Tilgang til rettshjelp er helt essensielt for et rettferdig samfunn og anses som en grunnleggende menneskerettighet. Det er også en avgjørende faktor for å oppnå sosial og økonomisk utvikling. Tilgang til rettshjelp er nedfelt som et av FNs bærekraftsmål: «Fremme rettsstaten nasjonalt og internasjonalt, og sikre lik tilgang til rettsvern for alle».

Handelspausen (TTIP)

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 30.08.2016

Kommentar av Kjetil Wiedswang: TTIP-samtalene vil neppe bevege seg stort gjennom det kommende årets syklus med amerikanske, franske og tyske valg – og før man har en idé om posisjonene i de kommende brexit-forhandlingene. Deretter er imidlertid situasjonen svært åpen.

Norge gir ikke penger til Clinton Foundation (bistand)

Dagbladet (meninger) | 30.08.2016

Debatt av Tone Skogen (UD): Norske bistandsmidler går til å hjelpe verdens fattige og skape utvikling, ikke til donasjoner til Clinton Foundation.

Sweatshop: Tårer redder ikke verden (levelønn)

Aftenposten (meninger) | 30.08.2016

Håvard Norli Rensvold (19) på Si;D: I Sweatshop sesong 2 ble vi kjent med Sokpha fra Kambodsja, men ikke hvordan vi kan hjelpe henne.

Obamas hastverk (atomvåpen)

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 30.08.2016

Kommentar av Sverre Strandhagen: President Barack Obama vurderer å krone sin presidentperiode med en rekke nye nedrustningsinitiativ. Det viktigste er et dekret om en «ikke-førstebruk-politikk» som vil bety at USA under ingen omstendighet vil bruke atomvåpen før andre har brukt slike våpen.

Å redde verden er ikke en venstresidegreie

Bergens Tidende (meninger) | 30.08.2016

Kommentar av Thor Haakon Bakke (MDG): Personlig skulle jeg gjerne vært pådriver for ubegrenset bilkjøring, ytterligere internasjonale flyavganger fra Flesland, flere oljeplattformer i Nordsjøen og billigere bacon. Dessverre forteller forskerne oss at det er en forferdelig dårlig idé. Da må vi jo lytte til dem. Klimakampen må kjempes på tvers av ideologier, og da trengs også tankegods som tradisjonelt sett tilhører liberalkonservative partier.

Å leve i en verden uten olje (energi/klima)

VG (meninger) | 30.08.2016

Kommentar av Astri Meland: Det betyr matmangel, ingen bensin, iPhone, tannbørste eller sminke. Oljen har gitt oss et fantastisk samfunn. Men nå skal vi øve på å klare oss uten.

Derfor satser Statoil grønt

Stavanger Aftenblad (meninger) | 30.08.2016

Kronikk av Irene Rummelhoff (Statoil): Onsdag går jeg på scenen under ONS for å snakke om fornybar energi. Hvorfor satser vi grønt?

Regjeringen ignorerer det faktum av fossilalderen nærmer seg slutten (energi/klima)

Dagbladet (meninger) | 30.08.2016

Lederkommentar: Hun hadde mer godsaker å by oljebransjen: Erna Solberg gjentar i et intervju med Dagens Næringsliv at hun er tilhenger av å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) for leteaktivitet. Blant annet for å hindre fraflytting, sier hun. Dette er faktisk feil. Stedene har opplevd befolkningsvekst de siste årene.

Thorium er en mye bedre klimaløsning enn gass

Dagbladet (meninger) | 30.08.2016

Kommentar av : Høyere varmeledningsevne gjør at thoriumet anses som tryggere enn anriket uran.

Kan 2,7 millioner syrere integreres i Tyrkia?

Aftenposten (meninger) | 30.08.2016

Kronikk av Fredrik Drevon: President Recep Erdogans forslag om å bosette syriske flyktninger i statsfinansierte monsterblokker, møter sterk motstand i Tyrkia.

Når Strømmestiftelsen driver politikk, - kan de da forvente våre penger?

Vårt Land (verdidebatt) | 30.08.2016

Debatt av TorgeirTønnesen: Med den ukontrollerte flyktmingstrømmen over Storskog friskt i minne, synes jeg det er nesten frekt av en leder for en politisk uavhengig organisasjon, å ta slike klare politiske standpunkt. For det finnes vitterlig to fløyer her i Norges land, av meningsbærere i denne saken hva gjelder flyktninger, -de som er for - og de som er imot å ta inn flere.

Terrorister i krig mot kultur

VG (meninger) | 30.08.2016

Kommentar av Per Olav Ødegård: Da de hellige krigerne kom til Timbuktu i 2012 ble det viktigste å ødelegge det byen er best kjent for: De religiøse og kulturelle monumentene fra byen gullalder.

Burkiniforbudet fungerer som en gavepakke til terrororganisasjoner som IS

Aftenposten (meninger) | 30.08.2016

Debatt av Hamza Ansari (medisinstudent og styremedlem Minhaj Ungdom): Forbudet er en aggressiv form for fransk sekularisme.

Midtøstens posisjon i endring

Dagsavisen (nye meninger) | 30.08.2016

Kronikk av Sverre Lodgaard (NUPI): Midtøsten er i en geopolitisk svingposisjon og heller mer og mer østover som følge av asiatisk vekst og utbredt misnøye med Vesten.

Det håpløse diplomatiet

Dagbladet (meninger) | 30.08.2016

Kommentar av Morten Strand: Konfliktene er for mange, og interessemotsetningene for sterke, til at diplomatiet i Syria så langt har hatt noen kraft.

1 - 30 av 245
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.