Klipp fra media

Filter: Mai 2019 siviltsamfunn

Vi møtes i Håpets Katedral

Klassekampen+ (meninger) | 31.05.2019

Felles opprop: Med støtte fra Oslo europeisk miljøhovedstad, legger en gruppe mennesker med forskjellig religion og tro ut på en klimapilegrimsvandring fra 30. mai til 2. juni. Troende og ikke-troende går fra Oslo til Fredrikstad, til Håpets Katedral, et interreligiøst prosjekt som reiser en katedral av plast fra havet. En ren symbolsak, tenker kanskje du. Nei, en handlingsrettet håpsfortelling, sier vi.

Hva vet vi egentlig om rasisme i Norge?

Vårt Land (verdidebatt) | 31.05.2019

Kommentar av Rune Berglund Steen (Antirasistisk Senter): De siste årene har gitt oss mye viktig forskning om rasisme og diskriminering i Norge.

Vi er ikke overrasket, men sjokkert

Dagbladet (meninger) | 29.05.2019

Kommentar av Ervin Kohn (2.nestleder Antirasistisk senter): Kan vi tillate oss å trekke på skuldrene av at hver fjerde nordmann har rasistiske holdninger?

Mye gjenstår i India

DN+ (meninger) | 29.05.2019

Debatt av Camilla Skare (daglig leder i fadderorganisasjonen Indias Barn): Erik Solheim beskriver et India i kraftig vekst i DN 22. mai og hevder at «Fattigdommen er (…) nå først og fremst konsentrert på landsbygda i nord». Det stemmer ikke med våre erfaringer.

Menn må snakke om mensen

NRK ytring | 28.05.2019

Kronikk av Dagfinn Høybråten (Kirkens Nødhjelp): I morgen markerer vi i Kirkens Nødhjelp den internasjonale mensdagen. Fordi mensen rett og slett handler om trygghet, verdighet og fremtidsmuligheter for millioner av jenter og kvinner. Våre folk har møtt jenter som ikke vet hva som skjer med kroppen deres under første menstruasjon. De blir redde og fortvilet. Jenter og kvinner som mangler bind, truser og trygge doer, uteblir fra skole og jobb og avstår fra å ta en aktiv del i samfunnslivet.

Hvem er det som er virkelig imot en forhandlet løsning for konflikten i Venezuela?

Vårt Land (verdidebatt) | 28.05.2019

Debatt av David Watson (Latin-Amerikagruppen i Bergen): Er ikke en oppriktig og seriøs norske media forpliktet til å opplyse det norske folk om alle viktige og relevante informasjon i forhold til internasjonale konflikter, spesielt der Norge er involvert i prosesser for å få til en rettferdig og varig løsning?

Klimakrav i krisetid

Klassekampen+ (meninger) | 28.05.2019

Debatt av Stein X Leikanger (strategisk rådgiver, XR-Norge): Parmentier mener at XR risikerer å lide samme skjebne som Occupy, som XR skal ha hentet inspirasjon fra. Den inspirasjonen handler nok mest om kritikk. Aktivistene i Rising Up!, som grunnla Extinction Rebellion, har livslang erfaring fra aksjoner i Storbritannia og har tatt utgangspunkt i de feil som blant annet Occupy begikk.

«Natur-Judas!» «Lås deg inn på mentalsykehus!» «Innavla!» Klimadebatten trenger hjelp.

Aftenposten (meninger) | 28.05.2019

Kronikk av Bård Vegar Solhjell (WWF Verdens Naturfond): Vi må snakke om klimadebatten. Eg trudde eg gjekk frå mørket, år i partipolitikken med debatt om innvandring, integrering og flyktningpolitikk, til lyset: felles forsøk på tvers av parti for å skape eit betre miljø. Så feil kan ein ta. No trur eg snarare miljø er i ferd med å bli det nye innvandring. Enno ein arena for hatefulle kommentarar og kraftig polarisering.

Opprør mot mer enn brødpriser

Dagsavisen (debatt) | 28.05.2019

Kommentar av Marit Hernæs (leder av Støttegruppe for Sudan og Sør Sudan og Forum for Sudan og Sør Sudan): Hvor lenge kan det internasjonale samfunnet opprettholde nåværende politikk og økonomiske overføringer til Sudan?

Hva velger EU?

Bergens Tidende (meninger) | 26.05.2019

Kommentar av Torbjørn Wilhelmsen (leder i Europabevegelsen i Hordaland): EU er feilaktig kritisert for ikke å løse migrasjonskrisen. Sannheten er at det er medlemsland som ikke vil rette seg etter forslagene fra EU. De bruker sin «selvråderett» til å nekte å ta imot flyktninger, og dermed blir landene i sør sittende med en stor byrde. Europa må unngå å gå i «Japan-fellen», med en stadig aldrende befolkning som bruker livet på å spare til alderdommen. Unge migranter er bra for Europa.

Dette forventer vi av Ulstein

Vårt Land (verdidebatt) | 24.05.2019

Kommentar av Dagfinn Høybråten (Kirkens Nødhjelp): Det er stor enighet blant norske politikere om at Norge skal være en viktig global aktør når det gjelder bistand og utvikling. Vår statsminister leder FNs påvirkningsgruppe for de globale bærekraftsmålene og Stortinget er stor sett samlet om de viktigste prioriteringene. Men når utviklingsminister Dag Inge Ulstein skal gi sin første utviklingspolitiske redegjørelse til Stortinget i dag, er det viktig at han redegjør for hvordan norsk utviklingspolitikk skal være mest mulig effektiv i en fremtid som kan bli mer urolig.

Fra ord til endring

Vårt Land (verdidebatt) | 24.05.2019

Kommentar av Gry Larsen (CARE): I sin veldig sterke tale etter å ha mottatt Nobels fredspris i 2018 sa Nadia Murad følgende: «Jeg håper at dagen i dag markerer starten på en ny æra hvor fred er det aller viktigste, og hvor verden i fellesskap kan begynne å utarbeide et nytt veikart for å beskytte kvinner, barn og minoriteter mot forfølgelse, spesielt ofre for seksuell vold.» Konferansen denne uken må bidra til å gi oss veien videre.

Spar strøm heller enn å bygge ut mer

DN+ (meninger) | 24.05.2019

Debatt av Silje Ask Lundberg (leder i Naturvernforbundet): I 2017 la Det internasjonale energibyrået (IEA) og Den internasjonale organisasjonen for fornybar energi (Irena) frem en felles rapport som beskriver hvordan energibruken må legges om for å innfri Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til godt under to grader. Budskapet er klart: Energieffektivisering er viktigst.

5 tips til hvordan du kan støtte skolestreiken

Dagbladet (meninger) | 24.05.2019

Kommentar av Anja Bakken Riise (leder Framtiden i våre hender): I mars deltok 40.000 barn og ungdom på skolestreik for klimaet i Norge, med god hjelp fra små og store støttespillere. Her er fem tips til deg som er litt for gammel, voksen, foreldre, besteforeldre, lærer eller bare vil heie på.

Stans norsk våpeneksport

NRK ytring | 23.05.2019

Kronikk av 9 ledere i freds- og humanitære organisasjoner: I Granavolden-plattformen ble regjeringspartiene enige om å gjennomgå Norges regelverk på eksportkontroll av våpen. Vi ber innstendig regjeringen om å gjøre endringer som sikrer at norsk militært materiell ikke selges til land som er ansvarlige for den humanitære katastrofen i Jemen, og som sikrer at en lignende situasjon aldri skjer igjen.

Hjelp Vietnam med å skrote kullplaner, Erna!

Dagbladet (meninger) | 23.05.2019

Kommentar av Marius Holm (ZERO): Fredag tar Erna Solberg imot Vietnams statsminister Nguyen Xuan Phuc. Hun bør tilby samarbeid om å erstatte Vietnams kullplaner med fornybare alternativer.

Dei utolmodige er tilbake

Dagsavisen (debatt) | 23.05.2019

Kommentar av Bård Vegar Solhjell (Verdens Naturfond Norge): I morgon tar norske ungdomar på ny til gatene for å krevje ein ny og meir effektiv klimapolitikk. Når vi no har sett kor kraftfullt bodskapen deira har slått inn over verda, må dei for alvor bli lytta til. Det er dryge to månadar sidan 40.000 skuleelevar over heile landet streika for klimaet for første gong, i regi av Natur og Ungdom. Det var eit syn eg aldri vil gløyme.

India - ein farleg elefant i fart

Dagsavisen (debatt) | 23.05.2019

Kommentar av Johannes Morken (redaktør i Stefanusalliansen): I India, verdas største demokrati, blir trusfridommen utsett for sterkare og sterkare press. Det rammar muslimar og kristne.

Naturvern på norsk

Nationen (meninger) | 22.05.2019

Kronikk av Maren Esmark (Generalsekretær i Naturvernforbundet), Øyvind Stranna Larsen (Leder av Naturvernforbundet i Kongsberg) og Martin Lindal (Leder av Naturvernforbundet i Buskerud): Gravemaskinene er nå i full gang i den ene av Kongsbergs tre kjente biotoper for storsalamander. På samme måte mister vi dyrebare naturverdier i kommunal regi over hele landet. Norge, som ansvarlig for oppfølging av rapporten fra Naturpanelet, er alt annet enn rigget for å levere på det som Norge skrev under på i Paris. Vi er snarere rigget for fortsatt avvikling av vårt eget naturmangfold.

Flyskam er sunt

Aftenposten (meninger) | 22.05.2019

Johanne Frost Klepp (20), Sentralstyremedlem, Natur og ungdom, på Si;D: Helgetur til London og teambuildingstur til Dubai er ikke noe vi har krav på.

Vi kan nå elbil-målet uten å blakke staten

Aftenposten (meninger) | 22.05.2019

Kommentar av Marius Holm og Christine Holtan Bøgh (Miljøstiftelsen Zero): ZEROs oppskrift på en økonomisk sunn og effektiv omstilling til elektriske og hydrogendrevne biler er ikke veldig vanskelig.

Vi må erklære klimakrise

Bergens Tidende (meninger) | 21.05.2019

Kommentar av Gunnar Kvåle (professor emeritus UiB, styremedlem i Besteforeldrenes klimaaksjon): Tar vi FNs klimapanel på alvor, er det grunn for sterk uro. Den kjente journalisten i New York Times, David Wallace-Wells, skrev nylig at det er tid for panikk. Greta Thunberg bruker også sterke uttrykk: Hun vil behandle klima- og miljøkrisen som et «hus som brenner». Begge vil skremme politikere og oss alle til handling.

Assanges publisering av krigens sanne ansikt er sakens kjerne

Aftenposten (meninger) | 20.05.2019

Kommentar av Rune Ottosen (nestleder, Norsk PEN): Man trenger ikke like Assange eller støtte alt han har gjort, for å ha hovedfokus på det prinsipielle ved saken.

Hent barna fra Syria nå

Klassekampen+ (meninger) | 20.05.2019

Kommentar av Geir Aaserud, Ingunn Landro Sandset og Evelyn Eriksen (OMEP Norge): OMEP Norge, den norske greinen av verdensorganisasjonen for små barns oppvekst og danning (OMEP), krever at norske myndigheter tar utgangspunkt i barneperspektivet og barns rettigheter som det styrende i statens vurderinger og handlinger ovenfor disse barna. Fram til nå har fokuset i regjeringen vært å straffe mødre av disse barna, ved å unnlate å handle i en slik grad at norske barn lider og sulter i flyktningleirene.

Frykten som våpen i Myanmar

Vårt Land (verdidebatt) | 20.05.2019

Kommentar av Beathe Øgård (leder i SAIH) og Audun Aagre (daglig leder i NBK): Ytringsfriheten er under press, og frykten tilbake i Myanmar, mens verden har vært opptatt av enten å heie på de positive endringene eller å fordømme overgrepene mot Rohingaene. Vår analyse er at militæret er og blir hovedproblemet i Myanmar.

Stortingspresidenten må ta opp Kinas overgrep

Vårt Land (verdidebatt) | 16.05.2019

Kommentar av Ed Brown (generalsekretær i Stefanusalliansen) og Bjørn Engesland (generalsekretær i Den norske Helsingforskomité): Stortinget har satt i gang et viktig arbeid for å få frem sannheten om urett begått mot samer og kvener. Det er et godt utgangspunkt for tydelig tale om Kinas overgrep mot sine minoriteter.

Norge sponser våpen som tar barneliv

Vårt Land (verdidebatt) | 16.05.2019

Kommentar av Birgitte Lang (generalsekretær i Redd Barna): Gjennom Oljefondet har hver og en av oss investert i den internasjonale våpenindustrien. Noen av våpnene brukes ulovlig i krig. De dreper barn og andre sivile. Det er våpen som du og jeg tjener penger på, og våpenpengene sparer vi til kommende generasjoner. Til sammen eier Oljefondet titalls milliarder kroner i 40 av verdens største våpenselskaper. I tillegg estimerer rapporten, som vi har utgitt sammen med flere andre organisasjoner, at fondet er eier i opp mot 400 produsenter av våpen eller nøkkelkomponenter til våpen.

- Vet du hvor mammaen min er?

Dagbladet (meninger) | 16.05.2019

Kommentar av Tonje Tingberg (helsekoordinator i Norges Røde Kors): En tynnkledd femåring passer et spedbarn i en flyktningleir der det ikke er nok senger, mat, toaletter eller medisinsk hjelp. Jeg ser ikke moren deres noe sted. Tiden løper fra oss om vi skal hjelpe barna og flyktningene i al Hol-leiren i Syria.

Til bords med Kina på nasjonaldagen

Stavanger Aftenblad (meninger) | 15.05.2019

Kommentar av John Peder Egenæs (generalsekretær i Amnesty International): Her er tre spørsmål alle norske politikere bør stille til de kinesiske lederne: 1. Hvordan vil du sikre ytringsfrihet i Kina? 2. Når skal du løslate alle de fengslede menneskerettighetsforkjemperne? 3. Når skal over en million uigurer, som sitter fengslet under forferdelige forhold, løslates?

Nakba-dagen 15. mai: Åpent brev til Utenriksministeren og Israels ambassadør

Vårt Land (verdidebatt) | 15.05.2019

Kommentar av Hans Morten Haugen, Kari Lorentzen, Helge Kjøllesdal, Aurora Nome, Gro Wernø (Sabeels venner): Sabeels venner i Norge sluttet seg til Global Kairos for Justice-koalisjonen på årsmøtet i mars 2019. Vi støtter dette Globale oppropet fra Kairos Palestina og partnerbevegelser under Global Kairos for Justice. Vi oppfordrer andre organisasjoner som arbeider for rettferdighet med trygghet og verdighet for alle i Palestina og Israel til også å slutte seg til!

1 - 30 av 36
1 2

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.