Klipp fra media

Filter: 2020 debatt

75-åring med aldersproblemer

Vårt Land+ (verdidebatt) | 21.10.2020

Kommentar av Geir Ove Fonn: Et effektivt FN trengs derfor mer enn noen gang, og kanskje kommer et symbolsk og politisk viktig vendepunkt tirsdag 3. november. Da tyder det meste på at amerikanske velgere vender ryggen til sin sittende president, som mer enn noen andre har bidratt til å undergrave FNs rolle for å sikre fred og utvikling på en sårbar klode. Valgseier til den sterke FN-støttespilleren Joe Biden (77) kan bli den beste jubileumsgaven til 75-åringen med hovedkvarter på Manhattan i New York.

Klovnen og keiseren

Dagsavisen (debatt) | 21.10.2020

Kommentar av Torbjørn Færøvik (forfatter, tidligere utenriksjournalist i NTB. NRK og Arbeiderbladet): Vestens demokrati betyr kaos, opptøyer, dop og brente bildekk. Kinas sosialisme, derimot, er noe ganske annet. Den står for lov og orden og velstand for alle. Slik lyder den kinesiske fortellingen tro uker før presidentvalget i USA. Kinesiske aviser som Folkets Dagblad, Global Times og andre hamrer inn budskapet med nesten daglige artikler og analyser. Vestlige kritikere av USAs politiske forfall, som økonomen Paul Krugman, blir sitert i det vide og brede. Krugman er spaltist i New York Times og har i en årrekke påpekt USAs svakheter, dog uten å hevde at Kina er å foretrekke framfor USA.

Europa kvinner seg opp

DN+ (meninger) | 21.10.2020

Kronikk av Janne Haaland Matlary (Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og professor II ved Forsvarets Høgskole): Det er ingen tvil om at en rekke land som vil svekke vestlig demokrati, utnytter det enorme maktvakuumet som USAs svekkelse og pandemien tilbyr. EU med Norge på slep innfører sanksjoner mot Russland på grunn av Navalnyj-forgiftningen. Norge konfronterer Russland om Storting-hackingen. EU advarer mot kinesiske oppkjøp og vil også innføre sanksjoner mot Hviterussland. Jeg tok meg i å skrive at vi manner oss endelig opp, men det er kvinner i teten både i Norge, Tyskland og EU.

Krisen i Sahel rammer barna hardt (Norge i FNs sikkerhetsråd)

Vårt Land (verdidebatt) | 21.10.2020

Kommentar av Anne Pedersen (regionleder, Vest-, Sentral- og sørlige Afrika i Redd Barna) og Helene Aall Henriksen, (seniorrådgiver, utviklingspolitikk og utdanning i krise i Redd Barna): Kombinasjonen av konflikt, flom, tørke, og fattigdom gjør barn i Sahel stadig mer utsatt. Med plassen i Sikkerhetsrådet har Norge nå en mulighet til å sikre disse barnas rettigheter.

Å si nei til TV-aksjonen er både flaut og unorsk

Aftenposten (meninger) | 21.10.2020

Kasper Syvertsen (20), Leder av innflytternes AUF og Elverumsing, på Si;D: Kommunene som nekter å stå sammen med resten av landet, skaper splittelser og fremmedgjøring.

Uansvarlig jakt på «den nye oljen»

DN (meninger) | 21.10.2020

Kommentar av Ingvild Fonn Asmervik (rådgiver i Naturvernforbundet): I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021 har Olje- og energidepartementet foreslått å bevilge 30 millioner kroner til å kartlegge havbunnsmineraler. Håpet et at mineralutvinning på havbunnen skal bli en ny og viktig havnæring for Norge, noen tror det kan bli «det nye oljeeventyret». Vi, derimot, frykter at jaget etter «den nye oljen» vil kunne få et katastrofalt utfall for ukjente og uvurderlige naturverdier på havets bunn.

Selvgransking i vindkraftsakene er ikke godt nok

Stavanger Aftenblad (meninger) | 21.10.2020

Kommentar av Knut Sellevold (Sandnes): Olje- og energidepartementet (OED) fikk i oppgave å granske seg selv og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sin konsesjonspraksis i vindkraftsaker. Selvsagt finner de ingen feil i saksbehandlingen.

Politiske værhaner må ta ansvar

Dagsavisen (debatt) | 21.10.2020

Kommentar av Kjell Werner: Motstanden mot vindkraft øker. Flere politikere snur kappa etter vinden. Slik er den politiske realiteten når Stortinget nå har regjeringens vindkraftmelding til behandling. I dag er det 19 vindparker her til lands som produserer elektrisk strøm nok til å forsyne en halv million nordmenn. Det er gitt konsesjoner til 40 nye vindparker, og flere av disse er det nå hard motstand mot.

Oslo skal bli en nullutslippsby

Dagsavisen (debatt) | 21.10.2020

Kommentar av Raymond Johansen (byrådsleder i Oslo, Ap), Arild Hermstad (byråd for miljø og samferdsel, MDG) og Lan Marie Nguyen Berg (byråd for miljø og samferdsel i Oslo Kommune): Byrådet trapper nå opp Oslos innsats for å kutte utslipp. Vi vil innføre nye klimakrav til bygge- og anleggsnæringen. De som bygger i Oslo må forberede seg på et grønt skifte. Kommunen har siden 2017 stilt krav om fossilfri byggeplass på våre egne byggeplasser og erfaringene er gode. Det er god tilgang på bærekraftig biodrivstoff. Det koster litt mer enn gammeldags, fossil diesel. Men å fortsette som før er ikke et alternativ.

Til Samuel Patys minne: ein martyr for lærarens kall

Nettavisen (meninger) | 21.10.2020

Kommentar av Bjørn Kvalsvik Nicolaysen (Frankrike-kjenner og professor ved Universitetet i Stavanger): Det er knappe to veker sidan president Macron tala om tiltak mot oppsmuldringa av sekulariteten, og nulltoleranse for åtak på ytringsfridomen. Og så dette. No ser det ut til at Frankrikes skulekvardag er delt i to: anten må ein godta at dersom ein talar om religion i ei klasse, så risikerer ein dødsdom frå eit ukjent hald. Frykta er sjølvsagt at der er nettverk som overvakar aktiviteten til lærarar.

Retten til frie ytringer er viktigere enn å beskytte folk mot å bli såret og krenket

Nettavisen (meninger) | 21.10.2020

Kommentar av Gunnar Stavrum: Det brutale drapet på den franske læreren Samuel Paty har vekket en storm av protester i Frankrike og gitt den franske presidenten Emmanuel Macron støtte i kampen for ytringsfrihet som inkluderer retten til å drive med blasfemi.

Dette skal aldri tåles

Stavanger Aftenblad (meninger) | 21.10.2020

Lederkommentar: En ungdomsskolelærer i Frankrike er drept for å ha undervist elevene sine i ytringsfrihet. Det er barbarisk.

Ytringsfrihet bør ha en selvfølgelig plass i skolen

Adresseavisen (meninger) | 21.10.2020

Lederkommentar: Skolen og lærerne må ikke la seg skremme av terror fra å undervise om ytringsfrihet.

- Det er nødvendig for muslimer å fordømme handlingen

Nettavisen (meninger) | 21.10.2020

Kommentar av Mina Bai (Norsk-iransk samfunnsdebattant og forfatter, med flyktningbakgrunn og utdannelse innen informatikk fra Universitetet i Oslo): Det sitter dypt og sterkt i islamsk, tradisjonelt tankesett at religionen ikke skal kritiseres - og at enhver kritikk av profeten eller islamske hellige skrifter skal straffes - gjerne med døden.

Kristensionisme

Vårt Land (verdidebatt) | 21.10.2020

Lederkommentar: Når kirkelederne i Jerusalem ber om støtte fra kristne søsken, er det riktig å gi dem et svar. Der burde flere enn Den norske kirkes biskoper la høre fra seg.

Uten Bertha von Suttner hadde det ikke eksistert noen fredspris

Klassekampen+ (meninger) | 20.10.2020

Kronikk av Birgit Brock-Utne (professor ved institutt for pedagogikk, Universitetet i Oslo): Hva ville Alfred Nobel ha sagt om han hadde fått greie på hvilken organisasjon årets fredspris har gått til? Sannsynligvis at Verdens matvareprogram er et uhyre viktig program. Og at sult, som lederen av nobelkomiteen sa, brukes som et politisk virkemiddel i krig. Samtidig ville han sikkert ha minnet om at han opprettet sitt testament for å hedre dem som jobber for reell nedrustning i verden. At han opprettet testamentet, hadde å gjøre med hans beundring for den østerrikske fredskjemperen og pasifisten Bertha von Suttner (1843–1914).

EU i stormaktspolitikken – vinner eller taper?

DN+ (meninger) | 20.10.2020

Kronikk av Ulf Sverdrup (Direktør ved Norsk utenrikspolitisk institutt): Når vi snakker om de sentrale maktene i internasjonal politikk, handler det ofte om USA, Russland eller Kina. EU er i beste fall sett på som en svak og ubetydelig aktør. Men bør vi tenke annerledes om hva makt egentlig innebærer, og dermed også tenke på nytt om EU og Europas rolle?

Kinas vekst

VG (meninger) | 20.10.2020

Lederkommentar: Kina er den eneste av de store økonomiene som vokser i år. Kina tar markedsandeler, mens alle andre sliter. Pandemien startet i Kina, men kinesisk økonomi er den første som friskmeldes.

Norsk nei til u-land i WTO om corona-bekjempelse

ABC nyheter (meninger) | 20.10.2020

Kommentar av Thomas Vermes: Visste du at Norge fredag avviste en bønn fra u-landene i Verdens handelsorganisasjon, WTO, om lettelser i patentbeskyttelsen for helseteknologi mot det fryktede coronaviruset? Nei, det som skjedde på et møte i det såkalte TRIPS-rådet i Verdens handelsorganisasjon, WTO, fredag før helga, er ikke noe Erna Solberg, Ine Eriksen Søreide eller Bent Høie flagger høyest. Norge liker jo å framstille seg som en brobygger mellom u-land og gruppa av utviklede land vi tilhører.

Nå trapper vi opp arbeidet for ansvarlig skattepraksis i selskapene

DN (meninger) | 20.10.2020

Kommentar av Nicolai Tangen og Carine Smith Ihenacho (Norges Bank Investment Management): Siden vi utga vårt forventningsdokument om skatt og åpenhet i 2017, har vi sendt brev til mer enn 500 selskaper om temaet. Vi har videre fulgt opp våre forventninger i rundt 170 selskapsmøter. Denne dialogen vil vi nå intensivere. Vi forventer at selskapene betaler skatt der økonomiske verdier skapes og at de er åpne om hvorfor de eventuelt er til stede i lavskattland og lukkede jurisdiksjoner. Noen selskaper er hjemmehørende her, andre har datterselskaper. I begge tilfellene åpner det for muligheter til å unngå skatt, selv om det også kan være andre grunner til at et selskap er til stede i slike jurisdiksjoner.

Hvit, hvitere, hvitest?

Vårt Land (verdidebatt) | 20.10.2020

Kommentar av Anne Håskoll-Haugen (Frilansjournalist): Er det mulig å ha rasisme i bistandsbransjen, som vier sin eksistens til å bedre livsvilkårene for (stort sett) melaninrike mennesker? Vent litt, kanskje nettopp det er problemet.

At vi kaller det «klimaendringer», er som om vi skulle kalle massemord for «livsforandringer».

Klassekampen+ (meninger) | 20.10.2020

Kommentar av Kajsa Ekis Ekman (svensk journalist og forfatter): Det er på tide å anerkjenne naturmord som en forbrytelse. Mange aktivister og internasjonale advokater har allerede løftet fram spørsmålet. Hvis naturmord hadde vært en forbrytelse, ville de som kutter ned skogen, blitt stilt for en internasjonal domstol. Bedrifter som Exxon, Shell og Aramco ville blitt tiltalt. Jair Bolsonaro, Donald Trump og Scott Morrison også. Det er bare ti land i verden som har anerkjent naturmord som forbrytelse. Det er Vietnam, Ecuador, Russland, Kasakhstan med flere. Ingen av de største kapitalistiske nasjonene anerkjenner det. Hvorfor ikke? Fordi det er kapitalismen som forårsaker det

At private interesser kan tjene på utvikling av fornybar energi, kan ikke i seg selv være et argument mot grønn teknologi.

Klassekampen+ (meninger) | 20.10.2020

Kronikk av Jonas Algers (samfunnsøkonom, ansatt i Manifest Tankesmie, og deltaker på Klassekampen-Akademiet): På venstresida pågår en intens debatt om venstresidas forhold til klimateknologi. I USA har konfliktene mest handlet om synet på litiumbatterier, i Sverige om høyhastighetstog og i Norge om vindkraft. Men de to skyttergravene er stort sett de samme, og de er unødvendig dype.

Uklart fra Senterpartiet om Klimakur

Nationen (meninger) | 20.10.2020

Kronikk av Laila Aass (Forsker, Fakultet for biovitenskap - NMBU) og Odd Magne Harstad (Professor emeritus, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet - NMBU): Jordbruket skal bidra i dugnaden for å redusere klimaavtrykket, men tiltakene kan ikke gå på bekostning av matproduksjonen.

Terrortrusselen er blitt mer uforutsigbar

Aftenposten (meninger) | 20.10.2020

Kronikk av Vibeke Knoop Rachline (Frilansjournalist, Paris): Med dette angrepet sniker terroren seg inn i skolegården. Kunne det grufulle drapet på læreren Samuel Paty vært unngått? Cocktailen ytringsfrihet, Muhammed-tegninger og terror er så altfor kjent i Frankrike.

Halshuggingen bekrefter ytringsfrihetens krise

Aftenposten (meninger) | 20.10.2020

Kommentar av Frank Rossavik: Samuel Paty var lærer i en videregående skole i en forstad til Paris. Han ville snakke med elevene om ytringsfrihet, med utgangspunkt i karikaturtegninger av profeten Muhammed fra satiremagasinet Charlie Hebdo.

Vi må aldri kompromisse rundt dette

Vårt Land (verdidebatt) | 20.10.2020

Kommentar av John Peder Egenæs (Generalsekretær i Amnesty International i Norge): I Frankrike ble Samuel Paty drept fordi noen tok seg retten til å bestemme at hans undervisning krenket dem på en måte som krevde blod. Det er forferdelig og det bringer en utrygghet inn på et sted som bare kan fungere dersom det er trygt der. Lærere og elever må få drive skole i trygghet. De må få lov til å stille spørsmål ved historiefagets «sannheter» og det som hevdes å være guds ord. Hvis ikke snakker vi ikke om en skole, men om en robotfabrikk. Dette må vi alle insistere på og vi må ikke la oss skremme av de som truer den frie tanke med vold.

Vårt vern

Klassekampen (meninger) | 20.10.2020

Lederkommentar av Mari Skurdal: Fredag ble en fransk lærer drept på åpen gate i et forstadsområde nordvest for Paris. Læreren, 47 år gamle Samuel Paty, underviste i historie, geografi og samfunnsfag ved en lokal skole. Som del av et undervisningsopplegg om ytringsfrihet, viste han fram en Muhammed-karikatur fra satiremagasinet Charlie Hebdo.

Halshuggingen i Frankrike viser at ytringsfriheten fortsatt trenger sterkere vern mot terror

DN+ (meninger) | 20.10.2020

Lederkommentar: Den franske læreren Samuel Paty ble halshugget etter å ha vist sine elever karikaturer av Mohammed. Karikaturene som kostet ham livet var ikke hemmelige eller skjulte. De finnes overalt på internett og i flere trykte medier. Ett av dem er satiremagasinet Charlie Hebdo, som for noen år siden var mål for et annet brutalt og blodtørstig angrep der flere ansatte ble drept.

Et uhyrlig angrep

VG (meninger) | 20.10.2020

Lederkommentar: Det er ikke til å fatte. En lærer er halshugget i en europeisk storby.

1 - 30 av 3091
1 2 3 4 5 6 .... 100 101 102 103 104

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.