Klipp fra media

Filter: 2021 debatt

Kvinner i koronaens bakgård

Dagsavisen (debatt) | 05.03.2021

Kommentar av Kari Mangrud Alvsvåg (Domprost Borg bispedømme): Under en global, digital konferanse som FNs kvinneorganisasjon organiserte høsten 2020 for å kartlegge kjønnsdimensjoner ved voldelig ekstremisme, kom det frem at korona-pandemien har forsterket de eksisterende kjønnsforskjellene. Det ble slått fast at det er helt nødvendig å fremme kjønnslikestilling og menneskeretter for å forhindre at kvinner utsettes for grov vold, i skyggen av koronaen.

Søreide bør svare Søreide om Taiwan (Norge/Kina)

DN (meninger) | 05.03.2021

Kommentar av Halvor Eifring (professor i kinesisk, Universitetet i Oslo), Harald Bøckman (tidligere forsker ved Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo), Stein Ringen (gjesteprofessor, King's College London) og Eirik Espolin Johnson (Oslo): Det faktum at ett-Kina-politikken er fredet, må ikke forstås som at norske myndigheter ikke kan gjøre noe annerledes. Det finnes et betydelig handlingsrom innenfor rammene av ett-Kina-politikken. Da trengs politisk vilje – som kanskje var noe av det Søreide etterlyste fra den rødgrønne regjeringen i 2013. Nå er Søreide utenriksminister, og tiden er samtidig overmoden for at hun demonstrerer en slik politisk vilje overfor Taiwan – for eksempel ved å ta med seg følgende innspill når hun formulerer et svar til seg selv.

Boikott fotball-VM i Qatar

Adresseavisen (Midtnorsk debatt) | 05.03.2021

Kommentar av Karim Essahli (leder internasjonalt utvalg i LO i Trondheim): Verdens mest populære idrett er ikke verdt alle de tapte liv som er direkte forårsaket av arbeidernes elendige arbeidsforhold. Fagbevegelsen må stå for solidaritet med våre arbeidskamerater hvor hen de befinner seg. Rettferdighet må gå foran prestisje og profitt.

− La oss holde øynene på ballen (menneskerettigheter/fotball-VM i Qatar)

VG (meninger) | 05.03.2021

Kommentar av John Peder Egenæs (generalsekretær i Amnesty International): Det ligger en enorm kraft i det engasjementet Qatar-VM har skapt blant fotballsupportere. Mange mener med rette at elendige arbeidsforhold og dødsfall blant de som bygger tribuner og infrastruktur er uakseptabelt. Det er frustrerende å oppleve at idretten man elsker blir brukt i et politisk spill for å renvaske regimer som står bak massive brudd på menneskerettighetene. Sportsvasking griper om seg, så hva gjør vi?

Sløsesjokket

Klassekampen+ (meninger) | 05.03.2021

Kommentar av Bibbi Bøhn (skribent): Overdrevet forbruk og overflod er blitt det normale. Sjø og strender fylles opp av plastskrot og emballasje, søppelfjellene vokser! Det er ikke bare når det gjelder biler, møbler og elektronikk at det er kjøp og kast som gjelder, det er innen alle kategorier. Sløsingen er ufattelig! Vi ser det når Christian Strand lager TV-program, men vi ser det ikke når det gjelder våre egne prioriteringer. Sjokket har ikke gått inn.

Statskapitalisme er en dårlig løsning

Aftenposten (meninger - kort sagt) | 05.03.2021

Debatt av Steinar Juel (samfunnsøkonom i Civita): Kjell Roland beskriver i en kronikk hvordan EU legger opp til en strategi for klimanøytralitet i 2050 med at staten skal plukke vinnere og gi dem omfattende subsidier (Aftenposten 28. februar). Roland antyder at Norge bør gjøre noe tilsvarende, noe flere partier, i ulik grad, også angir. Det er minst fire problemer med en slik strategi.

Vi aner konturene av en ny, grønn statskapitalisme der skjønnhetskonkurranser og maktallianser avgjør ressursfordelingen

DN+ (meninger) | 05.03.2021

Kronikk av Ola Kvaløy (Dekan og professor i samfunnsøkonomi, Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger): Nå ser vi tendenser til en ny vending, delvis i politikken, men i hvert fall i retorikken. Staten og kapitalen finner sammen i et nytt interessefellesskap. Triggeren er de store samfunnsutfordringene. Koronapandemien på kort sikt, klima og grønn omstilling på lengre sikt. I det nye interessefellesskapet er markedet et problem som står i veien for å nå de store målene.

Det trengs statlige grep for å nå klimamålene (Afrika)

Morgenbladet+ (meninger) | 05.03.2021

Kommentar av Bjørn H. Samset (Seniorforsker ved Cicero): Er Afrika på vei mot en fremtid tuftet på fornybar energi? Ja, men ikke raskt nok – med mindre myndighetene griper inn. Det er konklusjonen i en fersk artikkel i Nature Energy, som også leverer noe sjeldent innen klimafaget: En forutsigelse om hva som vil skje, snarere enn et konstruert scenario.

En rettferdig miljøpolitikk må være rød

Morgenbladet+ (meninger) | 05.03.2021

Kommentar av Marie Sneve Martinussen (Nestleder i Rødt): Mens regjeringens klimapolitikk gjør vanlige folk fattigere, samtidig som noen få rike slipper unna, snur vi dette på hodet – og lar de med mest ressurser bidra mest til omstillingen.

Rødts oljeskvis

Dagsavisen - Rogalands avis (debatt) | 05.03.2021

Lederkommentar: Rødt får et problem med velgerne på Vestlandet hvis de skal beholde sluttdato for oljå.

Ikke nødvendig med folkeopprør mot fornuftige klimatiltak

Stavanger Aftenblad (meninger) | 05.03.2021

Debatt av Hildegunn T. Blindheim (Direktør for klima og miljø, Norsk olje og gass): Hilde Øvrebekk lurer på hvorfor det ikke er folkeopprør mot olje- og gassbransjen fordi vi tar klima på alvor og gjør noe med det. Og når vi forklarer hvorfor elektrifisering av sokkelen gir helt reelle klimagassreduksjoner, blir vi mistenkeliggjort.

Strøm til sokkelen er ineffektiv klimapolitikk – og kan vere ei bestilling på tusenvis av nye vindmøller

DN (meninger) | 05.03.2021

Kommentar av Asbjørn Torvanger (seniorforskar, dr.polit samfunnsøkonomi, Cicero): Fornuftig klimapolitikk må enten ha god effekt på klimagassutsleppa i forhold til kostnaden, eller stimulere utvikling av klimavennleg teknologi. Elektrifisering av oljeplattformer feilar på begge område.

NHOs ambisjonsnivå er ikke lavt, og retningen er ikke feil

Nettavisen (meninger) | 05.03.2021

Debatt av Per Øyvind Langeland (avdelingsdirektør, næringspolitisk avdeling, NHO): Styreleder i Norsk Havvind, Thor Ottar Lohne, skriver i et debattinnlegg i Nettavisen mye klokt om hva som er nødvendig for å få fart på en norsk nasjonal satsing på havvind. Men han mistolker når han tror NHOs ambisjonsnivå er lavt og retningen er feil.

Kjernekraft er billigere enn vindkraft

Nettavisen (meninger) | 05.03.2021

Kommentar av Jan Emblemsvåg og Marianne Synnes Emblemsvåg (Ålesund): Vi må innse at man kommer ikke utenom kjernekraft i et grønt skifte. Et grønt skifte koster selvsagt, men vi må investere i energikilder som fungerer hele døgnet og hele året, uten utslipp.:

Større satsing på naturlig karbonlagring i matjord

Dagsavisen - Rogalands avis (debatt) | 05.03.2021

Kommentar av Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender), Sigrid Hjørnegård (Norges Bondelag), Christian Steel (Sabima), Julie Rødje (Spire), Jan Thomas Odegard (Utviklingsfondet), Karoline Andaur (WWF Verdens naturfond) og Børre Solberg (Økologisk Norge): Belønningssystemet for karbonlagring på norske gårder bør utredes.

Besettelsen om Moria

Minerva+ (meninger) | 05.03.2021

Kommentar av Aksel Fridstrøm: Flyktningleiren Moria finnes ikke lenger, men er gitt evig liv av politikernes og medienes søken etter forpostfektning og symbolpolitikk.

Derfor går Ap i Bergen inn for Israel-boikott

Bergens Tidende (meninger) | 05.03.2021

Kommentar av Matias Birkeland (Bystyrerepresentant, Ap) og Endre Toft (Leder for AUF i Vestland): Dagens politikk hindrer ikke Israel i å begå folkerettsbrudd. Da kreves det sterkere virkemidler.

Iran krever at den nye USA-administrasjonen bryter Trumps politikk

Klassekampen+ | 05.03.2021

Analyse av Peter M. Johansen: USAs manglende reaksjon mot Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman for drapet på journalisten Jamal Khashoggi blir av mange oppfattet som USAs president Joe Bidens første utenrikspolitiske fallitt. Det kaster mørke skygger over den andre prosessen som Washington nå er involvert i i Midtøsten: atomavtalen med Iran.

Verden svikter Jemen

Aftenposten (meninger) | 05.03.2021

Lederkommentar: Mandag denne uken ble det avholdt giverlandskonferanse for Jemen. Målet for innsamlingen var 33 milliarder kroner. Resultatet ble at landene lovet å gi i underkant av 15 milliarder, forteller nyhetsbyrået NTB. Den sviktende bistanden er dypt tragisk for de 16 millioner menneskene som lever på randen av katastrofe i Jemen – over halvparten av befolkningen. Nesten 50.000 jemenitter er allerede rammet av sult.

Tid for Jemen

Vårt Land (meninger) | 05.03.2021

Lederkommentar: Jemens befolkning har i lang tid måttet lide under krigføring som ingen gjør noe for å stanse. Nå er det på tide med endring.

FN må handle

VG (meninger) | 05.03.2021

Lederkommentar: I dag bør Norge og de andre 14 medlemmene av FNs sikkerhetsråd gå inn for en internasjonal våpenembargo mot Myanmar.

Vaksinekannibalisme rammer de fattigste

DN+ (meninger) | 04.03.2021

Kommentar av Sverre Strandhagen: Først i 2023 kan Afrika få nok vaksine. Det kan ramme vestlige land hardt.

Norge må stille feilslått regime til ansvar (Sør-Sudan)

Vårt Land (meninger) | 04.03.2021

Kommentar av Anders Breidlid (professor, OsloMet) og Tomm Kristiansen (tidligere afrikakorrespondent for NRK): Siden Sør-Sudan ikke er medlem av den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) kan ICC bare starte undersøkelser om krigsforbrytelser i Sør-Sudan hvis FNs sikkerhetsråd overfører situasjonen i Sør-Sudan til ICC eller hvis regjeringen i Sør-Sudan anmoder ICC om å involvere seg. Det siste er selvfølgelig helt usannsynlig. Selv om de siste års erfaringer fra bl.a. Syria, Sudan og Myanmar har vist at det er store utfordringer med å få prøvd slike saker for ICC, bør likevel Norge - som medlem i Sikkerhetsrådet og med sitt store engasjement i Sør-Sudan - kreve at Sør-Sudans leder-duo først stilles til ansvar i Sikkerhetsrådet i FN og deretter i ICC.

Boikott av Qatar-VM er ikke riktig virkemiddel

VG (meninger) | 04.03.2021

Kronikk av Terje Svendsen (president i Norges Fotballforbund) og Cato Haug (styreleder i Norsk Toppfotball): Fotball-VM i 2022 blir arrangert i Qatar. Landet har med rette fått kritikk for hvordan gjestearbeiderne behandles. Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball støtter kritikken. Derfor engasjerer vi oss sterkt for at gjestearbeiderne får bedre forhold. Men vi er ikke enig i at boikott er riktig virkemiddel.

Vi unge vil kjøpe klær der vi vet at arbeiderne har hatt det bra

Vårt Land (meninger) | 04.03.2021

Kommentar av Helena Schroeder (frivillig i KFUK-KFUM Global og elev ved Rønningen folkehøgskole): Vi vil kjøpe klær der vi vet at arbeiderne har hatt det bra, og vi kan handle med god samvittighet. Derfor trenger vi åpenhetsloven. I mange år har flere engasjerte mennesker jobbet med å få gjennomslag på en svært viktig lov. Dette lovforslaget handler om at forbrukerne i Norge har krav på å få informasjon om hvor produktene deres er produsert, og under hvilke forhold produktene har blitt produsert.

Klimakutt er viktig for både helse og økonomi

Bergens Tidende (meninger) | 04.03.2021

Debatt av Knut Mork Skagen (Styreleder, Legenes klimaaksjon): Bjørn Lomborgs fremstilling av klimakrisen er farlig. Han er kjent for å legge frem såkalte økonomiske realiteter som er i beste fall sterkt fordreide utgaver av tallene det refereres til, og i verste fall rent oppspinn. Lørdag 27. februar slapp han til i Bergens Tidende med et debattinnlegg der han på nytt fremsetter sine fantasier.

Hvordan telle karbon uten å måle?

Klassekampen+ (meninger) | 04.03.2021

Debatt av Bjørn Vassnes (Viten-redaktør): Alle regnskap, også karbonregnskapet, forutsetter at man teller på begge sider. Og vi vet at det ikke er nok å kutte utslipp, vi må også fjerne karbon fra lufta om vi skal ha et levelig klima. I Klassekampen 27. februar hevder klimaministeren at karbonopptak telles med. Men for å telle noe, må man vel måle det, og vite hva man skal måle? Klimameldingen omtaler riktignok karbonopptak i skog, men den viktigste lagringen skjer under bakken.

Det blir ikkje meir klimainnsats av å rekne annleis

Nettavisen (meninger) | 04.03.2021

Debatt av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V): I fleire medieutspel den siste tida har Framstegspartiet tatt til orde for å rekne inn alt CO2-opptak i skog i klimamålet, slik at vi ikkje treng å kutte like mykje for å ende på 50-55 prosent utsleppskutt i 2030. Det kan sjå ut som ei enkel løysing, der vi ikkje må gjennomføre dei klimatiltaka som Frp er mot. Men «løysinga» er like dårleg som ho er enkel.

Elektrifiseringseffekten

Klassekampen+ (meninger) | 04.03.2021

Kommentar av Erik Lindeberg (rådgiver hos Sintef Industry): I både England og Tyskland er fornybar kraft nå større enn fossil kraft. De siste tiårene har naturgass, og særlig fornybar kraft erstattet kullkraft. Selv om vi må importere all kraften for å elektrifiser plattformene, så vil det «globale» utslippet likevel mer enn halveres fordi CO2-fotavtrykket på importert kraft var på bare 280 g CO2/kWh i 2019 ifølge NVE. Ingen slike «globale» argumentering mot elektrifiseringen er derfor riktige.

1 - 30 av 655
1 2 3 4 5 6 .... 18 19 20 21 22

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.