Klipp fra media

Filter: 2020

75-åring med aldersproblemer

Vårt Land+ (verdidebatt) | 21.10.2020

Kommentar av Geir Ove Fonn: Et effektivt FN trengs derfor mer enn noen gang, og kanskje kommer et symbolsk og politisk viktig vendepunkt tirsdag 3. november. Da tyder det meste på at amerikanske velgere vender ryggen til sin sittende president, som mer enn noen andre har bidratt til å undergrave FNs rolle for å sikre fred og utvikling på en sårbar klode. Valgseier til den sterke FN-støttespilleren Joe Biden (77) kan bli den beste jubileumsgaven til 75-åringen med hovedkvarter på Manhattan i New York.

Klovnen og keiseren

Dagsavisen (debatt) | 21.10.2020

Kommentar av Torbjørn Færøvik (forfatter, tidligere utenriksjournalist i NTB. NRK og Arbeiderbladet): Vestens demokrati betyr kaos, opptøyer, dop og brente bildekk. Kinas sosialisme, derimot, er noe ganske annet. Den står for lov og orden og velstand for alle. Slik lyder den kinesiske fortellingen tro uker før presidentvalget i USA. Kinesiske aviser som Folkets Dagblad, Global Times og andre hamrer inn budskapet med nesten daglige artikler og analyser. Vestlige kritikere av USAs politiske forfall, som økonomen Paul Krugman, blir sitert i det vide og brede. Krugman er spaltist i New York Times og har i en årrekke påpekt USAs svakheter, dog uten å hevde at Kina er å foretrekke framfor USA.

Europa kvinner seg opp

DN+ (meninger) | 21.10.2020

Kronikk av Janne Haaland Matlary (Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og professor II ved Forsvarets Høgskole): Det er ingen tvil om at en rekke land som vil svekke vestlig demokrati, utnytter det enorme maktvakuumet som USAs svekkelse og pandemien tilbyr. EU med Norge på slep innfører sanksjoner mot Russland på grunn av Navalnyj-forgiftningen. Norge konfronterer Russland om Storting-hackingen. EU advarer mot kinesiske oppkjøp og vil også innføre sanksjoner mot Hviterussland. Jeg tok meg i å skrive at vi manner oss endelig opp, men det er kvinner i teten både i Norge, Tyskland og EU.

117 millioner flere barn kan havne under fattigdomsgrensen på grunn av covid-19

Vårt Land | 21.10.2020

De siste 30 årene er verdens barnefattigdom halvert. Nå frykter Unicef og Verdensbanken en stor økning i antall barn som lever i ekstrem fattigdom.

Krisen i Sahel rammer barna hardt (Norge i FNs sikkerhetsråd)

Vårt Land (verdidebatt) | 21.10.2020

Kommentar av Anne Pedersen (regionleder, Vest-, Sentral- og sørlige Afrika i Redd Barna) og Helene Aall Henriksen, (seniorrådgiver, utviklingspolitikk og utdanning i krise i Redd Barna): Kombinasjonen av konflikt, flom, tørke, og fattigdom gjør barn i Sahel stadig mer utsatt. Med plassen i Sikkerhetsrådet har Norge nå en mulighet til å sikre disse barnas rettigheter.

Maktkamp i Terje Rød-Larsens tankesmie – styreleder ville frata ham økonomiansvar

DN+ | 21.10.2020

Fredag 27. mai 2016 var dagen Rita Hauser ga seg etter 23 år. Så lenge hadde advokaten med fortid som ambassadør og presidentrådgiver sittet som styreleder for International Peace Institute (IPI). Tankesmien for fred og sikkerhet er nært knyttet til FN og har gjennom årene fått over 130 millioner kroner fra Norge.

Å si nei til TV-aksjonen er både flaut og unorsk

Aftenposten (meninger) | 21.10.2020

Kasper Syvertsen (20), Leder av innflytternes AUF og Elverumsing, på Si;D: Kommunene som nekter å stå sammen med resten av landet, skaper splittelser og fremmedgjøring.

SV får ikke støtte til våpengranskning i Jemen

Vårt Land+ | 21.10.2020

En rapport viser at er sannsynlig at norske våpen kan ha blitt brukt i krigen i Jemen. SV foreslår en granskning for å finne klare svar, men får ikke støtte på Stortinget.

Uansvarlig jakt på «den nye oljen»

DN (meninger) | 21.10.2020

Kommentar av Ingvild Fonn Asmervik (rådgiver i Naturvernforbundet): I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021 har Olje- og energidepartementet foreslått å bevilge 30 millioner kroner til å kartlegge havbunnsmineraler. Håpet et at mineralutvinning på havbunnen skal bli en ny og viktig havnæring for Norge, noen tror det kan bli «det nye oljeeventyret». Vi, derimot, frykter at jaget etter «den nye oljen» vil kunne få et katastrofalt utfall for ukjente og uvurderlige naturverdier på havets bunn.

Grønt raseri mot norsk posisjon i klimaforhandlinger

Klassekampen+ | 21.10.2020

Norge bidrar til at forhandlinger om utslippskutt i skipsfarten bryter med Parisavtalen, mener flere organisasjoner. Nå krever MDG svar fra to statsråder.

Selvgransking i vindkraftsakene er ikke godt nok

Stavanger Aftenblad (meninger) | 21.10.2020

Kommentar av Knut Sellevold (Sandnes): Olje- og energidepartementet (OED) fikk i oppgave å granske seg selv og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sin konsesjonspraksis i vindkraftsaker. Selvsagt finner de ingen feil i saksbehandlingen.

Politiske værhaner må ta ansvar

Dagsavisen (debatt) | 21.10.2020

Kommentar av Kjell Werner: Motstanden mot vindkraft øker. Flere politikere snur kappa etter vinden. Slik er den politiske realiteten når Stortinget nå har regjeringens vindkraftmelding til behandling. I dag er det 19 vindparker her til lands som produserer elektrisk strøm nok til å forsyne en halv million nordmenn. Det er gitt konsesjoner til 40 nye vindparker, og flere av disse er det nå hard motstand mot.

Oslo skal bli en nullutslippsby

Dagsavisen (debatt) | 21.10.2020

Kommentar av Raymond Johansen (byrådsleder i Oslo, Ap), Arild Hermstad (byråd for miljø og samferdsel, MDG) og Lan Marie Nguyen Berg (byråd for miljø og samferdsel i Oslo Kommune): Byrådet trapper nå opp Oslos innsats for å kutte utslipp. Vi vil innføre nye klimakrav til bygge- og anleggsnæringen. De som bygger i Oslo må forberede seg på et grønt skifte. Kommunen har siden 2017 stilt krav om fossilfri byggeplass på våre egne byggeplasser og erfaringene er gode. Det er god tilgang på bærekraftig biodrivstoff. Det koster litt mer enn gammeldags, fossil diesel. Men å fortsette som før er ikke et alternativ.

Leiesoldater holder kriger i live

Vårt Land | 21.10.2020

De kjemper ikke for folk og fedreland. De tar betalt for å drepe. Leiesoldater slåss for krigsherrer og presidenter, særlig i Afrika. Nå rykker de inn i Kaukasus.

KrF presser på for at store byer bosetter funksjonshemmede flyktninger

Vårt Land+ | 21.10.2020

Kommunene vil gjerne bosette flyktninger, men ingen sier ja til 16 funksjonshemmede som har fått opphold. Nå mobiliserer KrF i storbyene for å få bosatt de sårbare flyktningene.

Til Samuel Patys minne: ein martyr for lærarens kall

Nettavisen (meninger) | 21.10.2020

Kommentar av Bjørn Kvalsvik Nicolaysen (Frankrike-kjenner og professor ved Universitetet i Stavanger): Det er knappe to veker sidan president Macron tala om tiltak mot oppsmuldringa av sekulariteten, og nulltoleranse for åtak på ytringsfridomen. Og så dette. No ser det ut til at Frankrikes skulekvardag er delt i to: anten må ein godta at dersom ein talar om religion i ei klasse, så risikerer ein dødsdom frå eit ukjent hald. Frykta er sjølvsagt at der er nettverk som overvakar aktiviteten til lærarar.

Retten til frie ytringer er viktigere enn å beskytte folk mot å bli såret og krenket

Nettavisen (meninger) | 21.10.2020

Kommentar av Gunnar Stavrum: Det brutale drapet på den franske læreren Samuel Paty har vekket en storm av protester i Frankrike og gitt den franske presidenten Emmanuel Macron støtte i kampen for ytringsfrihet som inkluderer retten til å drive med blasfemi.

Dette skal aldri tåles

Stavanger Aftenblad (meninger) | 21.10.2020

Lederkommentar: En ungdomsskolelærer i Frankrike er drept for å ha undervist elevene sine i ytringsfrihet. Det er barbarisk.

Ytringsfrihet bør ha en selvfølgelig plass i skolen

Adresseavisen (meninger) | 21.10.2020

Lederkommentar: Skolen og lærerne må ikke la seg skremme av terror fra å undervise om ytringsfrihet.

– En lærers plikt å utsette elever for ubehagelige ytringer

NRK nyheter | 21.10.2020

Forsker og lærer Anine Kierulf håper de som underviser i ytringsfrihet ikke er skremt etter drapet i Frankrike.

Macron varsler nye tiltak mot islamistisk ekstremisme

Dagsavisen | 21.10.2020

Frankrikes president Emmanuel Macron varsler nye tiltak mot islamistisk ekstremisme etter lærerdrapet i forrige uke.

- Det er nødvendig for muslimer å fordømme handlingen

Nettavisen (meninger) | 21.10.2020

Kommentar av Mina Bai (Norsk-iransk samfunnsdebattant og forfatter, med flyktningbakgrunn og utdannelse innen informatikk fra Universitetet i Oslo): Det sitter dypt og sterkt i islamsk, tradisjonelt tankesett at religionen ikke skal kritiseres - og at enhver kritikk av profeten eller islamske hellige skrifter skal straffes - gjerne med døden.

Kristensionisme

Vårt Land (verdidebatt) | 21.10.2020

Lederkommentar: Når kirkelederne i Jerusalem ber om støtte fra kristne søsken, er det riktig å gi dem et svar. Der burde flere enn Den norske kirkes biskoper la høre fra seg.

Våpenembargo mot Iran over: Et splittet land går nye tider i vente

Dagsavisen+ | 21.10.2020

Etter at FNs forbud mot at Iran får kjøpe og selge våpen ble opphevet søndag, håper Teheran på bedre tider. Men en stor maktkamp brygger seg opp internt i Iran.

Khashoggis forlovede saksøker Saudi-Arabias kronprins

ABC nyheter (NTB) | 21.10.2020

Hatice Cengiz, forloveden til den drepte journalisten Jamal Khashoggi, saksøker Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman som hun mener beordret drapet.

Paraplyer, lys og tre fingre i været – protestbevegelsen i Thailand har adoptert Hongkong-taktikker

Aftenposten (NTB/AFP) | 21.10.2020

Paraplyer som skjold, chattegrupper og tegn som varsler at opprørspoliti er på vei. Protestbevegelsen i Thailand er inspirert av sine motstykker i Hongkong.

Fengslet i Vietnam – nå får han Stefanusprisen

Vårt Land | 21.10.2020

Menneskerettighetsadvokaten Nguyen Bac Truyen får Stefanusprisen for sitt arbeid med å stå opp for religiøse minoriteters rettigheter i Vietnam. Komiteen håper prisen gir saken internasjonal oppmerksomhet.

Bolivias nye president overtar et land rammet av korona og økonomisk krise

Klassekampen | 21.10.2020

Valgseieren til Luis Arce hilses med jubel i vide kretser i Bolivia. Men landets nye president står overfor enorme utfordringer.

Uten Bertha von Suttner hadde det ikke eksistert noen fredspris

Klassekampen+ (meninger) | 20.10.2020

Kronikk av Birgit Brock-Utne (professor ved institutt for pedagogikk, Universitetet i Oslo): Hva ville Alfred Nobel ha sagt om han hadde fått greie på hvilken organisasjon årets fredspris har gått til? Sannsynligvis at Verdens matvareprogram er et uhyre viktig program. Og at sult, som lederen av nobelkomiteen sa, brukes som et politisk virkemiddel i krig. Samtidig ville han sikkert ha minnet om at han opprettet sitt testament for å hedre dem som jobber for reell nedrustning i verden. At han opprettet testamentet, hadde å gjøre med hans beundring for den østerrikske fredskjemperen og pasifisten Bertha von Suttner (1843–1914).

EU i stormaktspolitikken – vinner eller taper?

DN+ (meninger) | 20.10.2020

Kronikk av Ulf Sverdrup (Direktør ved Norsk utenrikspolitisk institutt): Når vi snakker om de sentrale maktene i internasjonal politikk, handler det ofte om USA, Russland eller Kina. EU er i beste fall sett på som en svak og ubetydelig aktør. Men bør vi tenke annerledes om hva makt egentlig innebærer, og dermed også tenke på nytt om EU og Europas rolle?

1 - 30 av 7645
1 2 3 4 5 6 .... 251 252 253 254 255

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.