Klipp fra media

Filter: Mai 2020

Sterke reaksjoner på at Trump bryter med WHO

VG | 31.05.2020

– Et skuffende tilbakeslag som vil sette arbeide med å fremme arbeidet med å fremme bedre helse i verden tilbake, mener Tysklands helseminister Jens Spahn. Han er enig i at det trengs reformer for å sikre at WHO fortsatt blir en global aktør som utgjør en forskjell og mener Europa må trå til.

Danmark kritiserer Trumps WHO-beslutning

ABC nyheter (NTB) | 31.05.2020

President Donald Trumps beslutning om å bryte alle bånd til Verdens helseorganisasjon (WHO), er svært alvorlig, mener Danmark.

Paven ber om slutt på fattigdomspandemi

ABC nyheter (NTB) | 31.05.2020

Pave Frans ber om mer likestilte og rettferdige samfunn i verden etter koronapandemien, og oppfordrer folk til å gjøre noe med «fattigdomspandemien».

Fronter utenriksministeren merkevarekampanje eller endret utenrikspolitikk?

Aftenposten (meninger) | 31.05.2020

Debatt av Malcolm Langford (Jusprofessor, UiO, og prosjektleder, Nordic Branding: Politics of Exceptionalism, UiO Norden) og Sigrun Moss (Førsteamanuensis, Psykologisk institutt, UiO): Vi er enig i at et sete i sikkerhetsrådet kan tjene Norges interesser. Men vi stusser når Søreide skriver om folkeretten. Norge skal være «tydelige og gjenkjennelige» og «skal arbeide for respekt for folkeretten, inkludert humanitærretten og menneskerettighetene». Søreide mener det er en «naturlig forlengelse av norsk utenrikspolitikk». Men det hun skriver om, er til dels ny utenrikspolitikk. Lover Norge en ny kurs eller er dette bare pynt i sluttspurten av kampanjen?

Senterpartiet: Millionene til Kina bør heller brukes til å bygge Norge (bistand)

Nettavisen | 31.05.2020

Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har bedt utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) redegjøre for hvor mye Norge har gitt i bistand til den økonomiske stormakten Kina fra 2014 til nå.

Aldri sett mer CO₂ i lufta: – Uten sidestykke i menneskets historie

NRK nyheter | 31.05.2020

Selv ikke korona vil hindre at rekorden slås neste år, sier forsker. Utviklingen får størst konsekvenser i nordområdene.

Det karbonindustrielle kompleks

Aftenposten (meninger) | 31.05.2020

Kommentar av Ketil Raknes (Doktorgradsstipendiat, Høyskolen Kristiania): Bokens kapittel om Norge konkluderer med at norske miljøtiltak har liten effekt på Norges CO2-utslipp fordi NHO, LO, Ap og Høyre alltid har blokkert forslagene som setter både olje- og gassindustrien og den landbaserte industrien under press og tvinger frem miljøvennlig omstilling og nedgang i de nasjonale utslippene.

Vær stolt av det norske oljeeventyret!

VG (meninger) | 31.05.2020

Kommentar av Trygve Slagvold Vedum (Sp-leder): Verden vil trenge mer energi i årene framover. Tilgang til energi vil vi gi flere mennesker et bedre liv. En del av denne energien vil måtte komme fra hydrokarboner de neste 50 årene. Kan Norge bidra til både å gi verden mer energi og samtidig senke klimautslippene globalt? Ja, det kan vi. Vi kan produsere olje og gass på verdens reneste måte. Vi kan skape verdens første utslippsfri sokkel.

Varsler oljetørke: – Viser at miljøaktivistene tar grunnleggende feil

Nettavisen | 31.05.2020

Energi- og miljøpolitisk talsmann Jon Georg Dale (Frp) mener dette viser at Norge må gjøre alt annet enn å kutte på olje- og gassproduksjonen. – Dette illustrerer bare at venstresidens rykter om en snarlig norsk oljedød er grunnleggende feil. De som hevdet at midlertidig lav oljepris under koronakrisen fungerer som bevis for at norsk olje ikke lenger vil være lønnsom bør lese denne rapporten grundig, sier Dale til Nettavisen.

Organisasjoner krever at regjeringen skaper flere klimajobber

ABC nyheter (NTB) | 31.05.2020

Til sammen 15 fagforeninger og miljøorganisasjoner krever i et opprop at regjeringen finansierer og planlegger prosjekter som gir flere norske klimajobber.

Still enda flere kritiske hydrogen-spørsmål, Tina Bru!

Stavanger Aftenblad (meninger) | 31.05.2020

Debatt av Kjell Traa, Torvald Sande og Ivar Sætre (Seniortanken): Gassdistribusjon til hus og hjem i Europa bør avvikles til fordel for elektrifisering og bruk av varmepumper. Det vil gi mangedoblet energiutbytte.

Et nytt industrieventyr må være grønt, Mjelva

Bergens Tidende (meninger) | 31.05.2020

Debatt av Sigrid Aanestad Moltumyr (folkevalgt for MDG i Fjaler Kommune og landsstyrerepresentant i Grønn Ungdom) og Øyunn S. Kåset (tidligere leder i Grønn Ungdom Vestland): For klimaet og norsk næringsliv sin del, er vi nødt til å bygge fremtidens arbeidsplasser på alt annet enn fossile ressurser.

Vi trenger et norsk proteinskifte! (landbruk/klima)

Nationen (meninger) | 31.05.2020

Kommentar av Anja Bakken Riise (leder) og Ingrid Kleiva Møller (fagrådgiver, begge i Framtiden i våre hender): Den siste tiden har vi lest og hørt i aviser og radio om at Bondelaget har analysert Klimakurs klimatiltak for jordbruket og konkluderer med at redusert kjøttforbruk vil føre til storstilt nedleggelse av norske bruk. Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Widar Skogan sier seg enig. De glemmer at denne kostholdsendringen allerede er i gang – og at om vi fortsetter som før, med stadig større overproduksjon av kjøtt, vil det først og fremst gå utover bøndene.

Skjør fredsprosess i Afghanistan

ABC nyheter | 31.05.2020

– Det mange frykter og ser som verstefalls-scenario er et Afghanistan der Taliban kommer tilbake til makten og gjenetablerer sitt såkalte emirat, sier Kristian Berg Harpviken ved Prio.

Bolsonaros norske ex-kone: – Han er litt macho

NRK nyheter | 31.05.2020

– Han er ærlig. En som bekjemper korrupsjon. Han sier det han mener uansett konsekvenser, og han er intelligent, sier presidentens tidligere kone.

USA bryter alle bånd med WHO – kritiserer Kina

NRK nyheter | 30.05.2020

President Donald Trump beskylder Verdens helseorganisasjon (WHO) for å være i lomma på Kina og har bestemt seg for å kutte all støtte til organisasjonen.

Først døde femåringen. To timer senere ble lillesøster innlagt. I skyggen av koronaen sprer epidemier seg i vill fart.

Aftenposten | 30.05.2020

Koronaviruset får for mye oppmerksomhet, mener eksperter. De frykter «dobbeltkollaps» i helsevesenet.

Var det da det klikka for Trump?

Dagbladet (meninger) | 30.05.2020

Kommentar av Morten Strand: Det er vanskelig å vite nøyaktig når det klikka for Donald Trump. Men mye tyder på at da han gikk til krig mot Twitter er øyeblikket. Nå driter han også i eget reir.

Stenge Twitter? Slapp av, han bløffer.

Aftenposten (meninger) | 30.05.2020

Kommentar av Joakim Lund: De siste månedene har Twitter sett det som en del av sitt samfunnsoppdrag å faktasjekke og merke rykter, omtrentligheter og renspikket løgn om viruset og hvordan folk kan beskytte seg mot det (Trumps forslag om å drikke eller injisere klor kunne typisk blitt merket dersom det var blitt fremsatt på Twitter). Med fakta og kunnskap skal folk settes i stand til å ta opplyste valg. Men når Twitter tar med seg sin sannhetssøken inn i politikken, er det dårlige nyheter for Donald Trump. Og så , da. Midt i valgkampen.

Twitter anklager Trump for å oppmuntre til voldsbruk

Dagsavisen (NTB) | 30.05.2020

Twitter har merket en av president Donald Trumps siste meldinger og hevder at han oppmuntrer til voldsbruk.

Mener Trumps egne tweets kan bli slettet

TV2 | 30.05.2020

Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo er skeptisk til presidentordren fra Donald Trump.

Trump skuldar Twitter for politisk aktivisme

NRK nyheter | 30.05.2020

President Donald Trump har signert ein presidentordre som kan føre til strengare lovregulering av sosiale medium. Han skuldar Twitter for politisk aktivisme.

Mona Juul presenterte Norges FN-kandidatur

ABC nyheter (NTB) | 30.05.2020

Tre uker før valget av medlemmer til FNs sikkerhetsråd la FN-ambassadør Mona Juul fram Norges posisjon i New York.

Tangen slipper skatt på milliardinntektene: – De pengene går aldri innom Norge

E24 | 30.05.2020

Oljefondets nye sjef Nicolai Tangen slipper ifølge Norges Bank å betale norsk skatt på milliardinntektene fra AKO Capital. Pengene sluses skattefritt inn i Tangens veldedige stiftelse via et britisk selskap.

Norge, kjempers ødeland

DN+ (meninger) | 30.05.2020

Kommentar av Frithjof Jacobsen: Ansettelsen av Tangen har vært et kulturkrasj fra første sekund. Mellom markedslogikk og politikk, mellom internasjonal rikdom og norsk ytre nøysomhet. Det er ikke enkelt å komme hjem til Norge og toppjobb i offentlig sektor med rundt 700 millioner pund i bagasjen. Selv ikke når man etter eget utsagn kun har alle disse pengene for å gi dem bort til fattige piker i Afrika og Turistforeningen.

Norges Banks representantskap kan kreve vurdering av Nicolai Tangen

Klassekampen+ | 30.05.2020

Kontrollorganet i Norges Bank har ingen formell makt over styret, men kan sørge for at Tangen-saken kommer opp i Stortinget. Flere politikere vil at det skal skje.

Er Nicolai Tangen et kriminelt geni?

Minerva+ (meninger) | 30.05.2020

Kommentar av Nils August Andresen: Hvis Tangen er et kriminelt geni, kan han berike seg selv om oljefondsjef. På den annen side: Det kan en hvilken som helst oljefondsjef som er et kriminelt geni.

Habilitets-fundamentalistene mot Tangen

Dagens Perspektiv+ (meninger) | 30.05.2020

Lederkommentar av Magne Lerø: Norges Bank bruker både belte og bukseseler for å holde Nicolai Tangen unna de fondene han eier. For habilitetsfundamentalistene og de politiske kontrollfrikene er det ikke nok.

Dagens Næringslivs pensjonsmidler plassert i Nicolai Tangens AKO-fond

Nettavisen | 30.05.2020

Pensjonskassen til Norges Handels & Sjøfartstidende (NHST) har plassert mange millioner i Nicolai Tangens hedgefond AKO Capital.

Mensen og fortielse

Vårt Land (verdidebatt) | 30.05.2020

Lederkommentar: Det er viktig at menn med makt snakker om mensen. I mange land betyr mensen utestengelse og overgrep for jenter. Å endre dette kommer ikke av seg selv. Torsdag var den internasjonale mensdagen. Over en halv milliard jenter og kvinner mangler i dag tilgang til bind, rene toaletter og hygieneartikler. Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) er nå en av flere som går offensivt ut og ber menn om å snakke mer om mensen.

1 - 30 av 834
1 2 3 4 5 6 .... 24 25 26 27 28

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.