Klipp fra media

Filter: Juni 2020

Frykt for skrekkscenarioer når korona sprer seg i fattige og krigsherjede land

Vårt Land (NTB) | 30.06.2020

Ekspertene frykter skrekkscenarioer når koronaviruset setter seg fast i fattige og krigsherjede land uten kapasitet til å hindre spredning.

Til kamp mot paradisene (Sør-Varanger kommune)

Klassekampen+ (meninger) | 30.06.2020

Kronikk av Fanny Voldnes (analytiker av reformer i offentlig sektor): Fra nå av blir det krevd i kommunens anbudsdokumenter at internasjonale selskaper viser inntekter, kostnader, antall ansatte og betalt skatt for hvert enkelt land de har virksomhet, kalt «Utvidet land-for-land-rapportering» (ULLR). I tillegg må selskapene vise hvem som er de virkelige eierne av selskapene. Det betyr at også virksomhet i skatteparadiser må vises. Nettverket Publish What You Pay Norge, som jobber for slik åpenhet, har laget veilederen som kommunen skal bruke.

Vi treng ikkje meir drøfting (FNs sikkerhetsråd)

Vårt Land (verdidebatt) | 30.06.2020

Kommentar av Pauline Tomren (fylkespolitiker for Miljøpartiet De Grønne i Vestland fylke): Noreg fortener ikkje plassen i FN sitt tryggleiksråd fordi oljeutvinninga vår er farleg for småstatøyane. Men det er framleis tid til at vi kan gjere oss fortent til plassen.

Hyklersk av Noreg

Bergens Tidende (meninger) | 30.06.2020

Kommentar av Ivar Jørdre (Aktivist og bloggar): No skal me kome oss inn i det «gode selskap», med eit udemokratisk tryggingsråd, der fem makter kan bruke veto. Dei som er der for to år, kan berre nikke med, eller la vera å krevja noko. Nei takk, hald deg heime, Mona Juul, Noregs FN-ambassadør! Reinsk opp i vår eigen dobbeltmoral og vårt eige hykleri, i staden for å sitja på fanget til dei store!

Beskylder regjeringen for løftebrudd (energibistand)

NRK nyheter | 30.06.2020

Miljøorganisasjonen Zero ser ikke spor av regjeringens varslede satsing på fornybar energi i utviklingsland. Utviklingsministeren mener Zero ikke ser godt nok etter.

Oljeselskap sammen mot brudd på menneskerettigheter

E24 (Stavanger Aftenblad) | 30.06.2020

Fire oljeselskap gikk sammen i Norge for å jobbe bedre mot brudd på menneskerettigheter. Nå er resultatet klart.

Norges blodpenger (våpeneksport/Jemen)

Klassekampen+ (meninger) | 30.06.2020

Kommentar av Rahiima Mahamud (student): Norges eksport av militært materiell til de krigførende partene har økt betraktelig de siste årene. Eksporten av B-materiell til Saudi-Arabia økte fra 41 millioner i 2017 til 66 millioner i 2018. Til sammenligning var den bare på 23.000 kr i 2016. Til Emiratene økte eksporten fra 3.7 millioner i 2017 til 42 millioner i 2018. Samme år eksporterte Norge A-materiell verdt 23 millioner til Kuwait. I 2017 var den kun på 54.000 kroner

Særinteresse kan du vere sjølv

NRK ytring | 30.06.2020

Replikk av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V): Ola Borten Moe tek grundig feil når han meiner at grøne satsingar er «svada», og at framtida ligg i olje og gass.

Fra en bladfyke til olje-Ola

Stavanger Aftenblad (meninger) | 30.06.2020

Kommentar av Hilde Øvrebekk: Nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, slår hardt ned på det grønne skiftet. Kanskje det er på tide å ta en tur ut av oljebobla.

Oljemannens oppgjør med grønn svada

Aftenposten (meninger) | 30.06.2020

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Ola Borten Moe har rett. Det grønne skiftet blir vanskelig for Norge. Han vil gjøre det enda verre.

Debatten om utslippskutt er nærsynt

Aftenposten (meninger) | 30.06.2020

Lederkommentar: Norske utslipp går ned. Men det viktigste er at de samlede utslippene i Europa går enda mer ned.

Vindkraftindustri sterkt uønsket i Porsanger

NRK nyheter | 30.06.2020

Flertallet i kommunestyret i Porsanger stemte nei til utbygging av vindkraft i kommunen.

Haramsøya trenger deg, Erna! (vindmøller)

VG (meninger) | 30.06.2020

Kommentar av Roar Hagen: For klimasaken vil det være best om Erna stanser et par av de mest kontroversielle prosjektene og utbetaler full erstatning til investorene. Sammenlignet med de katastrofale tapene i Equinor og andre steder er det småpenger og regjeringen har allerede annonsert en ny politikk. Hvis investorene får sine penger kan det ikke skade Norges interesser. For Haramsøya kan det være for sent, men det er lov å håpe. Reis til Haramsøy og ordne opp, Erna!

Kampen om det grøne

Nationen (meninger) | 30.06.2020

Kommentar av Geir Pollestad (Stortingrepresentant for Sp, leder av næringskomiteen): Det er heilt naudsynt å stå fram med Senterpartiet som eit klart og tydeleg klimaparti. Det gjer me ikkje med å kopiera politikken til SV eller MDG. Det gjer me med å utvikla og stå på for Senterpartipolitikk. Då er minimumskravet at klimapolitikken har effekt og at den ikkje berre sender rekninga for politikken til dei med minst eller til folk i distrikta.

Identitetspolitikken truer det åpne samfunnet

Aftenposten (meninger) | 30.06.2020

Kronikk av Alex Iversen (Medieviter): Der den originale borgerrettighetsbevegelsen trodde på universelle verdier som frigjørende, fordi minoritetene ville bli beskyttet hvis de samme reglene gjelder for alle, ser dagens Woke-aktivister på den liberale universalismen som en del av problemet. Målet deres er å frigjøre minoritetene fra det universelle og beskytte dem fra majoritetens flertallstyranni.

Israels annekteringsplaner utsettes på grunn av korona

Vårt Land (NTB) | 30.06.2020

FN sier Israels annekteringsplaner av Vestbredden er klart ulovlige. Nå sier Israels forsvarsminister at de må utsette planene sine på grunn av koronaviruset.

En bekmørk dato

Klassekampen+ (meninger) | 30.06.2020

Kommentar av Hoda Imad (sentralstyremedlem i AUF): 1. juli 2020 kan komme til å stå seg i historiebøkene som den datoen verdenssamfunnet ble holdt for narr av israelske myndigheter. Mens store deler av verden forholder seg til de samme spillereglene, folkeretten og Menneskerettighetserklæringen, spiller Israel med helt andre kort og regler, på bekostning av den palestinske befolkningen.

Netanyahus spill om Jordandalen

Dagbladet (meninger) | 30.06.2020

Kommentar av Jan-Erik Smilden: I morgen skal Israels statsminister etter planen kunngjøre at den politiske og juridiske prosessen for annektering av Jordandalen har begynt. Mye tyder på at dette ikke blir så dramatisk som ventet.

Loddet er kastet

Aftenposten (meninger) | 30.06.2020

Kommentar av Harald Stanghelle: Ingen kan stoppe Israel. Resten av verden demonstrerer bare avmakt mens Netanyahu gjør Vestbredden til israelsk eiendom.

FNs menneskerettssjef slår fast at Israels annekteringsplaner er klart ulovlige

Dagsavisen (NTB) | 30.06.2020

Israels plan om å annektere deler av den okkuperte Vestbredden, er helt klart ulovlig, sier FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet.

Donald Trump nekter for å ha blitt orientert om Taliban-rapport

Dagsavisen (NTB) | 30.06.2020

President Donald Trump avviser at han ble orientert om russisk støtte til Taliban i Afghanistan, fordi etterretningen angivelig ikke anså det for troverdig.

Medier: Kina har vedtatt ny sikkerhetslov for Hongkong

NRK nyheter (NTB) | 30.06.2020

Folkekongressens stående komité har enstemmig vedtatt å innføre en ny sikkerhetslov for Hongkong som trer i kraft 1. juli, melder flere medier.

Digital krigføring og boikott mellom stormakter etter sammenstøt

DN | 30.06.2020

India har igangsatt boikott av kinesiske selskaper og tjenester etter 20 indiske soldater ble drept på grensen mellom de to landene.

4 år med Duterte. 4 år med drap, massakre og overvåkning

Vårt Land | 30.06.2020

30. juni er det fire år siden Rodrigo Duterte ble Filippinenes president og han innledet sin groteske kamp mot narkotika. Den har til nå kostet 27.000 mennesker livet. Det økumeniske nettverket Rise Up gir støtte og en mulighet til å gjenreise noe av rettferdigheten for ofrenes pårørende.

– Minst 122 barn drept i Dutertes krig mot narkotika

Vårt Land (NTB) | 30.06.2020

Minst 122 barn er drept, mange med overlegg, i krigen mot narkotika på Filippinene, melder to menneskerettighetsorganisasjoner.

Maduro gir EU 72 timer på å forlate landet

ABC nyheter (NTB) | 30.06.2020

Venezuelas president Nicolás Maduro sier EUs ambassadør må forlate det søramerikanske landet innen 72 timer.

Skvises i stormaktsspillet

Klassekampen | 29.06.2020

Den amerikanske stjerneøkonomen Jeffrey Sachs har i et ferskt intervju med tv-kanalen BBC anklaget USA for å bidra til splid, heller enn samarbeid. Han hevder at de «prøver å skape en ny kald krig med Kina». Sachs har tidligere hevdet at USA bruker anklager om industrispionasje som påskudd for å bremse Kinas vekst.

Maas: Det vil ta tid å reparere skadene etter Trump

Dagsavisen (NTB) | 29.06.2020

Det skal mer til enn et presidentskifte i USA for å reparere skadene Donald Trump har forårsaket, sier Tysklands utenriksminister Heiko Maas.

Verden hadde en plan. Nå kan kampen mot ekstrem fattigdom bli forsinket med flere tiår.

Aftenposten | 29.06.2020

Ifølge Verdensbanken er rundt 60 millioner mennesker blitt dyttet inn i ekstrem fattigdom i løpet av tre måneder, og de fleste av dem bor i Sør-Asia og Afrika sør for Sahara. I aller verste fall mener Verdensbanken at tallet på ekstremt fattige på et tidspunkt kan bikke én milliard. Forskere ved King’s College-universitetet i London mener at kampen mot ekstrem fattigdom kan havne veldig på bakbeina om ikke politiske ledere tar tak. – Kampen vil bli satt 20, eller kanskje til og med 30 år, tilbake i tid, sier professor Andy Sumner, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Et stort rop om hjelp (klima)

Dagbladet | 29.06.2020

Flammehavet vokser i Sibir. Meldingene om rekordvarme og skogbranner har kommet tett den siste tida. Arktisk kulde er på ingen måte det første man tenker når man ser bildene fra de nordlige delene av Russland. 38 grader minner mer om etterlengtede charterstrender enn Putins rike. Klimaeksperter lar seg nå for alvor skremme av de infrarøde satellittbildene, hvor store deler av landskapet er farget rødt, skriver Reuters.

1 - 30 av 795
1 2 3 4 5 6 .... 23 24 25 26 27

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.