Klipp fra media

Filter: August 2020

Solberg: Ingen overraskelse at Kina reagerer på fredspris til opposisjonelle

ABC nyheter (NTB) | 31.08.2020

Kinas utenriksminister advarer mot å gi fredsprisen til demokratiforkjemperne i Hongkong. Statsminister Erna Solberg understreker at Nobelkomiteen er uavhengig.

Når Norge er et lydrike

Dagbladet (meninger) | 31.08.2020

Lederkommentar: Den kinesiske utenriksministerens advarsel om å «politisere» Nobels fredspris er en påminnelse om de ydmykende forpliktelsene Norge har overfor Kina.

Organisasjoner ber Ulstein stå opp for gjeldstyngede land

ABC nyheter (NTB) | 31.08.2020

21 norske organisasjoner og partier ber i et brev utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) om å gå i bresjen for å hjelpe fattige land med gjeldshåndtering.

Slik skal Norge sikre seg en vaksine

VG | 31.08.2020

I sommer sendte Redd Barna, Røde Kors og Norsk Folkehjelp brev til regjeringen der de uttrykte bekymring om EU-samarbeidet: At det ville bidra til et vaksinekappløp hvor Europa først sikret vaksiner til seg selv, på bekostning av fattigere land.

Vi må lytte til motstand, men ikke glemme realitetene: Norge blir ikke grønt uten vindkraft

E24 (meninger) | 31.08.2020

Kommentar av Gard L. Michalsen: Vindkraftprotester har ført til synlige endringer i politiske prosesser. Det kan gi bedre prosjekter og mindre uro. Og det er viktig, for uten flere vindmøller kan ikke Norge nå våre egne klimamål.

Nå har Motvind flere medlemmer enn Frp og SV

E24 | 31.08.2020

På ett år har Motvind fått over 17.000 medlemmer. Det er nesten like mange som Greenpeace, og flere enn partier som Frp og SV. Organisasjonen skaffer seg penger gjennom medlemsavgift, innsamlinger og gaver.

Varslar aksjonar mot nytt vindturbinprosjekt: – Vi oppmodar folk om å oppføre seg

NRK nyheter | 31.08.2020

I morgon startar arbeidet med å byggje ein omstridd vindkraftpark på den vêrharde halvøya Stad i Nordfjord. Aksjonsgruppa mobiliserer og utbyggjaren åtvarar.

Fem år etter er flyktningene i Tyskland rimelig godt integrert

Vårt Land (NTB) | 31.08.2020

Fem år etter at statsminister Angela Merkel åpnet Tysklands dører for hundretusener av flyktninger, viser undersøkelser at de fleste er rimelig godt integrert.

Flyktningselfier og grenseåpning: Hvordan gikk det egentlig med Angela Merkels «Wir schaffen das»?

Aftenposten | 31.08.2020

Sjelden har tre ord polarisert så sterkt som kansler Angela Merkels «Vi klarer det!». Selv ville hun gjort det samme igjen.

Lampedusas ordfører varsler generalstreik etter at flere hundre migranter ankom øya

Aftenposten (NTB/AFP/DPA) | 31.08.2020

Flere hundre migranter har de siste dagene ankommet den italienske øya Lampedusa. Nå varsler ordføreren generalstreik om ikke regjeringen griper inn.

Netanyahu sier han har samtaler med flere arabiske ledere

ABC nyheter (NTB) | 31.08.2020

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han er i hemmelige samtaler med flere arabiske land om diplomatiske forbindelser.

FN: Halve Libanon kan stå ovenfor matkrise

VG | 31.08.2020

Over halvparten av Libanons befolkning står i fare for å havne i en matkrise i kjølvannet av eksplosjonen i Beirut, ifølge en FN-organisasjon.

Egypt: Over 70 jihadister drept på Sinai-halvøya den siste måneden

ABC nyheter (NTB) | 31.08.2020

Mer enn 70 antatte islamistiske opprørere er drept den siste måneden i militæroperasjoner i Nord-Sinai, ifølge den egyptiske hæren.

Afghanistan har fått et eget «forsoningsråd»

ABC nyheter (NTB) | 31.08.2020

Afghanistans president Ashraf Ghani har nedsatt et forsoningsråd som skal fremme fredssamtaler med Taliban. Men rådet får kritikk for å være lite inkluderende.

India har registrert verdens kraftigste smitteøkning på et døgn

Dagsavisen (NTB) | 31.08.2020

India har påvist koronasmitte hos ytterligere 78.761 mennesker. Det er den kraftigste smitteøkningen på 24 timer i et land siden koronapandemien begynte.

Sudanske opprørere signerer fredsavtale

ABC nyheter (NTB) | 31.08.2020

Sudans viktigste opprørsallianse har undertegnet en fredsavtale med regjeringen om å avslutte 17 år med konflikt.

Kven skal få makta?

Klassekampen+ (meninger) | 31.08.2020

Kronikk av Heidi Lundeberg (samfunnsgeograf): Det vart stor debatt då Morales stilte til eit tredje presidentval i fjor. Kandidaturet var grunnlovsstridig og høgresida nytta situasjonen til å kuppe makta. Men trass kritikken rundt valet går den karismatiske aymaraen og sosialisten Evo Ayma Morales inn i historiebøkene som Bolivia sitt svar på Gerhardsen. Han bygde opp kimen til ein velferdsstat, halverte fattigdomen og reduserte ulikskapen. Morales var svært populær. Kven skal no styre det fattige urfolkslandet? Får den sosialistiske regjeringa fortsetje, og kva kandidatar står eigentleg valet om?

- Vil bli presset til å gå av

Dagbladet | 31.08.2020

Putins støtte til tross, Arve Hansen, Hviterussland-kjenner og doktor i russlandstudier ved Universitetet i Tromsø (UiT), mener alt tyder på at det som skjer nå vil lede til slutten for presidenten. – Han har nå mistet så mye legitimitet, ikke bare i Hviterussland, men også internasjonalt, at handlingsrommet hans har blitt svært begrenset. Hviterussere streiker og Vesten sanksjonerer. Selv i Russland, hvor han tradisjonelt har vært en populær figur, er det mange som nå mener han bør gå av, sier Hansen til Dagbladet.

«Europas siste diktator»: - En slu politiker

VG+ | 31.08.2020

Han kalles både gal og forstyrret i sin higen etter makt. Hvem er Aleksandr Lukasjenko, presidenten i Hviterussland, som skal ha blitt mobbet i barndommen?

Hviterussisk opprørspoliti arresterer demonstranter i Minsk

NRK nyheter | 31.08.2020

For tredje søndag på rad arrangerer den politiske opposisjonen i Hviterussland demonstrasjoner der de krever at president Aleksandr Lukasjenko må gå av. Men nå slår opprørspolitiet ned på protestene, 125 personer skal være arrestert.

Selskaper som Facebook og Twitter må reguleres

Bergens Tidende (meninger) | 30.08.2020

Kommentar av Tor W. Andreassen (professor NHH), Line Lervik-Olsen (professor Handelshøyskolen BI), Seidali Kurtmollaiev og(førsteamanuensis Høyskolen Kristiania): I Representantenes hus 29. juli ble lederne av verdens fire største teknologiselskaper spurt om virksomhetene deres var til gode for samfunnet. Fordi lovgivere har sovet i timen, fordi vi har en gammel lovtekst som ikke dekker globale digitale selskaper, har disse selskapene fått utvikle seg og tilegne seg stor makt og skapt enorme verdier for sine eiere.

Naturen har alt å tjene på at vi lykkes med fornybar energi

Adresseavisen (meninger) | 30.08.2020

Debatt av Arne Fredrik Lånke (Leder i Stormvind): Biolog Arne Ulset bommer i sitt innlegg i Adressa 16. august angående motivene for vindkraftutbygging og vindkraftens påvirkning på natur. Bakgrunnen for kraftutbyggingen har ikke vært økonomi, men Norges internasjonale forpliktelser. Derfor ble det etablert støtteordninger for prosjekter som ferdigstilles i løpet av 2021. Etter 2021 vil ny kraft bygges ut for å sikre at Norge kan oppfylle Parisavtalen og omstille samfunnet, men det er ikke planlagt noen nye støtteordninger.

Stormen på øya: Kampen mot møllene

Aftenposten | 30.08.2020

Vindmøller må til for at Norge skal bli grønnere, har de folkevalgte bestemt. Reaksjonene er enorme, og stadig flere slutter seg til kampen mot vind. På Haramsøya herjer stormen.

FN ber om at alle som sitter fast på skip i Middelhavet, må få gå i land umiddelbart

ABC nyheter (NTB) | 30.08.2020

FN roper varsku om situasjonen for over 400 mennesker som sitter fast på redningsskip i Middelhavet, deriblant på ett som er sponset av gatekunstneren Banksy.

Italia sender kystvakten for å bistå redningsbåt i Middelhavet

Dagsavisen (NTB) | 30.08.2020

Et italiensk kystvaktskip ble sendt fra Lampedusa for å hente 49 av de mest sårbare migrantene om bord på en overfylt redningsbåt i Middelhavet.

Raser mot æresdrapsdom

Dagbladet | 30.08.2020

14 år gamle Romina Ashrafi ble i mai halshogget av sin egen far etter å ha rømt hjemmefra med kjæresten. Nå er faren dømt til ni års fengsel for drapet, en dom som vekker reaksjoner i Iran.

Åtte drept i kamper i Kashmir

Aftenposten (NTB/AFP/DPA) | 30.08.2020

Sju opprørere og én soldat er drept i skuddvekslinger i ulike områder av den indiske delen av Kashmir, opplyser myndighetene.

Abort i Latin-Amerika: «De rike tar abort – de fattige dør»

NRK nyheter (urix forklarer) | 30.08.2020

En voldtatt 10-åring her i Brasil ble kalt «morder» da hun fikk tatt abort. Nå vokser kravet om mer liberale abortlover i Latin-Amerika.

Politimann pågrepet for vold mot demonstranter i Chile

ABC nyheter (NTB) | 30.08.2020

Ifølge Reuters fikk 413 mennesker synsskader, hvorav to ble helt bllinde, og 3.342 mennesker ble skadd av politiets skytevåpen. 62 politimenn er pågrepet, mistenkt for overgrep under protestene. Ordensmaktens håndtering av demonstrasjonene er blitt skarpt kritisert av blant andre FN og Amnesty International.

Hviterussland fratar journalister akkrediteringen

Aftenposten (NTB) | 30.08.2020

Flere journalister som jobber for utenlandske medier i Hviterussland, mister sin akkreditering, og noen utvises. Dermed kan de ikke lenger jobbe i landet.

1 - 30 av 713
1 2 3 4 5 6 .... 20 21 22 23 24

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.