Klipp fra media

Filter: Mars 2019

Nato-sjefen lander til atomvåpenkonflikt i Ap

DN+ | 31.03.2019

Like før Jens Stoltenberg feires på Aps landsmøte lørdag 6. april, kan partiet trosse hans advarsel mot å støtte FNs atomvåpenforbud.

Tung støtte fra Trump: Slik fikk Jens Stoltenberg to nye år i NATO

VG | 31.03.2019

USAs president Donald Trump har vært en aktiv pådriver for at Jens Stoltenberg skal være NATOs generalsekretær helt fram til 2022. For to år siden mente Trump at NATO var «utdatert».

Stanser Trumps boreplaner i Arktis

NRK nyheter | 31.03.2019

En amerikansk dommer har bestemt at president Donald Trumps forsøk på å åpne for oljeboring i Arktis og Atlanterhavet er ulovlig.

Kvinnelig miljøaktivist vant presidentvalget i Slovakia

NRK nyheter | 31.03.2019

Slovakias svar på Erin Brockovich, Zuzana Caputova, er valgt til president i Slovakia. Den ferske politikeren lover å få bukt med korrupsjon og styrke homofiles rettigheter.

Klimakonfliktene: Frykt, hastverk og et hardt debattklima kan føre til at vi tar dårlige beslutninger

Aftenposten (meninger) | 31.03.2019

Kronikk av Kristin Clemet (Civita): Kan klimadebatten bli like polariserende og uforsonlig som innvandringsdebatten har vært?

Norsk oljeindustri presses nordover: – Må finne noe stort for å fortsette som nå

NRK nyheter | 31.03.2019

Verdens største oljeriggselskap investerer milliarder for å gjøre Helgeland til et sentrum for riggvedlikehold i Norskehavet og Barentshavet.

Ønsker fortgang innen havvind i Norge: – En gigamulighet

E24 | 31.03.2019

El- og IT-forbundet mener Norge burde sette fart på satsingen på havvind. – En gigamulighet, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Vindkraftutbygging på land trenger pause

Stavanger Aftenblad (meninger) | 31.03.2019

Kommentar av Andres S. Hatløy, Linda Nilsen Ask, Narve E. Endresen og Arne Storhaug (Stavanger Høyre): Skal vi ødelegge norsk natur bør vi ha en veldig god grunn.

SV vil ha vindmølle-pause

ABC nyheter (NTB) | 31.03.2019

SV utsetter avgjørelsen om plassering av vindmøller på land, og går inn for pause i vindkraftutbygging til den nasjonale planen for vindkraft er på plass.

Tapte kamp for vindmølleforbud

Dagbladet | 31.03.2019

Naturfotograf Arne Nævra som i mange år leverte program til NRK-serien Ut i naturen, tapte kampen for et forbud mot vindmøller på SVs landsmøte.

Den grønne revolusjonens retorikk

Minerva+ (meninger) | 31.03.2019

Kommentar av Svein Hammer: Når styresmaktene ikke lenger har legitimitet, fordi de har brutt med folket, åpner Extinction Rebellion ei dør for de som vil dra retorikken og handlingene stadig lengre.

Elevene skjønte pensum og streiket for klima

Adresseavisa (meninger) | 31.03.2019

Gjestekommentar: Fra høsten 2020 får skolen nye læreplaner. De er lansert, sendt på høring før de vedtas og tas i bruk om et drøyt år. Det er slik politiske prosesser skjer i et demokrati. Man tilstreber åpne prosesser og medvirkning. Demokrati bygges nedenfra, og skolen er derfor ikke noe dumt sted å begynne. Ett av hovedmålene med norsk skole er da også å gi demokratiopplæring.

Kongen tror havet kan løse verdens matmangel

E24 (NTB) | 31.03.2019

I en verden hvor naturressursene er under stadig større press, tror kong Harald at løsningen kan ligge i havet. Han får støtte av fiskeriministeren.

SV går inn for handlingsplan mot islamofobi

Vårt Land | 31.03.2019

SV gikk inn for en egen handlingsplan mot islamofobi etter en følelsesladet debatt om forbud mot nazister.

Gaza: – Han sang, så døde han

NRK nyheter | 31.03.2019

Mohammed Saad ble drept nær grensegjerdet mellom Gaza og Israel i natt. I dag er det ett år siden palestinerne begynte med sine ukentlige protester.

Erdogan på krigsstien for å holde på lokalmakt

VG | 31.03.2019

Recep Tayyip Erdogan har brukt valgkampen til å hisse mot Vesten for å vinne velgere på hjemmebane. Her grunnene til at søndagens lokalvalg er så viktig for den tyrkiske presidenten.

Ingen vet hva som skal til for å bli kastet ut av Tyrkia

NRK nyheter (urix) | 31.03.2019

Korrespondentbrev fra Sidsel Vold: En krypende uro preger journalistene i Tyrkia for hver dag som går uten at pressekortet kommer. For kan vi skrive hva vi vil? Kan jeg sende dette korrespondentbrevet? Og om ikke, hva gjør jeg i Istanbul da?

Afghanistans visepresident overlevde Taliban-angrep

Aftenposten (NTB) | 31.03.2019

Afghanistans visepresident Abdul Rashid Dostum overlevde da kortesjen hans ble angrepet av Taliban nord i landet. En sikkerhetsvakt ble drept i angrepet.

Frykter kollaps for Sør-Sudan-avtale

Vårt Land+ | 31.03.2019

Ifølge en fersk rapport fra International Crisis Group (ICG) har fredsavtalen fra i fjor store svakheter og kan kollapse: – Avtalen har ført til en velkommen nedgang i kamphandlinger, men den kan bryte sammen på grunn av en rekke ulike konflikter.

USAs mottakssystem kneler. Her bor migrantfamilier under en bro.

Aftenposten | 31.03.2019

Pågangen ved USAs grense mot Mexico er nå så stor at migrantene slippes fri med kun en oppmøtedato. President Donald Trump truer igjen med å stenge grensen.

USA stanser hjelpen til tre latinamerikanske land

TV2 (NTB) | 31.03.2019

President Donald Trumps regjering stanser utbetalinger til El Salvador, Guatemala og Honduras.

Brasils president ville feire diktaturet – torturofre er sjokkert

NRK nyheter | 31.03.2019

Det er i dag 55 år siden militærkuppet i Brasil, og landets president Jair Bolsonaro har gitt ordre om at dagen skal feires. Men etter sterk kritikk sier presidenten at det er snakk om å markere et nytt syn på det som skjedde den gang.

Blir Venezuela stedet hvor Trump omsider står opp mot Putin?

Stavanger Aftenblad (meninger) | 31.03.2019

Kommentar av Fareed Zakaria (redaktør og forfatter): Trumps administrasjon har gjort det absolutt klart at USA ikke lenger anser Nicolás Maduro som Venezuelas president, og støtter Juan Guaido, lederen av Venezuelas nasjonalforsamling, som landets midlertidige leder. Trump har gått så langt som til å oppfordre det venezuelanske militæret om ikke å følge Maduros ordrer. Disse erklæringene er mye sterkere enn «den røde streken» Barack Obama trakk overfor Syrias president Bashar al-Ashad.

Dronningen grep inn under demonstrasjoner i Chile

TV2 | 31.03.2019

Kommunikasjonssjef for kongefamilien, Guri Varpe, sier til TV 2 at hendelsen skjedde i forbindelse med en velkomstseremoni. Flere demonstranter hadde samlet seg for å demonstrere mot oppdrettsnæringen, og Norges engasjement i denne næringen.

SV-veteraner krever: Vri oljefondet over på fornybar energi

Vårt Land | 30.03.2019

Norge er et lite land, men oljefondet er et av de største fondene i verden. Et klimatiltak som monner er dermed å vri investeringene i fondet over på fornybar energi og stille krav om at fondet skal bidra til grønne arbeidsplasser, mener en rekke SV-veteraner.

Vil ta SV ut i verden

Klassekampen+ | 30.03.2019

Rødgrønn regjeringsdeltakelse og Libya-krig har gjort SV utydelige i utenriksdebatten, sier veteraner. Stein Ørnhøi mener Lysbakken ristet av seg fortida i landsmøtetalen. SV-veteranene Vegard Bye og Theo Koritzinsky etterlyser at SV setter utenrikspolitikk høyere på agendaen. Partiet er denne helga samlet til landsmøte på Gardermoen utenfor Oslo.

Tør du, Hareide?

Klassekampen+ (meninger) | 30.03.2019

Kommentar av Lasse Jahnsen (tidligere partisekretær i SV og rådgiver i oljeindustrien): Knut Arild Hareide er en bra kar. Han har ofte vist at han tar sin tro alvorlig og han lar seg ikke presse til standpunkter som ikke er forenlig med hans grunnholdning og etiske prinsipper. Det var derfor skuffende at han ikke støttet et forslag om at Norge skal offentliggjøre bombemål i Libya i Stortingets utenriks- og forsvarskomité sist onsdag.

Tetzschner: – Grådige og udemokratiske ledere svekker bistandens legitimitet

ABC nyheter (Bistandsaktuelt) | 30.03.2019

Michael Tetzschner, nestleder i Stortingets utenrikskomité, mener at Norge burde stille strengere krav til politisk vilje hos lederskapet i mottakerland. – Vi må sikre at bistandspengene fremmer demokratiske verdier, sier Høyre-politikeren.

Klimaforskere: Slår alarm om uforklarlig metan-økning i atmosfæren

VG | 30.03.2019

Metan utgjør bare brøkdel av klimagassutslippene, men står for mye av oppvarmingen. Dermed kan Parisavtalen bli enda vanskeligere å innfri.

Trump gir ny byggetillatelse for omstridt oljeledning

ABC nyheter (NTB) | 30.03.2019

Donald Trump har fornyet tillatelsen til utbygging av oljerørledningen Keystone XL. Målet er trolig å få fart på det omstridte prosjektet.

1 - 30 av 1031
1 2 3 4 5 6 .... 31 32 33 34 35

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.