Klipp fra media

Filter: 2019 debatt

Sjarm, karisma og kløkt: Derfor sendes akkurat denne mannen på Europa-turné

Nettavisen (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Mahmoud Farahmand: Mens det pågår en nokså sterk kamp mellom Iran og USA for å vinne Europas gunst sender Iran en av landets mest sjarmerende og karismatiske utenriksministere gjennom Irans moderne historie, Mohammad Javad Zarif, på turné. Da han ble utnevnt som minster mente flere i Washington at dette måtte anses som en olivengren fra Rouhani.

Diktaturet med det milde ansiktet

Aftenposten (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Therese Sollien: Først og fremst er Zarif her for å tale Irans sak om atomavtalen (JCPOA) og situasjonen i Hormuzstredet. USA har spurt en rekke allierte bidra for å sikre trafikken gjennom stredet, der mange oljetankere passerer daglig.

Lat oss seia nei

Klassekampen+ (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Ivar Jørdre (Antikrigsinitiativet, Bergen): Trump vil ha alliert flåtestyrke i Gulfen, og Storbritannia vil ha ei europeisk flåtestyrke der. Noreg har vorte spurt av USA om å delta, men har førebels ikkje svara. Det kjem nok eit svar snart, då kan me i Antikrigsinitiativet frykte eit ja, men sjølvsagt håpe eit nei. Det ser ut til at deler av media og regjeringa i Noreg kan tenkje seg å delta. Då vil Noreg vere med å auke spenninga i staden for å dempe ho.

Afrika og vårt nærvær (bistand)

Vårt Land (verdidebatt) | 24.08.2019

Kommentar av Asbjørn Eidhammer (tidligare ambassadør og evalueringsdirektør i Norad): Fleire utviklingstrekk gjer det nå nødvendig å revidere vårt bilde av det afrikanske kontinentet ennå ein gong. Carlos Lopes, tidlegare sjef for FNs økonomiske kommisjon for Afrika, peikar  i ei ny bok på at realitetssjekkinga er tilbake i debatten om Afrika. Forteljinga om Rising Africa bleiknar. Nyare studiar stiller spørsmål ved om den eksportleia modellen vil føre fram. Afrika må finne sin eigen modell, seier han. Eg meiner han har rett.

Myten om jordens lunger

Minerva+ (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Jan Arild Snoen: Hva har Kongehuset, VG, TV2 og NRK felles? De sprer den gamle myten om at regnskogene er «jordens lunger» og viktige for produksjon av oksygen.

Ikke rekordmange branner i Amazonas

Minerva+ (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Jan Arild Snoen: Det er mange flere branner i Amazonas enn i fjor, men de er ikke rekordmange, slik en rekke norske medier melder. NASA sier at antallet er omtrent gjennomsnittlig for de siste femten år.

Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av

ABC nyheter (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Elisabeth Bergskaug: Hvor lenge skal verden fortsette å sette økonomisk, egoistisk og kortsiktig vinning foran fellesskapets beste?

– Vi prioriterer kjøtt å spise, fremfor luft å puste i

VG (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Mia Frogner (driver nettstedet Green Bonanza): Brasil ønsker ikke lenger bremse avskoget av Amazonas. Verdens største og viktigste grønne lunge. Fordi jorda kan brukes til for til kjøttproduksjon.

Bind ham til regnskogen

Dagbladet (meninger) | 24.08.2019

Lederkommentar: Norge har signert en frihandelsavtale med Brasil på verst tenkelige tidspunkt. Den må stoppes i Stortinget, og endres, slik at den tvinger Brasil til å ta vare på Amazonas.

Norge må rydde i eget reir

Dagbladet (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Eivind Trædal: Brasils skoger er et internasjonalt anliggende. Men vi må anerkjenne at vår oljeutvinning også er det.

Om å se bjelken i vårt eget øye

Klassekampen+ (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Helge Hognestad (teolog og prest): Brasils president Bolsonaro er blitt kritisert blant annet av norske myndigheter for at han tillater stor hogst i skogene i Amazonas. Han ødelegger med det jordklodens «lunger», og Norge trekker tilbake bidraget til regnskogfondet som skulle redde regnskogen. Bolsonaro svarer at Norge har ingenting å fare med, vi som tillater stor oljeproduksjon og dermed sørger for stadig større utslipp av nettopp CO2. Bolsonaro har selvsagt rett. 

Presidenten har rett: Brasil råder over Amazonas. Det betyr ikke at resten av verden må holde kjeft.

Aftenposten (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Øystein Kløvstad Langberg: Dere har ødelagt deres egne økosystemer», har Bolsonaro uttalt. Han har selvfølgelig rett i at store deler av Amazonas tilhører Brasil. Han har også rett i at mange vestlige land har fullt av svin på skogen når det gjelder klimautslipp, avskoging og andre miljøødeleggelser. Men han tar feil når han hevder at det som skjer i Amazonas, kun er et indre anliggende.

Verdens lunger brenner

Dagsavisen (debatt) | 24.08.2019

Lederkommentar: Alarmen går. Tusenvis av branner herjer nå Brasils regnskoger, som er på størrelse med halve Europa.

Denne røyken er et dramatisk signal for kloden

Vårt Land (verdidebatt) | 24.08.2019

Kommentar av Geir Ove Fonn: Brannene i Amazonas kan være et forvarsel om kollaps for verdens viktigste økosystem. Det innebærer enda et potensielt vippepunkt for en klimatruet klode.

Bolsonarismen – og oss

Klassekampen+ (meninger) | 24.08.2019

Kronikk av Eliane Brum (brasiliansk journalist og forfatter): Amazonas er verdens sentrum. Akkurat nå, når jorda gjennomgår klimakollaps, fins det ikke noe viktigere sted. Skjønner vi ikke dette, klarer vi ikke å møte utfordringen.

Brasil i brann

Klassekampen (meninger) | 24.08.2019

Lederkommentar av Mari Skurdal: Den grådige utnyttelsen av naturen brannene legger til rette for, er et resultat av storkapitalens politiske gjennomslag. For Norges del bør det også være en vekker at vi har gjort vårt eget land- og havbruk så avhengig av brasiliansk soya. Det kan være en av grunnene til at regjeringen avviser å bruke forhandlingene om en ny frihandelsavtale med søramerikanerne til å kreve vern av regnskogen.

Matvarehjelp kan bidra til å skape fred

Vårt Land (verdidebatt) | 24.08.2019

Kommentar av David Beasley (Eksekutivdirektør, FNs matvareprogram) og Martha Rubiano Skretteberg, generalsekretær (Caritas Norge): Mennesker som sulter bor hovedsakelig i områder preget av konflikt. Etter et tiår med fremgang, har antallet mennesker som sulter økt for tredje år på rad.

Verdens mest skitne industrier forurenser politikken

ABC nyheter (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av George Monbiot (Spaltist i The Guardian): Det som teller i forsøket på å hindre økt global oppvarming er ikke alle de gode tingene vi starter å gjøre, men de dårlige tingene vi slutter med. Å legge ned fossil infrastruktur krever myndighetenes innblanding. I mange nasjoner jobber imidlertid ikke myndighetene for å beskytte menneskeheten fra den eksistensielle trusselen fra fossilt brennstoff. I stedet jobber de for å beskytte olje-, kull- og gassindustrien fra den eksistensielle trusselen fra offentlige protester. 

Hekser og profitt

DN+ (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Victor D. Norman (Professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole): Skal vi tro Blom, var den lille istid derfor til syvende og sist en suksesshistorie. Har dette overføringsverdi til vår tids klimakrise? Bør vi bare overlate til kreative innovatører og profitthungrige bedrifter og investorer å utnytte de mulighetene som ligger i oppvarming og issmelting og ørkenspredning og folk på flukt? Svaret er selvfølgelig nei, og av i hvert fall to grunner.

Bompengene var ikke det viktige

VG (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Astrid Meland: Krisen i regjeringen handlet ikke om bilister og miljø. Det ble et spørsmål om ære.

Den virkelige klimakonspirasjonen

VG (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Arild Hermstad (MDG): FrP forsøker å spille på gamle konspirasjonsteorier i valgkampen. I virkeligheten er de selv offer for en sammensvergelse som foregår for åpen scene, mellom pengesterke interesser og politikere som nekter å lytte til forskning.  

Bilsyk

Klassekampen+ (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Christian Lycke: Vi bygger landet grått. Regjeringens plan for transportsektoren motarbeider alle mål i klima- og miljøpolitikken ved å budsjettere 667 milliarder til veiprosjekter. Byggeindustrien og planleggere må tøyle sin egen ekspansjon ved å se på arealnøytrale løsninger.

Klimahåp

Vårt Land (verdidebatt) | 24.08.2019

Kommentar av Berit Hagen Agøy (Generalsekretær i Mellomkirkelig Råd for Den norske kirke): Snakker kirkefolk for lettvint om håp i klimakrisen? «Det viktigste vi som kirker kan bidra med er håp». Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg selv har sagt dette eller hørt andre si det. Kirken må oppmuntre og gi våre barn og barnebarn framtidshåp. Noen ganger blir ordene svulstige, og vi kan si slikt som at fordi Kristus overvant dødskreftene, lever vi i oppstand­elsens kraft. Derfor kan vi håndtere klimakrisen. Vi lever i håpet.

Facebook er en samfunnsfiende

Stavanger Aftenblad (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Sven Egil Omdal: Konsekvensen er at de som ønsker å bruke sosiale medier til å fremme hat eller ødelegge samfunnet, får mest valuta for pengene de bruker på Facebook. Det fikk rohingyaene i Myanmar virkelig merke. For to år siden flyktet over en halv million av dem, etter en flodbølge av trusler. Leger uten grenseropplyser at 6700 flyktninger ble drept i løpet av én måned. 

En handlingsplan mot muslimhat ønskes velkommen

Nettavisen (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Akhtar Chaudhry: Manshaus lyktes der Breivik mislyktes: Endelig erkjennes det på regjeringsnivå at det er behov for tiltak mot muslimhat i Norge.

Skal vi respektere våre gjester eller skal våre gjester respektere oss?

Nettavisen (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Dana Manouchehri (generalsekretær LIM): Det sies at «man viser respekt for sin vert når man er gjest!» men denne uka møtte denne påstanden seg selv i døren.

Større respekt for islam enn for likestilling

Dagbladet (meninger) | 24.08.2019

Kommentar av Kjetil Rolness (sosialog og skribent): To nye håndhilsesaker viser at feminisme og likestilling er viktig. Men bare inntil ett punkt.

Migrasjonsforskningens politisk korrekte skjevhet

Morgenbladet+ (meninger) | 24.08.2019

Kronikk av Helge Hiram Jensen (Førsteamanuensis i politikk og påvirkning ved Høyskolen Kristiania) og Geir Tore Brenne (Sosiolog og underviser ved Høyskolen Kristiania nettstudier): Stortingsrepresentant Jon Helgheim fra Frp mener migrasjonsforskningen ignorerer spørsmål som er relevante for såkalte innvandringsskeptikere. Som migrasjonsforskere er vi enige: Det er for mye politisk korrekt selvsensur blant migrasjonsforskere. Men vår kritikk er innvandringsliberalistisk. En rekke positive sider ved innvandring er forskningsmessig underbelyst. 

Hvis USA svekker kravene til finans­indu­strien, vil hele verden igjen kunne bli sittende med regningen

Stavanger Aftenblad (meninger) | 23.08.2019

Lederkommentar: Et av de viktigste resultatene av den globale finanskrisen som startet i USA i 2008, var de lovendringene som tok sikte på å redusere risikoen for at noe liknende skulle skje igjen. Disse lovendringene innebar blant annet skjerpede krav til bankenes egenkapital, som skulle hindre at bankene tok for høy risiko.

TISA og TTIPs i keiserens nye klær

Nationen (meninger) | 23.08.2019

Kommentar av Isabell Dahl (masterstudent ved Universitetet i Bergen, styremedlem i Bergen Sp): I 2016 protesterte befolkningen i hele Europa, også i Norge, mot handelsavtalene TTIP og TISA for å stoppe overgrep fra multinasjonale investorer. I år, mens vi forbereder oss til lokalvalget her hjemme, og på tross for store motstander mot "bedriftsdomstolene" verden over, arbeider EU intents for en verdensdomstol (MIC). Forhandlingene pågår i FNs kommisjon for internasjonal handel (UNCITRAL).

1 - 30 av 2562
1 2 3 4 5 6 .... 82 83 84 85 86

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.