Klipp fra media

Filter: April 2020

Tankesmie: – Land overhørte faresignaler

Dagsavisen (NTB) | 30.04.2020

I USA og andre vestlige land er Kina blitt sterkt kritisert for sin håndtering av starten av virusutbruddet. Haggenmiller viser i stedet til USA som et eksempel. – De har svært omfattende kapasitet for tidlig registrering av helsetrusler, både militært og sivilt, og de forsto raskt utviklingen rundt covid-19. Men det ble ikke prioritert av den nåværende politiske ledelsen, sier Haggenmiller.

Til viruset skilte oss ad

Klassekampen+ | 30.04.2020

2019 ble kalt opprørets år. Hva skjer med folkelige protester nå når pandemien tvinger folk til å holde seg inne?

Hvilket samarbeid?

Klassekampen+ (meninger) | 30.04.2020

Kommentar av Hege Skarrud (leder i Attac): Den åpne økonomien og sterke fordelingspolitikken i etterkrigstida som Jonas Gahr Støre hyller i Klassekampen 27. april, er en luksus de færreste kan nyte under dagens handelsavtaler og finanssystem. Flere land i det globale sør sliter nå med å holde samfunnskritiske institusjoner oppe å gå. Som sykehus, skole og landbruket. Støre sine uttalelser om internasjonalt samarbeid må puttes under lupen.

Varsel om en gjeldsbombe

Klassekampen+ | 30.04.2020

Rike land har gått med på betalingsutsettelse og å ettergi noe gjeld for de fattigste landene. Det er langt fra nok.

Tangens bruk av skatteparadiser

Vårt Land (verdidebatt) | 30.04.2020

Kommentar av Hans Morten Haugen (Dr.Jur, Professor i internasjonal diakoni, VID vitenskapelige høgskole): Det jeg og de fleste andre mener er det sentrale i spørsmålet om Nicolai Tangen er egnet som sjef i Statens Pensjonsfond Utland handler ikke om hvordan Tangen har søkt å styrke nettverket sitt, men om Tangens utstrakte bruk av skatteparadiser. I Dagsnytt 18 den 21. april var dette temaet for debatten, og Syse forsvarer Tangens handlinger, siden intensjonen ikke er å unndra seg skattebetaling i det enkelte land.

Finansministeren fikk ikke vite om Tangens skattetvist med britiske myndigheter

VG | 30.04.2020

Sentralbanksjefen nevnte ikke at påtroppende Oljefond-sjef Nicolai Tangen har en stor skattesak gående med britiske myndigheter, da finansminister Jan Tore Sanner (H) ringte før ansettelsen. Nå har Tangen sendt mer informasjon.

Unyansert om skatteparadis

VG (meninger) | 30.04.2020

Kronikk av Kristin Clemet (Civita): Kommentator i Aftenposten, Christina Pletten, er en av dem som har skrevet ganske unyansert om temaet i en artikkel i Aftenposten i går. La meg innlede med å si at jeg har stor respekt for det som antagelig er Plettens kilde, nemlig organisasjonen Tax Justice Network. Det er en organisasjon som, hovedsakelig finansiert av staten, arbeider for internasjonal skatterettferdighet, og demokratiske og åpne skattesystemer. Jeg tror det er et formål som alle kan slutte seg til.

Sanner om Tangen-svar: – Forventer at Norges Bank er så åpen som mulig

NRK nyheter | 30.04.2020

Norges Bank skal i løpet av kvelden svare på i hvilken grad hovedstyret har fått innsyn i alle relevante sider ved den nye oljefondssjefens eierinteresser og om Nicolai Tangens aktivitet i skatteparadiser.

Nå kommer planen for å gjøre Norge bærekraftig

Dagsavisen | 30.04.2020

Etter gjentatte oppfordringer har regjeringen bestemt seg for å lage en nasjonal handlingsplan for å oppnå FNs bærekraftsmål.

Bill Gates trekker seg fra fond, Norge øker støtten (bistand)

VG | 30.04.2020

Multimilliardæren trekker seg ut av arbeidet i Det globale fondet for å konsentrere seg om coronavaksine. Norge øker bidraget til fondet til to milliarder kroner totalt.

Han som har hvisket Bill Gates i øret

Morgenbladet+ | 30.04.2020

Legen og forskeren Tore Godal er en grand old man innen global helsebistand og bekjempelsen av smittsomme sykdommer, og er beryktet for å ha en egen evne til å få verdensledere og milliardærer til å gjøre som han foreslår. Godal jobber i kulissene, sies det, i det uformelle. På den måten har han, gjennom ulike roller både i WHO og i det norske regjeringsapparatet, fått virkeliggjort ideer som kan ha bidratt til å redde millioner av menneskeliv.

IEA: Største energisjokk på over 70 år: – Et svimlende fall

E24 | 30.04.2020

Verdens energietterspørsel faller kraftig etter coronakrisen, særlig kull, olje og gass, sier IEA. Det vil gi et kraftig fall i klimautslippene – men bare midlertidig.

FN-sjef: Ikke bruk skattepenger til å redde forurensende næringer

ABC nyheter | 30.04.2020

FNs generalsekretær Antonio Guterres advarer myndigheter mot å hjelpe utslippstunge næringer gjennom coronakrisen.

Bedre luft under nedstengningen kan ha forhindret over 11.000 dødsfall i Europa

Aftenposten (NTB) | 30.04.2020

Mindre luftforurensning som følge av at flere europeiske land har stengt ned av smittevernshensyn, kan ha forhindret 11.300 dødsfall, ifølge finske Crea.

Oljen er bra for det grønne skiftet

Bergens Tidende (meninger) | 30.04.2020

Kommentar av Natalia A. Golis (Fylkesvaraordfører i Vestland, MDG): Begrepet «det grønne skiftet» ble først brukt i 2012. Det er på overtid at vi kommer i gang. Når oljebransjen nå ber om krisehjelp, beregnet av Finansdepartementet til å gi staten et tap på 82 milliarder kroner for 2020 i sin helhet, er det grunn til å stille spørsmål.

Hellelands politiske forlis

Dagbladet (meninger) | 30.04.2020

Lederkommentar: Høyre-toppens analyse om forholdet mellom arbeidsplasser og miljø er ufattelig svak og grunnleggende feil.

Erna Solberg går i rette med egen programkomitéleder

Aftenposten | 30.04.2020

Statsminister Erna Solberg er uenig med Linda Hofstad Helleland, som mener at koronakrisen krever at Norge tar mindre hensyn til miljøet. Også andre i Høyre reagerer på programkomitélederens utspill.

Grønne jobber er ikke «luksus»

Aftenposten (meninger) | 30.04.2020

Lederkommentar: – De siste årene har vern fått gå foran vekst. (...) Nå har vi ikke den luksusen lenger, sa distrikts- og digitaliseringsminister Helleland, som mener Norge ikke lenger kan ofre «titusenvis av nye jobber». Dette er et underlig budskap fra et parti som har satset svært mye på å bygge en grønnere profil. Under FN-toppmøtet i New York i fjor kalte statsminister Erna Solberg klimaendringene for «en trussel mot menneskeheten». Det samsvarer dårlig med Hellelands beskrivelse av klima- og miljøhensyn som «luksus».

Olje- og leverandørindustrien trenger krisehjelp

VG (meninger) | 30.04.2020

Kommentar av Hadia Tajik (nestleder i Ap) og Bjørnar Skjæran (nestleder i Ap): Svært mye av arbeidet knyttet til fossile energikilder har overføringsverdi til fornybare industrier. Derfor trengs det handling. Arbeiderpartiet er villige til å vurdere alle tiltak som innfrir tre helt sentrale krav: De må sikre jobbene i norsk olje-, gass- og leverandørindustri. De må sikre staten inntekter. De må bidra til klimavennlige investeringer.

Fleire prosjekt står i kø

Klassekampen | 30.04.2020

Det må skape jobbar, dei må sikre staten inntekter og dei må vere med på å kutte utslepp, sa nestleiar Hadia Tajik på «Politisk Kvarter» på NRK sist torsdag. No svarar Fellesforbundet med åtte kjende prosjekt som dei meiner oppfyller krava. – Vi går gjennom alle prosjekta og peikar på den unike moglegheita å knytte det til havvindssatsinga Arbeidarpartiet har uttalt, seier leiar i forbundet, Jørn Eggum.

Dette må du vite om iskanten

VG (faktisk.no) | 30.04.2020

Politikerne prøver å bli enige om hvor iskanten skal gå. Hva er egentlig iskanten, og hvorfor er det så mye diskusjon om den?

– Tung skute å vende

Dagens Perspektiv+ | 30.04.2020

Eldar Sætre har tatt viktige skritt for å snu Equinor i klimavennlig retning. Han har likevel fortsatt en stor jobb å gjøre før selskapet er rustet for fremtidens energimarked, mener forfatter Anne Karin Sæther.

Utenfor vår empatiske sone

Dagsavisen (debatt) | 30.04.2020

Kommentar av Heidi Wittrup Djup (psykologispesialist, daglig leder Klinikk for krisepsykologi) og Vanja Hjelmseth (psykolog, Institutt for psykologisk rådgivning): 7500 barn lever under grundig dokumenterte kritiske forhold i Moria-leiren. Deres liv og helse er i umiddelbar fare og flere europeiske land har nå påbegynt evakueringen. Norge er imidlertid ikke blant dem. Til tross for oppfordringer fra en rekke kommuner, politiske parti, Den norske kirke, FN-organisasjoner og EU, står den norske regjering tilsynelatende handlingslammet i møte med den menneskelige lidelsen som utspiller seg i Moria.

Den Arabiske liga samler seg mot Israels Vestbredden-annektering

ABC nyheter (NTB) | 30.04.2020

Israels statsminister har varslet snarlig start på Israels annektering av Vestbredden. Men planen møter både internasjonal motstand og fordømmelse.

Tida kan renne ut

Klassekampen+ | 30.04.2020

– Som fredsprosessens vokter og leder av Giverlandsgruppa for Palestina, er dette et slag i ansiktet til Norge, sier Zomlot. Han har i flere bøker påpekt at Palestina er et unikt tilfelle fordi det internasjonale samfunnet finansierer statsbygging uten å anerkjenne statens selvstendighet. – Tostatsløsningen var aldri et palestinsk initiativ, det kom fra det internasjonale samfunnet. I møte med trusler om annektering, oppfordrer jeg derfor til å anerkjenne den palestinske staten. Til sommeren vil det være for seint, advarer han.

Fattigdom overgår smittefrykt: Libanesere tar til gatene i sult og sinne

VG | 30.04.2020

Libanon var på vei mot økonomisk ruin før coronaviruset stengte ned landet. Nå, etter to måneder, trenger 75 prosent av befolkningen økonomisk hjelp, folks sparepenger mister verdi i rekordfart og illsinte demonstranter setter banker i fyr. VG ble med demonstrantene ut.

Afghanistans fredsprosess nær kollaps

Aftenposten (NTB/AFP) | 30.04.2020

Kamphandlingene i Afghanistan har blitt nærmest dagligdags igjen, og den skjøre fredsprosessen risikerer å kollapse, advarer eksperter.

Sykepleiere i Ecuador måtte stable lik på baderom

ABC nyheter (NTB) | 30.04.2020

I byen Guayaquil i Ecuador har helsevesenet brutt sammen som følge av coronautbruddet. På et sykehus måtte de døde stables på baderom fordi likhusene var fulle.

Globalismens renessanse

Aftenposten (meninger) | 29.04.2020

Kommentar av stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (andre nestleder, arbeids- og sosialkomiteen, H): Globalismen er ikke død. Vi trenger samhandling mer enn noensinne. Men vi må fikse det som ikke fungerer.

Europas farlige nye cocktail

DN+ (meninger) | 29.04.2020

Kronikk av Asle Toje (utenrikspolitisk forsker og kommentator): Dette kan være de store følgene av koronakrisen: Sterkere stat, hyperventilerende velgere og mindre multilateralisme.

1 - 30 av 723
1 2 3 4 5 6 .... 21 22 23 24 25

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.