Klipp fra media

Filter: Oktober 2017 debatt

Investeringer for enhver pris?

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 31.10.2017

Debatt av Gro Lindstad og Gunhild Ørstavik (FOKUS): Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og direktøren i norsk-afrikanske handelskammer, Eivind Fjeldstad, skriver i DN 26. oktober om behovet for internasjonale investeringer i Afrika. Men en bevisstløs holdning til investeringer i regimer med liten evne og vilje til å beskytte menneskerettighetene kan medføre betydelig risiko for både mennesker og selskaper.

Våpnene vi helst ikke snakker om

Adresseavisen (meninger) | 31.10.2017

Kommentar av Trygve Lundemo: Norske kuler dreper, uten at vi snakker om det. Dag Hoel er en av svært få som tar opp temaet.

Stopp våpeneksport til Emiratene

Dagbladet (meninger) | 31.10.2017

Kommentar av Nicolai Øyen Langfeld (leder i Oslo Unge Høyre): Ine Marie Eriksen Søreide ble Norges første kvinnelige utenriksminister. Hun er et fremtidig partilederemne, har gått i bresjen for internasjonale menneskerettigheter, og kjenner godt til situasjonen i Jemen. Nå må Ine få med seg resten av regjeringen, og sørge for at Norge kutter eksporten av såkalt A-materiell til Emiratene.

Arbeiderpartiet vil ha obligatorisk klimatest for politiske forslag

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 31.10.2017

Kommentar av Espen Barth Eide (Ap): I dag må all ny politikk bestå Finansdepartementets økonomitest. Politikken bør også testes hos Klima- og miljødepartementet. I en verden der vi nærmest daglig får bilder inn i tv-stua av orkaner og flomkatastrofer, er det få som fortsatt kan være uenige i at klimaendringene er høyst reelle. Vi vet at klimautfordringene vil kreve mye av oss. Da må alle politiske valg vi tar fra nå av, bestå klimatesten.

Skjønner vi egentlig hva som foregår?

Aftenposten (meninger) | 31.10.2017

Eleanor (15) på Si;D: Vi kan så vidt forestille oss hva så utrolig mange gjennomgår og ser. Da jeg skulle konfirmeres, ble jeg sendt på en leir som heter «camp refugee». Leiren er en del av Humanetisk Forbunds konfirmasjonsundervisning.

Vellykket integrering handler om mer enn tilslutning til felles verdier. Det handler om å delta og bidra

Aftenposten (meninger) | 31.10.2017

Kommentar av Libe Rieber-Mohn (IMDI): Selv om Bushra Ishaqs ferske undersøkelse unnlater å stille en rekke viktige spørsmål og sannsynligvis bærer preg av at det er de godt integrerte, ressurssterke muslimene som svarer, er det likevel positivt at de som svarer, slutter stort opp om verdier som likestilling og demokrati.

Afrikas røyst

Dagsavisen (nye meninger) | 31.10.2017

Kommentar av Ole Kristian Våge: Han sprang med djevelen i hælane og song med guddommeleg røyst. Songstjerna Bonga byrja som idrettsstjerne for kolonimakta Portugal i 60-åra og hemmeleg kurer for den angolanske frigjeringsrørsla. Snart vart han Afrikas talerøyr for språkleg og kulturell frigjering. No syng han i Oslo 4. november.

Saudiarabiske kvinner får kjøre bil, men friheten deres har bremseklosser

Dagbladet (meninger) | 31.10.2017

Kommenar av Jan-Erik Smilden: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman vil la kvinner kjøre bil og lover mindre islamisme. Men motstanden er stor og veien lang.

Etikk og butikk

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 30.10.2017

Lederkommentar: Sentralbanksjef Øystein Olsen mener Oljefondet kan bli værende i Norges Bank med mindre fondet får nye oppgaver som «større ansvar for etiske vurderinger».

På sitt verste skaper bistand nye kriser (Myanmar)

Aftenposten (meninger) | 30.10.2017

Kommentar av Therese Sollien: Norge bør tenke nytt om bistand. Krise først, tiltak dernest, budsjett deretter. Det verste man kan gjøre, er å bidra til en ny konflikt mellom rohingyaene og bengalerne. Det viktigste man kan gjøre, er å legge press på myndighetene i Myanmar om å stanse volden så rohingyaene kan reise trygt hjem. Det er den eneste løsningen som hjelper på sikt.

De ansiktsløse

Dagsavisen (nye meninger) | 30.10.2017

Kronikk av Maren Sæbø: 14. oktober opplevde Somalia sitt til nå verste bombeangrep. Minst 358 mennesker mistet livet og et hundretalls andre ble skadet av en massiv lastebilbombe i hovedstaden Mogadishu. Ettersom dødstallene steg kunne man se nyheten klatre også på norske mediers nettsider, fra notis, til litt større sak og til slutt topp. Men det nesten ufattelige omfanget til tross, saken fikk ikke samme oppmerksomhet som mulige terrorhandlinger i Europa eller USA.

Bruk markedet. Skap konkurransekraft. Invester klokt. Det er oppskriften på god klimapolitikk

Aftenposten (meninger) | 30.10.2017

Kronikk av Marius Holm (Zero): Masseproduserte og stadig billigere «dingser» som solceller og elbiler knuser fossil energi, fordi vi skaper et marked. Norge kan skape grønn vekst med samme oppskrift.

Fatal stans for karbonfangst

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 30.10.2017

Kommentar av Marius Holm og Kåre Gunnar Fløystad (Zero): Statsminister Erna Solberg advarer om at norsk fullskala karbonfangst og -lagring vil bli kostbart, og hun setter det opp mot bevilgninger til samferdsel, velferd og forsvar. Signaleffekten peker utover den foreslåtte stansen. Konsekvensene kan bli fatale.

Hør, integreringsministeren har endelig talt!

Stavanger Aftenblad (meninger) | 30.10.2017

Kommentar av Tone Therese Paulsen (Stavanger KrF): Kan jeg holde Sylvi Listhaug delvis ansvarlig for splittelse, skal hun jammen få honnør når hun opptrer samlende.

Palmeolje, miljøvernernes melkeku

Resett (meninger) | 29.10.2017

Kommentar av Einar Hammer: Når man hører ordet palmeolje så tenker en automatisk på ødeleggelse av regnskog, jaging av urbefolkning og utryddelse av truede dyrearter. Samt at det er særdeles helseskadelig, så farlig at hjertet kan bråstoppe om en spiser en Kvikk-Lunsj.

Bushra Ishaq: Mye god vilje, lite kritisk tolkning

Aftenposten (meninger) | 29.10.2017

Kommentar av Sylo Taraku (forfatter og rådgiver i tankesmien Agenda): Bokdebutant Bushra Ishaq har påtatt seg en viktig oppgave. Hun skal vise majoritetsbefolkningen at den tar feil om islam og muslimer. Et prosjekt det er lett å få sympati for, men islams åpenbare problemer blir plutselig borte i denne boken.

Bra med sentralisert ankomstmottak

Aftenposten (meninger) | 29.10.2017

Lederkommentar: Å etablere ett, sentralisert ankomstsenter der UDI og PU jobber sammen, og inkludere asylintervju og vedtak i denne ankomstfasen, er et grep som høyst sannsynlig vil hjelpe.

Norge, NATO og atomvåpen

Dagsavisen (nye meninger) | 28.10.2017

Kommentar av Øivind Svarstad: ICAN har fått Nobels fredspris. Solberg gratulerer pliktskyldigst, før hun mørkner strengt: «Dette er ikke den norske regjerings politikk». Utenriksstatsråden var heller ikke glad. Dette støttes ikke av NATO og USA. NATO forbeholder seg jo retten til å kunne bruke atomvåpen først.

Et klimapolitisk hvileskjær

Bergens Tidende (meninger) | 28.10.2017

Kommentar av Eigil Knutsen og Ruth Grung (Ap): Erna Solbergs regjering kan gjøre det dobbelt så dyrt å nå våre klimamål. Statsbudsjettets foreslåtte kutt på 95 prosent i bevilgningene til karbonfangst og -lagring må stoppes.

Med hodet i sanden

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 28.10.2017

Kommentar av Tina Bru (H): Er du bekymret for Norges omdømme som klimanasjon fordi vi har en stor olje- og gassproduksjon? Da bør du ikke gjøre som Anita Krohn Traaseth og snakke ned Norges rolle som klimaleder.

Det blir ikke grønt skifte med rød bunnlinje (energi/klima)

Stavanger Aftenblad (meninger) | 28.10.2017

Kommentar av Atle Simonsen (FrP): Selv i togradersscenarioet er det behov for 70 millioner fat olje hver eneste dag. Hvor skal denne oljen komme fra? Hvis investeringene går ned i OECD-landene som Norge, vil mye mer av framtidens olje komme fra Russland, Saudi-Arabia og Afrika, hvor de har langt høyere utslipp. Så blir spørsmålet om det er Norge eller disse landene som skal ta del i den verdiskapningen. Frp og jeg er klar på hva vi mener.

Retorikk og fakta i klimadebatten

Stavanger Aftenblad (meninger) | 28.10.2017

Debatt av Tor Vesterhus (medgründer og styreleder i Clampon AS): Uansett hvor effektiv en produsent er, blir «gevinsten» solgt og brent i markedet.

På flukt, uten framtid

Vårt Land (verdidebatt) | 28.10.2017

Lederkommentar: Fredag startet Vårt Land en miniserie om mennesker på flukt. Vi presenterer saker om mennesker på flukt i ulike deler av verden, og vil lage reportasjer om situasjonen for flyktinger i vårt eget land. Vi vil forsøke å vise fram både hvor komplisert og mange-
fasettert flyktningkrisen er, og hvor tøff den kan være for dem som opplever den.

Norsk muslim

Klassekampen (meninger) | 28.10.2017

Lederkommentar av Bjørgulv Braanen: Hovedinntrykket er at flertallet av norske muslimer slutter opp om demokratiet, rettsstaten og like rettigheter for mann og kvinne. Dette bekreftes av tidligere undersøkelser, der 75 prosent har svart at de følger norske lover også når de sier noe annet enn de religiøse.

Slik er norske muslimer egentlig

Dagbladet (meninger) | 28.10.2017

Kommentar av Martine Aurdal: Påstander, fordommer og stråmenn preger i stor grad den offentlige samtalen om religion, integrering og radikalisering. Derfor har mange av oss lenge savnet et skikkelig tallgrunnlag som viser hva norske muslimer mener – og spesielt hvor mange som har typisk radikale meninger. Det har ikke vært enkelt å skaffe.

Norges forunderlige forhold til Rwanda

Vårt Land (verdidebatt) | 28.10.2017

Kommentar av Fred Winther Holt: Regjeringen Erna Solberg verner om interessene til Rwandas kriminelle statsoverhode, president Paul Kagame. Samtidig nektes rwandiske flyktninger beskyttelse i Norge.

Vil Norge fortsette å betale til palestinske selvstyremyndigheter etter samarbeidsavtalen med Hamas?

Vårt Land (verdidebatt) | 28.10.2017

Kommentar av Bjarne Bjelland: Samlet norsk økonomisk støtte til Det palestinske området var i 2006 på vel 650 millioner kroner. Dette er det høyeste bistandsvolum til dette tidspunkt.Total norsk støtte til området var i 2016 på om lag 685 millioner kroner, inkludert kjernebidraget til UNRWA, FNs organisasjon for palestinske flyktninger.

#Metoo utenfor emneknaggens verden

NRK Ytring | 27.10.2017

Kronikk av Anne Marie Helland (Kirkens Nødhjelp): Men de fleste som overlever overgrep i krig og konflikt blir aldri hørt, og det er en av hovedgrunnene til at overgriperne får gå fri og dette får fortsette. #Metoo-kampanjen har vekket en viktig debatt som ikke må stanse ved emneknaggens grenser.

Kor trygt er Kabul og Afghanistan?

Dagsavisen (nye meninger) | 27.10.2017

Kommentar av Arne Strand og Torunn Wimpelmann (CMI): Heller ikkje kriteria UDI sjølv nyttar for å definere trygge og utrygge provinsar tyder på at vurderinga av Kabul som ‘trygt’ gjer meining.

Norske muslimers norske verdier

Aftenposten (meninger) | 27.10.2017

Kommentar av Andreas Slettholm: Norske muslimer viser der gjennomgående stor tilslutning til rådende moderne verdier. De fleste ser ikke motsetninger mellom å være muslim og å hegne om den vestlige samfunnsmodellen. Sogar mener halvparten av respondentene at det er lettere å praktisere islam i Norge enn i mange muslimske land. Kikker man nærmere etter, er bildet riktignok ikke helt rosenrødt.

1 - 30 av 235
1 2 3 4 5 6 7 8

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.