Klipp fra media

Filter: Juli 2019 siviltsamfunn

Oljefondet har et alkoholproblem

Dagbladet (meninger) | 26.07.2019

Kommentar av Ida Oleanna Hagen (generalsekretær i FORUT), Jan Elverum (generalsekretær i Blå Kors Norge), Hanne Cecilie Widnes (generalsekretær i IOGT) og Kjetil Vesteraas (daglig leder Juvente): Vi ber om at Oljefondet følger KLPs eksempel og trekker sine investeringer ut av alkoholindustrien. På den måten kan Norge få en bedre og mer samstemt politikk for utvikling i tråd med FNs bærekraftsmål.

Bærekraft er mer enn relevant

Dagsavisen (debatt) | 26.07.2019

Kommentar av Anne Cathrine Uteng da silva (generalsekretær i FN-sambandet) og Arnfinn Nygaard (daglig leder i RORG-samarbeidet): Vi har følgende oppfordring til utviklingsminister Dag-Inge Ulstein: Ta deg en alvorsprat med kunnskapsminister Jan Tore Sanner! Skal dagens unge rustes for å møte de store samfunnsutfordringene som det grønne skiftet og FNs bærekraftmål innebærer, må bærekraftig utvikling inn i sentrale fag som norsk, engelsk og matematikk i norsk skole.

En autoritær spiral

Klassekampen+ (meninger) | 22.07.2019

Kronikk av Vilma Taubo (deltaker på Latin-Amerikagruppens solidaritetsbrigade 2019): Siden militærkuppet i 2009 har det gått rakt nedover med ytringsfriheten i Honduras. Norge må ta affære.

Arktiske byer er truet

DN+ (meninger) | 18.07.2019

Kommentar av Erik Berg (leder for Habitat Norge, tidligere sjef for UDs evalueringsenhet og utviklingsdiplomat): Arktis presses av økende økologiske problemer, ulikhet og brudd på menneskerettigheter.

Sikrer ikke kvalitetsutdanning

Vårt Land (verdidebatt) | 16.07.2019

Kommentar av Sunniva Folgen Høiskar (SAIH): Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein bør hindre at bistandsmidler går til å finansiere internasjonalt initiativ som ikke sikrer utdanning til de som trenger det mest.

Det må gå an å gi en verdig behandling

Dagbladet (meninger) | 12.07.2019

Kommentar av Tone Loge Tveter (frivillig Dråpen i Havet og pensjonert jurist), Line Tveter (frivillig Dråpen i Havet og jurist) og Ida Tveter (frivillig Dråpen i Havet og lege): Flyktninger lever fremdeles under elendige forhold på den greske ferieøya Lesvos.

Stopp korrupsjonen – ikke bistanden

Vårt Land (verdidebatt) | 11.07.2019

Kommentar av Kristine Sødal (Strømmestiftelsen): Nulltoleranse som prinsipp er viktig, fordi vi må gjøre vårt ­ytterste for at innsamlede og bevilgede midler når frem til de mange enkeltmenneskene som er mottakere av bistanden. Det er også i seg selv viktig for å opprettholde legitimiteten til bistandsarbeidet. Vi er samtidig svært enige med Eriksen og Bø om at det er store utfordringer med hvordan Norads praktiske håndtering av antikorrupsjonsarbeidet fungerer.

Sutring og systemer - om korrupsjonsbekjempelse (bistand)

Vårt Land (verdidebatt) | 10.07.2019

Debatt av Hans Morten Haugen (professor i internasjonal diakoni) og Stephanie Dietrich (professor i diakoni og påtroppende styreleder i Digni - organisasjon for kanalisering av norsk utviklingsmidler til sør-partnere): Peter Gottschalk ved BI utfordrer i Klassekampen 2. juli ny styreleder i Digni til å avklare om hun er enig med tidligere styreleder i Digni i synet på krav i den norske forvaltningen av utviklingsmidler. Som kollegaer ved Diakoniprogrammet ved VID vitenskapelige høgskole svarer vi sammen.

Norge må endre kurs om Venezuela!

Vårt Land (verdidebatt) | 09.07.2019

Kommentar av David Watson (LAG Bergen): Hadde «fredsnasjonen» Norge vært modig nok til å trosse USA, kunne vårt eksempel bidratt til å påvirke det internasjonale samfunnet til å gi Venezuela et etterlengtet pusterom.

Nyt sjømaten – utan skam!

Stavanger Aftenblad (meninger) | 06.07.2019

Kommentar av Bård Vegar Solhjell (WWF Verdens naturfond): No kan ein altså igjen ete scampien – om ein passar på at han er sertifisert. Det er ikkje rart om du blir forvirra. Det er difor vi har utvikla Sjømatguiden – for å gjere det enklare for deg som vil ta grønare val i ein stressa kvardag. Konseptet er enkelt: Har du mobilen med deg på butikken, kan du gå inn på Sjømatguiden og søke på det du vurderer å ete.

Jo, Erna: flyskam er naturlig

NRK ytring | 05.07.2019

Kronikk av Maren Esmark og Silje Ask Lundbergl (Naturvernforbundet): Vi har stor forståelse for at folk føler flyskam. Fredag 28. juni fikk statsministeren rikelig med plass hos NRK for å fremme budskapet sitt om at ingen skal ha dårlig samvittighet for å fly. På Dagsrevyen ble saken presentert rett etter kveldens hovedsak, som var den drepende heten i Frankrike. Utpå kvelden publiserte NRK en nettsak der det feilaktig gis inntrykk av at Naturvernforbundet støtter statsministerens påstand. Naturvernforbundet er helt uenig med statsministeren.

Regnskogen trenger ikke fortellinger om «de ville»

Morgenbladet (meninger) | 05.07.2019

Debatt av Øyvind Eggen (Regnskogfondet): Korowai-folkets møte med storsamfunnet kan bety at de mister alt. Andreas Viestad valgte å gjøre dem til objekter i sin egen eksotiske fortelling fremfor å viderefortelle deres.

Sutring og systemer

Klassekampen+ (meninger) | 04.07.2019

Debatt av Stephanie Dietrich (professor i diakoni og påtroppende styreleder i Digni) og Hans Morten Haugen (professor i internasjonal diakoni): Vi kan bekrefte at vi er helt enige i nulltoleransekravet for korrupsjon. Samtidig er det ikke gitt at alle mistanker om korrupsjon faktisk utgjør korrupsjon, noe som fanges opp av formuleringen «uforskyldt mislighold» på Norads korrupsjonshjemmeside. Konsekvensene av «uforskyldt mislighold» blir at den økonomiske støtten opphører til saken er avklart. Opphold av støtten går først og fremst ut over de aller fattigste.

Kind of Green

Dagsavisen (debatt) | 04.07.2019

Kronikk av Bård Vegar Solhjell (WWF): Miles Davis spelte inn verdas viktigaste jazzplate på to dagar. Tek det norske næringslivet utfordringa med ein tilsvarande rask omstilling?

En mer pragmatisk tilnærming, Ulstein? (bistand/korrupsjon)

Vårt Land (verdidebatt) | 03.07.2019

Kommentar av Hjalmar Bø (generalsekretær i Digni): Det har i lengre tid vært lovet en evaluering av antikorrupsjonsarbeidet, inkludert den rigide nulltoleransen for økonomisk mislighold. Vi håper den vil resultere i en mer pragmatisk tilnærming til korrupsjonsarbeidet.

Et toppmøte i Trondheim kan være starten på løsningen

Adresseavisen (meninger) | 02.07.2019

Kronikk av Bård Vegar Solhjell (WWF Verdens naturfond): Det viktigste møtet på kloden denne uken skjer her i Norge. På Trondheimskonferansen 2.-5. juli skal rammene for en global avtale for naturen begynne å ta form, med forskere, ministere og toppledere fra hele verden tilstede. Høres det ut som en nerdete arena for enspora naturvernere? Tenk igjen, for verdens fremtid er avhengig av at dette møtet blir vellykket.

1 - 30 av 16
1

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.