Klipp fra media

Filter: August 2019 siviltsamfunn

Skjerp deg, Isaksen!

Klassekampen+ (meninger) | 31.08.2019

Kommentar av Martine Kopstad Floeng (leder, Attac): Handelsavtalen mellom Efta-landene og den latinamerikanske handelsblokken Mercosur har skapt overskrifter. Det blir reaksjoner når selv ikke en regnskog i full fyr får Norge til å revurdere handelsavtalen med Brasil og deres høyreradikale president Jair Bolsonaro. Avtalen er ennå ikke ratifisert, og vi har fortsatt muligheten til å bruke denne handelsavtalen til å redde regnskogen.

Barns rettigheter oppfylles ikke på en kokende klode

Dagsavisen (debatt) | 31.08.2019

Kommentar av Marit Flood Aakvaag og Ewa Ewa Sapiezynska (utviklingspolitisk rådgiver i Redd Barna): «Vi krever handling, NÅ!» Det er barn og unges rop til norske politikere. Det er barnas krav til oss voksene. Barns rettigheter oppfylles ikke på en kokende klode. Våre handlinger i dag er avgjørende for deres fremtid i morgen. Men barn og unge deltar ikke i valget av dem som har størst mulighet til å påvirke denne fremtiden, de folkevalgte. Derfor må politikere og voksene lytte til budskapet i skolestreiken og handle deretter.

En stemme fra de stemmeløse?

VG (meninger) | 31.08.2019

Debatt av Julie Ane Ødegaard Borge (undervisningsleder ved Raftostiftselsen): I VG fredag morgen 30. august kan vi lese at Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande ber skolene sørge for at elever som deltar i klimastreiken, ikke får fravær. Er det rett måte å møte elevstreiken på?

Kjære oljearbeider, du har vel også barn som engster seg?

Bergens Tidende (meninger) | 31.08.2019

Kommentar av Bjørghild des Bouvrie (Nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon, Bergen og Hordaland): Det er ikke i din interesse å dyrke en livsløgn og nekte for at konsekvensene av olje- og gassproduksjon har betydning.

Heller handling enn mimring i kampen mot slaveriet

Vårt Land (verdidebatt) | 27.08.2019

Kommentar av Sissel Aarak (Programsjef for SOS-barnebyer): FNs høykommissær for menneskerettigheter påpeker at slaverindustrien er verdens raskest voksende industri, og at den reelle prisen på et menneske er mye lavere nå enn for to hundre år siden. Mens kuler, krutt eller narkotika bare kan brukes en gang, kan et menneske bli brukt igjen og igjen. Vi må få på plass sterkere beskyttelsesstrukturer for disse potensielle ofrene, selv om dette også er vanskelig.

Lat oss seia nei

Klassekampen+ (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Ivar Jørdre (Antikrigsinitiativet, Bergen): Trump vil ha alliert flåtestyrke i Gulfen, og Storbritannia vil ha ei europeisk flåtestyrke der. Noreg har vorte spurt av USA om å delta, men har førebels ikkje svara. Det kjem nok eit svar snart, då kan me i Antikrigsinitiativet frykte eit ja, men sjølvsagt håpe eit nei. Det ser ut til at deler av media og regjeringa i Noreg kan tenkje seg å delta. Då vil Noreg vere med å auke spenninga i staden for å dempe ho.

Matvarehjelp kan bidra til å skape fred

Vårt Land (verdidebatt) | 24.08.2019

Kommentar av David Beasley (Eksekutivdirektør, FNs matvareprogram) og Martha Rubiano Skretteberg, generalsekretær (Caritas Norge): Mennesker som sulter bor hovedsakelig i områder preget av konflikt. Etter et tiår med fremgang, har antallet mennesker som sulter økt for tredje år på rad.

Klimahåp

Vårt Land (verdidebatt) | 24.08.2019

Kommentar av Berit Hagen Agøy (Generalsekretær i Mellomkirkelig Råd for Den norske kirke): Snakker kirkefolk for lettvint om håp i klimakrisen? «Det viktigste vi som kirker kan bidra med er håp». Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg selv har sagt dette eller hørt andre si det. Kirken må oppmuntre og gi våre barn og barnebarn framtidshåp. Noen ganger blir ordene svulstige, og vi kan si slikt som at fordi Kristus overvant dødskreftene, lever vi i oppstand­elsens kraft. Derfor kan vi håndtere klimakrisen. Vi lever i håpet.

Skal vi respektere våre gjester eller skal våre gjester respektere oss?

Nettavisen (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Dana Manouchehri (generalsekretær LIM): Det sies at «man viser respekt for sin vert når man er gjest!» men denne uka møtte denne påstanden seg selv i døren.

Amnesty svarer Kinas ambassadør: Hongkong-politiets maktbruk har vært ute av proporsjoner

Aftenposten (meninger) | 23.08.2019

Debatt av Gerald Folkvord (Politisk rådgiver, Amnesty International): Vi må berømme Kinas ambassadør Yi Xianliang for sin relativ moderate språkbruk i sitt innlegg om Hongkong i mandagens Aftenposten. Mens flere av hans kolleger i andre land sammenligner demonstrantene i Hongkong med terrorister, og mens statlig kontrollerte kinesiske medier oppfordrer politiet i Hongkong til mer og brotalere maktbruk, er ambassadør Yi åpen på at det er bare et lite fåtall av demonstrantene som er voldelige.

Feil om flyktninger i Middelhavet

DN+ (meninger) | 23.08.2019

Kommentar av Karine Nordstrand (styreleder i Leger Uten Grenser): Etter at Leger Uten Grenser gjenopptok livreddende arbeid i det sentrale Middelhavet, har blant andre DNs Kjetil Wiedswang hevdet at vår tilstedeværelse lokker flere ut på den farlige reisen – noe som vil føre til «potensielt svært mange flere» drukninger (DN 20. august). En drøy beskyldning, særlig når faktagrunnlaget er fraværende.

Hold følge med Bezos

Klassekampen+ (meninger) | 21.08.2019

Kommentar av Martine Kopstad Floeng (leder i Attac): Ikke før blekket har tørket på Frankrikes nye lov om digitalskatt, har Amazon funnet seg en måte å unnslippe den. Loven, som ble vedtatt i juli i år, innebærer en skatt på skarve tre prosent på salg av personlige data, digital annonsering og annen inntekt.

Politikerne må våkne opp fra oljedvalen (bistand/klima)

Stavanger Aftenblad (meninger) | 21.08.2019

Kommentar av Embla Regine Mathisen (leder i Changemaker): Mange land må nå tilpasse seg en helt ny hverdag, og det er en omstilling som vi vet at koster masse penger, penger disse landene ofte ikke har. Derfor må utviklingsland få hjelp til å håndtere klimaendringene som allerede er her. De må få finansiell støtte til utslippskutt og tiltak for å tilpasse seg klimaendringene. Changemaker mener at Norge må gi 65 milliarder kroner i klimafinansiering, der minst 15 milliarder går til tilpasning.

Norge må ta lederskap

Vårt Land (verdidebatt) | 21.08.2019

Kommentar av Birgitte Lange (generalsekretær i Redd Barna): I budsjettet for 2019 ble andelen bistand til utdanning redusert fra foregående år, i strid med regjeringens løfte.

Kampen mot det moderne slaveriet

Dagen+ (meninger) | 20.08.2019

Kommentar av Dagfinn Høibråten (Kirkens Nødhjelp): Det er en direkte kobling mellom moderne slaveri og hvordan vi lever våre liv i dag. Det kan være knyttet til det vi spiser, bilen vi kjører og klærne vi har på oss. Det må vi forholde oss til.

Havvind offshore et usedvanlig dårlig prosjekt

Stavanger Aftenblad (meninger) | 19.08.2019

Kommentar av Ivar Sætre, Kjell Traa og Torvald Sande (Seniortanken): Equinors Hywind Tampen som er tenkt å forsyne Gullfaks og Snorre med vindkraft, er et usedvanlig dårlig prosjekt både økonomisk og, ikke minst, miljømessig.

Ingen mennesker på flukt skal måtte drukne i Middelhavet

Aftenposten (meninger) | 19.08.2019

Kommentar av Karine Nordstrand (President, Leger Uten Grenser): Vi ber om at landet vårt bidrar til å sikre humane løsninger for migranter og flyktninger i Libya og for dem i havsnød på Middelhavet.

Høgre sin nye oljepopulisme tåkelegg

Stavanger Aftenblad (meninger) | 18.08.2019

Kommentar av Wenche Skorge (styremedlem i Naturvernforbundet og listekandidat for Stavanger Ap): Medan dei grøne partia samlar historisk høg støtte, både her heime og ute i Europa, satsar Høgre på å vinne valet med oljepopulisme. Slik sviktar dei rolla som styringsparti.

Afghanistan feirer 100 års «uavhengighet» under fortsatt okkupasjon

Aftenposten (meninger) | 18.08.2019

Kronikk av Liv Kjølseth, Terje Watterdal og Jonas E. Hollund (Afghanistankomiteen): Uavhengigheten vi nordmenn feirer 17. mai er det ikke mange afghanere som kjenner seg igjen i. Landet er fortsatt okkupert av fremmede styrker, terroriseres daglig av opprørsstyrker, krigsherrer og kriminelle nettverk og styres av en regjering preget av indre strid og korrupsjon. Man kan stille seg spørsmålet, hvor uavhengig er egentlig Afghanistan?

Ut i gatene

Klassekampen+ (meninger) | 16.08.2019

Kommentar av Susanne Urban (styremedlem IKFF-Bergen): I dag samles folk på Festplassen i Bergen for å demonstrere mot norsk krigsdeltakelse i Persiagulfen. Én ting endret seg fundamentalt siden 2003: Stadig flere skjønner at klima trumfer alt. Og da vi også snakke om militæret. Nedrustning for klima, opprør for fred er det som gjelder nå.

Grønnvasking på kollisjonskurs med artsmangfold i skog

Aftenposten (meninger) | 15.08.2019

Debatt av Gjermund Andersen (leder i Skogutvalget og Naturvernforbundet i Oslo og Akershus) og Tina Carina Laurendz (kommunikasjonsrådgiver i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus): Gudmund Nordtun i Glommen Skog skriver i Aftenposten 10. juli at vår kritikk «ikke er til å tro», fordi deres «vilje til å forvalte bærekraftig» fortjener bedre enn klagesang. BIOfokus sin rapport viser at skognæringens egne registreringer ikke fanger opp mer enn 14 prosent av naturverdiene uavhengige biologer finner i samme skog. Det er all grunn til kritikk.

Slik kan vi stanse ny kullkraft

Vårt Land (verdidebatt) | 14.08.2019

Kommentar av Marius Holm (leder i Zero): I Granavolden-plattformen har regjeringen heldigvis 
lovet nettopp en satsning på å stanse kullkraft – et løfte gjentatt av Høyres landsmøte, og utdypet av utviklingsministeren til Stortinget. I tillegg til videre opptrapping av tradisjonell energibistand, Norfund og den lovede nye garantiordningen for fornybar energi, mener Zero dette bør gjøres på to måter.

Fire forslag for bistanden

Klassekampen+ (meninger) | 14.08.2019

Kronikk av Benedicte Giæver (direktør i Flyktninghjelpens beredskapsstyrke, NORCAP), Dagfinn Høybråten (generalsekretær, Kirkens Nødhjelp) og Trine Kopstad Berentsen (daglig leder, Solenergiklyngen): Klimakrisen er med på å øke det humanitære behovet. Mennesker over hele verden kjenner klimaendringene på kroppen. Aller hardest går det utover de fattigste og mest sårbare av oss, som urettferdig nok også har bidratt minst til krisen. Det er mange positive globale utviklingstrender å vise til over de siste tiårene. Men klimakrisen truer med å slå beina under mange av dem.

Et Åpent Brev til Den Norske Regjeringen

Vårt Land (verdidebatt) | 14.08.2019

Signert Latin-Amerikagruppene i Oslo, Latin-Amerikagruppene i Bergen, Cubaforeningen i Norge, Samordningsgruppa for Venezuela, Círculo Bolivariano Francisco Miranda og Círculo Bolivariano Simón Bolívar: Vi oppfordrer den Norske Regjeringen på det sterkeste til å fordømme USAs unilaterale og ulovlige opptrapping av sanksjonene mot Venezuela, og de siste uttalelser fra Nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton i Lima, Peru, 6. august.

Det norske samfunnet trenger nå at vi alle står opp mot hatet

VG (meninger) | 13.08.2019

Kommentar av Rune Berglund Steen (Antirasistisk senter): Alt tyder nå på at vårt fredelige, rike og stort sett trygge land i løpet av få år har fostret to høyreekstreme terrorister. At dette plasserer oss som samfunn i en svært ubehagelig situasjon, er å si det mildt. Begge gjerningsmennene har vært motivert av beslektet tankegods, og begge har tatt livet av uskyldige nordmenn, selv om den trolige terroristen fra 10. august heldigvis ble stanset før han rakk å drepe flere.

Etnisk profilering er en realitet

Nettavisen (meninger) | 12.08.2019

Kommentar av Rune Berglund Steen (leder av Antirasistisk Senter): En hendelse på Bogerud i Oslo har igjen vakt debatt om politiets tilnærming i møte med ungdom og unge menn med minoritetsbakgrunn.

I politikken er natur et unntak

Dagbladet (meninger) | 09.08.2019

Kommentar av Bård Vegar Solhjell (generalsekretær, WWF): Jord er grunnlaget for skoger, gressletter og andre naturtyper som vi mennesker er helt avhengige av. Bruk av levende jordsmonn gir oss mat, medisiner, klær, materialer, energi og mye mer. Men, vårt misbruk av jordens landarealer utgjør nå en betydelig andel av klimagassutslippene. Opptil 30 prosent av løsningen på klimakrisen ligger i vår bruk av naturen!

Klima- og naturkrisene henger sammen

ABC nyheter (meninger) | 08.08.2019

Kommentar av Aled Dilwyn Fisher (Klimarådgiver i Naturvernforbundet) og Silje Aske Lundberg (Leder for Naturvernforbundet: Dette gjelder årsakene, men også for løsningene. Vern og restaurering av skog og myr er avgjørende for å bevare naturmangfold og holde klimagassutslipp ned. I lys av FNs klimapanels nye rapport om klima og landarealer må Norges innsats for naturvern økes.

Vi må redde både naturen og klimaet

DN (meninger) | 08.08.2019

Debatt av Er store vindkraftverk i villmarken en rask og trygg vei ut av klimakrisen? Nei, vi redder ikke klimaet ved å ødelegge naturen. Det er ingen tvil om at verden står overfor en menneskeskapt klimakrise, og i en slik situasjon kan det være fristende å si ja til enhver naturødeleggende utbygging av fornybar energi. Men nedbygging av villmark er ingen god klimaløsning. Intakt natur og fungerende økosystemer er avgjørende for å løse klimakrisen og for å møte en klimausikker fremtid.

Menneskerettighetene gjelder alle, alltid

VG (meninger) | 02.08.2019

Debatt av Bjørn Engesland og Gunnar M. Ekeløve-Slydal (Den norske Helsingforskomité): Justisminister Jøran Kallmyr foretok et oppsiktsvekkende angrep på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen i kronikk og utspill forrige uke, sammen med partikollega Sylvi Listhaug. Alvorlig ment eller valgflesk, vi må uansett reagere når slike uttalelser kommer fra en statsråd. De rokker ved grunnmuren i den norske og europeiske rettsordenen.

1 - 30 av 31
1 2

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.