Klipp fra media

Filter: Februar 2020

Norge bør fronte fredsbevarende operasjoner

DN+ (meninger) | 29.02.2020

Kommentar av Håvard Hegre (Uppsala universitet og Prio) , Lisa Hultman (Uppsala universitet) og Håvard Mokleiv Nygård (Prio): Til tross for utbredte oppfatninger om det motsatte har en bred forskningslitteratur vist at fredsbevarende operasjoner er effektive i å skape og bevare fred. Norge bør lene seg på denne forskningen og posisjonere seg som en sterk stemme for slike operasjoner i kampen om et sete i FNs sikkerhetsråd. Dersom Norge får en plass, bør det jobbes målrettet for å øke bevilgningene til fredsbevarende operasjoner.

Rapport om bistand vekker oppsikt: Når pengene utbetales, stikker rike eliter av med enorme summer

Nettavisen | 29.02.2020

Rike eliter stikker av med bistandsmidler til fattige land. Det er den enkle konklusjonen på en forskningsrapport som Verdensbanken nylig offentliggjorde.

Greta Thunberg: - Lar oss ikke kneble

Dagbladet | 29.02.2020

Den svenske aktivisten talte fredag formiddag for britiske barn under en klimastreik i Bristol i Storbritannia. Sammen med barna gikk de i et demonstrasjonstog gjennom byen. Ifølge Sky News skal rundt 30 000 ha deltatt i demonstrasjonen.

Regjeringas feilslåtte klimanasjonalisme

VG (meninger) | 29.02.2020

Kommentar av stortingsrepresentant Jon Georg Dale (Frp): Det er brei politisk einigheit om at norske utslepp av klimagassar skal ned. Men i staden for å bruke dei mest effektive og billegaste verktøya for utsleppskutt, kappast regjeringa og den raudgrøne opposisjonen om å fronte feilstlått klimanasjonalisme.

Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre

ABC nyheter | 29.02.2020

– Ikke veldig sannsynlig scenario, sier Une Bastholm i MDG om å sitte i regjering med Høyre.

Et grønt tidsskille?

DN+ (meninger) | 29.02.2020

Kronikk av Jonas Gahr Støre (Ap-leder): At statene tar ansvar hver for seg, er bra, men ikke nok. Klimatrusselen er global. Tunge krefter virker nå for at politikken skal bli mindre internasjonal og mer nasjonal. Et viktig unntak fra dette er EU og ambisjonene i European Green Deal, som setter tydelige mål bygget på at statene utvikler løsninger sammen. Norge er en del av dette gjennom EØS. Det gir oss muligheter og drahjelp, til å lykkes med utslippskutt hjemme og salg av klimateknologi ute. Den muligheten må vi gripe.

Nå er strømmen billigere enn hva det koster vindkraftverkene å lage den

Dagsavisen | 29.02.2020

I februar har strømprisene ligget langt under det prisnivået som er nødvendig for å gjøre norsk vindkraft lønnsom.

Klimaregnestykket for Norge, vil kunne øke globale utslipp

Nationen (meninger) | 29.02.2020

Kommentar av Jana Midelfart Hoff (H) og Didrik Fasmer (Bonde og bystyrepolitiker, H): Norges klimagassregnskap er i dag basert på utslipp som kun skapes innenfor landets grenser. Vi mener denne feile regnemetoden, vil kunne medføre nedgang i norsk produksjon og industri, inklusive matproduksjon.

Dette klimatiltaket drep alt det kjem over

Bergens Tidende (meninger) | 29.02.2020

Kommentar av Morten Myksvoll: Høgre kan halde sitkagrana for seg sjølv. Her i vest vil me kvitte oss med den.

MDG: – Ny rullebane på Gardermoen må klimaprøves for retten

ABC nyheter | 29.02.2020

Avinor planlegger å bygge en tredje rullebane på Oslo Lufthavn Gardermoen. Flere stortingsforslag om å stanse planleggingsarbeidet har ikke fått flertall. MDG mener saken må prøves i retten.

Den verste splittelsen på 50 år

Adresseavisen+ (meninger) | 29.02.2020

Kommentar av Julie Brodtkorb: 50 år etter 68-generasjonens opprør ser vi en ny og sterk splittelse mellom generasjoner. Synet på klima krasjer mange norske søndagsmiddager.

Været er kaotisk, men klimaet er forutsigbart

Nettavisen (meninger) | 29.02.2020

Debatt av Roar Skålin (direktør ved Meteorologisk institutt): Det er riktig at været er kaotisk og vanskelig å forutsi lang tid i forveien, slik Gjertrud Røyland skriver i Nettavisen torsdag. Derimot kan vi beregne klimautviklingens store linjer.

Til klimafornekterne: Oppfør dere som voksne!

Aftenposten (meninger) | 29.02.2020

Sigrid Aanestad Moltumyr (18), fylkestyremedlem i Grønn Ungdom Vestland og kommunestyrerepresentant for MDG i Fjaler, på Si;D: Voksne mennesker som spyr ut hets og sjikane i kommentarfeltene. Velkommen til innsiden av «Folkeopprøret mot klimahysteriet».

Elitens selvtilfredse klima-forakt for vanlige folk

Nettavisen (meninger) | 29.02.2020

Kommentar av Erik Stephansen: Ja, alt tyder på at klimaendringene er menneskeskapte. Men nei, det er ingen grunn til å idiotforklare de som tviler.

Norsk industri trenger Miljøpartiet De Grønne

Minerva (meninger) | 29.02.2020

Debatt av Ask Ibsen Lindal (energipolitisk talsperson, MDG): Indsutri- og Næringspartiets leder, Owe Ingemann Waltherzøe, går skoene av seg når han med breie penselstrøk forsøker å male fanden på veggen i Minerva 24. februar. Sjelden har undertegnede lest verre aktiv vrangtolkning av et annet partis politikk enn i dette innlegget.

Derfor bør ikke Julian Assange utleveres til USA

Bergens Tidende (meninger) | 29.02.2020

Lederkommentar: Wikileaks-lederen må ha samme rettsvern som alle andre.

Aldri trygg

Klassekampen+ (meninger) | 29.02.2020

Kommentar av Fredrik S. Heffermehl (jurist og forfatter, initiativtaker for internasjonale jurister for Assange): I USA brukes loven som redskap for uretten. Under ti års forfølgelse av Julian Assange er det å bruke rettsapparatet til politiske forfølgelse utvidet til hele verden. Kan vi la USA være overordnet sheriff, dommer og fangevokter, for oss alle? Skal den som avslører eller kritiserer USA, ikke kunne føle seg trygg noe sted?

Gjengjeldelse

Klassekampen (meninger) | 29.02.2020

Kommentar av Mari Skurdal: De fleste presse- og ytringsfrihetsorganisasjoner er samstemte i sin kritikk av straffeforfølgelsen av Julian Assange. Dersom han utleveres til USA og dømmes etter spionasjeloven for de viktige og epokegjørende avsløringene av amerikanske krigsforbrytelser i 2010, vil det sette pressefriheten tilbake over hele verden. En slik dom betyr at ingen som avslører USAs maktovergrep, er trygge, uansett hvor de befinner seg.

Globalist eller nasjonalist?

Stavanger Aftenblad (meninger) | 29.02.2020

Kommentar av Jørg Arne Jørgensen (Lektor og religionshistoriker): Hva kan vi gjøre for å bevare og videreutvikle dette? Mange husker kong Haralds inspirerende tale fra sommerfesten i kongeparets hage i 2016, der det ble framstilt som at nordmenn er alt og alle: «Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting». I sin nye bok «Identitet» stiller den amerikanske statsviteren Francis Fukuyama seg kritisk til ideen om at mangfold i seg selv kan være grunnlag for en felles identitet. Det blir i realiteten som å si at man bare bør venne seg til at man ikke har noe til felles.

Settlere og andre innvandrere

Klassekampen+ (meninger) | 29.02.2020

Debatt av Halvor Fosli (forfatter og sosiolog): Jeg er rimelig sikker på at en «republikansk og demokratisk nasjonsforståelse» ikke overlever masseinnvandring til europeiske land fra Afrika og Asia, som er sivilisasjoner uten sterke republikanske og demokratiske tradisjoner (for å si det mildt). Langdal (og Braanen) representerer etter mitt syn en utopisk, gammelmarxistisk drøm i ny forkledning. En republikansk nasjonsforståelse bygger på en unorsk, elitistisk idé om å konstruere en nasjon fra toppen og ned.

Fryktar ny flyktningkrise

Klassekampen+ | 29.02.2020

Ap er uroa for utviklinga når Tyrkia opnar grensene ut av landet for flyktningar. – Det vi såg sist, var ikkje ein berekraftig asylpolitikk, seier Masud Gharahkhani (Ap).

Alt treffer oss på en gang

VG (meninger) | 29.02.2020

Kommentar av Hanne Skartveit: En ny bølge med flyktninger, på toppen av coronavirus og finansmarkeder i fritt fall - nå brygger det opp til full storm i Europa.

Tyrkia åpner grenser: Flere hundre flyktninger på vei til Europa

NRK nyheter | 29.02.2020

De første migrantene har tatt seg over grensen til Hellas etter at Tyrkia gjorde det klart at de ikke lenger vil stanse flyktninger på vei til Europa.

Corona-viruset og Europa inn i Syria-krigen

Dagbladet (meninger) | 29.02.2020

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Mens en krig mellom Syria og Tyrkia stadig rykker nærmere, bruker president Recep Tayyip Erdogan Europas frykt for økt Corona-smitte og ny flyktningstrøm for alt det er verdt.

Rop om europeisk hjelp

Klassekampen | 29.02.2020

Tyrkias president bruker flyktninger som pressmiddel for å få europeisk støtte i Syria. Dette er en desperat handling, sier forsker.

Tyrkia åpner grensene for migranter

Dagsavisen | 29.02.2020

Tyrkia vil ikke lenger stanse flyktninger og migranter fra å reise til Europa. Det får stor betydning for 900.000 syrere som har søkt tilflukt fra krigen i landet langs grensa mot Tyrkia.

Tyrkia åpner grensene

Minerva (meninger) | 29.02.2020

Kommentar av Asle Toje: Edirne-provinsen er inngangsporten til Vesten. Første test vil være om landegrensen vil forbli lukket. Man kan ikke skyte på migranter, og EUs menneskerettighetsdomstol har gjort det klart at de som kommer seg over grensen må få søke asyl. Presset kan raskt bli for stort.

Gresk avis: Tåregass mot flyktninger og migranter ved Hellas' grense til Tyrkia

Aftenposten (NTB/DPA) | 29.02.2020

Greske grensevakter har brukt tåregass for å stoppe flyktninger og migranter som prøver å ta seg fra Tyrkia til Hellas, ifølge en gresk avis.

Finansminister Sanner: – Siv Jensen sprer et budskap hun vet er feil (innvandring)

Aftenposten | 29.02.2020

– Siv Jensen vet at det er feil når hun påstår at jeg legger skylden på pensjonister. Det handler ikke om det. Det handler om at vi må trygge velferden for våre pensjonister. – Hvorfor gjør hun det? – Det er mitt spørsmål: Er hun blitt uenig i det hun mente da hun var finansminister? Det som sies nå er resirkulert fra HRS og andre. Sanner avviser også «påstanden om at jeg ikke er interessert i resultatene av integreringspolitikken.»

Tilsnikelser og kvasivitenskap om innvandring

Aftenposten (meninger) | 29.02.2020

Debatt av Øystein Steiro Sr.: Hvor ble det av gjestfriheten, spør han sammen med en forskergruppe av filosofer, antropologer og teologer ved Universitetet i Oslo. Han mener at vi har en plikt til ikke bare å ta imot, men også å tilpasses oss innvandrernes kultur og verdier. For å underbygge påstanden viser Hylland Eriksen til den franske sosiologen Marcel Mauss og blottlegger med dette at han i beste fall har misforstått hovedpoenget i Mauss’ teori om gavens tosidighet.

1 - 30 av 839
1 2 3 4 5 6 .... 24 25 26 27 28

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.