Klipp fra media

Filter: 2020

Han har ett år på seg til å løse en årelang floke: – Det er ingen plan B (google-skatt)

Aftenposten | 26.02.2020

Hvordan skal de amerikanske IT-gigantene skattlegges? Pascal Saint-Amans har under ett år på seg til å fremforhandle en avtale, hvis ikke venter han kaos.

Dagens skattekonkurranse tar fra de fattige og gir til de rike

DN (meninger) | 26.02.2020

Kommentar av Kulsum Abbasi (student ved NMBU) og Marthe Sofie Løkeland Eide (student ved NMBU og styremedlem av Rethinking Economics): Glem skatteparadiser som Panama og Cayman Islands. I årtier har europeiske land lokket rike borgere fra andre land til å flytte på seg, og medvirket i åpenlys skatteunngåelse gjennom gunstige skattefordeler. Ta for eksempel vårt naboland Danmark, som har smykket seg med det beste velferdssystemet og skattemoral i verdensklasse. Bak den stolte fasaden er det selv et skatteparadis.

10 års fengsel for svensk-kinesisk forlegger

NRK nyheter | 26.02.2020

Gui Minhai er dømt for å ha gitt informasjon til en fremmed makt. Forholdet mellom Kina og Sverige har lenge vært anstrengt som følge av forleggerens skjebne.

Hva skjedde i Sør-Sudan? (bistand)

Klassekampen+ (meninger) | 26.02.2020

Kommentar av Per Øyvind Bastøe og Anette Wilhelmsen (Norads evalueringsavdeling): Vår evaluering viser at Norge spilte en konstruktiv rolle i fredsprosessen opp til 2005. Det bidro til at prosessen kom i havn. Samtidig kan Norge kritiseres for å ha neglisjert lokale konflikter i sør. Borgerkrigen i 2013 kom derfor som en overraskelse på nordmennene. Frem til da hadde Norge prioritert bidrag til etablering av en ansvarlig og transparent stat. Norges engasjement i Sør-Sudan har vært preget av flere dilemmaer. Ett av de mest sentrale har vært om man skulle fortsette å styrke sørsudanske myndigheter som ikke prioriterte å levere tjenester til egen befolkning.

Klimakrisen endrer sikkerhetspolitikken

DN (meninger) | 26.02.2020

Kronikk av Stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap): Klimaendringene er på full fart opp på den sikkerhetspolitiske og militære agenda.

Twitter-roboter står for hver fjerde klimatweet

Morgenbladet | 26.02.2020

En gruppe forskere ved Brown University i USA lurte på hvorfor det var så mye benektelse av et tema forskningen er mer eller mindre samstemt om, nemlig klimakrisen. Svaret de fant, var trollkontoer på Twitter.

Mer enn 250 teologer stiller miljøkrav til regjeringen

Vårt Land+ | 26.02.2020

Samme uke som Den norske kirke går ut med støtte til klimastreikende ungdom og er med arrangere klimakonferansen, kommer Teologenes klimaaksjon med 257 underskrifter som ber regjeringen handle.

MDG bør inn i Solberg-regjeringen i 2021

Minerva+ (meninger) | 26.02.2020

Kommentar av Gard Løken Frøvoll: Miljøpartiet vil ha regjeringsmakt i 2021. Fagbevegelsen setter foten ned for Ap, mens Senterpartiet ikke vil styre med de grønne. Resultatet bør bli at MDG går inn i Solberg-regjeringen etter stortingsvalget.

Erna til klimaopprørerne: - Tør dere virkelig dette?

Dagbladet | 26.02.2020

Statsminister Erna Solberg ber nordmenn stålsette seg for at superlønnsomme oljejobber erstattes. I dag drar hun til Svalbard får se klimaendringene med egne øyne.

Har vi lært?

Klassekampen+ (meninger) | 26.02.2020

Kronikk av Maria Walberg (økonom og spesialrådgiver i LO): Norsk industri og energiproduksjon står foran endringer. Behovet for å kutte klimagassutslipp og å tilpasse oss endringer i internasjonale energimarkeder forutsetter det. Den store oppgaven blir å endre oss uten å ramme sysselsettingen og norsk eksport – som igjen legger grunnlaget for vårt velferdssamfunn. Det kommer til å kreve investeringer og politisk prioriteringsevne. Men minst like viktig er det å ivareta og bygge videre på kompetansen som er i bedriftene.

Equinor har boret to brønner i omstridt farvann utenfor Svalbard

Aftenposten | 26.02.2020

Russerne protesterte, men Solberg-regjeringen åpnet for oljeleting i de omstridte områdene rundt Svalbard. Hadde Equinor funnet olje eller gass, ville det blitt bråk, mener ekspert.

Flere tror på kompromiss i striden om iskanten

Minerva+ (meninger) | 26.02.2020

Kommentar av Anne Marte Blindheim: En gang før påske skal regjeringen legge frem sitt forslag til ny forvaltningsplan for Barentshavet. Her skal regjeringen foreslå en ny definisjon av iskanten, som så skal vedtas i Stortinget.

Stemmer fra mange kanter

Dagsavisen (debatt) | 26.02.2020

Debatt av Susanne Normann (stipendiat ved SUM, UiO) og Henrikke Ellingsen (mastergradsstipendiat ved Institutt for samfunnsgeografi, UiO): I kommentaren «Motvind fra alle kanter» i Dagsavisen 14.02, etterlyser Hege Ulstein en dypere og mindre polarisert debatt om vindkraft. Vi ønsker en slik debatt velkommen, men Ulsteins innlegg bidrar i våre øyne til det motsatte.

– Ingen dommedagsklokke

Minerva+ | 26.02.2020

Da Norsk Vind ikke fikk bygge ut Hordavind kontaktet de reklamebyrået Try og Mathias Fischer for hjelp. Resultatet er klimaklokker som skal vise at tiden for klimahandling løper ut.

Klimadebatten trenger mer kraft

Bergens Tidende (meninger) | 26.02.2020

Kommentar av Ragnhild Stolt-Nielsen (administrasjonssjef på Senter for klimadynamikk ved Bjerknessenteret): Norge har naturgitte forutsetninger for å kunne produsere vindkraft i rikelige mengder. I kombinasjon med vannkraft, blir fordelene store. Vannmagasiner er et naturlig batteri som gjør at energien kan lagres til seinere bruk mens vi bruker den energien som produseres når det blåser. Men da må vi tåle å se en vindturbin i et vindkraftanlegg. Og det er det foreløpig ingenting som tyder på at vi gjør.

En kur på lur

Klassekampen+ (meninger) | 26.02.2020

Kronikk av Frida Holsten Gullestad: I ulike beregninger står karbonfangst og -lagring for opp mot en femdel av kuttene som må tas, om vi skal unngå at den globale temperaturen stiger over 1,5 eller 2 grader. Også i regjeringens nylig leverte rapport Klimakur 2030 spiller karbonfangst og -lagring en viktig rolle. Og karbonparkeringen er ikke kun tenkt som et grep for å redde oss fra å kutte fossile brensler, men som et grep for å ta CO2-kutt der det ikke hjelper å melde overgang til fornybar energi, som med søppel og sement.

«Folkeopprøret mot folkeopprøret mot klimahysteriet» speler ballen rett i fanget på klimafornektarane

ABC nyheter (meninger) | 26.02.2020

Kommentar av Andrea Rygg Nøttveit: Me var ferdige å diskutera kor vidt klimaendringane skjer og er menneskeskapte – heilt til Noreg delte seg i to Facebook-grupper for å driva skyttarkrig.

Godt, men ikke nok

Vårt Land (verdidebatt) | 26.02.2020

Lederkommentar: Engangsløsninger for ureturnerbare asylsøkere burde ­omfattet flere av dem lever i et vakuum i Norge.

Går i rette med Israel-lobby

Klassekampen | 26.02.2020

Å legge seg ut med den proisraelske lobbyen i USA er en strategisk risikosport, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.

Ingen løsning i sikte for nye Syria-flyktninger

Dagsavisen | 26.02.2020

Mer enn 900.000 mennesker har flyktet fra Idlib-provinsen i Syria de siste månedene. Så lenge krisen fortsetter å være lokal, kommer ikke verden til å gripe inn og hjelpe dem, advarer flyktningforsker.

Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag

Vårt Land (NTB) | 26.02.2020

I Idlib forsøker barn å overleve på egen hånd mens bomber regner over områder som opprørere fortsatt kontrollerer. Tirsdag ble også ti skoler rammet.

Opptøyer i India samtidig som Trump er på besøk

ABC nyheter (NTB) | 26.02.2020

Flere er døde i opptøyer i India i forbindelse med den nye statsborgerskapsloven. Protestene skjer samtidig som USAs president Donald Trump besøker landet.

Noen er mer sandfaste enn andre (Vest-Sahara)

Aftenposten (meninger) | 26.02.2020

Kommentar av Theodor Barndon Helland (Støttekomiteen for Vest-Sahara): Høsten 1975 ble drømmen om selvstendighet i Vest-Sahara knust. Spania, som var kolonimakten i territoriet, forlot Vest-Sahara uten å gjøre det FN forlangte. I stedet så de passivt på at marokkanske styrker rullet inn i territoriet, stikk i strid med folkeretten og Den internasjonale domstolen i Haag. Folket fra Vest-Sahara – saharawiene – flyktet østover under marokkanske bombeangrep gjennom et av Saharas mindre gjestmilde strøk. De som overlevde, slo seg ned i leirer sørvest i Algerie ved byen Tindouf.

Akademisk samarbeid med kinesiske institusjoner er viktig, men ikke uproblematisk

VG (meninger) | 25.02.2020

Debatt av Dag Rune Olsen (rektor UiB), Annelin Eriksen (viserektor for globale relasjoner, UiB) og Camilla Brautaset (leder for UiBs kompetanseutvalg for Kina): Vi ønsker å takke VGs Hanne Skartveit for å bidra til å løfte en viktig debatt om Norges samhandling med Kina. Norge har en bred kontaktflate med Kina innenfor mange samfunnsområder, inkludert forskning og utdanning. Stikk i strid med internasjonale råd og i motsetning til en rekke andre land, inkludert Danmark og Sverige, mangler Norge en nasjonal strategi for forsknings- og utdanningssamarbeid med kinesiske institusjoner. 

Kina prøver å eksportere sitt overvåkingssamfunn

Dagsavisen (debatt) | 25.02.2020

Kronikk av Torbjørn Færøvik: Organisasjonen Human Rights Watch advarer eksplisitt mot denne utviklingen i sin siste årsrapport. Organisasjonens direktør, Kenneth Roth, minner om at Kina samtidig arbeider aktivt for å skremme brysomme kritikere i andre land. Det skjer ved bruk av visumavslag og verbale trusler, selv kidnappinger på fremmed jord.

Kina er ikke en ideologisk fiende

VG (meninger) | 25.02.2020

Debatt av Henrik Stålhane Hiim (seniorforsker, Norsk utenrikspolitisk institutt): Kina vil i kraft av sin størrelse påvirke nær sagt alle land, markeder og teknologier. Den raske kinesiske veksten er også en stor utfordring for hele den internasjonale orden. Kina går i stadig mer autoritær retning, og det er viktig å forholde seg kritisk til landets framferd overfor dissidenter og minoriteter, særlig i Xinjiang. Skartveits kommentar representerer likevel en urovekkende tendens, der det tegnes overdrevne fiendebilder av Kina. Påstanden om at Kina ønsker å utbre sin samfunnsmodell er misvisende. 

WWF og TV-aksjonen 2020

Nationen (meninger) | 25.02.2020

Debatt av Jon Ingebretsen (Naturrettleiar, MDG-politikar og WWF-medlem): Agendaen med klagemåla er viktig å vite om når ein ser kven dei kjem frå. Dersom klagemåla er legitime, støttar eg langt på veg Ester K. Hasle sitt standpunkt. Dette må likevel ikkje «sette kjeppar i hjula» for at WWF skal ha TV-aksjonen som planlagt.

Kommuneadvokat gir grønt lys for boikott av israelske varer

Vårt Land | 25.02.2020

Oslo byråd ønsker å boikotte israelske varer fra okkuperte Vestbredden. Helt lovlig, sier Kommuneadvokaten i Oslo kommune.

Fuglearter utryddes 1.000 ganger raskere enn de ville blitt uten menneskelig påvirkning

ABC nyheter (Dagsavisen.no) | 25.02.2020

I løpet av de siste 500 årene er hele 187 av verdens over 11.000 fuglearter registrert som utdødd, og nå skyter denne utviklingen fart.

1000 franske forskere ber folk ta til gatene og kreve klimahandling

ABC nyheter | 25.02.2020

Nesten 1000 franske forskere fra ulike disipliner kritiserer regjeringens passivitet i møte med økologisk krise, global oppvarming og klimaendringene, og oppfordrer befolkningen til å drive sivil ulydighet og kreve handling.

1 - 30 av 1810
1 2 3 4 5 6 .... 57 58 59 60 61

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.