Klipp fra media

Filter: Januar 2019 siviltsamfunn

Skjebnedager for Norge og atomvåpenforbudet

Vårt Land (verdidebatt) | 31.01.2019

Kommentar av Lars Egeland (Nei til Atomvåpen): Vil Norge ratifisere FNs atomvåpenforbud? Eller vil vi stille oss sammen med atommaktene mot flertallet av verdens land? Dette er noen av spørsmålene som Stortingets Utenriks og forsvarskomite arbeider med for tida. 13. februar skal komiteen avgi sin innstilling i saken »utredning om Traktaten om forbud mot kjernevåpen».

Hjelp kloden litt – ta en Fri februar!

Klassekampen+ (meninger) | 31.01.2019

Kommentar av Gro Nylander (Besteforeldrenes klimaaksjon): Virker det håpløst å bremse klimaendringene? Kan ditt ørlille bidrag spille noen som helst rolle? En dråpe i havet, sier kanskje naboen din? Da kan du minne om at havet faktisk består av dråper. Det skjer mye bra nå. Men vi har noen alvorlige utfordringer. Så hva kan DU gjøre? Jo, her er et tilbud du ikke kan motstå!

Miljøhovedstaden Oslo – til hvilken pris?

Dagsavisen (nye meninger) | 31.01.2019

Kommenar av Ragnhild Lindahl Torstensen (prosjektleder i lightup Norway): En internasjonal strategi for å sikre etisk koboltproduksjon må på plass. Klare krav til leverandørkjeder må stilles, og teknologiske nyvinninger kan bidra til å sikre etisk produksjon. Dette er nødvendig dersom vi skal nå FNs ambisiøse bærekraftsmål, og Norge bør lede an for å sikre dette. Europas, og kanskje også verdens, blikk er i år rettet mot oss, mot Oslo. Det gir oss en unik mulighet til å ta våre grønne ambisjoner til et nytt nivå.

En uholdbar situasjon

Vårt Land (verdidebatt) | 31.01.2019

Kommentar av Eirik Christophersen (Flyktninghjelpen): I påvente av felleseuropeiske løsninger bør Norge avstå fra å returnere asylsøkere til Hellas, og tilby seg å ta imot noen av asylsøkerne som lever under inhumane forhold i overfylte leirer.

Lytt til riktig person, Jonas!

Klassekampen+ (meninger) | 30.01.2019

Kommentar av Mette Newth (forfatter og besteforeldreaktivist) og Halfdan Wiik (grunnlegger av Besteforeldrenes klimaaksjon): Jonas Gahr Støre har fortsatt mulighet til å vise at han aksepterer det etiske alvor i det Greta Thunberg sier. Alle vi andre, som vet at vi tilhører en generasjon som har svikta våre barnebarn og deres framtid, har bare én ting å gjøre: – Gi henne vår betingelsesløse støtte! Som tidsskriftet Nature konkluderte i en leder nylig: «Reduksjon av karbonutslipp innebærer å ta vanskelige valg: Stoppe nye investeringer i leting etter og produksjon av fossilt brensel, og deretter å stenge eksisterende anlegg.» Så enkelt og så vanskelig er det.

De skulle ikke til Israel, men til Palestina

Aftenposten (meninger) | 30.01.2019

Debatt av Arne Birger Heli (koordinator for Palestinakomiteens solidaritetsarbeid i Palestina): 28. januar hadde Harald Stanghelle en kommentar: «Nå er det Israel som gjelder». En ellers god tekst krever imidlertid en viktig presisering. Han skriver blant annet om innreise til Israel og restriksjonene Israel har lagt, på denne muligheten for dem som støtter boikottaksjonene mot landet.

Egenandelen som hindrer inkludering

Vårt Land (verdidebatt) | 25.01.2019

Kommentar av Andrew P. Kroglund og Morten Eriksen (Atlas-alliansen): Norge vil bidra aktivt for å virkelig­gjøre FNs bærekraftsmål. Skal vi ­klare å oppfylle intensjonen bak disse, om at «alle må med», så må Norge og Utenriksdepartementet lempe på kravet om lik egenandel på prosjekt­midler som går til arbeid for marginaliserte grupper, inkludert funksjons­hemmede.

Klimaparti

Klassekampen+ (meninger) | 25.01.2019

Kommentar av Johanne Frost Klepp (sentralstyremedlem, Natur og Ungdom): Kampen for et varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er fortsatt viktig, men like viktig er det at utfasingen av norsk olje begynner, og da er man nødt til å stoppe utdelingen av nye oljelisenser. Venstre kan ikke kalle seg selv et miljøparti og samtidig godkjenne en regjeringsplattform som tillater at oljenæringa kan fortsette som før.

Lederskap, takk!

Dagbladet (meninger) | 23.01.2019

Kommentar av Finn Bjørnar Lund (medlem i Besteforeldrenes klimaaksjon): Bare i år skal det investeres nær 200 milliarder kr på norsk sokkel. Det er om lag ti ganger så mye som all annen nyinvestering i Norge til sammen.

Fremtiden er ikke bare mørk, den er oljesvart

Aftenposten (meninger) | 21.01.2019

Ida Martine Handegaard Bryde (18) i Natur og Ungdom på Si;D: Vi kan ikke lene oss på grønnvasking av unødvendig forbruk lenger. Det er på tide å ta tak og gjøre virkelige endringer. Det hjelper ikke at alle kjører elbil hvis det fører til at veier bygges ut og tog nedprioriteres. At norsk olje er «den reneste i verden», har ingen betydning når den blir til skitten eksos i et annet land. Vi kan ikke basere klimapolitikken vår på håpet om at noen finner opp tekniske løsninger som kan rydde opp etter oss. Vi må slutte å rote.

Skal vi kaste et tau til mennesker som drukner?

Dagbladet (meninger) | 19.01.2019

Kommentar av Rune Berglund Steen (Antirasistisk senter): Norsk helsepersonell har slått alarm om flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos. De har trykket på den største knappen. Vil noen rykke ut?

Vi kan ikke ofre Europarådets integritet for å tekkes urimelige russiske krav

Aftenposten (meninger) | 18.01.2019

Kommentar av Bjørn Engesland og Gunnar M. Ekeløve-Slydal (Den norske Helsingforskomité): Didier Reynders, en av kandidatene til å bli Europarådets nye generalsekretær, peker i et intervju med NTB 11. januar på viktigheten av å ha Russland med i europeisk dialog om demokrati og menneskerettigheter. Det er et viktig anliggende. Men vi kan ikke ofre Europarådets integritet for å tekkes urimelige russiske krav.

Forbud kan være siste utvei

Klassekampen+ (meninger) | 16.01.2019

Kommentar av Mari K. Linløkken (nestleder i Antirasistisk Senter): I et avisoppslag 3. januar skriver Klassekampen at Antirasistisk Senter ikke anbefaler et forbud mot rasistiske organisasjoner. Dette er upresist. Vi ønsker her å utdype vårt syn.

Kritiserer bloggernes Dubai-tur: – Trist og provoserende!

VG (meninger) | 16.01.2019

Kommentar av Frida Marie Grande (Amnesty Norge): Å reise til Dubai er greit, men ukritisk influencer-reklame for regimer som Emiratene er i beste fall hodeløst, og i verste fall et viktig bidrag inn i hvitvaskingen av landet.

Det er enkelt, UD

Klassekampen+ (meninger) | 15.01.2019

Debatt av Embla Regine Mathisen (Changemaker): I sitt svarinnlegg i Klassekampen 14. januar anklager UD oss for å ikke ta utgangspunkt i det norske regelverket for eksport av krigsmateriell når vi snakker om eksport til diktaturer. Vi har aldri påstått at Norge selger våpen til Saudi-Arabia, men vi har solgt og fortsetter å selge krigsmateriell til dem. Det kommer mye faktafeil fra flere aktører i denne debatten. Changemaker er ikke en av dem.

Barn på flukt nektes skole

Vårt Land (verdidebatt) | 15.01.2019

Kommentar av Birgitte Lange (generalsekretær 
i Redd Barna) og Jan Egeland (generalsekretær 
i Flyktninghjelpen): Vi når ikke bærekraftsmålene på utdanning om vi ikke investerer i barn og unge på flukt. Uganda har planene på plass, men ikke pengene.

Vi har bare tolv år

Vårt Land (verdidebatt) | 11.01.2019

Kommentar av Anja Bakken Riise (FIVH): Kjære Kristelig Folkeparti! Dere har pekt ut klima som ett av de viktigste områdene i ­regjeringsforhandlingene som nå pågår på Granavolden. Det er en klok og helt nødvendig prioritering, for rapporten som FNs klimapanel lanserte i høst viser at vi bare har tolv år på å halvere verdens klimagassutslipp.

Erna, det er tid for menneskerettar

VG (meninger) | 09.01.2019

Kommentar av Bjørn Engesland og Emil André Erstad (Den norske Helsingforskomité): Partia som sit på Gran har tidenes sjanse til å stå opp for menneskerettane. Her er fire ting Erna Solberg bør gjere for å stille Norge fremst i menneskerettskampen.

Pessimismen er nyttelaus

Vårt Land (verdidebatt) | 09.01.2019

Kommentar av Emil André Erstad (Den norske Helsingforskomité): Det er mange måtar å sjå menneskerettskampen på. Vi kan tenke at menneskerettar er noko som kjem seinare, og at folk berre må akseptere å leve med menneskerettsbrot så lenge dei opplever økonomisk utvikling. Dette er ein utbreidd tanke både i og om Kina. Eller så kan vi tenke at menneskerettar er universelle, ukrenkelege og absolutte, og derfor skal gjelde for alle menneske til alle tider. At det berre handlar om å finne metodane, verktøya og ideane som kan styrke menneskerettane. Det er den tankegangen eg og mange andre jobbar etter. Eg trur det er den vi bør bruke mest tid på – også i år.

Stans våpensalget til Jemen

NRK ytring | 08.01.2019

Kronikk av Tamer Kirolos (landdirektør for Redd Barna i Jemen): Jemens barn lever i verdens verste humanitære krise. På jobb for Redd Barna i Jemen ser jeg daglig hvordan de lider. For å få slutt på lidelsene, må vi få slutt på konflikten. Derfor er det en skam at det norske stortinget fortsetter å tillate salg av militært materiell til koalisjonen som kriger i landet under Saudi-Arabias ledelse.

Nei, Norge er ikke «verdens strengeste»

Klassekampen+ (meninger) | 07.01.2019

Kommentar av Embla Regine Mathisen (Changemaker): I flere år har det blitt gjort forsøk fra partier på Stortinget på å stanse eksport til diktaturer, men regjeringen og Arbeiderpartiet har sikret flertall for å fortsette som før. De samme forsøkene kommer til å bli gjort når Stortinget på tirsdag skal behandle en sak om norsk eksportkontroll. La dette være året flertallet sier at Norge skal slutte å selge krigsmateriell til ikke bare Saudi-Arabia, men alle diktaturer og land i krig.

Å leve på en livsløgn

DN+ (meninger) | 07.01.2019

Debatt av Helga Lerkelund (fagrådgiver, Naturvernforbundet): I et innlegg i DN 2. januar skriver Maria Moræus Hanssen, konsernsjef i oljeselskapet DEA, at verden «fortsatt trenger olje og gass» og at oljebransjen sitt bidrag til å skape en bedre verden er å sørge for lave utslipp ved produksjon. Dessverre har nyttårsløfter rykte på seg for å være tomme løfter.

Slik sikres Oljefondet mot klimarisiko

Dagbladet (meninger) | 06.01.2019

Kommentar av Marius Holm (ZERO) og Sony Kapoor (Re-Define): En ny rapport utarbeidet av Re-Define for ZERO konkluderer med at å selge oljeaksjene vil redusere Oljefondets klimarisiko, men at et enda viktigere grep er å la det investere mer i fornybar energi. Grunnen er at fornybar energi systematisk får positive utslag i stresstester for klimaendringer og politikk for å unngå dem, med en avkastning sterkt negativt korrelert med olje. De største mulighetene innen fornybar energi, er i kategorien «unotert infrastruktur».

Ikke som andre ­milliardærer (klima/energi)

Vårt Land (verdidebatt) | 04.01.2019

Kommentar av Marius Holm (Zero): Vi trenger ikke gi avkall på avkastningskravet til oljefondet for å lykkes i energimarked med 10 prosent årlig vekst i etterspørsel. Kampen mot kull kan vinnes. Norge kan ikke vinne den alene, men vi kan ta lederskap, og få flere land med oss. Fornybar energi­ krever mye kapital, men også den kapitalen får avkastning som kan betale for velferd. Kampen mot kull gir i tillegg en klode der vi også i framtiden kan oppleve trygghet, velferd og ­muligheter.

Lunde på villspor

Dagsavisen (nye meninger) | 03.01.2019

Debatt av Finn Bjørnar Lund (Besteforeldrenes klimaaksjon): Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde er på farlige veier, når hun hevder at «vi er avhengig av fossil energi for å finansiere fornybar».

Faktisk helt feil om elbil

DN+ (meninger) | 03.01.2019

Debatt av Marius Holm (Zero): DN 31. desember skriver «moden ingeniør» Henning Flingtorp at elbiler bør forbys og hevder at elbiler på kullkraft er verre for klimaet enn fossilbiler. Her har DN glemt å sjekke om ingeniøren har riktige tall. (At resonnementet uansett er feil får vel være lov.) Elbiler bruker stort sett mellom 0,15 og 0,30 kWh/km. Ikke 0,45. Så da er konklusjonen, om man legger den modne ingeniørens resonnement til grunn, at elbiler på kullkraft har omtrent like høye utslipp per kilometer som bensinbil.

Drastisk reduksjon i «ventetid» for enslige mindreårige asylsøkere

Dagbladet (meninger) | 03.01.2019

Kommentar av Sissel Aarak (programsjef i SOS-barnebyer): Norge skal ta i bruk en ny modell for bosetting av enslige mindreårige asylsøkere som kan redusere ventetida på mottak med mange måneder.

1 - 30 av 27
1

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.