Klipp fra media

Filter: Januar 2019

Den ubekvemme ulikheten

Dagbladet (meninger) | 31.01.2019

Kommentar av Catharina Bu (Agenda): Verdens Økonomiske Forum skal ha ros for å i en årrekke ha løftet ulikhetsproblematikken på toppmøtet. Problemet er bare at lite skjer i praksis. Verdens næringslivsledere og politikere ankommer i privatfly, bor på luksushoteller og betaler over en halv million i deltakeravgift, men vil eliten i Davos egentlig gjøre noe med ulikhetsproblemet de selv er en del av? Også våre egne politikere kan gjøre mer for å bekjempe den globale ulikheten, og de økende forskjellene i landene vi samarbeider med. 

Madagaskar har pest hvert år, og folk dør av sult. Du må hjelpe dem, Ulstein

Dagbladet (meninger) | 31.01.2019

Kommentar av Karl-Eirik Kval (lektor): Av de 38 milliarder kronene Norge kommer til å bruke på bistand i år, kommer nesten ingenting, mindre enn 100 millioner å gå til Madagaskar.

Norges diskré Kina-politikk (menneskerettigheter)

Vårt Land | 31.01.2019

Norge er mindre tøffe enn Tyskland, Storbritannia og Sverige, når det gjelder å promotere menneskerettigheter overfor Kina, men gjør likevel aktivt arbeid for å fremme menneskerettigheter, viser rapport.

Skjebnedager for Norge og atomvåpenforbudet

Vårt Land (verdidebatt) | 31.01.2019

Kommentar av Lars Egeland (Nei til Atomvåpen): Vil Norge ratifisere FNs atomvåpenforbud? Eller vil vi stille oss sammen med atommaktene mot flertallet av verdens land? Dette er noen av spørsmålene som Stortingets Utenriks og forsvarskomite arbeider med for tida. 13. februar skal komiteen avgi sin innstilling i saken »utredning om Traktaten om forbud mot kjernevåpen».

Forventer tøffere tak i klimakampen

Dagens Perspektiv+ | 31.01.2019

I Europa skulker ungdom skolen i tusentall i protest mot klimakrisen. I Norge er det nokså stille. Foreløpig. – Vi vil se mer sivil ulydighet og kanskje også ren sabotasje i kampen mot klimaendringene, mener Arne Johan Vetlesen.

Anuna (17) fikk 35.000 skolebarn til å skulke: – Vil ikke bli politiker

NRK nyheter | 31.01.2019

Forrige uke ledet 17 år gamle Anuna De Wever 35.000 skulkende skoleungdom gjennom Brussel gater for å redde klima. I et viktig valgår hun snudd opp ned på den på den politiske debatten.

Gir teknologi­optimistene det glatte lag

Dagens Perspektiv+ | 31.01.2019

Når professorkollegaene Arne Johan Vetlesen og Thomas Hylland Eriksen tar tak i klimakrisen, holder det ikke å heie på grønn vekst og ny teknologi.

Oljeuroen i Ap

Dagens Perspektiv+ (meninger) | 31.01.2019

Lederkommentar av Magne Lerø: Jonas Gahr Støre har skaffet seg et godt forsprang mot valgseier i 2021. EØS-striden kan gi et kjøligere forhold til LO, men det er oljen som seiler opp som det store problemet.

Venstre varsler omkamp om oljeskatt

DN (NTB) | 31.01.2019

Venstre tapte kampen om å stramme inn oljenæringens skattefordeler, men partiets energipolitiske talsperson sier de ikke har gitt opp, skriver Klassekampen.

Oljeeier tviler på oljas framtid

Klassekampen+ | 31.01.2019

Johan H. Andresen har tro på ungdommen. Men han tviler på om oljenæringen klarer å stoppe opp i tide.

Helhjertet klimadugnad

Dagsavisen (nye meninger) | 31.01.2019

Kommentar av Kirsti Des Bouvrie Thoresen: Jeg er ganske fornøyd med fremgangen min i året som gikk! Særlig på det viktigste feltet, handling for klimaet.

Hjelp kloden litt – ta en Fri februar!

Klassekampen+ (meninger) | 31.01.2019

Kommentar av Gro Nylander (Besteforeldrenes klimaaksjon): Virker det håpløst å bremse klimaendringene? Kan ditt ørlille bidrag spille noen som helst rolle? En dråpe i havet, sier kanskje naboen din? Da kan du minne om at havet faktisk består av dråper. Det skjer mye bra nå. Men vi har noen alvorlige utfordringer. Så hva kan DU gjøre? Jo, her er et tilbud du ikke kan motstå! 

Miljøhovedstaden Oslo – til hvilken pris?

Dagsavisen (nye meninger) | 31.01.2019

Kommenar av Ragnhild Lindahl Torstensen (prosjektleder i lightup Norway): En internasjonal strategi for å sikre etisk koboltproduksjon må på plass. Klare krav til leverandørkjeder må stilles, og teknologiske nyvinninger kan bidra til å sikre etisk produksjon. Dette er nødvendig dersom vi skal nå FNs ambisiøse bærekraftsmål, og Norge bør lede an for å sikre dette. Europas, og kanskje også verdens, blikk er i år rettet mot oss, mot Oslo. Det gir oss en unik mulighet til å ta våre grønne ambisjoner til et nytt nivå.

Flyktningkrisen avslører «skremmende holdninger»

VG | 31.01.2019

Europas håndtering av flyktningkrisen er preget av politikere uten skrupler, som spiller på fordommer og frykt for å sanke stemmer.

Over 50 migranter funnet omkommet etter båtforlis

VG | 31.01.2019

Rundt 130 personer ble tirsdag meldt savnet da to båter med migranter sank utenfor kysten av Djibouti på Afrikas horn. Hittil er 52 av dem er funnet døde.

En uholdbar situasjon

Vårt Land (verdidebatt) | 31.01.2019

Kommentar av Eirik Christophersen (Flyktninghjelpen): I påvente av felleseuropeiske løsninger bør Norge avstå fra å returnere asylsøkere til Hellas, og tilby seg å ta imot noen av asylsøkerne som lever under inhumane forhold i overfylte leirer.

Kampen mot skam og æreskultur blir forsøkt brukt som påskudd i kampen mot det flerkulturelle Norge

Aftenposten (meninger) | 31.01.2019

Kronikk av Nancy Herz (spaltist og student): I 2016 skrev jeg Si ;D-innlegget «Vi er de skamløse arabiske jentene» som en reaksjon mot negativ sosial kontroll, skam- og æreskultur. Tre år senere går jeg inn i det nye året med én oppfordring til debatten: Alle rettighetskamper må ha en feministisk og antirasistisk kjerne og må være interseksjonelle. Hvis ikke, kan rettferdighetssansen og aktivismen gjøre større skade enn nytte.

Derfor blir noen ekstremister

Aftenposten (meninger) | 31.01.2019

Kommentar av Ragnhild Sørbotten Moen (stipendiat, Universitetet i Agder): I to år intervjuet jeg tidligere radikaliserte islamister fra Norge om hva som gjorde at de ga avkall på alt for å hengi seg til ekstremisme. Svarene var ikke som forventet.

Unntatt folkeretten?

Klassekampen+ (meninger) | 31.01.2019

Kommentar av Victoria Tømmeraas Berg (statsviter): Samtidig som regjeringen vil «samarbeide med andre land for å gjennomføre økonomiske og politiske sanksjoner ved alvorlige og vedvarende brudd på folkeretten» og «styrke kampen for grunnleggende menneskerettigheter», vil den også «legge til rette for styrket forsknings- og utviklingssamarbeid, handel, turisme og kulturutveksling med Israel». For regjeringen synes Israel med andre ord å være unntatt folkerettens bestemmelser.

Siste dag på jobb i Hebron

VG (meninger) | 31.01.2019

Kommentar av Per Olav Ødegård: Det blir et trist farvel i dag med en av de siste restene av Oslo-prosessen. De internasjonale observatørene i Hebron må reise hjem, 25 år etter at de første ankom.

Netanyahu sender observatører hodestups ut av Hebron

Dagbladet (meninger) | 31.01.2019

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Det er valgkamp i Israel, og derfor må den norsk-ledede observasjonstyrken TIPH reise hjem.

Norsk-ledet styrke kastes ut av Hebron: Frykter en ny massakre

Dagsavisen+ | 31.01.2019

Palestinere frykter at israelske bosettere i Hebron kan komme til å gjennomføre nok en massakre når Israel kaster de norsk-ledede observatørstyrkene ut.

Frykter mer vold

Klassekampen+ | 31.01.2019

– TIPHs positive bidrag til å dempe spenningen i et så sensitivt område som Hebron har fått bred internasjonale anerkjennelse, også fra FNs hovedforsamling, uttalte Stephane Dujarric, talsmannen for FNs generalsekretær, til AP.

Ledsagere trekkes ut av Hebron

Vårt Land | 31.01.2019

Ledsagerprogrammet, som i Norge er koordinert av Kirkens Nødhjelp, trekker ut sine observatører fra Hebron i kjølvannet at Israels utkastelse av TIPH.

Advarer mot følgene av å kaste ut TIPH

Vårt Land | 31.01.2019

Følgene av at de norskledede TIPH-observatørene kastes ut av Hebron kan bli alvorlige, advarer byens borgermester, FNs generalsekretær og norske myndigheter.

Den syriske byen har skiftet regime tre ganger siden 2011. Nå kan det bli et fjerde maktskifte.

Aftenposten | 31.01.2019

Siden den arabiske våren har de levd med syriske opprørere, IS og kurdisk styre. Nå kan en underjordisk overraskelse hindre tyrkisk overtagelse.

Egypt som før revolusjonen, bare verre

VG (meninger) | 31.01.2019

Kommentar av Per Olav Ødegård: For åtte år siden ropte demonstrantene i Kairo om brød, frihet og rettferdighet. De fikk ingen av delene. I dag er det som før revolusjonen, bare verre.

Saudi-Arabia avblåser kampen mot korrupsjon

Nettavisen (NTB) | 31.01.2019

Saudi-Arabia avslutter den 15 måneder lange kampanjen mot korrupsjon, som kronprins Mohammed bin Salman tok initiativet til.

Redd Barna: Ett av ti barn i Jemen på flukt ennå

Aftenposten (NTB) | 31.01.2019

Redd Barna reagerer på at Jemens barn fortsatt er utsatt for enorm fare og ikke får tilgang på mat og medisiner, mange uker etter at våpenhvilen trådte i kraft.

– Verre enn Mugabe

Klassekampen+ (NTB) | 31.01.2019

– Det er nå gått 14 måneder siden Mugabes avgang, men det vi nå ser er faktisk en eskalering, ikke bare av Mugabe-terror, men noe som får Mugabe til å virke som en baby med tanke på terror, sier Chamisa.

1 - 30 av 858
1 2 3 4 5 6 .... 25 26 27 28 29

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.