Klipp fra media

Filter: April 2019

Kina og USA bruker nå så mye penger på forsvar at faren for konflikt øker

Aftenposten | 30.04.2019

To stormakter med et anspent forhold bruker nå like mye penger på forsvar som resten av verden tilsammen.

USA viser militære muskler nær Kina

NRK nyheter | 30.04.2019

To amerikanske marinefartøyer har i helgen seilt gjennom Taiwan-stredet. Kina mener slike passeringer er ulovlige.

Ser slutten på handelsforhandlingene mellom USA og Kina

DN+ | 30.04.2019

USA og Kina går inn i hektiske uker med forhandlinger. – Vi er ved innspurten nå, sier USAs finansminister Steven Mnuchin. Det er ikke sikkert det resulterer i en handelsavtale.

Hvorfor hører ikke SV på klimaforskere?

DN+ (meninger) | 30.04.2019

Kommentar av Dara Goldar (sivilingeniør i fysikk, medlem av Oslo SV): SV ønsker å avvikle kjernekraft – stikk i strid med det klimaforskere anbefaler. Ekspertene har lenge sagt at vi trenger kjernekraft. FNs klimapanel ga for eksempel ut en rapport i oktober i fjor hvor de undersøkte hvordan vi kan begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grad. De fant 90 ulike veier vi kan ta for å lykkes. I noen scenarioer kutter vi forbruket vårt drastisk. I andre kutter vi moderat samtidig som vi satser på store fremskritt innen fornybar teknologi. Men uansett hvilken av de 90 veiene vi velger, så trengs kjernekraft.

Farlig beroligelse

Dagsavisen (nye meninger) | 30.04.2019

Debatt av Erik Dammann: Den dagen vi erkjenner at videre vekst for verdens rikeste befolkninger er i ferd med å ødelegge ikke bare klimaet vi er avhengig av, men hele det livsmiljøet vi lever i, da blir det modige politikere løsningen vil avhenge av. De vil nok dukke opp, hvis bare behovet for en total kursomlegging blir satt på dagsordenen for debatt, ikke minst blant de unge. Det er ikke en fare for demokratiet, tvert imot. Men om det skal skje trenger vi veivisere som erkjenner krisen vi står i og ikke ber oss ta det med ro og nøye oss med en gradvis og mindre drastisk politikk. Det har vi gjort altfor lenge allerede.

Stans utslippene – ikke utviklingen

Stavanger Aftenblad (meninger) | 30.04.2019

Kommentar av Lasse Fredheim (sentralstyremedlem i Unge Høyre): Skal vi ha nok politisk oppslutning rundt klimapolitikken i Norge er det viktig at vi stanser utslippene – ikke utviklingen.

Greenpeace har forlatt boreriggen

E24 | 30.04.2019

Greenpeace har fjernet seg fra boreriggen West Hercules i Finnmark etter 16 timer om bord. Aktivistene forlot riggen på grunn av dårlig vær og hensynet til sikkerhet.

Oljegullalderen er ikke over

DN+ (meninger) | 30.04.2019

Kommentar av Aleksander Stokkebø (stortingsrepresentant, H): Både FNs klimapanel, IEA og Europakommisjonen beregner et betydelig behov for olje og gass innenfor rammen av Parisavtalen. Så lenge lønnsomheten er til stede og klimautslippene kuttes, bør også fremtidige prosjekter realiseres. Norsk olje og gass er Norges største og viktigste næring og vil fortsatt gi store inntekter til fellesskapet i mange tiår fremover.

Ber staten sikre vindkraft-utbygging på Frøya: – Må ikke skapes tvil

E24 | 30.04.2019

Staten bør sikre at Trønderenergi får bygge ut vindkraft på Frøya slik de har fått konsesjon til, mener flere aktører i kraftbransjen og miljøorganisasjonen Zero.

Vindmøllene er ikke onde kjemper, – la lansene ligge!

Stavanger Aftenblad (meninger) | 30.04.2019

Kommentar av Stian Mathisen (kommunikasjonssjef i Fortum i Norge): Det er skadelig for klimaet og synd for Norge at vi er blitt Europas Don Quijote. Det er på tide å senke lansene, klyve ned fra hestene og lytte aktivt for å redusere konfliktnivået.

Empatitrening for lederskribenter

Dagbladet (meninger) | 30.04.2019

Kommentar av Asbjørn Hulaas (Trondheim): Du kjøper Dagbla´ på butikken og leser at Norge må ofre «litt» natur for å redde miljøet. Den lille biten natur som kan ofres er øya Frøya på Trøndelagskysten. Kalde menn vil komme med bulldosere og kraner. Fram til hver av de 14 enorme vindturbinene på 180 meter vil Trønderenergi sprenge ut asfaltveier som er 10 meter brede og 800 meter lange. Hver vindturbin krever et inngjerdet sikkerhetsområde som en halv fotballbane. Der kan ansatte gå og plukke opp død havørn, rype og mange andre fuglearter. Veldig miljøvennlig.

Bør vi skamme oss over å fly så mye?

Dagbladet (meninger) | 30.04.2019

Kommentar av Marie Simonsen: Flyskam er årets nyord i Sverige, men i Norge møter det motstand.

Demokratitesten

Klassekampen+ (meninger) | 30.04.2019

Kronikk av Arne Johan Vetlesen (professor i filosofi): Altfor mange økologiske piler peker i retning av et helvete for de unge som skal overta verden og bli like gamle i den som de som nå har makten og som har tatt kvelden når det verste inntreffer. Det er dypt urettferdig. Og det er et problem for demokratiet, skapt innenfor det, og som vi som støtter det på Churchills vis, fremfor alle kjente alternativer, må erkjenne: Demokratiet kan bare bevares ved å brukes, ved å åpne seg for alle berørte i alle generasjoner.

Demokrati: bare ord i nye læreplaner?

Dagsavisen (nye meninger) | 30.04.2019

Kommentar av Theo Koritzinsky: Skolens viktigste lekse de siste ukene er kanskje å forstå at de 40.000 elevene som demonstrerte i skoletida for bærekraftig utvikling, ikke bør straffes for «skulk». De bør roses for demokratisk engasjement og deltakelse. Særlig når både «bærekraftig utvikling» og «demokrati og medborgerskap» er blant overordnet læreplans seks grunnleggende verdier og tre tverrfaglige temaer. Eller – er de bare ord?

Forsker: – En samfunnsmessig og økologisk krise i verden

ABC nyheter (NTB) | 30.04.2019

En av tidenes mest omfattende rapporter om planetens tilstand og utrydningstruede arter fullføres i Paris denne uka. Rapporten er den største så langt fra Det internasjonale naturpanelet (IPBES).

Malaysia er lei av å være verdens søppeldynge

NRK nyheter | 30.04.2019

Søppelbergene vokser seg store i fattige Malaysia, og mye av søppelet er plast fra Vesten.

Amal Aden raser mot Helgheims innvandringsutspill

Dagsavisen | 30.04.2019

– Jeg forventer en slik uttalelse i kommentarfeltet til Resett, men ikke fra en stortingsrepresentant, sier Amal Aden om Jon Helgheims (Frp) siste innvandringsutspill.

Frp-Helgheim gir penger til Resett: – Det er mye enklere det enn å støtte flere andre aviser

Dagsavisen | 30.04.2019

Frps Jon Helgheim har åpnet lommeboka for Resett.– Det skal svært mye til å finne noe som helst positivt ved innvandring, sier stortingspolitikeren.

Vil at flyktninger skal skrive under på denne kontrakten når de kommer til Norge

NRK nyheter | 30.04.2019

Frp legger denne uken fram flere forslag om en strengere integreringspolitikk.

Sylvi Listhaug: Vil ha dobbel og firedobbel straff for kriminalitet på Holmlia og andre belastede områder

Aftenposten | 30.04.2019

– Det nytter ikke med kos, klapp og klem på gjengkriminelle, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

Kurdiske myndigheter avviser norsk plan: Uaktuelt å sende barna til Norge uten mødrene

NRK nyheter | 30.04.2019

Lokale myndigheter vil ikke la norske IS-kvinner bli igjen, mens barna deres sendes til Norge. Dermed ryker Erna Solbergs plan.

Røde Kors-sjef om Syria-barna: Norge bør ikke splitte dem fra sine mødre

VG | 30.04.2019

Dersom regjeringen mener alvor med å hente hjem barn av norske IS-kvinner, må innsatsen økes. Å splitte opp mødre og barn vil gjøre det vanskeligere, advarer Røde Kors.

Frp-splid om Syria-barn

Klassekampen | 30.04.2019

FpU går imot partiprofiler og åpner opp for å hente hjem alle norske barn av IS-krigere, men ikke foreldrene.

Barnefaglig og juridisk kunnskap er ikke «føleri». Det er forutsetninger for et sivilisert samfunn.

Aftenposten (meninger) | 30.04.2019

Debatt av Heidi Wittrup Djup (psykologspesialist, Norsk psykologforenings menneskerettighetsutvalg - MRU): Innvandringspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet, Jon Helgheim, spør retorisk om barn av IS-krigere er mer verdt enn andre barn, før han følger opp med at den pågående debatten bærer preg av dårlig kvalitet og affektstyrt perspektivløshet.

Religiøst råd sa nei til barn født etter voldtekt. Nå reagerer Nobel-vinner.

Aftenposten | 30.04.2019

– Mødrene og deres familier må avgjøre om de vil akseptere barn født etter voldtekt, sier fredsprisvinner Nadia Murad.

Ingen slipper unna

Klassekampen+ | 30.04.2019

Religionen gjør det vanskelig å delta i debatten i arabiske medier.

Forsker: IS forsøker å rekruttere nye medlemmer med ny video

VG (NTB) | 30.04.2019

En dansk forsker tror IS forsøker å mobilisere når de publiserer en propagandavideo med det som antas å være ekstremistgruppas leder Abu Bakr al-Baghdadi.

AFP: IS-leder Baghdadi med første propagandavideo på 5 år

NRK nyheter | 30.04.2019

Ekstremistgruppa IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi hevdes å være med i en propagandavideo. Det er i så fall første gang på fem år.

17-åringer pisket og henrettet i Iran

Dagsavisen (NTB) | 30.04.2019

Iran har i hemmelighet pisket og henrettet to 17 år gamle gutter, ifølge Amnesty International.

- Kan spore IS-kontakten 15 år tilbake

Dagbladet | 30.04.2019

President Maithripala Sirisena sier til CNN at Sri Lanka-bomberne har hatt tette bånd til IS.

1 - 30 av 902
1 2 3 4 5 6 .... 27 28 29 30 31

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.