Klipp fra media

Filter: Mai 2019

USA tråkker på nytt til mot Kina

DN+ (meninger) | 31.05.2019

Kommentar av Sverre Strandhagen: Kampen om teknologisk forsprang kan ende i en todelt verden.

– Jeg vil se på det som en stor eskalering

E24 | 31.05.2019

Sjefen for verdens største hedgefond, Ray Dalio, advarer om en stygg utvikling i handelskrigen mellom USA og Kina. 

Trump trapper opp handelskrigen: – Katastrofalt og ekstremt alvorlig

DN | 31.05.2019

USAs president Donald Trump vil innføre straffetoll på alt av import fra Mexico inntil strømmen av ulovlige immigranter stanser. Aktiviteten ved kinesiske fabrikker har falt i mai og eksportordrene stuper.

Bærekraften som ble borte

Stavanger Aftenblad (meninger) | 31.05.2019

Kommentar av Gunnhild Hanem (Stavanger): Overraskelsen er stor over at Kunnskapsdepartementet har fjernet temaet «bærekraftig utvikling» fra fag som engelsk, matematikk og norsk.

Demokrati: Ikke noe for skolens naturfag?

Dagsavisen (debatt) | 31.05.2019

Kommentar av Svein Sjøberg (professor emeritus, fysiker og skoleforsker): Mange har reagert spontant og kraftig, spesielt på at «bærekraftig utvikling» forsvant fra fire fag, deriblant norskfaget. En omfattende underskriftskampanje er lansert for å rette opp det som oppleves som et svik. Selv finner jeg det like uforståelig og betenkelig at «demokrati og medborgerskap» har forsvunnet fra naturfagplanen. 

FN: Norges bidrag i Mali er svært viktig

ABC nyheter (NTB) | 31.05.2019

Norges bidrag til FNs fredsbevarende styrke i Mali er av stor betydning. Det fikk statsminister Erna Solberg (H) høre da hun møtte MINUSMA-ledelsen i Mali.

Et lite stykke Norge i hete Mali

ABC nyheter (NTB) | 31.05.2019

I dirrende hete opp mot 50 varmegrader og mer jobber et 80-tall norske soldater for å sikre det norske bidraget til FNs fredsbevarende operasjon i Mali.

29. mai er Internasjonal dag for fredsbevarende personell

Vårt Land (verdidebatt) | 31.05.2019

Kommentar av statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Frabk Bakke-Jensen (H): Deltakelse med militære bidrag i flernasjonale operasjoner i utlandet er et sentralt element i Norges sikkerhets- og forsvarspolitikk.

Helbom om Jemen (våpeneksport)

NRK ytring | 31.05.2019

Debatt av Thorstein Korsvold (kommunikasjonsavdelingen, Nammo): Tollvesenet har ikke registrert noen eksport av våpen og ammunisjon fra Norge til landene i den Saudi-ledede koalisjonen i 2018. I lys av det er det vanskelig å forstå ledere i blant annet Redd Barna, Amnesty, Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp når de skriver følgende: «Stans norsk våpeneksport (…) Norsk eksport av militært materiell til land som kriger i Jemen pågår nå. Dette viser at det er noe grunnleggende galt med forvaltningen av norsk våpeneksport.»

Må vi avskaffe demokratiet for å redde klimaet?

Klassekampen+ (meninger) | 31.05.2019

Kommentar av Mímir Kristjánsson (ordførerkandidat for Rødt i Stavanger): Hans Petter Graver er så visst ingen brunskjorte. Han er jussprofessor og preses i Det Norske Vitenskapsakademi. I sin årstale til akademiet i vår valgte han å tenke høyt om demokratiets framtid: «Vi må tørre å framsette påstander om at de eksisterende beslutningssystemene kanskje ikke strekker til overfor de problemene som klimautfordringen reiser».

Når ungdommen slår tilbake

Minerva+ (meninger) | 31.05.2019

Kommentar av Anders Skyrud Danielsen: En grønn bølge blant de yngste endrer politikken. Det foregår en generasjonskamp i de vestlige demokratiene, og de gamle, konservative politikerne kan tape.

Schjøtt-Pedersen feiltolker FNs klimapanel

Morgenbladet (meninger) | 31.05.2019

Kommentar av 12 klimaforskere: Gjentatte ganger etter publiseringen av ​1,5°-rapporten til FNs klimapanel i oktober har vi hørt administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik ​Schjøtt-Pedersen, feiltolke rapporten i norske medier. Vi som undertegner, har til sammen vært hovedforfattere for flere av FNs klimapanels hovedrapporter, og har stor erfaring med klimapanelets arbeid. Det er viktig for oss å forklare hva rapporten sier om produksjon av fossil energi.

– Setter debatten sjakk matt

Morgenbladet+ | 31.05.2019

Tolv fremstående norske klimaforskere vil ikke lenger stå og se på hvordan Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør for Norsk olje og gass, bruker FNs klimapanel som et kronargument for å videreføre norsk oljeproduksjon.

Tilhengar og motstandar la fram heilt ulike resultat etter vindkraft-undersøkingar

NRK nyheter | 31.05.2019

Agder Energi, 8. mai: – Sju av ti nordmenn er positive til vindkraft på land. Den Norske Turistforening, 24. mai: – Under halvparten er positive.

Vi mangler en debattarena om klimaendringene

Stavanger Aftenblad (meninger) | 31.05.2019

Kommentar av Tor Eriksen (sivilingeniør): Våger ikke politikere og journalister å invitere Norges spisskompetanse innen fysikk, biologi, meteorologi og andre relevante realfagsområder til klimadebatten?

Vi møtes i Håpets Katedral

Klassekampen+ (meninger) | 31.05.2019

Felles opprop: Med støtte fra Oslo europeisk miljøhovedstad, legger en gruppe mennesker med forskjellig religion og tro ut på en klimapilegrimsvandring fra 30. mai til 2. juni. Troende og ikke-troende går fra Oslo til Fredrikstad, til Håpets Katedral, et interreligiøst prosjekt som reiser en katedral av plast fra havet. En ren symbolsak, tenker kanskje du. Nei, en handlingsrettet håpsfortelling, sier vi.

En takk til dem som blør

Dagbladet (meninger) | 31.05.2019

Kommentar av klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V): Verdens regnskoger, urfolk og lokalbefolkning er under angrep. I Colombia ble en miljøforkjemper drept hver tredje dag i fjor. Også Brasil, Peru, Nicaragua, Mexico, DR Kongo og Indonesia er land hvor miljøkamp kan være livsfarlig. I denne kampen er det feige lag. De som vil rasere skogen er rikere, sterkere og råere enn dem som vil bevare. Vi har en forpliktelse til å stille oss på riktig side.

Frykter for liv

Klassekampen+ | 31.05.2019

– Angrepene på framskrittene vi har oppnådd de siste tjue årene, er dramatiske, sier Alvaro Bermejo, generalsekretær i International Planned Parenthood Federation (IPPF). – USA er ett eksempel, men du ser det over hele verden, i Brasil, Filippinene, Ungarn, Polen. Motstanderne av seksuelle og reproduktive rettigheter er del av en internasjonalt organisert strategi, sier han til Klassekampen.

Får vi innvandrere i jobb? Nye tall viser hvordan det faktisk går.

Aftenposten | 31.05.2019

De fleste partier i Norge er enig om én ting i innvandringspolitikken: Få flest mulig i jobb. De siste tallene inneholder både en positiv og en negativ nyhet.

Rasetenkning på norsk

Morgenbladet+ (meninger) | 31.05.2019

Kommentar av Jon Røyne Kyllingstad (førsteamanuensis, Kulturhistorisk museum, UiO): Å si at rasebegrepet ikke gir biologisk mening, er ikke det samme som å si at raser ikke eksisterer. 

Hva vet vi egentlig om rasisme i Norge?

Vårt Land (verdidebatt) | 31.05.2019

Kommentar av Rune Berglund Steen (Antirasistisk Senter): De siste årene har gitt oss mye viktig forskning om rasisme og diskriminering i Norge.

Her sendes norsk hjelp til IS-kvinner og deres barn

NRK nyheter | 31.05.2019

Norges Røde Kors har bygd opp et avansert feltsykehus i flyktningleiren Al Hawl i Syria, der både flyktninger og IS-kvinner får behandling.

Nytt norsk feltsykehus i Syria: - Hadde jeg vært redd, ville jeg ikke dratt

VG | 31.05.2019

Tolv norske helse- og hjelpearbeidere er på plass i al-Hol-leiren. Erfarne folk fra Røde Kors skal være «førsterekken» i driften av et avansert feltsykehus etter at terrorbevegelsen IS mistet militært fotfeste i området.

Hva er normalt i et demokrati?

Morgenbladet+ | 31.05.2019

Den arabiske våren startet i 2010 da den tunisiske grønnsakshandleren Mohammed Bouazizi satte fyr på seg selv. Det utløste en serie av opprør og regimeskifter i den arabiske verden. Ni år senere står Tunisia igjen som det eneste demokratiske resultatet. Men et halvt år før nye valg på president og parlament, er ledigheten høy, de sosiale forskjellene store, og den politiske splittelsen like stor. 

Avis: Nord-Korea henrettet rådgivere etter Trump-møtet

NRK nyheter | 31.05.2019

Spesialutsending, Kim Hyok-chol, skal ha blitt henrettet fordi toppmøtet mellom USA og Nord-Korea i februar var mislykket, hevder en sørkoreansk avis.

Opposisjonen i Venezuela: Ingen enighet etter samtaler i Norge

VG (NTB/DPA/AP) | 31.05.2019

Samtalene i Norge mellom regjeringen og opposisjonen i Venezuela endte med ingen avtale, ifølge sistnevnte. President Nicolás Maduro er likevel fornøyd.

Krise uten sidestykke

VG (meninger) | 31.05.2019

Lederkommentar: Det som en gang var et av Latin-Amerikas rikeste land er i dag et konkursbo, både økonomisk og politisk. Det haster med å finne en løsning på den bunnløse krisen i Venezuela.

IMF: Inflasjonen i Venezuela kan nå 10 millioner prosent

Aftenposten (NTB) | 31.05.2019

Ifølge Venezuelas myndigheter har inflasjonen steget til over 130.000 prosent. Det internasjonale pengefondet (IMF) mener den er ti ganger større.

Trump varsler tolløkning på varer fra Mexico

Dagsavisen (NTB) | 31.05.2019

Donald Trump sier USA vil innføre toll på alle varer fra Mexico dersom nabolandet ikke stopper ulovlige innvandrere fra å krysse grensa. Mexico ber om dialog.

Europa og USA burde stått sammen mot Kina. Dessverre er veien dit lang.

Aftenposten (meninger) | 29.05.2019

Kommentar av Øystein K. Langberg: Europeiske land må unngå å havne i skvis i det som kan bli århundrets store konflikt.

1 - 30 av 911
1 2 3 4 5 6 .... 27 28 29 30 31

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.