Klipp fra media

Filter: 2019

– Et kritisk veiskille i forholdet mellom USA og Kina

DN | 09.12.2019

Verdensøkonomien går inn i en av årets viktigste uker. President Donald Trump vurderer en opptrapping av handelskrigen. Kinas USA-ambassadør advarer mot «farlig retorikk».

Med et slikt bakteppe var det mange som var nervøse før møtet

Adresseavisen+ (meninger) | 09.12.2019

Kommentar av Randi Ness (tidl. rådgiver for NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg): De møttes bare i tre timer, Natos statsledere. Men slik forholdene er i verden, var det tre viktige timer.

Norge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering (HDR2019)

ABC nyheter (NTB) | 09.12.2019

Der verden tidligere har forsøkt å håndtere kriser som sult, fattigdom og sykdom, er det nå en rekke andre faktorer som også bidrar til at forskjellene øker mellom rike og fattige land. I land med svært høy menneskelig utvikling vokser andelen bredbånd-abonnenter 15 ganger raskere enn i land med lav menneskelig utvikling. Samtidig vokser andelen voksne med høyere utdanning seks ganger raskere.

Kroken på døren for WTO? Appelldomstolen legges ned.

Aftenposten (meninger) | 09.12.2019

Kronikk av Hildegunn Kyvik Nordås (Forsker I, NUPI): Kan WTO fungere uten et tvisteløsningsorgan? Det får vi snart vite, for den 11. desember legger appelldomstolen i WTO ned virksomheten. Krisen har oppstått fordi Trump-administrasjonen nekter å godkjenne nye dommere. Den 10. desember er det bare én igjen, og da er det slutt. Tvisteløsningsorganet med tilhørende appellinstans har vært WTOs største suksess.

Det kan bli katastrofe å kutte disse kostnadene

DN+ (meninger) | 09.12.2019

Kommentar av Terje Erikstad: Bankene bruker stadig mer penger på å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering. Det er vel anvendte penger.

De tre største bankene i Norge har brukt over 15 milliarder kroner på å bekjempe økonomisk kriminalitet

DN+ | 09.12.2019

Nå begynner det høye kostnadsnivået å bekymre investorene. – Hvis det blir for dyrt å tilpasse seg alle lover og regler, vil man måtte stenge butikken, sier forvalter Hans Thrane Nielsen.

Oppslagsverker kårer årets ord: Klimaendringer og en tegnefilmfigur preger valgene

Aftenposten | 09.12.2019

To oppslagsverker har hittil kåret årets ord. Begge har klima som en inspirasjonskilde.

Dette savner Greta (16)

Dagbladet | 09.12.2019

Den svenske klimaaktivisten er for tiden i Madrid, der hun deltar på FNs klimakonferanse med 20 000 klimadelegater fra hele verden. I et intervju med Aftonbladet forteller hun at hun aldri har følt på et så stort pressetrykk som nå.

Norske klimaresultater er bedre enn sitt rykte

Dagbladet (meninger) | 09.12.2019

Kommentar av Mats Kirkebirkeland (rådgiver i Civita og vararepresentant til Stortinget for Høyre): Norsk klimapolitikk er ikke er bra nok. Likevel viser den nyanser i klimastatistikken som gir et litt annet bilde enn det som ofte tegnes i klimadebatten. Statistikken om klimagassutslipp per krone fortjener derfor mer oppmerksomhet når noen påstår at vårt markedsbaserte økonomiske system ikke kan håndtere klimaproblemet. Sist ut med denne påstanden var Thomas Hylland Eriksen i Aftenposten 23.november.

Klimakvotene må ikke bli en sovepute

Aftenposten (meninger) | 09.12.2019

Lederkommentar: Regjeringen vil sette av tre millioner utslippskvoter i en reserve i tilfelle Norge ikke når klimamålene. Det er Arbeiderpartiet (Ap) og SV imot. De to opposisjonspartiene krever at kvotene må slettes. Opposisjonen frykter at Høyre og Frp vil bruke kvotene til å svekke innsatsen for å kutte i utslipp i Norge. Ap og SV har ikke flertallet med seg når saken behandles på Stortinget onsdag denne uken. Dermed blir forslaget med all sannsynlighet stemt ned.

Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter

ABC nyheter (NTB) | 09.12.2019

Ap og SV går imot regjeringens plan om å sette av tre millioner utslippskvoter i en reserve i tilfelle Norge ikke når klimamålene

Verdens våpensalg fortsetter å øke

ABC nyheter (NTB) | 09.12.2019

Våpenindustrien omsetter for stadig mer. I fjor økte verdens hundre største forsvarsselskaper salget med 4,6 prosent, opp til 3.800 milliarder kroner.

– Fredsprisvinneren har inspirert meg

NRK nyheter | 09.12.2019

Idile Imana har startet egen butikk og kaffebar på landsbygda i Etiopia, men drømmen hennes stopper ikke der. Takket være årets fredsprisvinner har hun blitt inspirert til å sikte enda høyere.

FN om utviklingen i Iran: – Ekstremt skremmende

TV2 (NTB) | 09.12.2019

FNs høykommissær for menneskerettigheter forteller om videoer som viser iranske sikkerhetsstyrker skyte med automatvåpen mot demonstranter som prøver å flykte.

Blodig helg i Irak i krise

Klassekampen | 09.12.2019

Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.

Svenske penger til irakisk minister

DN+ (meninger) | 09.12.2019

Kommentar av Mah-Rukh Ali (forfatter og kommunikasjons- og samfunnssjef i Care Norge): Nylig oppdaget svenske myndigheter at al-Shammari og al-Adeli er en og samme mann, men med to svært så ulike liv. Nå er den irakiske ministeren mistenkt for trygdesvindel fordi han har mottatt velferdsgoder i Sverige, slik som barne- og bostøttebidrag, selv om han har bodd i Irak. Ifølge Aftonbladet har han tidligere også mottatt sykepenger, fordi han hevdet at han ikke var i stand til å jobbe. 

Rundt 200 syrere får forlate al-Hol

ABC nyheter (NTB) | 09.12.2019

Om lag 200 syrere fikk søndag begynne reisen hjem fra al-Hol-leiren nordøst i Syria, opplyser en kurdisk tjenestemann.

Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia

ABC nyheter (NTB) | 09.12.2019

Det vil ikke lenger stilles krav til å ha egne innganger for kvinner og menn på restauranter og kafeer i Saudi-Arabia, opplyser myndighetene i landet.

Et halvt år siden demonstrasjonene brøt ut: Flere hundre tusen i Hongkongs gater.

NRK nyheter | 09.12.2019

Politiet i Hongkong pågrep elleve personer for ulovlig våpenbesittelse i forkant av demonstrasjonene, som foreløpig har gått rolig for seg.

Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging

ABC nyheter (NTB) | 09.12.2019

Brasils miljøminister Ricardo Salles sier landet ikke klarer å forhindre avskogingen av Amazonas uten støtte fra rike land.

NATO og Kina

VG (meninger) | 08.12.2019

Lederkommentar: For første gang sto Kina denne uken på dagsorden da NATO-landenes ledere møttes. Det er på høy tid. Kinas vekst utfordrer de allierte.

Nobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene

ABC nyheter (NTB) | 08.12.2019

Årets nobelprisvinnere holdt lørdag pressekonferanse i Stockholm. Nobelprisvinnerne understreket alle viktigheten av å håndtere klimaendringene på riktig måte.

Vidar Helgesen (H) og Kristin Halvorsen (SV) går sammen for å påvirke Ap og Høyres klimapolitikk

Aftenposten | 08.12.2019

WWF, Civita og Norsk klimastiftelse setter ned utvalg for å påvirke klimapolitikken til Ap og Høyre. Utvalget inkluderer flere fagøkonomer og politikere fra ulike partier – men ingen fra fagbevegelsen eller MDG.

Færre migranter drukner i Middelhavet. Halvert siden i fjor.

Aftenposten | 08.12.2019

Færre drukner i forsøket på å nå Europa. Men flukten fra Libya er fremdeles ekstremt farlig.

Norsk-eritreere demonstrerte mot regimevennlig møte i Bergen

NRK nyheter | 08.12.2019

Norsk-eritreere som ikke vil støtte diktatoren i hjemlandet opplever å bli kastet ut av Den eritreiske forening. Lørdag demonstrerte flere av dem mot et lukket møte for tilhengere av regimet i Bergen.

Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza

ABC nyheter (NTB) | 08.12.2019

Israelske luftstyrker bombet søndag morgen mål inne i Gaza som et svar på at tre raketter var blitt skutt mot byer inne i Israel tidligere på natten.

Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene

ABC nyheter (NTB) | 08.12.2019

Irans president Hassan Rouhani fastslo i landets nasjonalforsamling at statsbudsjettet er preget av motstand mot de amerikanske sanksjonene.

Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig

ABC nyheter (NTB) | 08.12.2019

Den israelske utenriksministeren sier at Israel vil gjennomføre bombeangrep mot Iran hvis det må til for å hindre Irans mulighet til å produsere atomvåpen.

Kraftig opptrapping av krisen i Irak

Aftenposten (NTB/AFP/AP) | 08.12.2019

Drapene på demonstranter i Bagdad og lørdagens droneangrep mot den mektige sjialederen Muqtada al-Sadrs hjem markerer en kraftig opptrapping av krisen i Irak.

SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria

ABC nyheter (NTB) | 08.12.2019

Minst 20 sivile er drept i russiske og syriske luftangrep i Idlib-provinsen i Syria, melder en observatørgruppe.

1 - 30 av 10405
1 2 3 4 5 6 .... 343 344 345 346 347

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.