Klipp fra media

Filter: Mars 2020

G20s finansministere holder nytt møte

E24 (NTB/AFP) | 31.03.2020

G20-landene møttes forrige uke til en telefonkonferanse hvor de lovet en samlet front i kampen mot viruset, og sa de vil tilføre verdensøkonomien 5.000 milliarder dollar. Summen skal brukes til å møte de «sosiale, økonomiske og finansielle konsekvensene av pandemien».

Nei, koronakrisen er ikke dødsstøtet for den liberale verdensorden

Aftenposten (meninger) | 31.03.2020

Debatt av Ciwan M. Can (PhD ved Fudan University i Shanghai): Direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, Iver B. Neumann, og forskningssjef ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Ole Jacob Sending, mener i en kronikk i Aftenposten at effekten av koronakrisen er at Kinas hegemoni blir fremskyndet og at dette truer den liberale verdensorden. Kinas fremvekst har vært mulig innenfor denne ordenen, og det er klart at fortsatt vekst krever mer integrasjon og arbeid for dens opprettholdelse.

Noen av verdenslederne har fått en solid opptur i folkelig støtte under koronakrisen

Aftenposten | 31.03.2020

Koronakrisen har ført til store endringer mange steder i hvordan folk vurderer innsatsen til landets leder.

Korona og alle tyrannenes løgner

Dagsavisen (debatt) | 31.03.2020

Kommentar av Bjørn G. Sæbø: Xi Jinping, Recep Tayyip Erdogan, Victor Orbán og Donald Trump har funnet kuren mot korona­viruset. Medisinen deres er å bli de enda mer autoritære utgavene av seg selv.

Diktatorviruset

Stavanger Aftenblad (meninger) | 31.03.2020

Lederkommentar: USA går mot full nedstengning, Ungarn går mot diktatur, mens Hviterussland ikke gjør noe i kampen mot koronaviruset.

Tabben Kina ville skjule

Dagbladet | 31.03.2020

Kinas nasjonale varslingssystem skulle plukket opp epidemien som spredde seg i Wuhan. I stedet har mer enn 630 000 blitt smittet fordelt på 203 land.

Et lite virus i en stor verden

Dagsavisen (debatt) | 31.03.2020

Kronikk av Torbjørn Færøvik: Mens viruset forårsaker sykdom og død i USA, ber de kinesiske lederne om større amerikansk velvilje. Med Trump ved roret er det tvilsomt om de får det. Når viruset er jaget på flukt, vil de gamle motsetningene tårne seg opp på ny. I første omgang krever USA «full opprydning« på de uhygieniske mat- og dyremarkedene i Kina. Amerikanske myndigheter krever også at kineserne varsler verden straks de oppdager et nytt og ukjent virus. Også denne gang brukte de altfor lang tid.

FN: Koronaviruset kan rasere utviklingsland

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Koronapandemien kan komme til å koste utviklingsland over 2.300 milliarder kroner, og nær halvparten av arbeidsplassene i Afrika kan gå tapt, advarer FN.

Vårherres smitteveier

Dagbladet (meninger) | 31.03.2020

Kommentar av Morten Strand: Fra Qom i Iran har religiøse skikker og konservativ teologi bidratt til spredning av corona-viruset. Også kristenheten har sine svin på skogen.

Jan Egeland vil ha FN-hjelp: Redd for at ansatte blir smittet eller sprer smitte

VG | 31.03.2020

Jan Egeland vil at FN skal sette opp en luftbro for å hente hjem hjelpearbeidere som jobber i corona-utsatte områder.

Kapitalens elektrosjokk

Klassekampen+ (meninger) | 31.03.2020

Kronikk av Åsa Linderborg (forfatter og historiker): Kapitalismen befant seg allerede i krise før korona, det meste var bare luft, men nå står vi foran et formativt øyeblikk der vi må snakke om makt og eiendom, ikke bare forbruk og fossilkapitalisme. Når døden banker på døra, kan det fundamentale spørsmålet endelig vekkes til live.

Korona, bistand og Afrika

Vårt Land+ (verdidebatt) | 31.03.2020

Kommentar av Anders Breidlid (Professor i internasjonal utdanning og utvikling, OsloMet): Det er viktig at Norge tar tilbake styringen over bistanden til det globale Sør, slik at landene blir mer robuste til å håndtere kriser som vi i dag er vitne til.

Norsk lampe lyser opp for noen av verdens fattigste

NRK nyheter | 31.03.2020

I 2014 ble Bright invitert av FN for å demonstrere SunBell i en flyktningleir i Kenya. FN er opptatt av å begrense klimautslippene i sine flyktningleirer, der strømforsyningen ofte kommer fra dieseldrevne aggregater. – De fleste voksne i leiren hadde en mobiltelefon, men å få ladet den var nesten umulig, sier Marius. Kombinasjonen lampe og mobillader ble en suksess. Bright fikk kontrakt med FN, og SunBell-lampa ble en del av nødhjelpspakka som FN tilbyr i kriser og katastrofer.

Felleskjøpet lanserer soyafritt kraftfôr for høy ytelse

Nationen | 31.03.2020

På grunn av den økende etterspørselen etter kraftfôrblandinger med høy andel norske råvarer, lanserer nå Felleskjøpet kraftfôr for høy ytelse – uten palmefett og soya.

Opp på hesten!

Klassekampen+ (meninger) | 31.03.2020

Kronikk av Magnus Marsdal (leder i Manifest tankesmie): Norges strategiske dilemma er at vi må bidra til å redde klodens klima, samtidig som vi må utvikle en norsk økonomi som, per i dag, er avhengig av olje og gass. Hvordan? Dette er problemstillingen for Manifest Tankesmies utrednings- og dialogprosjekt Grønn Industri 21. Utredningen går fram til valget neste år, men store kriser akselererer historiens gang. Jeg tjuvstarter derfor med sju punkter til et industrimanifest for det grønne skiftet i koronakrisas tid.

Vi må bygge landet nå (grønt skifte)

DN+ (meninger) | 31.03.2020

Kronikk av stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV): Begrepet «grønn omstilling» har de siste årene fått et preg av å nærmest bli et forslitt uttrykk. Men gjennom det siste året har selv de mest oljevennlige stemmene i næringspolitikken sett ut til å ha innsett at Norge trenger flere ben å stå på. Men nå er det slutt på tiden da omstilling var forbeholdt festtalene. Nå må vi omstille oss på ekte. For det dummeste vi som samfunn gjør nå, er å tro at så fort pandemien er slått tilbake, så vil alt gå tilbake til normalen, og at vi vil være en oljenasjon som tidligere.

Gamle «fiender» i ny allianse!

Stavanger Aftenblad (meninger) | 31.03.2020

Kommentar av Hogne Hongset (forfatter): Strømkabelen NorthConnect til Skottland er lagt på vent, – ikke minst fordi naturvernere har stått sammen med tillitsvalgte og ledelse i industrien i kampen mot prosjektet. Alliansen kan virke overraskende, men er helt logisk!

Norsk politikk i koronadvale – men iskanten kommer

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Landsmøter og store politiske saker skyves ut i tid mens regjeringen jobber for å håndtere koronakrisen. Men regjeringens melding om iskanten er ikke utsatt.

Hun merker at ikke alle er glad for klimaengasjementet. Ønsker stor klimasak til Kirkemøtet neste år

Vårt Land | 31.03.2020

Biskopen i Møre vet at noen i eget bispedømme ikke er glad for hennes engasjement i klimaspørsmål. Hun advarer mot at klima blir særinteresse.

Man kjøpslår ikke om det man må

Klassekampen+ (meninger) | 31.03.2020

Kronikk av Jesús Alcalá (jurist, forfatter og tidligere leder for Amnesty International Sverige): For Stortinget har hun ikke eksistert. En eneste gang er navnet blitt nevnt, og da i forbifarten, i et skriftlig spørsmål til utenriksministeren om utleveringen av Assange til USA. En eneste gang i løpet av de ti årene som har gått siden Manning gjorde det Nürnberg-tribunalet en gang slo fast at vi alle burde gjøre, nemlig å trosse ordre som forhindrer at krigsforbrytelser blir avslørt og påtalt.

Iran og den store fare

VG (meninger) | 31.03.2020

Kommentar av Per Olav Ødegård: Iran rammes hardt av pandemien. Alle land angripes, men noen er mer utsatt enn andre. Iran er i risikogruppen på grunn av store underliggende problemer.

Imperialismens gamle klær

Klassekampen+ | 31.03.2020

Anmeldelse av filmen «Mysteriet Hammarskjöld»: Nærmest som to streker under Brüggers undring, sier ett av hovedvitnene med fortid i SAIMR at det afrikanske kontinentet ville ha sett fullstendig annerledes ut i dag hvis Hammarskjöld hadde fått lov til å fullbyrde sitt mandat. I stedet for en rekke fattige nasjoner lagt i grus av multinasjonale selskaper og angloamerikanske interesser, ville vi ha fått et kontinent som evnet å ta sine enorme naturressurser i bruk på veien mot autonomi og velstand, hevder vitnet. Hammarskjöld var lydhør overfor selvstendighetskamp, men i hans fravær ble kampene knust. Det er en stor forenkling, men den er ikke helt usann.

Zimbabwes innbyggere må velge mellom sult og korona

ABC nyheter (NTB) | 31.03.2020

– Vi er ruinerte, hvordan kan koronaviruset påføre oss mer skade, spør Irene Kampira, der hun sorterer brukte klær på et marked i Zimbabwes hovedstad Harare.

Nærheten blir en utfordring

Vårt Land+ (verdidebatt) | 31.03.2020

Kommentar av Eivind Aalborg (Landdirektør i Kirkens Nødhjelp, bosatt i Etiopia): I Etiopia er det foreløpig «stille før stormen». Gatene er mye roligere enn normalt og mye aktivitet er stoppet opp. Nå gjenstår det å se om og hvordan smitten sprer seg. Foreløpig er det kun tolv personer, ifølge offisiell statistikk, som er smittet av COVID-19 i Etiopia.

Sosiale medier sletter innlegg fra Brasils president

NRK nyheter | 31.03.2020

De sosiale mediene Twitter, Facebook og Instagram sletter innlegg fra Brasils president, Jair Bolsonaro om koronaviruset. Begrunnelsen er at presidenten driver desinformasjon som kan sette borgernes liv og helse i fare.

Global krise uten lederskap

VG (meninger) | 30.03.2020

Lederkommentar: Slik situasjonen er nå, står Kina i en posisjon hvor resten av verden er avhengig av kunnskap, medisiner og smittevernutstyr fra landet for å håndtere katastrofen. Og ledelsen i det kinesiske kommunistparti kan samtidig stille krav om gjenytelser for å gi hjelp. Den situasjonen ville til en viss grad kunne begrenses om den vestlige verden fremdeles hadde stått under amerikansk lederskap, slik man gjorde gjennom hele Den kalde krigen og nesten frem til i dag.

Kan vi lære noe av koronakrisen?

DN+ (meninger) | 30.03.2020

Kronikk av Erik Solheim (Tidligere leder for FN Miljø - UN Environment): Krisen har vist hvor svakt FN står. En fra før totalt usynlig generalsekretær har vært om mulig enda mer usynlig. Men krisen har samtidig hamret inn at det 21. århundres kriser og teknologier er globale i natur og krever felles handling. Krisen vil tvinge frem en nytenking av de globale systemene. Vi vil se en ny globalisering. Vi er mer, ikke mindre avhengige av hverandre enn før. Konfucius sa det best: «Den som ønsker å være suksessfull, må også hjelpe andre å bli suksessfulle».

Hva kan vi lære av coronaviruset?

Dagbladet (meninger) | 30.03.2020

Kommentar av Carsten Jensen (forfatter og journalist): Vi må bare håpe på én eneste ting: At vi får tilbake verden slik den var fem minutter før viruset brøt ut. Vår eneste fremtidsvisjon skal være å vende ryggen til framtida. Bare hvis vi hengir oss til blind selvforelskelse kommer vi oss gjennom coronapandemien. Så hvordan så den ut, denne fantastiske verden vi levde i før viruset meldte sin ankomst? Danmark opplevde den varmeste januar noen sinne.

Koronakrisen krever demokratisk ledelse

Aftenposten (meninger) | 30.03.2020

Debatt av Ola Elvestuen (nestleder i Venstre): Iver B. Neumann og Ole Jacob Sending spør i en kronikk i Aftenposten om koronakrisen blir dødsstøtet for den liberale verdensorden. Koronautbruddet spiller inn i en global konkurranse mellom demokratiske og autoritære regimer. Gjennom pandemien forsøker Kina med alle krefter å posisjonere seg som en ledende verdensmakt.

Et virus med skummel sans for timing

Aftenposten (meninger) | 30.03.2020

Kommentar av Frank Rossavik: Det hersens viruset vil åpenbart ha langsiktig politisk virkning, ikke bare på pandemiberedskapen. Økonomier vil svekkes, maktforhold forskyves. Vanskeligere er det å si noe om ideenes fremtid. Vil det som nå skjer, styrke det liberale demokratiet og politikere som sverger til dets premisser, som ytringsfrihet, maktdeling og rettssikkerhet?

1 - 30 av 728
1 2 3 4 5 6 .... 21 22 23 24 25

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.