Klipp fra media

Filter: Mars 2018 debatt

Forskning vs. synsing

Dagsavisen (nye meninger) | 31.03.2018

Debatt av Minda Holm (NUPI): Forrige fredag lanserte Tidsskriftet Internasjonal Politikk en samling artikler som vurderte Børge Brendes periode som utenriksminister. Artiklene, som jevnt over var kritiske til hans periode som utenriksminister, ble av Brende på mandag avvist i Dagsavisen og andre kanaler som «synsing». Det var, ifølge Brende, vanskelig å ta artiklene seriøst.

Grønn gullstandard for industrien

NRK ytring | 31.03.2018

Kronikk av Marius Holm og Kåre Gunnar Fløystad (ZERO): Utviklingen av et CO₂-lager i Nordsjøen gir helt nye muligheter for industrien. Norge kan bli det første landet i verden som tilbyr industriprodukter med nær null utslipp.

De som hater seg selv

NRK ytring | 31.03.2018

Replikk av Helge Lurås (Resett): Trædal skriver at da han selv fikk ordet, følte han behov for «å forklare lytterne hva slags folk de er». Han kaller oss videre «troll kledd i dress» og bruker uttrykk som «konspirasjonsteorier», «islamofobi», «rasisme» og «høyreekstremisme». Det er mulig dette er så vanlige beskyldninger Trædal retter mot folk at han ikke reflekterer over hvor alvorlige anklagene er, men det er altså noe av det verste man kan kalle folk om dagen. Skulle man faktisk bli forbundet med slikt i Norge, vil ens anseelse, karrieremuligheter og endog sikkerhet bli alvorlig svekket.

Idlib-provinsen kan bli Syrias Armageddon

Dagbladet (meninger) | 31.03.2018

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Folk som de siste dagene er evakuert fra Øst-Ghouta går fra ett helvete til et annet.

Norsk stillhet om Tyrkias ulovlige bruk av makt

Dagbladet (meninger) | 29.03.2018

Kommentar av Malcolm Langford (professor ved Det juridiske fakultet på UiO): Det kan ikke være tvil om at Tyrkias invasjon i Syria er et klart brudd på internasjonal rett. Men norske myndigheters reaksjon på vår NATO-alliertes brudd på folkeretten uteblir.

Oslo klarte ikke å lage fred i Midt-Østen. Men likestilling kan vi jo

Dagbladet (meninger) | 28.03.2018

Kommentar av Marie Simonsen: Da kvinneaktivister fra blant annet Libya, Jordan, Jemen, Saudi-Arabia og Iran møttes i Oslo i helgen, var det ikke fritt for galgenhumor rundt valg av åsted. Oslo har en spesiell klang i regionen. Vi fikset ikke fred, men kanskje likestilling? Arrangørene bak Women’s Rights Initiative har ikke så høye ambisjoner, men det var neppe tilfeldig at det første seminaret var lagt til Nobels fredssenter, sponset av blant annet Fritt Ord og Civita.

Når Aftenposten skal forstå folket

Stavanger Aftenblad (meninger) | 28.03.2018

Kommentar av Solveig G. Sandelson: Polariseringa i Norge skuldast ein verdikamp. Dei som har rett, Sørheim sine, deler folk inn i to grupper for å illustrera kva dei sjølv meiner, klistrar den fordelaktige merkelappen på seg sjølv, og den andre merkelappen på dei andre. Den siste gruppa er då skilt ut, og treng verken å snakkast med eller stillast krav til. Alt som trengst, er at eliten - altså Sørheim og dei - er bittelitt meir tolerante mot dei utskilte, og ser at dei er i ein vanskeleg situasjon.

Hvor var du da Eivind Trædal satte de norske alt-righterne på plass?

Dagbladet (meninger) | 28.03.2018

Debatt av Rune Berglund Steen (Antirasistisk senter): Jeg vet i alle fall hvor Kjetil Rolness var. Han var på vei til tastaturet for å moralisere over at noen til sist gjorde noe mer i kampen mot hatsprederne enn å skrive syrlige helgekommentarer med relativiserende spark i alle retninger.

Trædals metode

Dagbladet (meninger) | 28.03.2018

Debatt av Kjetil Rolness: Eivind Trædal, bystyremedlem for MDG og svært aktiv debattant på sosiale medier, har svart på min helgekommentar i etterkant av hans raseriutbrudd på Dagsnytt 18. Jeg brukte debatten som et bilde på dagens polarisering og eskalering, der «moralistiske brunbeisere» og «alarmistiske kulturkrigere» provoserer hverandre til stadig nye høyder i innvandringsdebatten. Alt mens de krever full lojalitet til sitt eget lag, og tvinger alle i midten til å velge mellom pest og kolera.

Den store marsjen

Dagsavisen (nye meninger) | 28.03.2018

Kommentar av Gerd von der Lippe (professor i idrettssosiologi, Høgskolen i Sørøst-Norge): Palestinere og deres støttespillere planlegger en stor marsj som skal starte 30. mars. De har ikke gitt opp håpet om å vende tilbake til sine hjem fra 1948.

Våren som ikke kom (Den arabiske verden)

VG (meninger) | 28.03.2018

Lederkommentar: En farse av et presidentvalg, et blodig anarki og en borgerkrig som raser på det åttende året. Det er en dyster statusrapport fra den arabiske våren. I Egypt, der president Abdel Fattah al-Sisi i dag blir gjenvalg uten reell opposisjon, er undertrykkelsen hardere enn før revolusjonen i 2011. I et splittet og ødelagt Syria fortsetter krigen i ruinene. Diktaturet i Libya ble erstattet av et blodig kaos. Jemen ødelegges i en krig som involverer Saudi-Arabia og Iran.

Det ekstreme høyre tar over (USAs utenrikspolitikk)

Dagsavisen (nye meninger) | 27.03.2018

Kronikk av Bjørn Hansen: Med skiftene av utenriksminister og sikkerhetspolitisk rådgiver har president Donald Trump fjernet nesten alle modererende elementer i sin administrasjon. Utnevnelsene av Mike Pompeo og John Bolton markerer en ny og mer aggressiv kurs i forholdet til internasjonale konfliktspørsmål, som Iran og Nord-Korea. Faren for åpen militær konflikt, med USA som den angripende part, har rykket nærmere.

Det finnes ingen økonomisk fornuft i Trumps handelspolitikk

DN+ (meninger) | 27.03.2018

Lederkommentar: Ifølge Smedhaug vil økt proteksjonisme tvert imot være en økonomisk velsignelse fordi det vil resultere i høyere renter som så vil sørge for pengene blir «investert i det som faktisk er produktivt i realøkonomien og ikke fortsette å blåse opp børs- og eiendomsbobler som ikke er bærekraftige». Mens det går an å ha forståelse for at amerikanerne ser med lite blide øyne på kinesisk dumping eller produktkopiering, er Smedshaugs utlegninger av hva som økte tollbarrierer faktisk vil føre til, rent vrøvl.

Verdens insekter, planter, dyr og mennesker går en dyster framtid i møte (Den sjette masseutryddelsen)

Dagbladet (meninger) | 27.03.2018

Lederkommentar: Økosystemer kan la seg reparere og redde, men det koster. Vi gjør derfor klokt i å følge en av rapportens hovedkonklusjoner: Vi må verne områder før vi ødelegger dem, framfor forsøke å fikse dem etterpå. Ikke bare er det billigere for oss og bedre for naturen, det er også en vinnende strategi for å unngå en tilstand ingen kan leve med. Dersom bærekraften skal gjenopprettes, må vi på et eller annet tidspunkt legge om kursen.

“Om han slår deg, betyr det at han elsker deg”

Stavanger Aftenblad (meninger) | 27.03.2018

Kommentar av Audhild Skoglund (fagbokforfatter og cand. philol. i religion og populærkultur): Kvinner er den glemte gruppen av undertrykte russere under Putin.

Hva skal vi kalle Kina nå? (demokrati)

Aftenposten (meninger) | 27.03.2018

Kommentar av Bernt Hagtvet (professor, Universitetet i Oslo/Bjørknes Høyskole): Vesten har totalt mistolket Kina. Rådende oppfatning har vært at med høyere levestandard vil landet få en middelklasse som vil kreve mer demokrati. Det omvendte er skjedd: desto rikere, desto mer autoritært. Så hva skal vi kalle dette landet nå? Mitt forslag: post-stalinistisk keiserdømme med kapitalistisk økonomi. En hittil ukjent regimetype. Men laksen vår selger godt.

Skal vi ta en prat?

VG (meninger) | 27.03.2018

Kommentar av Khamshajiny "Kamzy" Gunaratnam og Maria Varteressian (Ap): Med ord som våpen fyrer vi av hatsalver på Facebook og i kommentarfeltene til nettaviser. Det skaper en følelse av anarki der terskelen for å spre hat virker stadig lavere. Innvandring har ofte vært kjernen til de skarpeste ordskiftene. Det har handlet om fremmedfrykt, sosiale problemer, press på lønninger og økte klasseskiller. Utfordringene er ikke uoverkommelige, og sammen skal vi kunne klare å løse dem gjennom samarbeid og inkludering.

Mellom rasisme og antirasisme

Dagbladet (meninger) | 27.03.2018

Debatt av Eivind Trædal: I Rolness’ verden er debatten «et valg mellom pest og kolera». På den ene siden står «identitetspolitikkens frammarsj» og «moralistiske brunbeisere», og på den andre siden står rasister og høyrepopulister. Dette er «ytterpunktene i debatten». Og midt i mellom rasisme og antirasisme står den rasjonelle og sindige Rolness og sukker oppgitt over debattklimaet.

«Listhaug-land» og urimelige karakteristikker av Resett

Aftenposten (meninger) | 27.03.2018

Debatt av Helge Lurås (Resett): Rossavik deler opp verden i «vi» og «dem». Og Rossaviks «de andre» er rasister. Ikke i sin egentlige betydning, men fordi han oppfatter «dem» som kritiske til islam. Og hva verre enn rasist kan man egentlig bli stemplet som i Norge i dag? Rossavik bidrar nettopp til det «giftige debattklimaet» som han advarer mot.

Fy farao for et spennende presidentvalg i Egypt

Dagbladet (meninger) | 27.03.2018

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Denne uka lar Egypts president Abdul Fattah al-Sisi seg velge til president for en ny fireårsperiode. Men det er mange skjær i sjøen.

Selv Donald Trump trenger venner. Antagelig blir det ikke handelskrig likevel.

Aftenposten (meninger) | 26.03.2018

Kommentar av Ola Storeng: Donald Trump er ikke lenger så tøff som han virker. Derfor blir det neppe en virkelig handelskrig.

Hydro og norsk omdømme

Dagsavisen (nye meninger) | 26.03.2018

Kommentar av Eirin Heddeland: Hydro er midt i en av de største krisene i selskapets historie, etter at det ble klart at de har innrømmet å stå bak ulovlige utslipp ved deres aluminiumsanlegg i Barcarena, Brasil. Men, ifølge dem selv og norske medier er selskapet også en syndebukk for andres feil, og har blitt en brikke i det politiske maktspillet i landet. Det ryktes at Brasils president bærer nag fra sitt besøk i Norge i fjor sommer, da han mottok krass kritikk angående avskogingen i Amazonas.

Ja, vi splitter dette landet (innvandringsdebatten)

VG (meninger) | 26.03.2018

Kommentar av Anders Giæver: Du må velge et av alternativene. Ikke kom med noe vassent det-er-overdrivelser-og-feil-på-begge-sider, for da tar du ikke stilling til vår tids viktigste utfordringer. «Den motbydelige feigheten til en kontrarevolusjonær, det er det som ligger bak de blomstrende frasene til en liberaler», som Lenin en gang skrev.

Frankrikes Afghanistan (Mali)

DN+ (meninger) | 26.03.2018

Kommentar av Asle Toje (utenrikspolitisk forsker og skribent): Den fransk-ledede stabiliseringsoperasjonen i Mali var ment å være kjapt inn og kjapt ut. Slik har det ikke blitt. Den FN-støttede innsatsstyrken sliter. Konflikten har spredt seg til nabolandene. Tapene tiltar i en krig de færreste kjenner til, og som de færreste ser noen ende på. Anslagsvis 350.000 mennesker er drevet på flukt og millioner trues av sult. Under radaren har Mali blitt Afrikas største sikkerhetsproblem, sett fra Vesten. Sett fra befolkningens side har interetnisk vold, plyndring og stammer på flukt vært et tilbakevendende fenomen.

Den farlige handelskrigen

VG (meninger) | 25.03.2018

Lederkommentar: EU og noen andre lang får unntak fra straffetollen. Det kan gjøre at de ikke stiller seg bak en bred reaksjon mot USA i WTO. Splitt og hersk er et kjent virkemiddel i internasjonal politikk. I denne saken er det likevel viktig å tenke lenger enn bare denne runden med straffetoll. At USA sender verden inn i en handelskrig vil skade alle, også de som nå er begunstiget med unntak.

Stammekrig i Norge (innvandringsdebatten)

Dagbladet (meninger) | 25.03.2018

Kommentar av Kjetil Rolness: Det vi så og hørte på mandag var sammenbruddet for den politiske samtale i Norge. NRK trodde de hadde invitert Trædal (MDG i Oslo), Rune Berglund Steen (Antirasistisk Senter), Hans Rustad (Document) og Helge Lurås (Resett) til å forklare hva «splittelsen i innvandringdebatten» handler om. Deltakerne valgte i stedet å vise problemet.

Hvem skal arve verden?

DN+ (meninger) | 24.03.2018

Kommentar av Kalle Moene (professore ved UiO): Vil kapitaleierne ta over alt? Lønnstagernes andel av bedriftenes verdiskaping – som det heter – og av hele nasjonalinntekten, ser ut til å ha en fallende tendens i de fleste land. Lønnsandelen faller i land som Japan og Tyskland så vel som USA, Kina og Norge.

Trumps farlige handelskrig

Dagsavisen (nye meninger) | 24.03.2018

Lederkommentar: Det har tatt tid for Donald Trump å følge opp valgkampløftene om proteksjonisme, beskyttelse av amerikanske arbeidsplasser og America First, men nå leverer han. Varen er full handelskrig mot Kina. Det er første steg på vei mot et farvel til verden slik vi kjenner den, og han trosser alle faglige råd. Det er USAs egen frihandelfilosofi og etterkrigsmantra Trump nå bryter med.

Forent mot Trump - inntil videre

DN+ (meninger) | 24.03.2018

Kommentar av Kjetil Wiedswang: EU er vanskelig å samle, men Donald Trump gir sitt bidrag. Samholdet vil testes hvis det bryter ut virkelig handelskrig.

Europeisk samarbeid er kanskje ikke så dumt, likevel?

Dagbladet (meninger) | 24.03.2018

Lederkommentar: Handelskrig er dårlig nytt for verdensøkonomien, og det er særlig dårlig nytt for Norge. Vi er en liten, åpen økonomi som både vil rammes hardt av handelshindre – og som vil ha lite makt til å presse andre til gode vilkår i en konflikttilstand.

1 - 30 av 198
1 2 3 4 5 6 7

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.