Klipp fra media

Filter: 2020 debatt

Xi Jinping er en trussel mot folkehelsen

Minerva+ (meninger) | 24.05.2020

Kommentar av Håvard Simensen: Xis maktkonsentrasjon og demontering av sivilsamfunnet har svekket Kinas evne til å beskytte kineserne selv – for ikke å snakke om helsen til resten av verdens befolkning.

Norske prioriteringer for medlemskap i FNs sikkerhetsråd

Aftenposten (meninger) | 24.05.2020

Kronikk av utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H): Det er under en måned igjen til valget til FNs sikkerhetsråd. Behovet for internasjonalt samarbeid er bare blitt tydeligere under koronakrisen. Norge søker plass i Sikkerhetsrådet for å bidra til felles løsninger på felles problemer og for å bidra til internasjonal fred og sikkerhet. Per Krohgs ikoniske maleri av fuglen Føniks som stiger opp av asken etter andre verdenskrig, pryder salen til FNs sikkerhetsråd. Vi har nylig markert at det er 75 år siden slutten på andre verdenskrig.

Vi lever som om vi har tre jordklode

Aftenposten (meninger) | 24.05.2020

Kommentar av Hulda Holtvedt (Grønn Ungdom): Norsk klimapolitikk var og er et selvbedrag. Vi har lullet oss inn i et eventyr om at vår olje ikke er som annen olje, at Norge allerede har tøyd den klimapolitiske strikken så langt vi kan, og at ytterligere klimatiltak vil innebære en felles retur til steinalderen. Denne falske historien gjør det mulig for oss å fortsette å leve som om vi hadde tre jordkloder, uten særlig dårlig samvittighet.

Dette viser at Oslos prestisjeprosjekt er totalt mislykket (Bilfritt byliv)

Nettavisen (meninger) | 24.05.2020

Kommentar av Kjell-Magne Rystad: Så er det vi visste blitt bekreftet. Oslos prestisjeprosjekt Bilfritt byliv innfrir overhodet ikke. Likevel kommer nok dette håpløse pengesløseriet til å fortsette.

Klimautslippene går ned – for tredje år på rad (Stavanger)

Stavanger Aftenblad (meninger) | 24.05.2020

Kommentar av Håkon Fossmark (Kommunestyrerepresentant, Stavanger MDG): Stavanger har som mål å redusere klimautslippene med 80 prosent innen 2030. Urealistisk, mener kritikerne. Realistisk og helt nødvendig, mener jeg.

Jeg skammer meg over landet mitt (Moria/flyktninger)

Dagbladet (meninger) | 24.05.2020

Kommentar av Marthe Valle (artist og sykepleier): Etter fem måneder med utallige aksjoner, underskriftskampanjer, kronikker og intervjuer, faller snart avgjørelsen i Stortinget om vi skal ta imot noen av de mest sårbare fra flyktningeleirene i Hellas. Tirsdag 26 mai. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har snakket om de elendige forholdene i Moria, som er leiren jeg kjenner best.

Globalisme, schmobalisme

Klassekampen+ (meninger) | 23.05.2020

Debatt av Ronny Kjeldsberg (Trondheim): Yohan Shanmugaratnam kritiserer i Klassekampen 20. mai Snorre Valens kritikk mot Sps Anne Beathe Tvinnereim for bruken av begrepet «globalistisk». Shanmugaratnam viser til en artikkel fra 1998 hvor en marxist benyttet seg av den samme begrepsbruken og spør hvordan vi bestemmer «hvilke ord venstresida kan bruke eller ikke fordi våre fiender har stjålet dem».

Lytt til Gro Harlem Brundtland

Nationen (meninger) | 23.05.2020

Lederkommentar: I kampen mot pandemiske utbrudd trenger vi internasjonalt samarbeid. Da er ikke svekkelse av WHO veien å gå.

Norge i FN – mer enn bortkastet idealisme

Aftenposten (meninger) | 23.05.2020

Kommentar av Harald Stanghelle: Det er bare få uker igjen til det blir klart om Norge får en av to ledige plasser i FNs sikkerhetsråd. Vi konkurrerer med Irland og Canada om et av internasjonalt diplomatis mest prestisjefylte verv. Selv med vår tids lavkonjunktur for FN-entusiasme er valgkampen hektisk og intens. Selvsagt dreier det seg om status, makt og prestisje. Det ønsker også Norge seg. Så hvorfor ikke like godt si det høyt, slik Janne Haaland Matlary retorisk spør i Dagens Næringsliv.

Når arbeidsplasser alltid kommer først, blir det ikke noe grønt skifte

Klassekampen+ (meninger) | 23.05.2020

Kommentar av Olav Elgvin (samfunnsforsker): «Nå har vi sjansen til å legge om». Da koronakrisen kom, var dette noe vi stadig kunne lese om. Folk som meg – akademikere og synsere med relativt trygge jobber – snakket om dette som en mulighet til å satse på nye grønne næringer og til å legge om til en annen livsstil enn vi hadde før. Nå som samfunnet holder på å åpnes opp igjen, kan vi gjøre opp en foreløpig status. Har samfunnet blitt lagt om i grønnere retning? Svaret er nei. Om noe har samfunnet blitt svartere enn før, fordi forurensende næringer har fått fordeler de ikke hadde før krisen.

Hvor ble det av naturvernet?

Stavanger Aftenblad (meninger) | 23.05.2020

Kommentar av Jørg Arne Jørgensen (Lektor og religionshistoriker): Den omdiskuterte Michael Moore-produserte filmen «Planet of Humans» reiser høyst reelle problemstillinger.

Still kritiske hydrogen-spørsmål, Bru!

Stavanger Aftenblad (meninger) | 23.05.2020

Kommentar av Hilde Øvrebekk: EU har som mål at hydrogen skal bli en av hovedingrediensene den grønne omstillingen. Men det er langt fra sikkert at den vil komme fra norsk gass, selv om oljebransjen ønsker det veldig sterkt.

Miljøspørsmål handler om våre barns framtid

NRK ytring | 23.05.2020

Kronikk av Camilla Kayed (Fagsjef, Barneombudet) og Elin Saga Kjørholt (Seniorrådgiver, Barneombudet): uss og menneskerettigheter har blitt viktige verktøy i klimasaken. Flere unge klimaaktivister, blant dem Greta Thunberg, har skrevet til Erna Solberg med krav om at oljeboring stanser fordi det er i strid med FNs barnekonvensjon.

Mot et nytt våpenkappløp

VG (meninger) | 23.05.2020

Kommentar av Per Olav Ødegård: Den siste av de store rustningskontrollavtalene går snart ut på dato. Faller START-avtalen går startsignalet for en ukontrollert opprustning av dommedagsvåpen.

Surrer om Moria

Dagsavisen (debatt) | 23.05.2020

Kommentar av Geir Rakvaag: SV fremmer tirsdag et forslag i Stortinget om at Norge skal hente 1.500 flyktninger fra Hellas. Det kommer neppe som en overraskelse at ikke alle andre vil stemme for. Selv om Redd Barna har lagt fram en undersøkelse som viser at 56 prosent av de spurte er for å ta imot barn fra leirer i Hellas. 23 prosent er uenige.

Netanyahu klar for pinebenken

Dagbladet (meninger) | 23.05.2020

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Mens nedtellingen til Israels annektering av Jordandalen er i full gang, starter korrupsjonssaken mot statsminister Benjamin Netanyahu. Den kan bli langvarig.

Slutten for Palestina?

Klassekampen+ (meninger) | 23.05.2020

Kommentar av Ola Wam (Midtøsten-analytiker): Palestinernes president Mahmoud Abbas uttalte under et møte på Ramallah på Vestbredden tirsdag at alle avtaler med Israel og USA er oppløst fra PLO og palestinske selvstyremyndigheters side, inkludert Oslo-avtalen. Uttalelsen kom i etterkant av Israels planer om å annektere israelske bosettinger – som utgjør om lag 60 prosent av Vestbredden – i tråd med president Donald Trumps «fredsplan» for Israel og Palestina.

Bannbuller om Guds straff

Klassekampen+ (meninger) | 23.05.2020

Kommentar av Peter Michael W. Johansen: Etter å ha tapt Mosul i Irak og Raqqa i Syria, kalifatets erklærte hovedstad, ga Den islamske staten (IS) ut en håndbok i hvordan drive geriljakrig i den nye fasen som hadde oppstått. Aksjonene som har fulgt, følger manualen til det usedvanlig brutale angrepet på fødselsklinikken i Afghanistan tidligere i mai, som IS Khorasan (IS-K) tok på seg ansvaret for.

Frihet i fare

VG (meninger) | 23.05.2020

Lederkommentar: Hongkongs 7,5 millioner innbyggere har rett til å si sin mening, i skarp kontrast til Kinas 1,4 milliarder mennesker. Nå vil Kina innføre en sikkerhetslov for å kneble all opposisjon i Hongkong.

Ett land, ett autoritært system

Aftenposten (meninger) | 23.05.2020

Kommentar av Therese Sollien: Fredag kom forslaget om en ny sikkerhetslov for befolkningen i Hongkong. Det ble lagt frem under åpningen av den årlige folkekongressen, det årlige, ti dager lange møtet i Kinas høyeste statsorgan og eneste lovgivende hus. Loven vil forby forræderi, oppvigleri og løsrivelsesaktivitet. Med andre ord: Demokratibevegelsen i Hongkong skal pulveriseres.

Grobunn for nasjonalisme

Vårt Land (verdidebatt) | 22.05.2020

Kommentar av Sylo Taraku (Rådgiver i Tankesmien Agenda): Koronakrisen kan bekrefte nasjonalistenes grunnfortelling: At alle må tenke på sin befolkning først, og at internasjonale institusjoner er svake.

Trump har rett i at WHO kunne håndtert korona bedre

Minerva+ (meninger) | 22.05.2020

Kommentar av Aksel Fridstrøm: Men å skylde på manglende råd og varsler er en dårlig unnskyldning når man selv ikke er interessert i å lytte.

Brundtland slo klokt tilbake mot ros

Aftenposten (meninger) | 22.05.2020

Lederkommentar: Gro Harlem Brundtland, den tidligere lederen av Verdens helseorganisasjon (WHO), gjorde etter Trumps vurdering en fremragende jobb for å stoppe sars-viruset i 2003. Dagens WHO-ledelse, derimot, har latt seg presse av Kina og sviktet katastrofalt under koronaepidemien, ifølge Trump. Brundtland kunne betakke seg for rosen.

Vi trenger et sterkt WHO

Dagsavisen (debatt) | 22.05.2020

Lederkommentar: Nå forvitrer Amerikas moralske hegemoni ytterligere.

Diktatorene og mikroben

Morgenbladet+ (meninger) | 22.05.2020

Essay av Erika Fatland (forfatter): Koronaviruset har rammet hele verden, men en bestemt type ledere forbinder smitten med svakhet og velger fornektelse. Hvorfor er diktatorer så redde for å tape ansikt?

H&M svarer på kritikk fra AUF: Usant om brenning av klær

Adresseavisen (meninger) | 22.05.2020

Debatt av Kristin Fjeld (Kommunikasjonssjef og Fungerende Bærekraftsansvarlig H&M Norge og Island): 14. mai skriver Ivar Østby og Kristine Holden fra AUF Trøndelag at H&M brant flesteparten av usolgte klær til en verdi til 35 milliarder svenske kroner i 2018. Dette stemmer ikke. Klimakrisen er en av vår tids største utfordringer. Det stemmer at tekstilindustrien er ansvarlig for store utslipp globalt, og spesielt produksjonsfasen er belastende for miljøet. Dette er en utfordring som hele bransjen må ta innover seg, og som en av de største aktørene har vi et stort ansvar. Dette anerkjenner vi, og derfor går vi også foran med alle ressursene vi har for å lede en endring i en bransje som må endre seg.

La 2020 bli vendepunktet for naturen

Aftenposten (meninger) | 22.05.2020

Kronikk av Karoline Andaur (generalsekretær, WWF Verdens naturfond): Vi har fem forslag som må inn i regjeringens planer – både nasjonalt og internasjonalt. I dag er det 71 dager siden Norge stengte ned samfunnet grunnet en pandemi som etter alle solemerker er forårsaket av vår skjødesløse håndtering av naturen. I dag er også FNs dag for naturmangfold. Det har aldri vært tydeligere hvorfor vi trenger en slik dag.

Greenpeace gjer det beste til det gode sin fiende

DN (meninger) | 22.05.2020

Debatt av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V): Regjeringa har foreslått å flytte grensa for iskantsona lengre sør, og at den skal vere ei fast og føreseieleg grense for petroleumsverksemd. Det er bra for miljøet, det skaper klårleik og føreseielegheit for oljenæringa, og det er ei løysing det er politisk realistisk å få til.

Kan EU løse norsk asylfloke?

DN+ (meninger) | 22.05.2020

Kommentar av Kjetil Wiedswang: I juni kommer EU-planen norske politikere har ønsket for å hente asylbarn fra Hellas. Innholdet – og om den virker – er uklart.

1 - 30 av 1662
1 2 3 4 5 6 .... 52 53 54 55 56

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.