COP25: Tid for klimaansvar?

- Mitt budskap her i dag er et om håp, ikke om fortvilelse, sa FNs generalsekretær Antonio Guterres i sin tale under åpeningen av årets klimamøte (COP 25) i Madrid 1. desember. I følge en fersk undersøkelse er klimaendringer nå det folk flest i Europa frykter mest, men om Europas og verdens øvrige politikere makter å ta nødvendig politiske grep gjenstår å se. Det vil blir krevende. Budskapet fra FNs miljøprogram (UNEP) i slutten av november var at de globale CO2-utslippene må kuttes med 7,6 prosent årlig de neste ti årene om det skal være håp om å nå 1.5°C-målet.

COP25Madrid.jpg

Redaksjonen avsluttet 21.12.2019.

Aktuelle lenker:

Kommentarer og innspill fra sivilsamfunnet:

 • COP25 skyver ambisjonene over på fremtiden. ForUM 17.12.2019
  Til tross for store motsetninger og forhandlinger som gikk 40 timer på overtid, lever fortsatt Parisavtalen. Men både avtalen og klimaet henger i en tynn tråd - hvis ikke land begynner å levere neste år. Hva skjedde egentlig i Madrid? Og hva skjer nå? Vår klimarådgiver var på COP25. Les hennes analyse av forhandlingene her.
 • - Norge må gå foran for å berge Parisavtalen! Naturvernforbundet 15.12.2019
  Naturvernforbundet forventer at den norske regjeringen umiddelbart øker sine klimaambisjoner, etter et mislykket klimatoppmøte i Madrid hvor mangelen på lederskap og handlingsvilje har skadet Parisavtalen.
 • Tydelige maktforskjeller på klimatoppmøtet. Changemaker 03.12.2019
  Mens Erna Solberg taler i FN om at Norge har gjort mye for klima med elbilsatsingen, forteller andre presidenter om hvordan klimaendringene koster liv i deres land.
 • Norge må vise alvor på klimatoppmøtet i MadridNaturvernforbundet 02.12.2019
  Naturvernforbundet forventer at Erna Solberg og Ola Elvestuen tar med seg økte klimamål og nye bidrag til klimabistand når de drar til årets klimatoppmøte i Madrid, som starter i dag.
 • Oppskrift på en klimaavtale. Naturvernforbundet 02.12.2019
  Mandag 2. desember starter det 25. klimatoppmøtet i Madrid i Spania, ledet av chilenske myndigheter. Det forventes at verden skal bli enige om regelboka for hvordan Parisavtalen fra 2015 skal forstås, etterleves og gjennomføres. Veien hit har vært lang og tornefull, fra forståelsen om alvorligheten av menneskeskapte klimaendringer på 1970- og 80-tallet, via Rio-konvensjonene i 1992, utallige klimatoppmøter med høye topper og dype daler og frem til dagens avtaleverk. Les kortversjonen av historien om 29 år med klimaforhandlinger her!
 • Krever økte ambisjoner av Norge i Madrid. ForUM 25.11.2019
  -Vi klimaforkjempere får ofte høre at vi har urealistiske krav. I virkeligheten er det motsatt. Det som er urealistisk, er å tro at vi har tiden på vår side, sa daglig leder i ForUM, Kathrine Sund-Henriksen, i sin appell på klimamarkeringen 22. november.

Medieklipp og -debatt (oppdatert pr. 21.12.2019):

 • Vår felles framtid fastlegges neste høst på FNs klimatoppmøte i Glasgow. Kronikk av Dag Seierstad (rådgiver for SVs stortingsgruppe­ og medlem av fagrådet til Attac) i Klassekampen (meninger) 21.12.2019
  Ett grunnleggende problem er uløst: Fortsatt er det umulig å unngå utslipp av klimagasser i mange typer produksjon og annen virksomhet. Derfor er håpet av klimagasser kan samles og lagres slik at de holdes unna atmosfæren. Det var den «månelandingen» Jens Stoltenberg ikke fikk gjort lønnsom nok. Skal vi helt fram til en klimanøytral klode innen 2050, må utfordringen med å samle og lagre klimagasser være løst.
 • EU må bygge en klimamur. Kommentar av Bjørn Kjærand Haugland (administrerende direktør i Skift) og Jens Ulltveit-Moe (styreleder, i Skift – Næringslivets klimaledere) i DN (meninger) 20.12.2019
  Når alt kommer til alt, har ikke Norge noe annet valg enn å ta vår viktigste handelspartners side i denne saken. Det bør være lett når EU har forskningen på sin side, og gode intensjoner. I tillegg har vi mye industri som kan nyte godt av en slik ordning i fremtiden. I klimakrisens tidsalder må Norge velge sine allierte med omhu, vi holder en knapp på Europa.
 • Pekeleken. Kronikk av Dagfinn Høybråten (generalsekretær i Kirkens Nødhjelp) på NRK ytring 18.12.2019
  På klimatoppmøtet i Madrid tok Norge til orde for at andre land må øke sine klimamål. Men hvorfor løfter ikke Norge egne klimamål og går foran i en koalisjon av ansvarlige land? Nesten 200 land har de to siste ukene vært samlet til et toppmøte for å prøve å komme nærmere målet om å bremse den globale oppvarmingen og klimakrisen. Resultatet ble skuffende. Nå trengs det at ansvarlige enkeltland går foran.
 • Jeg har vært klimaaktivist i seks år, men aldri vært så provosert som nå. Gina Gylver (18) på Si;D i Aftenposten (meninger) 18.12.2019
  Forventningene var kanskje høyere enn de burde vært, men etter ett år med klimastreiker, klimabrøl, enorme demonstrasjoner og politiske uttalelser om krisesituasjonen hadde vi håpet å se en endring i forhandlingene. Jeg hadde forventet å kjenne på en vilje til handling. Konsensus om hva som må til.
 • Politisk klimakollaps. Lederkommentar i Stavanger Aftenblad (meninger)17.12.2019
  Verdens politikere har abdisert i klimasaken. Havariet i forhandlingene i Madrid demonstrerte dette for all verden. Finnes det likevel et glimt av håp, ligger det i at teknologien trumfer ideologien.
 • Det internasjonale arbeidet går for sakte. Lederkommentar i Dagbladet (meninger) 17.12.2019
  Nå må Norge ta mer ansvar både hjemme og globalt.
 • EU eneste klima-pådriver. Lederkommentar i VG (meninger) 17.12.2019
  Av stormaktene er EU den som er igjen. Og på klimatoppmøtet la EU frem sin store nye klimaplan «Green Deal» for Europa. Det er et ambisiøst prosjekt som går ut på at EU skal være karbonnøytralt i 2050, som også vil ha mye å si for Norge. Vi er en del av avtalen gjennom EØS, og vil få merke det i mange sektorer, antakelig både transport og landbruk.
 • Men det går for sakte. Lederkommentar i Dagsavisen (debatt) 17.12.2019
  Den to uker lange klimakonferansen i Madrid fislet i helgen ut i en vag slutterklæring. I stedet for politikk som binder verdens land til masta, fikk vi enda en uforpliktende etterlysning av store ambisjoner.
 • Klimaet tåler ikke flere nedturer. Lederkommentar i Bergens Tidende (meninger) 17.12.2019
  Det skuffende resultatet fra klimamøtet i Madrid viser hvor viktig det er at rike nasjoner som Norge skjerper seg på hjemmebane.
 • Skuffende klimamøte, nå må Norge ta ansvar. Lederkommentar i Adresseavisen (meninger) 17.12.2019
  Vi har ingen tid å miste, men verdens politiske ledere svikter i arbeidet med å følge opp Parisavtalen og kampen mot klimakrisen.
 • Dette ble de enige om på klimatoppmøtet i Madrid. NRK nyheter 17.12.2019
  To uker med intense forhandlinger endte med en slutterklæring preget av uenigheter og kompromisser. Hva ble de egentlig enige om på klimatoppmøtet i Madrid, og hva betyr det?
 • Delegatene som ikke ville skynde seg. Analyse av Elida Høeg Morgenbladet (meninger) 17.12.2019
  Toppmøtet i Madrid viser avgrunnen mellom hva klimaforskningen krever, og hva som faktisk blir gjort.
 • Ord må bli til klimahandling. Kommentar av Hilda Bævre Bergseth (medlem av politisk utvalg for klimarettferdighet i KRFK-KFUM Global og tilstede på COP25) i Dagsavisen (debatt) 17.12.2019
  Vi ble kastet ut av forhandlingene, men sammen med et engasjement som er større enn noen gang, kommer vi alltid til å si fra når lederne våre må lytte.
 • Museskritt for karbonfangst- og lagring. Dagens Perspektiv 17.12.2019
  En ny rapport oppsummerer CCS for 2019. Fremhever Norges innsats, men det går for sakte.
 • IEA tviler på snarlig kutt i kullforbruket. E24 17.12.2019
  Kullforbruket globalt økte i fjor, viser ferske tall fra IEA. Forbruksvekst i Asia motvirker kutt i Europa og USA, og IEA venter at forbruket vil holde seg flatt ut 2024.
 • Frp truer Kina med klima-handelskrig. Dagbladet 17.12.2019
  Hvis ikke Kina forplikter seg til klimakutt, bør kinesiske varer få en egen klimatoll, mener Frp's klimatopp Gisle Saudland.
 • La oss gjøre noe som funker, Greta. Kommentar av Leon Solve Mossing Knudsen (landsstyremedlem i Unge Høyre) i Dagbladet (meninger) 17.12.2019
  Om vi legger ned oljeproduksjonen i dag så byttes den ut med kullkraft fra land som Kina. Land som Greta heller burde rette skytsen sin mot.
 • Norsk kullkraft slipper ut like mye som 100.000 biler: – Det er pinlig for Norge. Nettavisen 17.12.2019
  Norge er skuffet over manglende resultater under klimatoppmøtet. Samtidig dundrer norsk kullkraft videre.
 • Zero om FNs klimakonferanse: «Politisk kollaps». Vårt Land (NTB) 16.12.2019
  Etter et år i klimastreikernes og Greta Thunbergs tegn endte FNs klimakonferanse i skuffelse. – Det er en politisk kollaps. Det er jo det som har skjedd, sier fagsjefen i Zero.
 • Trosset klimavitenskapen. Klassekampen 16.12.2019
  Etter uker med forhandlinger i Madrid, advarer forskere om en historisk kløft mellom hva vitenskapen krever og hva klimaforhandlerne leverer.
 • - De er helt frakoblet virkeligheten. Dagbladet 16.12.2019
  Over 40 000 politikere og delegater ble flydd til Madrid og har bidratt med enorme karbonutslipp - og tidenes dårligste resultat.
 • Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale. ABC nyheter (NTB) 16.12.2019
  Danmarks klimaminister sier det er et kjempestort misforhold mellom det vitenskapen sier er nødvendig og det klimamøtet i Madrid resulterte i.
 • Guterres: Jeg er skuffet. ABC nyheter (NTB) 16.12.2019
  FNs generalsekretær António Guterres er skuffet etter FNs klimakonferanse i Madrid.
 • Elvestuen lettet over resultatet i Madrid. ABC nyheter (NTB) 16.12.2019
  Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) er lettet over at resultatet av FNs klimakonferanse i Madrid ble bedre enn det lå an til tidligere i uka.
 • Klimamøtet gikk elendig, ikke så galt og litt bedre enn ventet. Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN 16.12.2019
  Det ville ikke vært bra om det i Madrid ble enighet om et kompromiss om handel som ville undergrave effekten av Parisavtalen. Men regler som sikret reell klimaeffekt av klimahandel, ville vært viktig. Det kunne gi land mulighet til å strekke seg lenger når de formulerer nye klimaløfter neste år. Nå er det uklart hvilke regler som vil gjelde. Det kan legge en demper på ambisjonene. Og dempere på ambisjoner er det siste klimaarbeidet trenger.
 • Klimatoppmøtet kom ikke i mål: Solberg skuffet. NRK nyheter 16.12.2019
  Flere er skuffet etter at klimatoppmøtet ikke endte i enighet. MDG ber nå Solberg og regjeringen erklære klimakrise og starte utslippskutt.
 • Ingen jubel etter FNs klimakonferanse. ABC nyheter (NTB) 16.12.2019
  Det ble ikke oppnådd enighet om et mer detaljert regelverk for kvotehandel under FNs klimakonferanse. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) er skuffet.
 • Brasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse. ABC nyheter (NTB) 16.12.2019
  Brasils president Jair Bolsonaro kaller resultatet av FNs klimakonferanse, kjent som COP25, for et økonomisk spill for rike europeiske land.
 • Ingen enighet om hovedspørsmål i klimaforhandlingene: – Skuffende. VG 16.12.2019
  Landene klarte ikke å bli enige om reglene for kvotehandel, og det viktige spørsmålet blir nok en gang forskjøvet til neste års konferanse.
 • Seks spørsmål og svar som forklarer skuffelsen etter årets klimatoppmøte. Aftenposten 16.12.2019
  Klimatoppmøtet oppsummert: Alle er skuffet. Men det kunne vært verre.
 • Korrekte klimatal. Kommentar av Olav Randen (geitebonde og forleggjar) i Klassekampen (meninger) 16.12.2019
  Dei reknemåtane for klimautslepp som landa vart samde om etter Paris-forhandlingane hausten 2015, er resultat av tautrekkingar og ønske om at andre gjer mykje og eige land minst mogeleg. Om eit tiår kan me i verste fall oppsummere både høg måloppnåing og sterk oppvarming.
 • Thunberg om klimaforhandlingene: – Faller fra hverandre. VG 15.12.2019
  FNs klimakonferanse skulle egentlig være over fredag. Mens forhandlingene fortsetter på overtid, frykter miljøaktivisten Greta Thunberg (16) det verste.
 • Klimaforhandlinger på overtid: – Et definerende øyeblikk. VG (NTB) 15.12.2019
  FNs klimakonferanse i Madrid fortsetter på overtid og delegatene sliter med å bli enige. Majoriteten vil ha en mer ambisiøs slutterklæring.
 • Krisestemning på klimatoppmøtet: – Dette er en katastrofe. NRK nyheter 15.12.2019
  Flere land, observatører og aktivister i Madrid raser mot forslaget til avtale.
 • Greta Thunberg: - Unnskyld. Dagbladet 15.12.2019
  Klimaaktivisten Greta Thunberg kom med det mange mener er en uheldig uttalelse under en demonstrasjon i Torino i Italia på fredag. I sin som vanlig engasjerende tale, uttalte hun at «politikerne må stilles til veggs». Selv om det å stille noen til veggs er et etablert uttrykk både i Norge og i Sverige, kan det tolkes annerledes når det blir direkte oversatt til engelsk. Thunberg har i ettertid blitt anklaget for å oppfordre til vold.
 • Mener fire land ødelegger klimaforhandlingene. NRK nyheter 14.12.2019
  Klimaforhandlingene i Madrid går nå på overtid. Noen av landene med størst utslipp får skylda.
 • Klimaforhandlingene: – Landene er mistenksomme mot USA. VG 14.12.2019
  Dårlig stemning forsinker klimaforhandlingene. – Det er en stor mistenksomhet i rommet, sier Isabella Lövin, Sveriges klimaminister.
 • Klimaforhandlingene er på overtid. Aftenposten (NTB/DPA) 14.12.2019
  FNs klimakonferanse i Madrid skulle egentlig være over fredag, men lørdag morgen pågår fortsatt forhandlingene.
 • Mannen bak «tiårets klimaplan» til VG: Ikke avhengig av norsk klimasatsing i Europa. VG 14.12.2019
  – Denne planen er kanskje det viktigste klimatiltaket på flere tiår. Dette er en stor økonomi som endelig setter det å bli karbonnøytral i sentrum for alt. Timmermans har ansvar for å lede dette, sier Espen Barth Eide (Ap) i Stortingets klimakomité.
 • Løfterik månelanding fra EU. Lederkommentar i Aftenposten (meninger) 14.12.2019
  Sannsynligvis vil planen få store direkte konsekvenser for Norge. Én ting er at en sterkere satsing på fornybar energi og elektrifisering vil påvirke markedet for eksport av norsk gass. Men mye av innholdet vil Norge slutte seg til. I første omgang vil innstrammingen av 2030-målet også gjelde Norge.
 • Kina har 1,4 milliarder innbyggere: Nå tar de igjen Norge i klimautslipp per person. Nettavisen 14.12.2019
  Snart vil Kina med 1,4 milliarder innbyggere forbigå Norge i klimautslipp per person.
 • Han jobber for å hindre krav om klimaerstatning. Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN (meninger) 13.12.2019
  Skal fattige land kunne kreve klimakompensasjon fra land som har tjent seg rike på CO2-utslipp? Norge vil ikke det.
 • Urfolksrettigheter kan kastes ut av Parisavtalen: – Meningsløst. NRK nyheter 13.12.2019
  Urfolkspunktet står hele tiden å vipper i forhandlingene. Nå går det mot at punktet delvis fjernes fra Parisavtalen.
 • Verden forhandler om hvem som skal ta regningen for klimakrisen – Hilda (22) ber rike land ta ansvar. NRK nyheter 13.12.2019
  Det er et av de vanskeligste temaene på klimatoppmøtet. Nå har Norge fått i oppgave å løse floken.
 • You have done nothing! Kommentar av Aksel Fridstrøm i Minerva 13.12.2019
  Parisavtalen har enda ikke lykkes med intensjonen om å skape et internasjonalt marked for karbonhandel. Dersom man heller ikke i Madrid kommer til enighet, står Parisavtalen igjen som en avtale som inneholder hverken pisk eller gulrot.
 • Skal Parisavtalen redde verden må den reformeres. Kommentar av Terje Halleland (energipolitisk talsperson, Fremskrittspartiet) i Nettavisen (meninger) 13.12.2019
  Samtidig som Norge og Europa kutter klimagassutslipp i et rekordtempo, får folkerike land som Kina og India fortsette utslippsfesten i et tiår til. Når klimaeffekten av dyre nasjonale tiltak i Norge blir spist opp med over 100-gangeren av den asiatiske utslippsveksten, må vi våge å gi beskjed til verdenssamfunnet om svakhetene ved Parisavtalen.
 • «Kanskje vi bør få dem dømt for klimaterrorisme?». Morgenbladet 13.12.2019
  De små stillehavsøyene har spesialisert seg på å få folk som ikke vil høre til å lytte. På det larmende klimatoppmøtet i Madrid er det en frustrerende øvelse.
 • EU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen. ABC nyheter (NTB) 13.12.2019
  Lederne på EUs toppmøte er enige om en avtale om å være klimanøytrale innen 2050, sier EU-president Charles Michel. Polen får en utsettelse.
 • – Resultatstyring på speed. Morgenbladet 13.12.2019
  Intervju med Elin Lerum Boasson (statsviter ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved CICRO Senter for klimaforskning): – Hva er kjernen i EUs nye plan? – Det mest interessante er at klimapolitikken nå kjøres frem som et overordnet felt, at det tillegges så stor viktighet, og kalles en ny grønn giv («green new deal»). Selve rammeverket er i tråd med EUs hovedmandat, altså at dette løftet skal styrke økonomien, men det spenner nå over svært mange politikkområder. Så er det også interessant at det er en konservativ politiker som løfter disse ambisjonene, men det skyldes nok til dels at hun er presset av Europaparlamentet.
 • Polen vil nå klimamålene i «eget tempo». ABC nyheter (NTB) 13.12.2019
  Polen har bedt om å bli unntatt fra målet om å nå klimanøytralitet innen 2050. De sier de vil nå målet i «eget tempo», opplyser landets statsminister.
 • Dette blir utfordringene for European Green Deal. Kommentar av Ingebjørg Sofie Larsen i Minerva (meninger) 13.12.2019
  Samme dag som den nye klimastrategien ble sluppet, mislyktes EU-landene med å forhandle frem en merkeordning for grønne investeringer.
 • Lover kjempekutt hjemme. Klassekampen 13.12.2019
  En ny klimalov binder framtidige danske regjeringer, krever kutt hjemme og i alle sektorer. Nå stålsetter venstresida seg på kampen om hvordan målene skal nås.
 • Ofrene for klimaendringene. Kommentar av Embla Regine Mathisen (leder i Changemaker) i Dagbladet (meninger) 12.12.2019
  Det er de rike land som har skapt klimaendringene, og sørget for at millioner av mennesker må flykte fra hjemmene sine. Derfor må vi ta vårt ansvar og jobbe for et internasjonalt vern av klimafordrevnes rettigheter, gjennom for eksempel et klimapass. Samtidig må vi gi klimafinansiering til de områder som er rammet av klimaendringer Norge må kjempe internasjonalt for kvinners sikkerhet, og for rettferdig tilgang til medisiner.
 • En gave til vår tid. Kommentar av Marie Simonsen i Dagbladet (meninger) 12.12.2019
  Greta Thunberg er den viktigste stemmen i den viktigste saken på jorden. Så enkelt begrunner magasinet Time kåringen av den svenske 16-åringen til «Årets person».
 • Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt. ABC nyheter (NTB) 12.12.2019
  Den unge, svenske klimaaktivisten Greta Thunberg langer på nytt ut mot verdensledere og selskaper som ikke tar klimatruslene på alvor.
 • Time kårer Greta Thunberg til årets person. NRK nyheter 12.12.2019
  Greta Thunberg tok nok et kraftig oppgjør med verdens ledere under klimamøtet i Madrid. I dag ble klimaikonet kåret til «årets person» av det prestisjefylte nyhetsmagasinet Time Magazine.
 • Nordmenn kastet ut av klimatoppmøtet. Dagbladet 12.12.2019
  Flere titalls demonstranter og aktivister ble i dag kastet ut av FNs klimatoppmøte i Madrid etter å ha avholdt demonstrasjoner på konferansesenteret. Blant dem var flere nordmenn, blant annet fra Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Spire og KFUK-KFUM Global.
 • Kastet ut fra toppmøte: Varsler flere aksjoner. VG 12.12.2019
  Klimaorganisasjonene varsler sivil ulydighet for å vise sin misnøye i klimakampen. Onsdag ble mange av dem utvist fra toppmøtet i Madrid.
 • Greta Thunberg: – Dette er å mislede, ikke å lede. VG 12.12.2019
  Klimaaktivist Greta Thunberg (16) droppet de personlige anekdotene da hun talte til FNs klimakonferanse i Madrid. – Det er ikke nok tid til å utelate vitenskapen, sa hun.
 • Klimaendringer er et reelt problem, men vi bruker feil medisin. Kommentar av Bjørn Lomborg (Direktør for Copenhagen Consensus Center og gjesteprofessor ved Copenhagen Business School) i Bergens Tidende (meninger) 12.12.2019
  Med FNs globale klimatoppmøte i Madrid underveis, oppfordres verdensledere til å gå lenger enn noen gang, og forplikte seg til å oppnå CO2-nøytralitet, så raskt som mulig. Det er nytteløst.
 • En europeisk Green Deal. Kommentar av Ursula von der Leyen (president i Europakommisjonen) i VG (meninger) 12.12.2019
  «The European Green Deal» som vi presenterer i dag er Europas nye vekststrategi. Den vil kutte utslippene samtidig som den skaper arbeidsplasser og forbedrer livskvaliteten vår.
 • EUs klimagiv får norsk skryt. ABC nyheter (NTB) 12.12.2019
  Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) er begeistret for «Europeisk grønn giv», det nye forslaget til veikart for et klimanøytralt EU.
 • Europeisk grønn giv: – Dette er Europas månelanding. Dagsavisen (NTB) 12.12.2019
  EU-kommisjonens nye sjef Ursula von der Leyen er klar med pakken som skal sikre et klimanøytralt Europa.
 • Dette er Norges viktigste klimapolitiker. (Det er ikke sikkert han har tid til å møte Ola Elvestuen.) Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN 12.12.2019
  – Dette er Europas «mann på månen»-øyeblikk, sa von der Leyen. Det minnet om tidligere statsminister Jens Stoltenbergs «Dette er vår månelanding»-tale om CO2-rensing på Mongstad. Det er klima det handler om også for von der Leyen. Etterpå dro hun nemlig rett til Europaparlamentet. Der presenterte hun og visepresident Frans Timmermans det EU kaller en «European green deal». I USA snakkes det om «green new deal». SV har halvhjertet oversatt til «grønn ny deal».
 • Kina holder i klimanøkkelen. Kronikk av Dag O. Hessen og Nils Chr. Stenseth (begge professorer i biologi, Universitetet i Oslo) i Aftenposten 12.12.2019
  Det er to oppfatninger her. Den ene er at Kina er på full fart inn i fornybarsamfunnet. Den andre er at Kina stadig åpner nye kullkraftverk, og at landet i overskuelig fremtid vil pumpe enorme mengder klimagasser ut i atmosfæren. Begge alternativene synes å ha noe for seg i dag. Kinas energiomlegging er imponerende, men den viser også at den ønskede frikoblingen mellom produksjon og utslipp foreløpig er en ønskedrøm.
 • Vi må satse mer på klimaengineering. Kommentar av Jan Arild Snoen i Minerva 12.12.2019
  Verden ligger ikke an til å nå klimamålene. Derfor bør verktøykassen utvides med tiltak som kan hindre innstrålingen eller suge karbondioksid ut av atmosfæren.
 • Sveitsisk bank stopper finansiering av nye kullkraftverk. E24 (NTB/AFP) 12.12.2019
  Det sveitsiske bankselskapet Credit Suisse kunngjør at det ikke vil finansiere nye kullkraftverk, i samsvar med uttalelser på FNs klimatoppmøte i Madrid.
 • Deler av klimaforhandlingene strandet i Madrid: - Blir ikke arbeid mot neste år. VG 11.12.2019
  Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har fått ansvaret for å lede forhandlingene på ett viktig felt under klimakonferansen i Madrid. Men deler av forhandlingene stanset opp.
 • Se videobloggen fra klimatoppmøtet: Unge rammes hardest av klimaendringene.  Aftenposten 11.12.2019
  Følg vår klimareporter Ole Mathismoen bak kulissene her og på Instagram .
 • Harrison Ford i Madrid Filmstjerner, milliardærer og «halve USA» mobiliserer mot Trumps klimapolitikk: – Vi er fortsatt med. Aftenposten 11.12.2019
  Følg vår klimareporter Ole Mathismoen bak kulissene her og på Instagram .
 • Samarbeid gir grunn til klima-optimisme? Kronikk av Christian Rynning-Tønnesen (Konsernsjef, Statkraft) i Stavanger Aftenblad (meninger) 11.12.2019
  Statkrafts lavutslippsscenario viser at det er mulig å begrense temperaturendringene i tråd med Parisavtalen. Men klimakrisen kan bare løses gjennom internasjonalt samarbeid. Derfor er klimatoppmøtet i Madrid viktig.
 • Derfor kan USA innfri klimaløftene - uten president Trumps hjelp. VG 11.12.2019
  – Jeg er her fordi president Trump ikke er det, sier den ferske presidentkandidaten Michael Bloomberg på klimakonferansen i Madrid.
 • 74 prosent av Spania kan ende opp som ørken. DN 11.12.2019
  Mandag advarte FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet om at klimakrisen er største globale trussel siden annen verdenskrig. Samtidig føler innbyggerne i Spania, og særlig bøndene, daglig konsekvensene av klimaendringene. En av disse er bonden Juan Buendia ved landsbyen Campus del Rio i det sørlige Spania.
 • Tvilsom klimahandel kan undergrave Parisavtalen. Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i DN (meninger) 11.12.2019
  Kan regnskapstriks og gamle kutt som lukter mistenkelig, hjelpe klimaet? Neppe.
 • Klimaopprør mot eliten. Klassekampen 11.12.2019
  Verken USAs president Donald Trump eller Demokratene gjør nok for klimaet, mener flertallet av amerikanere. En radikal grønn «New Deal» er trolig langt unna.
 • - I Norge diskuterer vi kjøttfrie julebord. Dagbladet 11.12.2019
  Kina alene bygger nå kullkraftverk tilsvarende hele EUs kullkraftproduksjon. Frp mener tiden er overmoden for å diskutere de store utslippene i verden og slutte kranglingen om bagateller i Norge.
 • Greta Thunberg (16) med støtteerklæring til urfolk: – Vi må høre på dem, de lider. NRK nyheter 10.12.2019
  Etter å ha brøytet seg frem inne på klimatoppmøtets område, fikk hun omsider prate til FN og hele verdens ører. Blant temaene hun tok opp mandag var urfolk og hvordan de blir påvirket av klimaforandringene.
 • Det skjøre korthuset. Kommentar av Andrea Owe (rometiker – bærekraftig utvikling i verdensrommet) i Klassekampen 10.12.2019
  Det mange kanskje ikke tenker på som konsekvenser av global oppvarming, er en alvorlig svekkelse, og i verste fall en total kollaps, av også de sosiale, etiske og juridiske normene og reglene store deler av verden har blitt enige om. De normene og reglene som står som grunnsteiner i de systemene vi tar for gitt i et moderne sivilisert samfunn, som demokrati, rettsstaten og menneskerettigheter.
 • FN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig. Dagsavisen (NTB) 10.12.2019
  Global oppvarming kan utløse en menneskerettighetskrise av et omfang verden ikke har sett siden 1940-tallet, advarer FNs menneskerettssjef.
 • Klimaminister: – Neste år blir helt avgjørende. VG 10.12.2019
  Vi står i en fundamental klimakrise, sier klimaminister Ola Elvestuen (V). Samtidig er den norske delegasjonen nervøse, etter en uke av klimakonferansen i Madrid.
 • Grunn for håp eller ny miljø-fiasko? Kommentar av Gunnar Kvåle (professor emeritus og styremedlem i Besteforeldrenes klimaaksjon) i Vårt Land (verdidebatt) 10.12.2019
  Denne uken er Madrid senter for verdens klimaelite. Vil Greta Thunberg få rett i det hun sa til deltagerne ved FNs klimatoppmøte i Polen for et år siden? «Dere har ignorert oss til nå, og dere vil ignorere oss igjen». Tjuefem år med klimatoppmøter har dessverre ikke ført til endring som monner. Politisk vilje til handling har manglet, og globale utslipp fortsetter å øke.
 • Verdens mest ambisiøse prosjekt for å stagge klimaendringene begynner å ta form i EU. DN (TV) 10.12.2019
  Det vil kunne kreve overhaling av økonomien.
 • Dette savner Greta (16). Dagbladet 09.12.2019
  Den svenske klimaaktivisten er for tiden i Madrid, der hun deltar på FNs klimakonferanse med 20 000 klimadelegater fra hele verden. I et intervju med Aftonbladet forteller hun at hun aldri har følt på et så stort pressetrykk som nå.
 • Nobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene. ABC nyheter (NTB) 08.12.2019
  Årets nobelprisvinnere holdt lørdag pressekonferanse i Stockholm. Nobelprisvinnerne understreket alle viktigheten av å håndtere klimaendringene på riktig måte.
 • 2, 3 eller 4 grader? Kronikk av Dag Seierstad i Klassekampen (meninger) 07.12.2019
  At det haster med overgangen fra det fossile til det fornybare har sammenheng med at folketallet i verden øker med 1,2 milliarder det nærmeste tiåret. I mange fattige land øker både folketallet og klimagassutslippene særlig raskt. Samtidig er det USA og europeiske land som har det tyngste historiske ansvaret for den globale oppvarminga som rammer mennesker over hele kloden. USA er anslått til å stå for 30 prosent av de historiske utslippene, europeiske land for 27 prosent og Kina for 10 prosent.
 • Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden. ABC nyheter (NTB) 07.12.2019
  Den islandske artisten Björk hyller Greta Thunberg og sier at den 16 år gamle klimaaktivisten kommer til å forandre verden.
 • Klimamøtet i Madrid - kort fortalt. Aftenposten 07.12.2019
  Følg vår klimareporter Ole Mathismoen bak kulissene her og på Instagram .
 • Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke (COP 25). Aftenposten (NTB) 07.12.2019
  – Vi har streiket i ett år, men i bunn og grunn har ingenting skjedd, sa Greta Thunberg da hun møtte pressen etter ankomst til Madrid og FNs klimakonferanse.
 • Klimaet truer matforsyningen. Dagsavisen 07.12.2019
  Verden har to valg, sa FN-sjef António Guterres i sin åpningstale på FNs klimakonferanse COP25 denne uka: Enten takle klimaendringene eller overgi seg til en framtid der liv og helse vil bli satt på spill. Sammen med konflikter og økonomiske kriser er klima en av de viktigste faktorene som vil spille inn på verdens matforsyning i årene som kommer, sier professor Ruth Haug ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
 • Rettferdighet først. Kommentar av Embla Regine Mathisen (leder, Changemaker) i Klassekampen 07.12.2019
  Under åpningen av klimaforhandlingene i Madrid talte Erna Solberg om alt regjeringen har gjort, som litt mer penger til klimafinansiering og elbilsatsingen. Statsoverhoder fra andre land snakker om liv og død. Kontrasten er talende. Vi har ikke har tatt inn over oss urettferdigheten i klimakrisen. Mens rike land har pøst ut klimagasser, opplever lav- og mellominntektsland humanitære kriser.
 • Feil kurs. Lederkommentar av Mari Skurdal i Klassekampen (meninger) 07.12.2019
  Vi er altså på fullstendig feil kurs, og årets møte vil ikke endre det. Klimatoppmøtene har utviklet et eget suksesskriterium: Det regnes som en seier i seg selv at land dukker opp og skriver under på noe, selv om det knapt forplikter til noen ting. Det monner overhodet ikke. Derfor må arbeidet for rettferdige og solidariske klimakutt også foregå utenfor toppmøtene.
 • Norge flyr inn 44 politikere og byråkrater til klimatoppmøtet i Madrid. Her er prislappen. Nettavisen 06.12.2019
  Mens Greta Thunberg tok seilbåt til klimatoppmøtet i Madrid, fløy Norge inn 44 politikere og byråkrater.
 • Klimarapport: Bruker mindre kull, men utslippene øker. NRK nyheter 05.12.2019
  På tross av verden bruker mindre kull enn før, ventes det at CO₂-utslippene fortsatt øker. Hovedårsaken er at vi bruker mer naturgass.
 • Økning i bruk av naturgass og olje fører til rekordhøye utslipp. Dagens Perspektiv 05.12.2019
  Verdens CO2-utslipp er ventet å stige i 2019, viser nye beregninger fra Global Carbon Project. Det skyldes i all hovedsak økning i bruken av naturgass og olje.
 • Bruker berømte malerier for å illustrere klimaendringer. NRK nyheter 05.12.2019
  I forbindelse med klimatoppmøtet i Madrid har byens berømte museum Prado samarbeidet med Verdens naturfond for å vise frem klimaendringer.
 • EU og Norge bommer på miljømål. ABC nyheter (NTB) 05.12.2019
  Europa vil bare oppnå en liten andel av sine miljømål for 2020, fastslår EUs miljøbyrå EEA.
 • Vil ha norske klimasvar. Klassekampen 05.12.2019
  I skyggen fra klimatoppmøtet i Madrid jobber forurensende storselskaper for å utvide sin makt til å motarbeide klima- og miljøreguleringer. Nå advarer organisasjoner som Attac og Spire mot at Norge vil styrke Energy Charter Treaty (ECT). Det er en lite kjent, men «svært farlig» investeringsavtale som «truer klima, miljø og demokrati».
 • Denne nyheten kveler norsk gass. Kommentar av Geir Ramnefjell i Dagbladet 05.12.2019
  Klimagassutslippene i verden øker, og gassen er den dominerende driveren. Det er en svært ubeleilig sannhet for Norge.
 • Gass hjelper lite når utslippene går opp. Lederkommentar i DN 05.12.2019
  Så lenge bruk av gass bidrar til at samlede utslipp øker, er gassen et problem, ikke en løsning. Tiden gass uten CO2-håndtering kan være en overgangsløsning, blir dessuten kortere jo lenger verden somler med omstillingen. Det er en realitet også norsk olje- og gasslobby og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg må forholde seg til.
 • Nye tall: CO₂-utslippene vokser saktere. NRK nyheter (NTB) 04.12.2019
  De globale CO₂-utslippene fra fossil energi ligger an til å bli på nesten 37 milliarder tonn, viser beregningene fra forskningssamarbeidet Global Carbon Project. Sammenlignet med i fjor vil dette være en økning på 0,6 prosent. Til sammenligning var veksten i 2018 på 2,1 prosent.
 • Thunberg: – Ikke undervurder kraften i sinte barn. Aftenposten (NTB) 04.12.2019
  Klimaaktivist Greta Thunberg er fremme i Portugal etter å ha krysset Atlanteren med seilbåt. Hun skal videre til Spania for å delta på FNs klimakonferanse.
 • EU pådriver for klima. Lederkommentar i VG (meninger) 04.12.2019
  Det ser dystert ut når 20 000 klimadelegater fra hele verden innleder to uker med klimaforhandlinger i Madrid.
 • Kinas formidable satsing på kull bør skape baluba i Madrid. Kommentar av Geir-Martin Blaess i Nettavisen (meninger) 04.12.2019
  Det må stilles betydelig større krav til verdens største, sterkest voksende - og mest forurensende økonomi - Kina.
 • Planlagt produksjon av fossil energi bryter med klimamålene. Kommentar av Kristin Halvorsen (direktør ved Cicero) og Bård Lahn (forsker ved Cicero) i DN 03.12.2019
  For første gang har vi tall for gapet mellom klimamålene i Parisavtalen og planlagt produksjon av kull, olje og gass. Økt produksjon kan kanalisere kapital og kompetanse i feil retning.
 • Solberg: – Vi trenger mer global respons. ABC nyheter (NTB) 03.12.2019
  Statsminister Erna Solberg (H) er en av flere ledere som etterlyser et klimamøte preget av ambisjon, handling og implementering.
 • Klimamøtets leder: – Vi har en felles utfordring. Vårt Land (NTB) 03.12.2019
  Lederen for klimamøtet i Madrid, der nesten 200 land er representert, sier verden kun kan overkomme klimautfordringene ved å jobbe sammen.
 • Derfor er klimatoppmøtet i Madrid viktig. NRK nyheter (urix forklarer) 03.12.2019
  Vil verda komme nærare målet om å bremse den globale oppvarminga til maksimum 1,5–2 grader? Folk frå nesten 200 land er samla til klimatoppmøte i Madrid for å prøve.
 • Frykter triksing (klimakvoter og klimabistand). Klassekampen 03.12.2019
  Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
 • Hun skal lede an mot «eksistensiell trussel». Vårt Land 03.12.2019
  EUs nye toppsjef Ursula von der Leyen får som en av sine viktigste og tøffeste oppgaver å fronte kampen mot en voksende klimakrise. Sjubarnsmoren har vært i krigen før.
 • Bekymret før Madrid-toppmøte: – Klimakrisen blir større i årene fremover. NRK nyheter 03.12.2019
  Erna Solberg sier hun vil vente med å bruke «de største ordene» for å beskrive situasjonen for klimaet i dag. Likevel bruker hun nettopp slike ord for å advare mot for lite ambisiøse utslippskutt.
 • Norge må ta en lederrolle på klimatoppmøtet. Lederkommentar i Adresseavisen 03.12.2019
  Verden blir stadig varmere. Derfor er det avgjørende at FNs klimatoppmøte i Madrid blir enige om reglene for kjøp og salg av CO₂-kvoter. Her må Norge og statsminister Erna Solberg (H) ta en viktig lederrolle.
 • Viktige klimaforhandlinger for Norge. Lederkommentar i Nationen 03.12.2019
  Klimaforhandlingene i Madrid er helt avgjørende for om Norges mål om klimanøytralitet innen 2030 kan oppnås.
 • Klima-sommel i EU kan bremse Norges nye klimaambisjon. ABC nyheter 03.12.2019
  – Norge vil neste år melde inn vårt nye og forsterkede klimamål, sa statsminister Solberg til FN-toppmøtet i Madrid mandag. Men Norge blir dratt med på EUs brudd på FNs frist.
 • Politikken har brutt sammen. Kommentar av Stig Schjølset (fagsjef, miljøstiftelsen Zero) i Dagbladet 03.12.2019
  Forventningene til Norge er derfor todelt. Vi må sette høyere ambisjoner for egne utslippskutt og bidra til å utvikle og få ned kostnadene på nullutslippsteknologi. Samtidig må vi gjøre mye mer for å stoppe utbygging av kull i utviklingsland. Det siste inkluderer en åpen diskusjon av hvordan Oljefondets investeringer kan brukes mer strategisk for å bidra til utbygging av fornybar energi i land med voksende energibehov.
 • Støre: Sletting av EU-kvoter kan sikre klimanøytralitet. Dagsavisen (NTB) 03.12.2019
  Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener Norge kan nå målet om klimanøytralitet innen 2030 ved å kutte hjemme og kjøpe og slette kvoter fra EU.
 • Tre trender som gir optimisme i klimakampen. NRK nyheter 03.12.2019
  De globale utslippene og konsentrasjonen av CO₂ har aldri vært høyere. Men til tross for at bildet ser svart ut, mener konsern­direktøren i Statkraft det er tre glimt av optimisme i mørket.
 • Politisk klima-omveltning. Bokomtale av Anders Dunker (On Fire – The Burning case for a Green New Deal, av Naomi Klein) i Ny Tid 02.12.2019
  Naomi Klein framstår som troverdig når hun går inn for en total samfunnsomveltning – en rettferdighetskamp i klimaets navn.
 • Klimamøte. Lederkommentar av Mari Eifring i Klassekampen 02.12.2019
  At klimatoppmøtet måtte flyttes på grunn av protester mot økende ulikhet, er en sterk symbolsk og helt konkret påpekning av at klimahandling må gjennomføres på en solidarisk og rettferdig måte. Store opprør preger mange land i disse dager, og mange av dem handler om økonomisk og politisk urettferdighet. Dersom ikke de radikale klimapolitiske grepene vi sårt trenger, sees i sammenheng med den ulikhetskrisa verden også står i, risikerer vi å tape begge kampene.
 • - Selvfølgelig må Europa ta ansvar. Ny Tid 02.12.2019
  «European Green Deal» minner om FNs første klimarapport for 30 år siden, mener Margrete Auken i EU-parlamentet. «Når det kommer til klimaet, kan vi ikke vente på å finne på noe smart. Vi må handle nå», sier hun til NY TID.
 • Norges klimamål kan ryke uten kvotehandel. E24 (NTB) 02.12.2019
  Det norske løftet om utslippsnøytralitet innen 2030 kan få en stygg bulk når verden samles til klimaforhandlinger i Madrid.
 • Skal slå EU på klima. Klassekampen 02.12.2019
  25 år etter «Folkets nei» er nei-flertallet stort, men ikke like overveldende som før. Nei til EUs svar er å bli mer offensive enn EU på klima.
 • Hvorfor får vi ikke mer innsyn i regjeringens klimapolitikk? Kommentar av Sigrid Hagerup Melhuus (rådgiver i Tankesmien Agenda) i Dagbladet 02.12.2019
  I 2019 er det å forvente at vi har like mye åpenhet om planene for å holde klimagassutslipp under kontroll som pengene.
 • Thunberg blir forsinket til klimatoppmøtet. Dagbladet (NTB) 01.12.2019
  Klimaaktivisten Greta Thunberg, som er om bord i en katamaran på vei til Spania, sier at hun antar å ankomme Europa dagen etter klimatoppmøtet starter.
 • Klimanøytralitet kan ryke. ABC nyheter (NTB) 01.12.2019
  Det norske målet om utslippsnøytralitet innen 2030 står på spill når verden samles til klimaforhandlinger i Madrid.
 • Ny studie: Det er én ting europeere frykter mer enn terror, arbeidsløshet og innvandring (klima). Nettavisen 01.12.2019
  Nesten halvparten av alle europeere frykter klimaendringer mer enn terrorangrep, massemigrasjon eller det å bli arbeidsløs. Det viser en ny spørreundersøkelse utført av European Investment Bank (EIB).

Tidligere klimasaker fra RORG-samarbeidet / Global:

Aktuell debatt nå!

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.