Klipp fra media

Filter: Juli 2020

Så farlig er Kina-krangelen

Dagbladet | 31.07.2020

- Jeg grøsser på ryggen når jeg tenker at Xi kan la seg friste til å teste Trumps handlekraft. - Det er en dypt bekymringsfull utvikling som vi er vitne til mellom de to stormaktene, sier Asia-forsker ved PRIO, Stein Tønnesson til Dagbladet.

Den neste bølgen

Morgenbladet+ | 31.07.2020

Koronaviruset har ført til alvorlige angrep mot demokratiet i minst 17 land. Selv svake populister kan få vind i seilene når verden blir farligere.

For å hamle opp med Facebook trenger vi politikere som Johan Castberg

Morgenbladet+ | 31.07.2020

Onsdag denne uken sto et historisk slag i den amerikanske kongressen. For første gang måtte direktørene for Amazon, Google, Apple og Facebook vitne samlet for folkevalgte politikere. Firerbanden er anklaget for å true fri konkurranse, forbrukere og demokratiet.

Sanner: Norge ikke tjent med egen teknologi-særskatt

ABC nyheter (NTB) | 31.07.2020

Finansminister Jan Tore Sanner (H) utelukker ikke at Norge kan innføre en særskatt for teknologigiganter, men understreker at målet er en internasjonal avtale.

Leveregel nummer én: — Aldri ydmyk noen

Morgenbladet+ | 31.07.2020

Den 92 år gamle diplomatveteranen Hans Blix skriver på en bok som kanskje aldri blir ferdig. Til Morgenbladet snakker han om Norges plass i Sikkerhetsrådet, hvordan IS kunne vært unngått og personlighetstrekkene som forener verdens diktatorer.

Luftforurensing kan kutte levetiden til verdens borgere med nesten to år

Aftenposten (NTB/AFP) | 31.07.2020

Luftforurensning er en trussel mot folkehelsa og kan kutte forventet levetid for alle mennesker på jorda med to år, hevder forskere.

Facebook – En trussel og en støttespiller i miljøkampen

DN (meninger) | 31.07.2020

Kommentar av Kenneth Eriksen og Maren Esmark (Digital rådgiver og generalsekretær i Naturvernforbundet): Kampanjen #Stophateforprofit går globalt og vi støtter helhjertet budskapet om at Facebook må ta grep for å stanse hat, trusler og løgn som i dag spres via deres plattform.

Fredspris og mot

Nationen (meninger) | 31.07.2020

Kommentar av Ole-Jacob Christensen (Småbruker og master i franske områdestudier): Tiden er ikke inne til å gi den til en eller annen ukontroversiell organisasjon eller person som fortjener den – men som i ro og mak kan vente på tur. De tre som må få prisen – før det er for sent – er varslerne og fredsforkjemperne Julian Assange, Chelsea Manning og Edward Snowden. Situasjonen er mest prekær for Assange, som sitter syk om isolert på en celle på 2 x 4 meter i et engelsk spesialfengsel og venter på utlevering til en antagelig livsvarig innesperring i USA. 187 leger har krevet at Assange løslates for å unngå at han dør i fangenskap.

Nye amerikanske økonomiske sanksjoner rammer Flyktninghjelpens hjelpearbeid i Syria

Klassekampen+ | 31.07.2020

Da USAs president Donald Trump i desember signerte «Caesar Civilian Protection Act», som åpner for nye, omfattende sanksjoner mot Syria, var det med forsikringer om at det humanitære arbeidet ikke ville bli påvirket. For dem som befinner seg inne i Syria og står midt oppe i dette arbeidet, er virkeligheten langt mer komplisert, forteller Anna Cervi, lederen for Flyktninghjelpens kontor i Syria.

Fremgang i Jemen gir et visst håp

Aftenposten (meninger) | 31.07.2020

Lederkommentar: Etter flere år med grusom borgerkrig er det omsider oppstått en mulighet for fred i Jemen. Den viktigste opprørsgruppen sør i landet, «Det sørlige overgangsrådet» (STC), sier nå at den ikke lenger krever selvstyre.

Hongkong-aktivister får ikke stille til valg

Aftenposten (NTB) | 31.07.2020

Den kjente aktivisten Joshua Wong og en rekke andre demokratiforkjempere får ikke stille til valg når Hongkong skal velge ny lovgivende forsamling senere i år.

På få dager har Vietnam gått fra å være et virusfritt paradis til full panikk

Dagsavisen | 31.07.2020

Etter mer enn tre måneder uten nye smittetilfeller, har Vietnam fått en ny virusbølge.

– Nå må Afrikas historie skrives om

ABC nyheter | 31.07.2020

Byen Timbuktu i Mali var full av tusen år gamle bøker da al-Qaida kom til landet i 2013. Oppdraget var å brenne alle dokumenter, men en bibliotekar viet livet sitt til å redde samlingen.

En ny kald krig som ingen ønsker seg

Aftenposten (meninger) | 30.07.2020

Kommentar av Therese Sollien: Fred er grunnleggende for alt annet vi driver med, sier Jens Stoltenberg. Kan en kald krig med Kina unngås?

Frankensteins monster

Klassekampen+ (meninger) | 30.07.2020

Kommentar av Mari Eifring: For den som kan ha lurt på om det stemmer at forholdet mellom USA og Kina har forverret seg, har de siste ukene levnet liten tvil. På kort tid har den amerikanske administrasjonen sanksjonert høytstående tjenestemenn i Kina, trukket tilbake Hongkongs særskilte handelsstatus, beordret stenging av det kinesiske konsulatet i Houston og avlevert en rekke verbale skuddsalver i retning Beijing.

Teknologi-gigantene grillet i Kongressen: – De har for mye makt

NRK nyheter | 30.07.2020

De mektige mennene bak Facebook, Amazon, Google og Apple måtte forsvare sin markedsdominans for den amerikanske Kongressen.

Norges Bank endret etisk regelverk før Tangen-høring

E24 | 30.07.2020

Norges Banks hovedstyre endret i juni sitt etiske regelverk etter at de i mai selv påpekte at Nicolai Tangen hadde en interessekonflikt. Representantskapet har bedt hovedstyret forklare konsekvensen av endringene.

Slår alarm: Aldri vært mindre (klima)

Dagbladet | 30.07.2020

I løpet av de 50 årene man har hatt målinger, har det aldri vært mindre havis i Arktis i juli enn det er i år.

Ny rapport: Fire miljøaktivister drept i uken siden Paris-avtalen

NRK nyheter | 30.07.2020

7. april i fjor ble Datu Kaylo Bontulan drept av militæret på Filippinene. Han var en av 212 miljøaktivister som ble drept i fjor – det høyeste tallet som er registrert.

Fei for egen dør, Unge Venstre

Dagsavisen (debatt) | 30.07.2020

Debatt av Varin Hiwa (nestleder, AUF i Oslo): Venstre har mistet troverdighet som et miljøparti etter syv års samarbeid med FrP.

Vi kan og skal gjøre mer for barna i Moria

Vårt Land (verdidebatt) | 30.07.2020

Kommentar av Solveig Schytz (Stortingsrepresentant og innvandringspolitisk talsperson for Venstre) og Trine Skei Grande (Stortingsrepresentant og leder for Venstre): Regjeringen har besluttet at Norge skal hente ut sårbare barn og familier fra flyktningleirer i Hellas sammen med andre europeiske land. Vi skal ta ansvar fordi vi har ansvar. For Venstre og KrF har dette vært svært viktig, og vi kjempet sammen i Stortinget og i regjering for at det skulle bli mulig.

Slik smugles IS-familier ut av leirene

Aftenposten | 30.07.2020

De trodde de skulle klare å rømme ut av leiren. Så ble lastebilen stoppet.

Kina anklager EU for innblanding etter restriksjoner mot Hongkong

Aftenposten (NTB/AFP/DPA) | 30.07.2020

Kinesiske myndigheter beskylder EU for å blande seg inn i landets interne anliggender gjennom sine eksportrestriksjoner.

Sju av åtte barn dødfødde på ein kveld i Zimbabwe

NRK nyheter | 30.07.2020

Ved fødeavdelinga på sjukehuset i hovudstaden Harare, døydde sju av dei åtte barna som blei fødde måndag kveld. Sjukepleiarane streikar på grunn av manglande korona-verneutstyr.

Hvor skal dette ende?

Dagsavisen (debatt) | 29.07.2020

Kommentar av Torbjørn Færøvik (forfatter og tidligere utenriksjouirnalist): Forholdet mellom USA og Kina er dårligere enn på lenge – ja, så dårlig at bare et lite feilsteg kan utløse noe større og farligere.

Plassen i Sikkerhetsrådet vil føre Norge i konflikt med USA. Det vil være naivt å tro noe annet.

Aftenposten (meninger) | 29.07.2020

Kommentar av Harald Stanghelle: Over 80 prosent av oss nordmenn mener landet vårt fortsatt skal støtte FN for å fremme felles regler på den internasjonale politiske arena. Bare knappe 19 prosent mener vi bør fokusere på mer effektive internasjonale organisasjoner. Det viser en meningsmåling Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) har offentliggjort i sommer. Den norske kullsviertroen er ikke spesielt overraskende, men likevel noe underlig i en tid da FN spiller en nokså anonym rolle på verdensscenen.

Usikker vei mot et grønt, norsk industrieventyr

DN+ (meninger) | 29.07.2020

Kronikk av Kjersti Haugland (sjeføkonom i DNB Markets): To store spørsmål er på vei tilbake i rampelyset etter å ha blitt overskygget av koronakrisen. Hvordan skal Norge oppfylle sine klimamål? Og hvordan skal vi lykkes best mulig i omstillingsfasen vi er inne i, der drahjelpen fra petroleumssektoren vil avta mer eller mindre gradvis?

Den myke politistaten

Dagbladet (meninger) | 29.07.2020

Lederkommentar: Politiske iscenesettelser med bruk av anonyme sikkerhetsstyrker kjenner vi igjen fra Putins Russland. Truslene mot demokratiet i USA er konkrete og foruroligende.

Refses for Moria-jubel

Dagbladet | 29.07.2020

I mai jublet KrF over at Norge skulle ta imot flyktningbarn fra Hellas. To måneder seinere har ingenting skjedd. SV mener de feiret for tidlig.

«Vi frykter ikke korona»

Dagsavisen (debatt) | 29.07.2020

Kommentar av Hameed Hilal (feltarbeidr for Leger uten grenser og innbygger i en leir for internt forrevne i Irak): I flyktningleiren jeg bor i er det ikke viruset, men mangel på arbeid som skremmer mest.

1 - 30 av 501
1 2 3 4 5 6 .... 13 14 15 16 17

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.