Klipp fra media

Filter: 2019

NUPI-forsker om militæroperasjon i Iran: - Norge bør holde seg unna

VG | 20.08.2019

Hvis regjeringen sier ja til å delta i en amerikansk-ledet militæroperasjon i Persiabukta, kan det bli en snubletråd som fører oss inn i en krig vi helst vil unngå, sier Sverre Lodgaard til VG.

Folkeretten i Persiabukta

Klassekampen+ (meninger) | 20.08.2019

Kronikk av Geir Ulfstein (jusprofessor, UiO): Vi venter på om det blir noen alliert aksjon for å beskytte skipsfarten i Persiabukta, og om den blir USA-ledet eller europeisk. Storbritannias nye regjering vil støtte en amerikansk aksjon, mens de øvrige europeiske statene nødig vil bli sett som støttespillere for USAs aggressive politikk overfor Iran. Men ved siden av slike politiske argumenter, er det også viktige folkerettslige betenkeligheter med norsk deltakelse i en slik aksjon, enten den er amerikansk eller europeisk ledet.

Lov, orden og rasjonalitet er folkets vilje i Hongkong

Aftenposten (meninger) | 20.08.2019

Kommentar av Yi Xianliang (Kinas ambassadær i Norge): Enkelte utenlandske krefter, til og med diplomatiske aktører, har spilt en skammelig rolle i å eskalere situasjonen.

«Tropenes Trump» med flere angrep mot Norge: - Han er en risiko

Dagbladet | 20.08.2019

- Hvorfor skulle et annet land ønske å håndtere enda en Trump? Du må forholde deg til Trump fordi han leder USA. Men det er ingen grunn til å håndtere en til. Brasil er ikke så viktig. Vi er ikke essensielle, sier Thomas Traumann, kommentator og tidligere politiker, til The Guardian i kjølvannet av at Norge skrudde igjen pengekrana.

Brasils president med blodig hvalvideo i utfall mot Norge etter stans i regnskogstøtten

Aftenposten (NTB) | 20.08.2019

Brasils president Jair Bolsonaro har lagt ut video av brutal tradisjonell hvalfangst, trolig på Færøyene, og knytter fangsten til Norge.

Brasils president anklager Norge for blodige hvaldrap

NRK nyheter | 20.08.2019

Brasils president Jair Bolsonaro anklager Norge for hvaldrap, og har lagt ut en video på Twitter, som viser en brutal hvalfangst. Men filmen er fra Færøyene.

Millioner av afghanske barn nektes skolegang (bistand)

Aftenposten | 20.08.2019

I Afghanistan fører krig, fattigdom og diskriminering til at millioner barn nektes skolegang. Det skjer til tross for at Norge og allierte har investert enorme summer i sivil bistand gjennom mange år.

La havet være i fred

Dagbladet (meninger) | 20.08.2019

Kommentar av Ola Magnussen Rydje: Klimakrisen er et dødelig fenomen for havet, men det er også både plast og den massive utbyggingen av kystområder. Begge deler er dypt problematisk og må tas på største alvor.

FN slår matalarm – sjømat kan være løsningen

Adresseavisen (meninger) | 20.08.2019

Kronikk av Øyvind Fylling-Jensen (Adm. dir. i NOFIMA) og Vegar Johansen (Adm. dir. i Sintef Ocean): Tidlig i august slo FNs klimapanel IPCC alarm og pekte på hvordan landbruket påvirker og rammes av klimaendringene. Sentrale tilrådninger i rapporten er å redusere matsvinn og å skifte til et mer plantebasert kosthold. Dessverre får mulighetene fra marint oppdrett og akvakultur ikke det fokus det burde.

Forskere: Klimaendringer bidrar til torskekrise

NRK nyheter (NTB) | 20.08.2019

Klimaendringene er en viktig grunn til årets torskekrise, ifølge havforskere. Nå dør trolig torsken utenfor Sør-Norge på grunn av matmangel som følge av klimaendringer.

En av fire bor på steder med høy risiko for vannmangel

ABC nyheter (forskning.no) | 20.08.2019

17 land bruker i dag mer enn 80 prosent av sin årlige vannforsyning, viser nye analyser.

Varmerekorder i en istid

Dagsavisen (debatt) | 20.08.2019

Kommentar av Trond Hofvind (tidl. lærer og ungdomsklubbarbeider): – Å unngå globalt klimakaos vil kreve en endring av samfunnet og verdensøkonomien i en skala aldri tidligere sett, het det i rapporten fra FNs klimapanels oktober 2018. Det har allerede gått ett år.

I bomkrisens kjerne ligger et nullvekstmål

DN+ (meninger) | 20.08.2019

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Ja eller nei til flere biler inn i byene? Det er smertepunktet.

Ny skolestreik for klimaet 30. august

ABC nyheter (NTB) | 20.08.2019

Miljø må være den viktigste saken i kommune- og fylkestingsvalget, krever arrangørene av en ny skolestreik 30. august.

29-åringen spiser bare planter som kan dyrkes bærekraftig i Norge

Aftenposten (BT) | 20.08.2019

– Favorittplanten min er brennesle, sier Benedicte Brun (29).

USAs mørke historie

Dagsavisen (debatt) | 20.08.2019

Kronikk av Bjørn Hansen: Nøyaktig 400 år siden slaveriet ble innført står kampen om borgerrettigheter over deler av USA.

FNs flyktningorganisasjon spådde et hav av blod. Det motsatte skjedde.

DN+ (meninger) | 20.08.2019

Kommentar av Kjetil Wiedswang: Ifølge en undersøkelse fra Afrobarometer tidligere i år, har flere enn hver tredje innbygger i Afrika vurdert å emigrere, av dem 27 prosent til Europa. Det vil si at rundt 100 millioner afrikanere kan tenke seg å ta turen nordover. Europeiske velgere vil hindre at dette skjer. Å redde liv til havs er både en humanitær og juridisk plikt. Å foreta seg noe som øker muligheten for at flere – og potensielt svært mange flere – legger ut på den farlige reisen over havet, med tilsvarende økning i antall døde, kan umulig være god humanitær politikk.

Betalar Marokko for å halde migrantar unna Europa

Vårt Land+ | 20.08.2019

Tyrkia er EUs grensevakt i aust. No blar EU opp milliardar for at Marokko skal stoppe ruta vest i Middelhavet. Også Norge yter ein skjerv.

Siv Jensen om snikislamisering: – Nå synes jeg du tuller

NRK nyheter | 20.08.2019

Hun sa det er viktig at Frp har hånden på rattet i innvanderingspolitikken. – Er det på grunn av deg at det ikke foregår mye snikislamisering lenger? – Nå synes jeg du tuller. Grunnen til at vi har fått kontroll med asyl- og innvandringstilstrømningen er at Frp har strammet inn, sa Jensen.

Muslimfiendtlighet og en gryende tverrpolitisk enighet

Aftenposten (meninger) | 20.08.2019

Kronikk av Cora Alexa Døving (Forsker I, HL-senteret) og Claudia Lenz (Forsker, HL-senteret og professor, MF): Ekstremisme og terrorisme er viktige referanser. Men det kan også gjøre oss blinde for andre former for fiendtlighet.

Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat

Dagbladet (meninger) | 20.08.2019

Kommentar av stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H): All form for rasisme, etnisk og religiøs diskriminering er rett og slett helt uakseptabel. Vi har alle et ansvar for å beskytte hverandre, ikke minst alle våre minoriteter. Regjeringen har allerede jobbet en stund for å få til en ny nasjonal handlingsplan mot rasisme og etnisk og religiøs diskriminering der alle tiltakene ses i sammenheng. 

Er jeg muslimhater, mon tro?

Klassekampen+ (meninger) | 20.08.2019

Kommentar av Jan Evensmo (Oslo): Begrepet ‘muslimhat’ er daglig i avisoverskriftene, som om det faktisk eksisterer. Men jeg tror ikke mennesker i dette landet går rundt og hater. De ser og hører og undres og trekker konklusjoner og blir kanskje bekymret og utilpass, hver på sitt personlige grunnlag. Men de hater ingen. Selv er jeg oppgitt over at religionenes makt synes å være økende, i en tid der rasjonell tenkning burde stått solid. 

Tyskland henter hjem flere barn av IS-krigere

NRK nyheter (NTP/AP/AFP) | 20.08.2019

Fire tyske barn av IS-krigere som har sittet i en flyktningleir i Syria, ble hentet ut mandag. Tyskland jobber med å hente flere barn tilbake til hjemlandet.

Håpet svinner

Dagsavisen (debatt) | 20.08.2019

Lederkommentar: Om fredsprosessen skal lykkes, må den også forankres på afghansk nivå, mellom aktører i Afghanistan. Angrep som det i helgen gjør det enda vanskeligere å ha tro på bedring for Afghanistan, og faren er at afghanerne selv, som brudgommen, mister troen. Likevel er det kun videre dialog som kan gi kime til håp.

Hasina (27) flyktet fra dødstrussel

Vårt Land+ | 20.08.2019

Det var med sterkt blandede følelser den afghanske flyktningen Hasina Shirzad (27) mandag markerte hjemlandets 100-årsdag for uavhengighet i sin nye hjemby Oslo.

IS styrker grepet i Afghanistan

Aftenposten (NTB/AP) | 20.08.2019

Den ytterliggående islamistgruppen IS blir stadig sterkere i Afghanistan, der de tok på seg ansvaret for helgens terrorangrep der 63 sivile ble drept.

Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen

Aftenposten (NTB) | 20.08.2019

Hongkongs regjeringssjef Carrie Lam sier hun håper søndagens fredelige demonstrasjoner er et tegn på en vei mot en avslutning på uroen.

Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong

Dagsavisen (NTB) | 20.08.2019

Twitter anklager Kina for å manipulere sosiale medier for å skape politisk uro og splittelse i Hongkong.

Mønstrer til mer uro

Klassekampen | 20.08.2019

Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.

– Oppfyller Modis agenda

Dagsavisen+ | 20.08.2019

Indias Kashmir-politikk må ses i sammenheng med resten av den hindunasjonalistiske regjeringens agenda, mener ekspert.

1 - 30 av 6697
1 2 3 4 5 6 .... 220 221 222 223 224

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.