Klipp fra media

Filter: Januar 2020

De som betaler for handelskrigen

Morgenbladet+ | 31.01.2020

Det er først og fremst amerikanske forbrukere og næringsliv som betaler for Trumps tollsatser på kinesiske varer.

Vil kneble frie ytringer

VG (meninger) | 31.01.2020

Lederkommentar: Kinas reaksjon på en dansk karikaturtegning er svært illustrerende. Kina krever en offisiell unnskyldning etter at Jyllands-Posten publiserte en tegning som viser Folkerepublikkens røde flagg med viruspartikler i stedet for de vanlige gule stjernene.

Nå begynner ryddejobben (havtiåret)

Klassekampen | 31.01.2020

Havet er både verdens søppeldunk og utpekt som et mye viktigere matfat i framtida. Nå forberedes det internasjonale havtiåret, som skal redde verdens hav fra kollaps.

Uten havet ville den globale oppvarmingen vært mye høyere. Ulempen er at havet nå varmes opp i høyt tempo.

Aftenposten | 31.01.2020

Havet absorberer 93 prosent av den globale oppvarmingen. Men i fjor ble det ny varmerekord i verdenshavene.

Dommedags-isbreen smelter

Dagbladet (klima) | 31.01.2020

Forskerne frykter massiv havnivåstigning når Thwaites-isbreen går i oppløsningen. Kan det stoppes?

Med Gro som ledestjerne

Dagsavisen (debatt) | 31.01.2020

Kommentar av Kjell Werner (ansvarlig redaktør, ANB): Vindkraft pluss fangst og lagring av CO2 må være en del av klimaløsningen. Dette vil blant annet være grepet som gjør at vi fortsatt kan lage stål, aluminium og sement. Ny teknologi må utvikles, og da må det satses på kompetanse blant ansatte, både dagens og morgendagens. Den nordiske arbeiderbevegelsen må la fine ord bli til konkret handling. Det trengs kraftfulle tiltak. Den gylne middelvei er ikke god nok, skal vi tro Gro Harlem Brundtland. Og det bør vi.

Vil ha brei avtale om klimakutt – så lenge veksten får halde fram

NRK nyheter | 31.01.2020

Regjeringa lovar klimatiltak for å nå utsleppsmåla i 2030. Dei tre regjeringspartia vil gjerne ha ein brei politisk avtale om klimakutta. Men det er eitt vilkår: Den økonomiske veksten skal ikkje stoppe opp.

Havforskning viser at iskanten trekker sørover

ABC nyheter (NTB) | 31.01.2020

Barentshavet har blitt kjøligere og iskanten har trukket sørover de siste årene, fastslår Havforskningsinstituttet.

Regjeringspartiene i iskant-møte på Stortinget

ABC nyheter (NTB) | 31.01.2020

Grensen for oljevirksomhet må trekkes sørover, krever Venstres Ketil Kjenseth. Regjeringspartiet hadde torsdag et lukket møte med forskere om saken.

Kampen om iskanten: Dette handler konflikten om

Dagsavisen | 31.01.2020

Hva er egentlig iskanten og hvorfor er den så viktig? Her er alt du trenger å vite om dette omstridte området i nord.

Oljenæringen bør ikke kutte utslipp

Morgenbladet (meninger) | 31.01.2020

Kronikk av Teodro Bruu (talsperson i Grønn ungdom): Equinors planer om å kutte utslipp fra oljeproduksjonen kan være det verste som har skjedd for klima i Norge på lang tid. Det er bare oljelobbyen som vinner på at klimadebatten stadig sporer av. Problemet er olja og gassen i seg selv, ikke hvor langs kysten den produseres eller hvor lave utslipp selve produksjonen av den har.

Skal norsk natur ofres for Tysklands store klimatabbe?

Nettavisen (meninger) | 31.01.2020

Kommentar av Kjell-Magne Rystad: Kraftkabler til utlandet medfører at norsk vindkraft inngår i et europeisk kraftmarked. Dermed ofres norsk natur blant annet for å erstatte tysk atomkraft.

Vind eller vann for norsk industri?

Stavanger Aftenblad (meninger) | 31.01.2020

Kommentar av Steffen Høiland (Leder, LO i Nord Rogaland): Som kjent er det stor skepsis knyttet til den sterkt økende vindkraftutbygging i vår vakre natur. Nesten alt vindkraft som bygges ut, eies av utenlandsk storkapital.

Klimakur bør skape en bedre debatt

Adresseavisen (meninger) | 31.01.2020

Lederkommentar: I dag legges rapporten «Klimakur 2030» fram. Den bør gi oss mulighet til å føre en bedre diskusjon om hvordan norske klimakutt skal gjennomføres enn vi har klart så langt.

Forbered deg på klimakur: Kjøtt kan bli dyrere

Vårt Land | 31.01.2020

Avgift på rødt kjøtt kan være et av de billigste og mest effektive tiltakene for å få de norske utslippene ned de neste ti årene.

Å prøve på ordentlig

Klassekampen+ | 31.01.2020

Noen lar seg dypt prege av klima- og miljøkrisen. Andre lever tilsynelatende fullstendig uaffektert. Hvordan kan vi møte hverandre i dette?

Hører Europa gråten fra Moria?

Nettavisen (meninger) | 31.01.2020

Kommentar av Guri Waalen Borch (master i Peace and Conflict Transformation fra Universitetet i Tromsø): Et gråtende barn løper fortvilet rundt i leiren Moria på den greske øya Lesvos. Alene. Rundt ham ser vi søppel, stein, grus og falleferdige sommertelt. Snart kommer vinteren.

Hellas vil bygge barriere til havs mot migranter

Aftenposten (NTB) | 31.01.2020

Hellas vil bygge en 2,7 kilometer lang flytende barriere for å hindre flyktninger og migranter fra å gå i land på øya Lesbos.

Høyre garanterer: Null liberalisering av innvandringspolitikken

VG | 31.01.2020

På vegne av Erna Solberg og resten av Høyre-ledelsen, kommer Torbjørn Røe Isaksen nå med en garanti: Regjeringen kommer til å føre en minst like restriktiv innvandringspolitikk uten Frp i regjering.

Rune Gerhardsens utspill ble et vannskille: Det var slemt å være for snill (innvandring)

Morgenbladet (meninger) | 31.01.2020

Kommentar av Grete Brochmann (Professor i sosiologi): For oss som har jobbet med innvandringshistorien, fremstår «snillisme»-utspillet til Gerhardsen som et slags vendepunkt i det offentlige ordskiftet. Sammen med samfunnsviter Ottar Brox’ bok samme år – Jeg er ikke rasist, men … – satte utspillet dagsorden for årene som fulgte. Begge var opptatt av polariseringen som eksisterte på innvandringsfeltet – også den gangen – og begge ønsket å slå en kile inn i dette skismaet. De kom begge fra den politiske venstresiden, og kunne derved utfordre det fastlåste mønsteret i den offentlige debatten.

Feil om familiegjenforening

Aftenposten (meninger) | 31.01.2020

Debatt av Ann-Magrit Austenå (generalsekretær i NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere): Sollien hevder at regjeringen Solberg står bak «knapt noen innstramninger i familiegjenforeningsreglene». Med all respekt: Hva vet Sollien om dette? NOAS har høsten 2019, i samarbeid ned UNHCR, sammenlignet adgangen til familiegjenforening i Skandinavia. Norge har i perioden 2015–2019 lagt desidert flest hindringer i veien for familiegjenforening for flyktninger.

Fristilt Frp gikk rett i klinsj med Erna Solberg – til direkte angrep om IS-kvinnen

Vårt Land | 31.01.2020

Første dagen på jobben i opposisjon gikk Frp rett i konfrontasjon med statsministeren. Jon Helgheim stilte henne til veggs om hvor sykt IS-kvinnens barn er.

Stoltenberg mener Nato kan gjøre mer i Midtøsten

ABC nyheter (NTB) | 31.01.2020

Natos generalsekretær er positiv til USAs president Donad Trumps oppfordring om at Nato må gjøre mer i Midtøsten, men ikke i form av store kampoperasjoner.

Århundrets verste avtale

Vårt Land (verdidebatt) | 31.01.2020

Kommentar av Øystein Magelssen (generalsekretær KFUK-KFUM Norge) og Fredrik Glad-Gjernes (daglig leder KFUK-KFUM Global): I går kom den endelig. Avtalen som Donald Trump over en lengre periode har referert til som «århundrets avtale» - en avtale som skal sikre fred mellom Israel og Palestina. Det er bare et problem, nemlig at én av to parter ikke deltok i det som dermed ikke kan kalles reelle fredsforhandlinger.

Kan vi få en verdig norsk politikk, takk?

Klassekampen+ (meninger) | 31.01.2020

Kommentar av Alexander Fossen Lange (internasjonal leder i Sosialistisk Ungdom): For Norges del kommer fredsplanen på et interessant tidspunkt, nemlig en uke etter at Venstre-leder Trine Skei Grande slo fast at den nye regjeringen kom til å fortsette å styre på Granavolden-plattformen, der kun ett land nevnes, nemlig Israel. Med KrFs inntreden i regjering, skulle det kunne bli et poeng å bygge et enda bedre forhold til Israel, uten at statens grove folkeretts- og menneskerettighetsbrudd i det hele tatt nevnes.

Palestinere demonstrerer mot «fullstendig uansvarlig» fredsplan

NRK nyheter | 31.01.2020

Donald Trumps forslag til fredsplan har fått palestinere til å demonstrere mot det som oppfattes som en ensidig, proisraelsk plan. Det israelske militæret har satt inn forsterkninger i palestinske områder.

Mouda (76) har vært flyktning i over 70 år. Nå har hun gitt opp Palestina

VG | 31.01.2020

Mouda al Daarwish var fire år da hun og familien ble drevet ut av hjemmet sitt, da Israel ble opprettet i 1948. Mens datteren resignert bryter ut i gråt, sier hun til VG: – Jeg er et dødt menneske.

IMF med milliardpakke til Jordan

ABC nyheter (NTB) | 31.01.2020

Det internasjonale pengefondet (IMF) vil bidra med 12 milliarder kroner til Jordan de neste fire årene, for å stabilisere landets økonomi.

Irak gjenopptar militære operasjoner med USA

ABC nyheter (NTB) | 31.01.2020

Etter tre ukers pause gjenopptar Irak det militære samarbeidet med USA i kampen mot IS, opplyser forsvarsledelsen i landet.

FN-utsending hardt ut mot Libya-aktører

DN (NTB) | 31.01.2020

FNs spesialutsending til Libya, Ghassan Salame, anklager kyniske aktører i og utenfor Libya for å snakke om fred, samtidig som de bryter våpenblokaden.

1 - 30 av 1054
1 2 3 4 5 6 .... 32 33 34 35 36

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.