Klipp fra media

Filter: Juni 2019

Våpenhvile i handelskrigen og spontan Kim-invitt: Slik gikk G20-møtet.

Aftenposten | 30.06.2019

To dager med møter mellom G20-landene er over. Vi har oppsummert noen av de viktigste temaene.

Greta Thunberg fortviler etter pepperspray mot klimaaktivister

NRK nyheter | 30.06.2019

Fransk politi brukte pepperspray mot demonstranter som blokkerte trafikken i Paris.

Slik vil Grønn Ungdom endre Norge (klima)

E24 | 30.06.2019

Miljøpartiets ungdomsparti er villig til å gjøre radikale endringer i både politikk og livsstil for å nå klimamålene. Det handler ikke om et romantisk forhold til planeten, men om økonomiske argumenter, sier talsperson Teodor Bruu.

Erna Solberg har begrenset tro på eksport av havvind

Aftenposten (NTB) | 30.06.2019

Statsminister Erna Solberg (H) tror ikke energiproduksjon fra havvind kan erstatte olje- og gassindustrien alene, selv om det kan bli en viktig næring i Vest.

Putin med bredside mot Vestens liberalisme

DN (NTB) | 30.06.2019

Russlands president Vladimir Putin kom lørdag med en ny bredside mot vestlig liberalisme. Han mener det skader folks interesser å ta imot migranter.

Rolness hardt ut mot NTNU-professor: - Skader instituttets omdømme

Nettavisen | 30.06.2019

Det får professor Berg til å reagere kraftig. - Hvis du hører Forskerpodden skjønner du at det Rolness skriver på Facebook faller på sin egen urimelighet. Jeg har forsket på innvandringsspørsmål siden 1980-tallet. Å påstå at det jeg sier er ren synsing blir derfor for drøyt, skriver hun til Nettavisen i en tekstmelding.

Det er høysesong for indoktrinering

Aftenposten (meninger) | 30.06.2019

Kommentar av Shurika Hansen (talsperson, Sekulær allianses prosjekt frihet): Nå i fellesferien er det høysesong for det mange kaller for «dannelsesreise», men som i virkeligheten er en indoktrineringstur, der de vestlige verdiene skal bankes ut av barna.

Mer Frp-misnøye med regjeringen: – Begeret er ganske fullt

Aftenposten | 30.06.2019

– Dette er samvittighetsspørsmål for meg. Det at stortingsmeldingen likestiller koranskoler og søndagsskoler, vitner om en fundamental mangel på kunnskap, sier Tybring Gjedde. Han mener regjeringen tilsidesetter Norges tusenårige kristne kulturtradisjon «for å finansiere islams vekst i Norge».

Palestinsk deltaker på USA-ledet konferanse arrestert

ABC nyheter (NTB) | 30.06.2019

Den palestinske selvstyremyndigheten pågrep lørdag en av de få palestinerne som hadde deltatt i den USA-ledede konferansen i Bahrain.

IS er på vei tilbake

TV2 | 30.06.2019

Terrorhæren IS er ikke knust. Den lever i beste velgående i dekning både i Irak og Syria. Og snart er den i stand til å erobre byer og landområder i begge land - og dermed gjenopprette «Kalifatet».

Libysk opprørsgeneral beordrer angrep på tyrkiske skip

Aftenposten (NTB) | 30.06.2019

Den libyske opprørsgeneralen Khalifa Haftar har gitt sine styrker ordre om å angripe alle tyrkiske skip og andre interesser i Libya.

Her krysser Trump grensen til Nord-Korea og skaper historie

NRK nyheter | 30.06.2019

Med et «håndtrykk for fred» skapte USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un historie i den demilitariserte sonen DMZ mellom Sør- og Nord-Korea.

AP: Nye Venezuela-forhandlinger muligens på Barbados

Aftenposten (NTB) | 30.06.2019

Forhandlinger mellom Venezuelas myndigheter og opposisjon blir muligens gjenopptatt på Barbados, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

El Salvador: Ikke krig, ikke fred

Dagsavisen+ (reportasjen) | 30.06.2019

Selv om borgerkrigen i El Salvador ble avsluttet for 27 år siden, og partene for lengst er forsont, griper volden om seg. Mordraten i landet er den nest høyeste i verden. Hvorfor? Rapport fra en uideologisk slagmark der en ung president skal forsøke å snu den blodige utviklingen.

Verdens mektigste møtes – hva betyr det for oss?

NRK nyheter (urix forklarer) | 29.06.2019

De er verdens fremste politiske ledere, og deres stater står for 80 prosent av verdensøkonomien. G20-gruppen møtes nå i Japan, og det viktigste temaet er handelskrig.

WTO-reaksjoner: Trump startet handelskrig - gir milliardsubsidier til USAs bønder

ABC nyheter | 29.06.2019

Før G20-landene fredag diskuterer handelskrigen USA har utløst, ble Trumps sponsing av USA-bønder som taper eksportinntekter utsatt for krysseksaminering i WTO.

Trump og Xi utsetter nye tolløkninger

NRK nyheter (NTB) | 29.06.2019

Forhandlingene mellom USA og Kina om en handelsavtale er tilbake på sporet, sier president Donald Trump etter møtet med sin kinesiske motpart Xi Jinping.

EU enig med søramerikanske land om ny frihandelsavtale

DN (NTB) | 29.06.2019

EU-kommisjonen og de søramerikanske landene i Mercosur-gruppen er enige om ny frihandelsavtale, opplyser EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Norske frihandelssamtaler med Kina: – Det går fremover

E24 | 29.06.2019

Denne uken var kinesiske utsendinger i Oslo for å forhandle med Nærings- og fiskeridepartementet om tollfrihet for norske varer og tjenester. – Klart det har stor betydning, sier Sjømat Norge.

Vurderer Gulf-styrke

Klassekampen | 29.06.2019

Frank Bakke-Jensen (H) nektet plent å sende en norsk marinestyrke til Persiabukta. Så snakket han med USA og Rederiforbundet.

Må vurdere Oljefondets totale klimarisiko

DN+ | 29.06.2019

Finansdepartementet ber Norges Bank vurdere klimarisiko i alle Oljefondets investeringer. – Det er bra med en bredere vurdering enn bare fra oljeselskapene, sier professor Ragnar Torvik.

Ny rapport peker på problematiske sider ved norsk Syria-bistand

Dagsavisen (NTB) | 29.06.2019

Human Rights Watch mener syriske myndigheter utnytter hjelpeorganisasjoner – deriblant norske – til å få gjennomført sin politikk. De ber dem si tydelig nei.

G20-landene slår ring om Parisavtalen

ABC nyheter (NTB) | 29.06.2019

19 av de G20-landene fastholder at de slutter helt og fullt opp om Parisavtalen, men USA vil ikke være med.

Om 100.000 år er allting glemt

DN+ (meninger) | 29.06.2019

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Atomkraft skulle redde klimaet. Så kom tv-serien «Chernobyl».

Klimastormakter i Norden – vi kan få til mer sammen

DN+ (meninger) | 29.06.2019

Kommentar av Jonas Gahr Støre (Ap): Å kutte utslipp i Norge er viktig, men ikke nok. Kan ett svar ligge i nordisk samarbeid om avansert miljøteknologi?

Lite støtte til Elvestuens klimadrøm

Dagbladet | 29.06.2019

- Jeg ville ikke låst meg så bombastisk, sier Erna Solberg. Også Frp reagerer kraftig på forslaget.

Klimaopprør i regjeringen

Dagbladet (meninger) | 29.06.2019

Kommentar av Geir Ramnefjell: Et av verdens mest ambisiøse klimamål var ikke mer enn et knapt døgn gammelt. Det ble erklært ikke levedyktig, og ble forsøkt begravet av statsministeren i en lite høytidelig seremoni i NRKs «Politisk kvarter» i går morges.

Equinor er en del av løsningen, ikke problemet

Aftenposten (meninger) | 29.06.2019

Debatt av Joachim Koritzinsky Bjerkenes (medlem, Asker FpU) på Si;D: Samtidig som Grønn Ungdom skammer seg over en reklamekampanje, skammer jeg meg over hvor lite anerkjennelse olje- og gasselskaper som Equinor får.

Miljøorganisasjoner støtter Erna Solberg: – Skal ikke ha dårlig samvittighet for å fly på ferie

NRK nyheter | 29.06.2019

Statsminister Erna Solberg får støtte fra uventet hold etter flyskam-uttalelse: Det er ikke godt nok tilrettelagt for at noe annet enn fly skal være det opplagte valget når du skal på årets sommerferie, mener miljøorganisasjoner.

Tid for tog

Dagsavisen (debatt) | 29.06.2019

Kronikk av Holger Schlaupitz (Naturvernforbundet): Folk vil bidra til å kutte klimagassutslipp personlig og vil reise mer med tog.

1 - 30 av 899
1 2 3 4 5 6 .... 26 27 28 29 30

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.