Klipp fra media

Filter: Juli 2019

Proteksjonismeteori (handel)

Klassekampen+ (meninger) | 31.07.2019

Kronikk av Erik S. Reinert (sivil- og sosialøkonom, professor i Utviklingsstrategi ved Tallinn University og Technology og leder av The Other Canon Foundation): Selv om det finnes mange unntak, representerer USAs handelspolitikk i dag i stor grad det stikk motsatte av den politikken landet førte på 1800-tallet. Den vellykkede formelen var enkel: ingen importtoll på råvarer, men en toll på ferdigvarer som steg proporsjonalt med varenes bearbeidelsesgrad. Ikke bare i Afrika, men også i USA er det på tide å vekke opp teoriene bak fortidens vellykkede politikk.

Man kan ikke drive kanonbåtdiplomati uten kanonbåter

DN+ (meninger) | 31.07.2019

Kommentar av Janne Haaland Matlary (professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og professor II ved Forsvarets Høgskole): Å sette en stat under militært press er alltid risikabelt, men all bruk av militærmakt er risikabel, og frykt er ofte det eneste som kan få en aktør til å endre politikk. Irans opptreden er også meget risikabel, for angrep på skip i internasjonalt farvann må nødvendigvis få et robust svar. Sanksjonene mot landet gjør det risikovillig, men den amerikanske responsen nå kan tvinge landet til forhandlingsbordet.

Tysk skepsis til USAs militæroperasjon i Persiabukta

ABC nyheter (NTB) | 31.07.2019

USA har nå skissert hvordan en militæroperasjon for å sikre skipstrafikken gjennom Hormuzstredet skal foregå, men tyskerne er skeptisk til å delta.

USA ber europeiske allierte delta i militæroperasjon i Persiabukta.

Aftenposten | 31.07.2019

USA har sendt en formell forespørsel til Tyskland, Frankrike og Storbritannia om å delta i en militæroperasjon for å sikre skipstrafikken gjennom Hormuzstredet.

USA ber europeiske allierte delta i militæroperasjon i Persiabukta

TV2 (NTB) | 31.07.2019

USA har også tidligere forsøkt å få europeiske land, blant dem Norge, med på å beskytte skipstrafikken i Hormuzstredet. I Europa er det imidlertid stor skepsis til å stille seg bak USAs uttalte politikk om å legge størst mulig press på Iran.

Delte oppfatninger om Norge bør delta i Persiabukta

Aftenposten (NTB) | 31.07.2019

Høyres forsvarspolitiske talsmann, Hårek Elvenes, mener Norge kan delta i en flåtestyrke som skal sikre transport i Persiabukta. Ap har ikke bestemt seg.

Tillitsvalgte og veteraner: Hold Norges styrker ute av Persiabukta

NRK nyheter | 31.07.2019

Norges marine bør ikke delta i en flåtestyrke i Persiabukta, mener tillitsvalgte og sjøfolk som opplevde Iran/Irak-krigen.

– Kan bli krig på få minutter

Klassekampen | 31.07.2019

Regjeringen har ennå ikke bestemt om Norge i det hele tatt skal bli med i en internasjonal militær koalisjon i Persia­bukta. Likevel får Klassekampen bekreftet at Sjøforsvaret jobber med ulike alternativer for et norsk militært bidrag.

Rekordmange barn drept og såret i krig i 2018

TV2 (NTB) | 31.07.2019

Flere enn 12.000 barn ble drept eller lemlestet i væpnede konflikter i 2018. Det kommer fram i en ny rapport fra FN om overgrep mot barn i krig og konflikt.

Skogbranner i Sibir kan føre til raskere issmelting i Arktis

VG (NTB) | 31.07.2019

Sibir rammes jevnlig av store skogbranner, men årets branner er så omfattende at de kan sette fart i den globale oppvarmingen.

Hetebølgen har gitt strålende vær her hjemme. Nå kan den gi rekordsmelting på Grønland.

Aftenposten | 31.07.2019

Solsteken bidrar til både issmelting og skogbranner ved polarsirkelen.

Ingen virkelighetsflukt (miljø og klima)

Vårt Land (verdidebatt) | 31.07.2019

Tale av Østerrikes president, Alexander Van der Bellen, ved åpningen av Festspillene i Salzburg 27. juli: La oss sammen arbeide for dette. «Sammen» er i denne sammenhengen det viktigste ordet. For løsninger ligger i fellesskapet. Og på mange måter gjelder det jeg har sagt om miljøet, jorda og klimaet også for den Europeiske Unionen. På tross av all kritikk er den bra og nyttig. Ja, uunnværlig for de europeiske småstatene. EU har potensial i seg til å ha nøkkelen og svaret til vår tids presserende spørsmål. Fordi ingen av temaene som utfordrer oss kan løses av ett land alene.

Norge er pådriver for skjerpede klimakutt i EU

DN+ (meninger) | 31.07.2019

Debatt av klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V): en ellers utmerket kronikk i DN 26. juli skriver seniorrådgiver Anne Therese Gullberg i Kruse Larsen og Marianne Aasen ved Cicero at «regjeringen har vært klar på at et skjerpet klimamål i EU ikke vil gjelde automatisk også for Norge». Dette er ikke riktig. Regjeringen arbeider aktivt for at EU skal heve sitt klimamål til 55 prosent utslippskutt innen 2030. 

Karbonfangst kan bli god butikk

DN+ (meninger) | 31.07.2019

Debatt av Atle Midttun (Handelshøyskolen BI): Iet DN-innlegg 19. juli krever Stein B. Jensen og Anders Elverhøi at oljeselskapene tar klimaansvar og sørger for karbonfangst og lagring (CCS). Nye initiativ fra kommunal søppelforbrenning og prosessindustri koblet opp mot lagringsmuligheter i Nordsjøen er nå aktuelle. Med cirka 110 millioner tonn årlig søppelforbrenning i områdene rundt Nordsjøen, og en omfattende nordeuropeisk prosessindustri med behov for å få ned sitt klimafotavtrykk, er det volumer nok for omfattende satsing på CCS over tid.

Klimaforkjempere skal snakke om miljø – men glemmer miljøkrav (Arendalsuka)

DN+ | 31.07.2019

NTNU Bærekraft og Miljødirektoratets arrangement om FNs klimarapport innfrir heller ikke kravene. Det gjør heller ikke Regnskogfondets og Zeros arrangement om fremtiden for norsk biodrivstoff, som de holder med Preem og Uno-X, samt arrangementet «Slik bygger vi oss ut av klimakrisen».

Ditt utslipp, ditt ansvar

Klassekampen+ (meninger) | 31.07.2019

Kronikk av Gabriel Qvigstad (student ved NTNU): Utslipp av klimagasser kan ikke lenger være gratis. I dag vet ikke du hvor mye ditt liv har ført til av utslipp i løpet av den siste dagen, måneden eller året. Alle i verden deler den samme klimakontoen, og ingen har sperre på kortet. Festen er dessverre over, og fri bar må erstattes med én enhet til hver. Personlig klimakvote bør innføres så du, jeg og verden har et tak på hvor mye vi kan slippe ut. Kun slik kan klimakrisen unngås.

Turister på besøk i helvete

Klassekampen+ (meninger) | 31.07.2019

Debatt av Farid Ahmad Behzad (journalist, lærer og flyktning): Jeg fortviler over livet vårt her på Lesvos og over den situasjonen flyktningene er i! Samtidig undrer jeg meg over hvor mange små frivillige organisasjoner det kan finnes rundt Moria-leiren. Jeg borflyktningleiren i Moria. Jeg er journalist. Jeg setter pris på at disse organisasjonene er der, men de gjør meg også forvirret. Det eneste de som jobber der vil, er å ta bilder av flyktningene for å dele dem på Facebook og sosiale medier.

Et liv i usikkerhet

Vårt Land (verdidebatt) | 31.07.2019

Kommentar av Hilde Frafjord Johnson (tidl. spesialutsending for FN): Dersom Regjeringen mener alvor med å styrke integreringen, bør de bygge tillit og trygghet, og ikke bidra til et liv i frykt og usikkerhet.

Eksistens

Klassekampen (meninger) | 31.07.2019

Lederkommentar av Pål Hellesnes: Alle er enige om at Norway Cup ikke skal være en politisk slagmark. Det er det da også bare en side som har forsøkt å gjøre det til i denne situasjonen: Ledelsen i Norway Cup, som mener seg berettiget til å sensurere de palestinske gjestenes selvsagte rett til å uttrykke hvem de er og hvor de kommer fra. Det burde de holdt seg for gode til.

Med ryggen mot bymuren (Jerusalem)

Klassekampen+ (meninger) | 31.07.2019

Kommentar av Sissel Henriksen: Dajani-familien har drevet hotell Imperial i 70 år. Bosettere vil ta over.

Israelske F-35 skal ha angrepet mål i Irak

ABC nyheter | 31.07.2019

Ifølge arabiske medier har israelske fly vært på bombetokt i Irak, i så fall er det første gang siden 1981.

Volden intensiveres i Idlib: Barn graves frem fra ruiner

NRK nyheter (urix forklarer) | 31.07.2019

Barn som graves frem fra ruiner, luftangrep, og tre millioner sivile som lever i frykt for det som kan komme til å skje. I Idlib-provinsen, Syrias siste store opprørskontrollerte område, intensiveres volden nok en gang.

Kina hevder de har latt uigurer forlate «omskoleringsleirer»

ABC nyheter (NTB) | 31.07.2019

Myndighetene i Xinjiang-regionen i Kina hevder at de fleste som har vært internert i regionens omstridte «omskoleringsleirer», har fått friheten tilbake.

Hongkong står i fare for å bli nok en by med en kuet befolkning, overvåket og styrt fra Beijing.

Dagsavisen (debatt) | 31.07.2019

Kronikk av Torbjørn Færøvik (forfatter og Kina-kjenner): Situasjonsbildet kan minne om Beijings i 1989, da flere hundre tusen mennesker demonstrerte på Den himmelske freds plass i seks uker. Til slutt grep Makten inn, og stillheten senket seg over byen. Det samme kan skje i Hongkong.

Rekordhøy arbeidsledighet i Sør-Afrika

ABC nyheter (NTB) | 31.07.2019

Arbeidsledigheten i Sør-Afrika er så høy som 29 prosent, den høyeste på ti år.

Alle skoler i Sudan stenges

Dagsavisen (NTB) | 31.07.2019

Regimet i Sudan har gitt alle landets skoler ordre om å stanse undervisningen. Årsaken er elev-protester etter at fem elever ble drept i en demonstrasjon.

Skjøt mot elever

Klassekampen+ | 31.07.2019

Mandag ble fire elever og en voksen drept i protester i al-Obeid i Sudan. – Så lenge ingen straffes, vil undertrykkelsen fortsette, sier sudansk aktivist.

USA og Kina gjenopptar handelsforhandlingene etter brudd: – Ikke normalt – noe hadde skjedd

DN | 30.07.2019

Bruddet i handelsforhandlingene mellom USA og Kina i vår kan skyldes manglende støtte i kommunistledelsen. Kina har satt inn en fryktet, konservativ hauk for å forhandle med USA.

Si nei til Iran-krig

VG (meninger) | 30.07.2019

Kommentar av Seher Aydar (vararepresentant, Rødts stortingsgruppe): Mens USAs president Trump åpent bryter folkeretten ved å true med å utslette Iran, vurderer Solberg-regjeringa å sende norske styrker mot iransk farvann under britisk ledelse.

Kan svekke beredskapen

Klassekampen | 30.07.2019

Et substansielt norsk marine­bidrag til Persiabukta vil føre til lavere beredskap i norske nærområder. Det sier forsvarsforsker Ståle Ulriksen.

1 - 30 av 712
1 2 3 4 5 6 .... 20 21 22 23 24

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.