Klipp fra media

Filter: Oktober 2019 siviltsamfunn

Oljefondet må trekke seg ut av alkoholindustrien

Vårt Land (verdidebatt) | 31.10.2019

Kommentar av Ida Oleanna Hagen (Generalsekretær i FORUT): 22. oktober skriver Vårt Land på lederplass at med stor rikdom følger stort ansvar og at debatten om Oljefondets etikkarbeid derfor må løftes. Dette er en viktig debatt som FORUT ønsker velkommen. Det er allerede bestemt at fondet ikke skal investere i tobakk, kull og visse typer våpen. FORUT ønsker at alkohol inkluderes i den listen.

Nå endrer vi verden

Bergens Tidende (meninger) | 31.10.2019

Kommentar av Nora Marie Nilsen (Leder for Operasjon Dagsverk i Hordaland): Urettferdighetene vi har i dag er tross alt skapt av mennesker, så da burde vi kunne endre dem. Man burde ha de samme mulighetene uansett hvor i verden man er født. Dessverre er det ikke slik i dag. Hvor vi blir født er helt tilfeldig, og man kan bare håpe at man er heldig. Bare se på ungdommen i Den demokratiske republikken Kongo.

Sorry, mamma og pappa (OD 2019)

Dagbladet (meninger) | 31.10.2019

Kommentar av Jens Øygarden Ingebrigtsen (leder av Operasjon Dagsverk): Sorry, mamma og pappa. Mobilene og macene dere har gitt oss er kjempefine, og utdannelsen staten gir oss er bra. Vi setter pris på det. Takk! Men – den verdenen vi arvet er så urettferdig at det nesten er vanskelig å forstå. 40 000 unge risikerer hver dag livet i gruver i østlige DR Kongo for å utvinne mineralene som brukes i mobilene våre.

Slutt å behandle klimakrisen med silkehansker

Bergens Tidende (meninger) | 31.10.2019

Kommentar av Sara van der Moer og Torleif Torgersen (På vegne av Extinction Rebellion Bergen): Bergen kommune henger etter målene i sin egen klimastrategi.

Vi drukner i plast

Adresseavisen (meninger) | 31.10.2019

Kommentar av Astrid Norum (Duckey.Eco) og Sandra Baldvinsson Sotkajærvi (prosjektleder i Framtiden i våre hender): Folk vil gjerne redusere plastavtrykket sitt, men dette problemet er for stort til at det kan overlates til husholdninger alene. Bransjen må ta ansvar.

Libaneserne har reist seg!

Klassekampen+ (meninger) | 30.10.2019

Kommentar av Henrik Buljo Anstorp (praktikant, Norsk Folkehjelp): I går ettermiddag kom nyheten om at statsminister Saad Hariri og regjeringen vil trekke seg som følge av protestene. Hva som vil skje fremover, er fortsatt uklart, men en endring har allerede skjedd: libanesere har blitt mer åpne for å kollektivt kritisere hele den politiske klassen og har nå samlet seg til felles kamp mot korrupsjon og ekstrem ulikhet.

Er dine tiltak tilstrekkelig, Erna?

Dagbladet (meninger) | 28.10.2019

Debatt av Pål W. Lorentzen (høyesterettsavokat og spesialrådgiver i Norsk Klimastiftelse): I sitt tilsvar 17. oktober avviser statsministeren min analyse: «Vi jobber med løsninger hver eneste dag som vil gjøre Norge og Verden til et bedre sted». Ja vel. Men er de tiltak hun deretter ramser opp tilstrekkelig til å nå Paris-avtalens mål? Hennes tilsvar må oppfattes som en erkjennelse av at vi ikke når dette målet. Det er i tilfelle en viktig og nyttig avklaring, fordi det driver klimadebatten framover.

Kan svak klimapolitikk føre til økonomisk krakk?

Stavanger Aftenblad (meninger) | 26.10.2019

Kommentar av Anne Jortveit (nestleder i Norsk klimastiftelse): Klimakrisen eskalerer, men politikk som kutter utslipp uteblir. Er det fare for brå korreksjoner – og til og med krakk – i klimaendringenes og energiomstillingens tid?

Ny politikk for mer vindkraft

NRK ytring | 26.10.2019

Kronikk av Marius Holm (ZERO): Klimapolitikken begynner å virke, og fossil energi taper. Da er det viktig å fortsette vindkraftutbyggingen.

Klimamerking som hvilepute for næringslivet

Nationen (meninger) | 26.10.2019

Kronikk av Hege Skarrud (leder i Spire): Orkla og Yara har helt rett i at samfunnets borgere i større grad ønsker å ta valg som reelt spiller på lag med verdens miljø. Det er viktig at det da gis tilgang til informasjon om påvirkningen våre valg har på verden. Men det er ikke som individer vi gjør størst forskjell, det er gjennom å endre de større praksisene i næringslivet. Derfor er det problematisk at selskaper gis rom til å villede individers gode intensjoner gjennom å smelle på en sertifisering eller merking om at noe er mer bærekraftig, sammenliknet med et annet produkt.

Hvem skal lede Argentina ut av økonomisk krise?

Vårt Land (verdidebatt) | 26.10.2019

Kommentar av Henrik Mathias Hvaal (SLUG): Søndag velger argentinerne sin neste president. Bakteppet er en dyp økonomisk krise. Om opposisjonen vinner er det uklart om det er presidenten eller visepresidenten som får mest makt. Vinneren går uansett svært tøffe gjeldsforhandlinger i møte.

Revolusjon i bistanden

VG (meninger) | 25.10.2019

Debatt av Henriette Killi Westhrin (generalsekretær, Norsk folkehjelp): «Vi må våge å snakke om egeninteressen i bistand» foreslår tidligere politisk rådgiver i UD Bård Ludvig Thorheim og etterlyser «en revolusjonering av bistandstenkningen. Bistandspolitikken må i større grad følge norske interesser, bistandsmidler skal brukes som risikokapital, og Norge skal jobbe med å stabilisere svake stater. Dette fortjener et svar.

Ikkje tid til meir snikksnakk

Morgenbladet (meninger) | 25.10.2019

Kommentar av Martin Lindal (leder, Naturvernforbundet i Buskerud): Ei ønska økonomisk politikk har ført oss mot økologisk kollaps. Det må eit systemskifte til.

Derfor saksøker jeg staten

Nationen (meninger) | 25.10.2019

Kommentar av Sivert Refsdal (medlem av Hedmarken Natur og Ungdom): Derfor saksøker jeg staten, fordi staten bryter Grunnloven, fordi Norge ikke skal fortsette å ødelegge klimaet, fordi staten ikke tar ansvar lenger enn sin egen nesetipp, fordi klimaendringene skjer nå, fordi min framtid ikke skal gambles med, fordi jeg krever min rett til et levelig miljø.

Norge må ta imot klimafordrevne

Dagsavisen (debatt) | 25.10.2019

Kommentar av Embla Regine Mathisen (Changemaker): Klimaendringene fører mennesker på flukt og truer deres grunnleggende menneskerettigheter. Norge er milevis unna å ta sitt historiske og moralske ansvar for konsekvensene av klimaendringene. Klimaendringene er ikke noe som skjer i 2050, eller først når vi bikker 2 grader global oppvarming. Klimaendringene skjer nå og skaper allerede konsekvenser for mennesker – spesielt i utviklingsland.

Erdoğans krig

Dagbladet (meninger) | 22.10.2019

Kommentar av Gunnar M. Ekeløve-Slydal (assisterende generalsekretær, Den norske Helsingforskomité): Ikke bare Erdoğans motiver er kommet under lupen. Mange stiller også spørsmål ved Trumps økonomiske interesser i Tyrkia og hans motiv for å trekke amerikanske soldater ut. Et nær samstemt politisk USA ser på uttrekningen som skadelig for amerikanske interesser. Når de største maktenes politikk blir irrasjonelle på denne måten – men forståelige utfra ledernes egeninteresser – får vi en håndfast påminnelse om betydningen av demokrati og lovstyre. I et demokrati slipper ikke lederne unna med uansvarlighet.

Norges klimabombe

Klassekampen+ (meninger) | 21.10.2019

Kronikk av Silje Ask Lundberg (Naturvernforbundet), Gaute Eiterjord (Natur og Ungdom), Frode Pleym (Greenpeace) og Steinar Winther Christensen (Besteforeldrenes klimaaksjon): Hvis ikke Norge av alle land lar være å brenne all olje og gass som ligger igjen på norsk sokkel, vil ingen andre land heller. Da når vi ikke målene i Parisavtalen og framtidige generasjoner får ikke et sunt miljø å leve i. Med oljeboringen i Arktis bryter regjeringen dermed Grunnloven og Norges klimaforpliktelser. Det er på tide at vi tar vårt ansvar i den globale klimadugnaden ved å avrunde oljealderen i stil – og før det er for sent.

Bistand er en viktig brikke

Dagbladet (meninger) | 19.10.2019

Kommentar av Peter S. Gitmark (styreleder i CARE): Tiden da mange trodde at norsk utviklingshjelp skulle redde verden er heldigvis forbi. Heldigvis, fordi bistand alene ikke løser de store utfordringene verden står overfor. Men jeg sier også heldigvis fordi bistand, når den brukes riktig og forventningene er realistiske, er en viktig brikke i det store puslespillet for en bedre verden.

Hvor er planen?

Dagsavisen (debatt) | 18.10.2019

Kommentar av Alfred Sørbø (leder i Akademikerforbundet): Noen av klimabeslutningene er utfordrende å ta. Kanskje så krevende at vi må ha en tidsplan.

Halvhjertet gruppearbeid fra Regjeringen

Dagbladet (meninger) | 17.10.2019

Kommentar av Ragnhild Elisabeth Waagaard, senior klima- og energirådgiver i WWF Verdens naturfond): Klimaloven pålegger regjeringen å gjennomføre en årlig redegjørelse av hvordan Norge skal klimamålene og klimaeffekten av statsbudsjettet. Forsøket i årets framlagte statsbudsjett står til stryk. Ideen bak er enkel: Det må bli like enkelt å telle utslipp som å telle penger i statsbudsjettet. Dette vil gi bedre kontroll over utviklingen når utslippene skal ned mot null innen 2050.

Et samstemt drømmelag?

Adresseavisen (meninger) | 17.10.2019

Kommentar av Geir Røsvoll (fylkesleder i Utdanningsforbundet i Trøndelag): Utdanningsforbundet Trøndelag gratulerer samarbeidspartnerne Ap, SV, Sp og KrF med Frosta-erklæringen. De neste fire årene skal disse partiene styre Trøndelag, og vi kjenner til at det som blir lagt frem peker i retning av at koalisjonen vil satse sterkt på klima og utdanning. En slik satsing forplikter imidlertid, og må følges opp. Utdanning skal bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling. Miljø- og klimaendringer krever satsing på utdanning og forskning. Det koster, ja, men som samfunn får vi tifold tilbake når vi evner å prioritere det som er viktigst.

Tenk deg om før du gir penger til barnehjem

Stavanger Aftenblad (meninger) | 16.10.2019

Kommentar av Sissel Aarak (SOS-barnebyer): Bilder av foreldreløse barn som vandrer gatelangs gjør givergleden stor i vestlige land. Gjennom loppemarkeder, bursdager og arrangement samler vi inn penger til gode formål. Givergleden er stor i Norge, og det er bra. Utfordringer er at ikke alle formål er like gode.

Utruste og bygge på det gode som finnes (bistand)

Vårt Land (verdidebatt) | 16.10.2019

Kommentar av Andreas Andersen (Generalsekretær i Misjonsalliansen): Som utenlands NGO må vi passe på at fattige og sårbare land ikke forventer at det er vi alene som skal løse et lands ulike utfordringer.

En helt absurd kandidat

VG (meninger) | 16.10.2019

Kommentar av Sonia Zapata (advokat og representant for The Norwegian-Venezuelan Justice Alliance): Om noen dager vil FNs medlemsland velge nye medlemmer til FNs Menneskerettighetsråd (UNHRC). Tro det eller ei: Nicolas Maduros venezuelanske regime er kandidat.

Den store godværsplanen

Klassekampen+ (meninger) | 15.10.2019

Kronikk av Ellen Krageberg (leder, Norges Bygdekvinnelag): Regjeringen vil på nytt nedlegge norsk beredskapslagring av korn – av hensyn til fattige bønder i sør.

Jeg hadde kraftig klimaangst. Jeg kunne ikke se på nyheter, og jeg skulket naturfagstimene

Aftenposten (meninger) | 13.10.2019

Mia Cathryn Haugen Chamberlain (21), Sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, på Si;D: Det var ikke fakta fra forskere og engasjerte sjeler som bekymret meg. Det var apatien hos voksne og politikerne. Det var voksne som snakket om klimakrisen og hvor alvorlig den er, og samtidig viste tydelig mangel på vilje til å ta grep, endre på egne vaner eller stemme annerledes. Det var politikere som nektet å erkjenne at Norges oljeproduksjon også står til ansvar.

Selv i miljøbevegelsen finnes det stolte oljebarn

VG (meninger) | 13.10.2019

Kommentar av Sigurd Jorde (fagrådgiver i Framtiden i våre hender): På klassebildet fra barneskolen sitter jeg med lett bollesveis og en diger oljeplattform på genseren. Jeg var stolt oljeunge da pappa dro med metervis med seismiske kart inn i klasserommet for å lære mine klassekamerater om oljeeventyret, og da jeg fikk bli med til Bømlo for å se båten han jobbet på. Etterpå ble jeg satt på flyet til Oslo, mens pappa reiste ut på Nordsjøen og ble borte i ukesvis.

Erna fører velgerne bak lyset

Dagbladet (meninger) | 12.10.2019

Kommentar av Pål Lorentzen (høyesterettsavokat og spesialrådgiver i Norsk Klimastiftelse): Erna Solberg vet – som mange av oss har visst en god stund – at det ikke eksisterer noen reell mulighet for å nå Paris-avtalens mål. Hvorfor sier hun det da ? Trolig for å skape et inntrykk av at hun som landets statsminister vet at det som gjøres fra norsk side blir gjort – og at hun har tingene under kontroll. Ved å berolige velgerne kan dagens politikk fortsette, inkludert en offensiv petroleumspolitikk som gjør Norge til en av verdens største eksportører av CO2-utslipp.

Psykisk helse på utviklingsagendaen

Vårt Land (verdidebatt) | 11.10.2019

Kommentar av Sissel Aarak (Programsjef for SOS-barnebyer): Norge har blitt en stormakt på global helse. Siden 2000-årsskiftet er helsebistanden doblet. Norge bruker nå nesten fire milliarder kroner årlig på dette internasjonalt. Vaksinering, tiltak mot ikke-smittsomme sykdommer og seksuell og reproduktiv helse er prioritert. Regjeringen mener i statsbudsjettet for 2020 at de fører em «helhetlig og aktiv norsk politikk for global helse» Men det som gir størst helsetap i verden, psykisk helse, er neglisjert.

Større utsleppskutt

DN+ (meninger) | 11.10.2019

Debatt av Bård Vegar Solhjell (generalsekretær i WWF): Det er uklokt å la andre omstille seg raskt, medan vi i liten grad gjer det. Difor er det viktig at norske utslepp går kraftig ned. Då trengst det ein langt tøffare klimapolitikk.

1 - 30 av 36
1 2

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.